Last news in Fakti

16 Септември, 2021 19:27 9 076 100

Американски президент с бюст-паметник в София (СНИМКИ)

  • удроу уилсън-
  • бюст паметник-
  • софия-
  • откриване-
  • сащ-
  • президент

Удроу Уилсън: Човечеството може да се сплоти само чрез любов, състрадание, справедливост. Не чрез завист и омраза.

Американски президент с бюст-паметник в София (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©

Дванадесет и осмият президент на САЩ Удроу Уилсън е известен в България с дейността си по запазването на българския суверинитет след края на Първата световна война (1914-1919 гг.). Това е и поводът известният политик да бъде почетен у нас с паметник. Бюстът е дело на известният български скулптор Георги Чапкънов. Изработването му е отнело шест месеца. Намира се в центъра на София в градинката пред Централната баня. Инициативата за създаването му е на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България.

"Този паметник е пресечна точка на българската историческа наука, на знаменитото българско изкуство, националната памет и националната гордост. Мнозина биха се запитали защо българските прокурори и изследователи подеха тази инициатива? Причината за това е съвсем проста. за мен между това, което президентът Удроу Уилсън е направил за България и ежедневния труд на българските прокурори и следователи има нещо много общо и това е вярата и борбата за доброто и за справедливостта. За мен този човек е направил нещо за нашата родина и ние като българи и като съвременни европейци дължим на паметта на хилядите български синове и дъщери, които са дали живота си и кръвта си във воините за национално освобождение. Дължим да отдадем почит и признателност, на този който съвсем безкористно, е дал своя съществен принос за това България да остане в тези си граници", каза по време официалната церемония по откриването на бюст-паметника Владимир Николов - председател на Асоциацията на прокурорите в България.

"Ролята на Удроу Уилсън е неоспорима за историята на България и нито счупеното перо на Стамболийски, нито спонтанната манифестация на безнадежност от прозорците на народния поет Иван Вазов са могли да спасят късането на живо месо в нашата родина. Това е направил 28-я американски президент Уилсън", каза по време на официалната церемония по откриването на бюст-паметника на американския политик проф. Стоян Денчев. "ние българите сме признателен народ. Много паметници сме построили, на много хора. Искам да кажа, че паметникът на Уилсън ще напомня не само на сегашното, но и на бъдещото поколение за ролята на един велик човек - 28-мия американски президент. Самият аз съм имал възможност да живея в САЩ като гост-професор в Бъркли. Бил съм многократно в центъра "Удроу Уилсън" във Вашингтон, който е един от десетте мозъчни тръстове в света. Вдъхновен съм от това, което съм видял в САЩ, което съм почуствал, посещавайки центъра "Удроу Уилсън" и ще работя отсега нататък, както и президентът Удроу Уилсън като ректор на Пристънския университет за благото на образованието и културата на нашата страна", заключи проф. Денчев.

Президентът Удроу Уилсън е бил идеалист във време на реална и брутална геополитика на интереси, когато поради стечение на обстоятелствата българския национален идеал, справедливата ни кауза, са били с пречупени криле, когато ние сме били на прага на една още по-жестока национална катастрофа, на прага на това да загубим суверенитета на нашата единна и целокупна България. В този момент той е защитил доброто, справедливостта и идеализма.

"Днес ние имаме нужда от идеализъм и да се борим за каузи, да бъдем заедно като нация и като народ, който уважава своето минало и бъдеще и който се бори ежедневно за бъдещето на нашите деца", допълни Николов.

Защо паметникът е поставен именно в тази част на София? Освен археологията, която има наоколо, това място показва толерантността на българския народ. Тук са събрани храмовете на всички религии, като започнем от храм-паметника "Ал. Невски", минем през църквите "Света София" и "Света Неделя" и стигнем до джамията, синагогата, румънската и католическата църкви.

"Инициативата по издигането на бюст-паметник на Уилсън в София има три основни цели. Първата е да се отдаде почит на конкретната историческата личност - президентът Уилсън, който е бил радетел и е поддържал тезата за това, че народите трябва сами да определят съдбата си и дори големите народи да се съобразяват с големите. За съжаление, неговият призив не е бил възприет от великите сили по време на Парижката мирна конференция и това е довело до една от най-големите катастрофи за човечеството, а именно Втората световна война. Втората голяма цел е да се обърне внимание на сегашното българско общество и най-вече на младото поколение, към онези колкото трагични, толкова и величави времена от годините на трите воини за национално обединение", каза Ясен Тодоров - член на УС на Камарата на следователите в България.

Третата най-голяма и може би най-амбициозна цел е именно да се опитаме да преодолеем разделението, което съществува в българското общество. "Утре е 17 септември - голям християнски празник и денят на нашата столица. За мен това е велика дата от българската история. На 17 септември 1912 г. с указ на цар Фердинандов е обявена всеобща мобилизация в Царство България за война срещу османската империя", допълва Тодоров.

Удроу Уилсън е изследовател, университетски човек, който коренно изменя курса на историята на своята страна. Променя философията и практиката на американската външна политика. Според него тази политика трябва да отразява същите морални критерии, както и личния морал. Мирът зависи от разпространението на свободата и демокрацията. От правото на самоопределение и трябва да се поддържа чрез колективна сигурност, а не чрез съюзявания. "Тези принципи са залегнали в обявеното на 8 януари 1918 г. 14 точки, с който той очертава американската визия на следвоенния свят и искам да отбележа визи, която е особено привлекателна за страните, които се очертават да бъдат победени. В тази визия новият световен ред трябва да се крепи на три основни принципа: колективна сигурност, национална самоопределение и икономическа глобализация на отворени врати. Това означава прилагането на следната формула: мир, либерална демокрация и свободни пазари", припомни по време на събитието проф. Веселин Янчев - ръководител на катедра "История на България" в историческия факултет на СУ "Климент Охридски".

В крайна сметка намеренията на президента Уилсън да създаде една голяма България, включваш нейните етнически територии, една контрасила срещу балканските съюзници на Англия и Франция на Балканите претърпява провал. За нас българите

"Мнозина са убедени, че ако визията на Уилсън, очертана в прочутите му 14 точки, беше осъществена, Втората световна война можеше да бъде избегната. Основните му идеи, определяни като прогресивизъм в международните дела, са водещи принципи и днес - свободна търговия, отказ от тайни споразумения, демокрация и самоопределения на народите", припомни доц. Тодор Чобанов.

"Завещаното от Удроу Уилсън, особено по отношение на края на Втората световна война в Европа, заслужава признание. неговата декларация от 14 точки е повратен момент в отношението на САЩ с останалата част от света и полага основите на ООН в съвременния ѝ формат. Със сигурност, ако светът беше взел присърце неговото послание за свободна търговия, самоопределяне и международното сътрудничество след избухването на Първата световна война, следващите години на XX в. щяха да се развият по много по-различен начин. Неговото застъпничество, по-специално за самоопределянето, изиграва съществена роля за териториалната цялост на България", каза Ред Лароса културно аташе на посолството на САЩ в България.

От една страна трябва да признаем влиянието на Удроу Уилсън върху външната политика на Америка и неговата далновидност в подкрепата му за създаването на световен ред на всички народи, но наред с това трябва да се бори с неговата подкрепа за расовата сегрегация, както и със забавената му реакция за възпиране на увеличаващото се насилие срещу тъмнокожите американци по време на неговия президентски мандат.

"Ако искаме да се фокусираме върху положителните аспекти от наследството на Удроу Уилсън, трябва да се вслушаме в неговите думи: "Човечеството може да се сплоти само чрез любов, състрадание, справедливост. Не чрез завист и омраза". Надявам се, че България като наш партньор и съюзник ще приеме това послание присърце. Трябва да насърчаваме единството и диалога, за да може да израстваме като нация", заключи Лароса.

Американски президент с бюст-паметник в София (СНИМКИ)

Американски президент с бюст-паметник в София (СНИМКИ)

Американски президент с бюст-паметник в София (СНИМКИ)

Американски президент с бюст-паметник в София (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 39 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    38 122 Отговор
    Отдавна трябваше да го направим

    Коментиран от #7, #35

  • 2 Бени

    118 22 Отговор
    Американците са самоубили войника свидетел в Чешнегирово.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Потрес

    161 25 Отговор
    ПОРЕДНАТА ПОТРЕСАВАЩА ИДИОТЩИНА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕДНОВРЕМЕШНА БЪЛГАРИЯ!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Поклоняват се на Сатаната 😇

    107 18 Отговор
    На поробителите 😜
  • 7 коко

    38 58 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    единствения американец, който някога е защитавал България истински!

    Коментиран от #97

  • 8 Американски президент и наши прокурори

    73 9 Отговор
    И следователи са на светлинни години в пративоположна посока едни от Други!!! Копуват си Индулгенции, да не попаднат в списака Магнитски и да умилостовят Херо Мустафа!!!
  • 9 Румен

    101 9 Отговор
    Наши дупедавци. Къде са паметниците на загиналите пилоти по време на англоамериканските бомбардировки. И тоя Първанов се хили кат знаете какво в нови гащи

    Коментиран от #12, #51

  • 10 Соросняяя една рядка д ....

    90 16 Отговор
    Американски може, руски не може ? Утре и на оная заспа Бай Дън, ще сложат за заслуги по бързо бягане от боен терен и по самолетни стълби!?
  • 11 Иван

    69 16 Отговор
    Добрия американец е мъ@@@@я американец, стара американска поговорка.
  • 12 Джендър ЕС

    38 50 Отговор

    До коментар #9 от "Румен":

    Не забравяйте, че американците ни освободиха от османците.

    Коментиран от #76

  • 13 карамфила

    65 3 Отговор
    Първанката и той на снимката,и той хамериканец го дава.
  • 14 с цветя и венци

    69 7 Отговор
    От признателните предатели и дупeлизци .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Партизанин

    79 8 Отговор
    Това е несериозно, да слагаме паметници на Американци....

    Коментиран от #57

  • 17 вукадин

    67 5 Отговор
    Що не направят направо на всички американски президенти- от първия до последния. Да се знае и да има. Кво си играем на дребно...
  • 18 Антимилиционер

    8 49 Отговор
    И нашите и американците открито се гаврят с ленинградския милиционер Пуссин.
  • 19 Анон

    15 67 Отговор
    Русофилите пак беснеят :)
    Друго си е да има паметник на съветската армия окупатор.
  • 20 Антимилиционер

    13 34 Отговор
    Цялата акция е насочена да четат и страдат в Москва. 100%
  • 21 Лилииии😂😂😂😂подмазвачесто на макс

    55 3 Отговор
    Хрусчов ги нарече хиттреците от софия.....нищо не се е променило бг политици са си обикновенни крадци подлизурковци тарикати схемаджий дето само се мазнят на силните по света за да грабят пари и ресурси като ги будалкат че ше прокарват политиката им
  • 22 ????

    61 8 Отговор
    Ганьо и Ганьовице, кой открива паметници на колонизатори, дори африканците изпосъбориха сумати паметници, новите колонизирани паметници откриват!
  • 23 Активист на БКП

    27 3 Отговор
    Не забравяйте да направите и на Бари Голдуотър !!!
  • 24 Рила

    34 3 Отговор
    "Дванадесет и осми президент" ! Първото изречение от писаното!!! Това от кое летоброене е???
  • 25 Антимилиционер

    9 21 Отговор
    Превод за неукия материал: Ние американците сме в състояние да се гаврим с бившите ви господари.
  • 26 Последния Софиянец

    52 6 Отговор
    Позор!
  • 27 Кога

    32 4 Отговор
    Кога ли ще вдигнем триметрова, изваяна от гранит спринцовка в чест на Фаучи? XD
  • 28 Първанов, Денчев, Чобанов и още светила

    37 4 Отговор
    На откриването на паметника на бившия Американски президент!!! Все Единомишленшленици?? Голями плонжове!! Друг вятър ли за духа??
  • 29 На бил гейтс кога ше има паметник

    35 7 Отговор
    За заслуги те за изтребление на народа?на ран ът също коги ше има паметници и беге продажници да ги кичат с цветя и да ридаят от умиление
  • 30 Перо

    32 13 Отговор
    Когато Удроу Уилсън е защитавал българската национална кауза и териториална цялост,българският цар е абдикирал в Германия! Това е единствения американски президент със заслуги към БГ,противопоставил се на президентите и премиерите на всички балкански съседи,плюс Англия,Франция и Русия!

    Коментиран от #31, #41

  • 31 Е нали братушките са направили

    9 29 Отговор

    До коментар #30 от "Перо":

    Сичко да бегето как така ше има паметник на нещо различно от ушанка😂😂😂😂
  • 32 Сандо

    26 4 Отговор
    А кога ще ни ощастливят с бюста на херо?
  • 33 заимов

    11 33 Отговор
    Много съветска пропаганда блика от коментарите

    Коментиран от #38

  • 34 Алфа Вълкът

    7 18 Отговор
    С подкрепата на Румен Радев!
  • 35 ПОТЪРПЕВЩ

    31 9 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    ЛИЧНО ТЕРОРИСТА ОТ ПАМЕТНИКА И НЕГОВИТЕ СПОДВИЖНИЦИ БОМБАРДИРАТ СОФИЯ И ЗИБИВАТ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ !!!!

    Коментиран от #55, #65

  • 36 681 БГ

    34 8 Отговор
    Айде почна се с позорите!! Догодина на оня дъртия педал байдън... ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ!!!!
  • 37 хаха

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Чичо Джо":

    Ако имате пари естествено!
  • 38 1234

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "заимов":

    Какво е "съветска" ?

    Коментиран от #74

  • 39 тнт

    14 8 Отговор
    Много неграмотност този път. За Удроу Уилсън може!Даже малко късно!
  • 40 Георги v.

    27 2 Отговор
    Двете ченгета Първанов и новоизлюпения проф. Денчев първа писта на откриването. Иначе са се борили с доноси против американския империализъм. Абе срамна работа.
  • 41 Пръц

    24 9 Отговор

    До коментар #30 от "Перо":

    Може и да е така , но с приятели като Американците на България и врагове не са и нужни. Единствен защитник на територията цялост на България е Адолф,който ни върна изконните Български територии Македония и Беломорска Тракия.

    Коментиран от #62

  • 42 Галина Колева,

    4 14 Отговор
    Да, единственият, който ни е защитил.
  • 43 ПСР

    20 19 Отговор
    Ей,много прост хейт се лее тук!Див просъветски комунизъм и незнание.
    Този Президент,отстоява изобщо съществуването на България след ПСВ.Гърция,Румъния и Югославия/вече/,искат от победителите,държавата ни да се разпредели между тях.Уилсън е единствен и категорично против,дървени глави незнаещи,комунярски!
    Американецът ни спасява тогава,не Ленин!

    Коментиран от #44, #53

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 USA

    17 10 Отговор
    Като гледам какви идиоти пишат абсолютни глупости и си нямат никакво понятие от история ми става тъжно за България която няма никакъв шанс за по нормално развитие
  • 47 Сух

    3 1 Отговор
    УУУУУУУУУУУУУУУ
  • 48 Павел Пенев

    21 8 Отговор
    Какъв е този президент? Дванадесет и осмия? Големи простаци и блюдолизци сте. Хотелиера Гоце и той поднася цветя. Осакатяването на нашите територия и Ньойския договор който ни лиши от Егейска македония е благодарение на американците.
  • 49 денчев

    10 1 Отговор
    ще работя отсега нататък ..

    Този дър т ак съвсем е изперкал!
  • 50 гост

    19 4 Отговор
    Уилсън още в началото на 1918 г. излиза с 14 точки за мир и следвоенно устройство на света и с инициативата за създаване на Лигата на нациите. На парижката конференция, защитава целостта на България. Провалят го Клемансо и Лойд Джордж и американския конгрес, който не ратифицира парижките договори. Явно и на времето е бил доста популярен в България защото хазяинът ми в Търново роден 1919 г. се казваше УИЛСЪН Малчев.
  • 51 Има едно такова

    14 4 Отговор

    До коментар #9 от "Румен":

    Скромно паметниче на загиналите наши пилоти борещи се срещу американските нашественициВ квартал Иван Вазов на него не пише срещу кого са се борили и толкоз. Историята показа че имаме загинали 20 и няколко български пилоти. От американските нашественици и англичани разбира се има много загинали и повече от 200 от тях са пленени и са държани в едни бараки на територията на сегашния ловен парк където към тях са се отнасяли с известно уважение. Някой историк който повече от мен разбира от тези неща нека да направи сравнение на нашите загуби в жива сила и тези на американците
  • 52 Анонимен

    9 7 Отговор
    Не благодарна нация сме заслужаваме си мизерната съдба трябваше да ни разделят между Гърция и Румъния и сега нямаше да имаме никакви проблеми
  • 53 Много лъжеш

    16 4 Отговор

    До коментар #43 от "ПСР":

    Този президент се застъпвал за по-справедлив мир въобще а не конкретно и само за България
  • 54 краен чиляк

    21 6 Отговор
    Махайте го този паметник от там и го угаврете ! Кога ще разберете, че американците не ни искат доброто !
  • 55 кикиряк

    8 12 Отговор

    До коментар #35 от "ПОТЪРПЕВЩ":

    Лично Удрои спасява България да бъде разделена между Румъния, Гърция, Сърбия. Гърците са инициаторите на това, а все още се ослушват за българския излаз на Бяло море. Няма как и да си поискаме, защото ни е страх от гърците, защото сме им яли попарата много пъти, последно в Петричкия инцидент, за малко да загубим Южна България, яко са ни шамаросвали когато си искат
  • 56 ТаУмВзе

    9 3 Отговор
    НАКАЗАНИЕТО, ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ МАЙКА БЪЛГАРИЯ Е ЕДНО! Долняциииии
  • 57 Д. Петров

    5 8 Отговор

    До коментар #16 от "Партизанин":

    А не бе, сериозно е да се правят паметници на крадци на мандри!!!
  • 58 Без Негри

    10 5 Отговор
    Петър Дънов го споменава също. Западна Европа е искала България разпокъсана, но той се е застъпил за България.

    Едно голямо добро за България от Американска управа има направено.
  • 59 101010

    10 1 Отговор
    Крайно време е да направим паметник И на ХАРИ ТРУМАН СИГУРНО СЕ ДОСЕЩАТЕ ЗАЩО
  • 60 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    5 4 Отговор
    Пожелавам на всички да си имат поне една банкнота в банката с Удроу Уилсън.
  • 61 Американските подлоги

    11 6 Отговор
    Изсякоха борчетата посадени от съветските космонавти в южния парк. Те им бодяха очите и съвсем наблизо направиха паметник на Рейгън. Последният направи твърде много за България отървавайки ми от турското влияние
  • 62 Перо

    17 0 Отговор

    До коментар #41 от "Пръц":

    Македония и Тракия са имали само българско административно управление,никога не са предоставяни и придадени към българската територия от 1939 г. Най-интересното е,че БГ е плащала жестоки репарации като съвоюваща с Германия страна,а Италия не е призната като такава! Решение на Великите сили!

    Коментиран от #86

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 WhiteNoise

    3 1 Отговор
    BLM ша я клатят.. скоро кат са абселютно мнозинство :)
  • 65 Точност

    8 3 Отговор

    До коментар #35 от "ПОТЪРПЕВЩ":

    Това е единствения в историята американски президент,който се застъпва за България през 1919 год и не разрешава още по-голямото и разкъсване между уж братските съседни нам държави.
    А България е бомбардирана през 1944 год. от САЩ и тогава там президент е Рузвелт.
    Така че прочетете внимателно какво голямо добро е направил президентът Удроу Уилсън за нас преди повече от 100 години.

    Коментиран от #67

  • 66 питам се

    3 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:

    Намира се в центъра на София в градинката пред Централната баня
    И що там бееее.


    София не е само центр. баня.
    Ама другаде ще го претопят
  • 67 Д. Петров

    6 4 Отговор

    До коментар #65 от "Точност":

    Калинки, не читает, они литают! Фър -фър бабушки цървени към Сибир!!!
  • 68 стоян георгиев

    6 7 Отговор
    един достоен човек които отдавна трябваше да има паметник у нас предвид усилията които полага да спаси българия от разпокъсване.
  • 69 бай Даньо

    6 6 Отговор
    Без Удро Уилсон никаква България нямаше да има , и Гърция, Сърбия и Румъния щяха да решат окончателно въпроса за обединението на българите. Ганчо опропастява 1300 годишна държава добре че е е Удро за който Ганчо не е чувал ...

    Коментиран от #70

  • 70 Д. Петров

    3 2 Отговор

    До коментар #69 от "бай Даньо":

    Точно си го казал. Баш така е! Браво!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Texas

    12 3 Отговор
    Уидроу Уилсон заплашва,че ще напусне мирната конференция ако има подялба на територии на Балканите,по специално на България.
    Бил е изключително запленен от четническото движение в Македония,в периода преди ПСВ.
    Но в 1918,САЩ не са още велика сила,и това е една лична позиция на един честен човек.

    Коментиран от #80

  • 73 Сух

    4 3 Отговор
    Убеден съм, че зад почти всички коментари защитаващи паметника стои едно и също платено мекере работещо против държавата си..

    Коментиран от #75

  • 74 Д. Петров

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "1234":

    Съветска е кумурунгелска!
  • 75 Д. Петров

    2 3 Отговор

    До коментар #73 от "Сух":

    Е защо трябва, всички да работят за държавата ти - чукчоландия!? Марш, там ма снегоходчик!!!
  • 76 123

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Джендър ЕС":

    Ами, то дори името ти говори какъв е вакуумът между ушите ти. Някога исторя да беше чел? Или просто така си се изказваш, от нямане какво да парвиш?
  • 77 Федерал резерв

    6 0 Отговор
    банкнота с Удроу Уилсън - 100000$
  • 78 123

    2 1 Отговор
    Ами, то дори името ти говори какъв е вакуумът между ушите ти. Някога исторя да беше чел? Или просто така си се изказваш, от нямане какво да парвиш?

    Коментиран от #83

  • 79 сноу

    2 4 Отговор
    Това хора ли са ,или парцали
  • 80 бай Даньо

    7 2 Отговор

    До коментар #72 от "Texas":

    Абсолютно. Америка тогава няма нищо общо със сегашния световен хегемон и е пълен контрапункт на циничните тогава световни сили - франция и англия. Не искам да си представя какъв водовъртеж от кръв щеше да е неизбежната ВСВ ако Удро Уилсон не беше успял на парижката конференция да озапти отмъстителността на французите предимно - изчезнала Полша , унищожена Германия това има потенциала да привържи цялата планета. Просто велик човек с велика мисия е Удро Уилсон!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 36645

    5 2 Отговор
    Снимките са гадни, само дс МЕКЕРЕТА, доносници, предатели, антибългари, Гешев, онзи троскот Чобанов, гоце... пфу
  • 83 Д. Петров

    1 7 Отговор

    До коментар #78 от "123":

    Кофти е да четеш, историята ни: 1век византийско, 5века турско, 1век русляшко... Не знам други ганьовци 7 века със събути потури и се хванали за палците! Ако знаеш по-робско племе, сподели, за да не ме е срам толкова!?

    Коментиран от #84

  • 84 бай Даньо

    4 2 Отговор

    До коментар #83 от "Д. Петров":

    Аз знам. Питай шотландците или каталунците или десетките племена и народи по необятната матушка ...

    Коментиран от #91

  • 85 ВикиЛексъсВарна

    2 1 Отговор
    Какво ще рече - "дванадесет и осмият" ???

    Коментиран от #89

  • 86 Настрадамус

    3 0 Отговор

    До коментар #62 от "Перо":

    И това е самата истина която си написал .И още нещо България като най верният съюзник на Германия беше ограбена от нея по клиринговата спогодба Нойбахер по сегашен курс във размер на 20 милиарда евро .Тези пари те Германците няма да ни върнат никога .
  • 87 Настрадамус

    5 0 Отговор
    А бе със какво ни е помогнал този Американски муфтаджия ,спас ни от втората национална катастрофа ли ? Защо тогава великите сили ни отнеха 60 хиляди кв километра територии и ни наложиха санкции във размер на два милиарда златни френски франка които нашите деди и баби и нашите родители плащаха до 1974 година на миналият век Или този американски муфтаджия ни защити от френските и англииските окупационни власти които за три години престои във България извършиха чудовищни зверства срещу Българският народ . А във спомените си Атанас Буров казваше за тогавашнато ООН - ОН през 1926 година те ОН даже не ни споменаваха във месечните си бюлетини все едно такава държава България не съществуваше за тях .
  • 88 Настрадамус

    4 1 Отговор
    Оста Ганьо -Адолф понастоящем Джо ,винаги е работела против православието и Балканският мир Ганьо не търси приятели ,търси господар когото да слуша . Ганьо мрази свободата ,обича слободията ,чалгата и да си има чекмедже .
  • 89 Просветен илюминат

    1 0 Отговор

    До коментар #85 от "ВикиЛексъсВарна":

    И аз това се запитах.
  • 90 Гост

    1 0 Отговор
    Всичко много хубаво само не разбрах кой поред президвнт е ,че нещо 12 и 8 не съм учил по математика такъв номер!
    Този сайт май няма никаква редакция за да проверяват какво се пише.
  • 91 Куку

    4 1 Отговор

    До коментар #84 от "бай Даньо":

    Не съм чувал, пък и никъде не пише, че на десетките племена в необятната матушка им е отнета земята и да са вкарани в резервати...Не съм чувал, пък и никъде не пише, че в Шотландия и Каталиния живеят роби...
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 No comment

    1 0 Отговор
    В крaйнa cмeткa нaмeрeниятa нa прeзидeнтa Уилcън дa cъздaдe eднa гoлямa Бългaрия, включвaш нeйнитe eтничecки тeритoрии, eднa кoнтрacилa cрeщу бaлкaнcкитe cъюзници нa Aнглия и Фрaнция нa Бaлкaнитe прeтърпявa прoвaл.
  • 94 6926

    2 0 Отговор
    Позор!
  • 95 666666

    5 0 Отговор
    Още едни предатели на куп
  • 96 ДА ПИТАМ ПО УЧЕНИТЕ

    2 0 Отговор
    ПАМЕТНИКА Е НА ТОМАС УИЛСОН А СЕ ВЪЗХВАЛЯВА УДРОУ УИЛСОН ЛУДИ ЛИ СТЕ ИЛИ НЕ.КЪДЕ Е ИСТИНАТА???????
  • 97 Акулата

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "коко":

    Има още : Януарий Макгахан примерно...
  • 98 айсикт

    1 2 Отговор
    Тази държава е ръгана с ибрикчии. Този едва ли е знаел, че съществува България.
  • 99 Иван

    1 2 Отговор
    Поредният български г.з,наведен пред свалени американски гащи ..
  • 100 Ззз

    0 0 Отговор
    Я си сложете и един паметник на Путин за да се успокоите цървули нещастни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове