Last news in Fakti

29 Септември, 2021 10:11 2 426 23

Чакаме 1 милион чужди туристи през зимата

  • чужди туристи-
  • зимни курорти

Засега единични резервации за планинските хотели има само за празниците Коледа и Нова година

Чакаме 1 милион чужди туристи през зимата - 1

Очаква се 1 млн. чужди туристи да влязат в страната ни в периода от декември 2021 г. до март 2022 г. Това прогнозира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред „Телеграф“.

От тях 250–280 хил. са любители на ски спортовете, а останалите ще отседнат в спа и планински хотели. По думите му броят на туристите в курортите ще е двойно по-голям от предходния зимен сезон, въпреки това не се очаква достигане до нивата от годините преди пандемията, когато в страната с цел туризъм в периода от декември до март влизаха 1,5-1,6 млн. чужди туристи. Основно посещенията ще са както през лятото, тоест от съседни държави като Румъния, Турция, Гърция и други.

Засега единични резервации за планинските хотели има само за празниците Коледа и Нова година, посочи Драганов. Според него както през летния сезон, така и през зимния се очаква да има резервации не по-рано от 10 дни преди датата за настаняване. Тоест хотелите ще отворят през този сезон без резервации и ще има основно посетители в уикендите, както беше и на морето.

Очакванията са тази година цената на почивката да е с 15% по-висока заради поскъпването на храните, тока и горивата, коментира още Драганов.

Част от хотелите вече предлагат оферти за ранни записвания. Например в Пампорово има отстъпки от 15% при ранни записвания до края на октомври. Така настаняването в силния сезон излиза 70 лева на човек на вечер с включени закуска и вечеря, но без напитки. Офертите за хотелите в Банско са за празниците около Коледа и Нова година. Цената на пакета започва от 110 лева и включва две нощувки, закуски и празнични вечери за Бъдни вечер и Коледа.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПКП Я

    21 0 Отговор
    А реват за помощи - най крадливите, а те всички! Да им се плащат помощи на база данъчни вноски!
  • 2 провинциалист

    16 2 Отговор
    Туристите ковидясали ли ще бъдат или ще са сертифицирани заразители?
  • 3 честен ционист

    9 1 Отговор
    Вие си чакайте, ама кърваво червената зона не позволява западен турист да стъпи в България. Така че ако руснаците са се научили да карат ски, може и да не фалирате веднага.

    Коментиран от #6

  • 4 те така

    10 0 Отговор
    Ние чакаме един милион, а от тях 999 хиляди въобще не са планирали България като дестинация за почивката си
  • 5 Бай Шили

    4 8 Отговор
    Те може и три милиона да дойдат стига зеления чорап да не ревне пак за актуализация и да ни вкара у червената зона. Един милион мамалигата изкараха летото у БГ и Мамалигария все още са у зелената зона! А де

    Коментиран от #17

  • 6 ФЕЙК НЮЗ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Западен и северен и южен и източен.
    Ще има само родни туристи - ТЕСТЕРИ и КОВИДАРИ.
  • 7 1122

    3 1 Отговор
    ЧАКАТЕ ВИЙ, 1000000 ВИРОСОНОСИТЕЛИ.
  • 8 Нова Зеландия

    5 1 Отговор
    Тази държава заради 1 случай на Ковид затвори границите.
  • 9 Неваксиниран

    7 1 Отговор
    Ще се ваксинирам у шестък.
  • 10 12345

    5 1 Отговор
    Нали сме в червената зона отдалече си правите сметка.То ковида ще отмине дотогава.
  • 11 Бай Шили

    4 3 Отговор
    Бойко Тиквата ни затвори заради два случая на Ковид. Заразените бяха без симптоми, сами се излекуваха, даваха ги по БТВ. Не помниш ли?
  • 12 цървулан

    7 1 Отговор
    Чакайте вие,с чакането ще си останете.Като въведат локдауните,кой ще ти дойде?

    Коментиран от #14

  • 13 Ха ха ха🤣

    4 3 Отговор
    Продължавайте да не се ваксинирате и ще видите 1 милион туристи в сезона на белодробните инфекции, "ама друг път". Хората са туристи - не търсачи на силни усещания...
  • 14 Ами ако въведат някакъв локдаун

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "цървулан":

    навреме има шанс до средата на декември да има спад в случаите и по-малко починали от ковид и локдаунът да падне. Никой чуждестранен турист няма да дойде ако след престой в България после ще искат да го карантинират като се прибере в собствената си държава. В момента сме сред страните с най-висока дневна смъртност от ковид, с най-малко ваксинирани и чужденците гледат на нас като на рискова държава за пътувания. Ако това не се промени ще си останем само с мечтите да се напълнят хотелите по зимните курорти с чужденци.
  • 15 Така е

    4 0 Отговор
    Скиори от Африка !
  • 16 Негър скиор

    3 0 Отговор
    Ми чакайте си ве, няма лошо.
  • 17 Няма да са скоро в зелената зона

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Шили":

    румънците. Над 9 500 заразени за вчера и над 200 починали имат. Явно започват вече да берат плодовете на безгрижното лято по българското черноморие. За купона рано или късно се плаща. До 28 август беше пълно с румънци в Златни пясъци и не само. В края на, сезона вече имаше доста болен персонал в хотелите. Има една приказка "пир по време на чума". Останала е отпреди векове, когато чумата е покосявала наред и е имало над 50%смъртност на места. Слава Богу ковид не е толкова смъртоносен и все пак има съществен напредък и в медицината и в санитарните условия на живот(поне в цивилизованите държави). Но и сега събирането на много хора е рисково. Локдауните не са, за да ви ходят по нервите. Не може едновременно да не искате и ваксини, и да не искате да има поне частични локдауни, когато нещата ескалират. В Италия въвеждат задължителни зелени сертификати от 15 октомври. В Ломбардия(северна Италия), където измряха най-много хора по време на първата ковид вълна в Европа родителите масово и доброволно ваксинират децата си. Поне тези над 15-16 години. Без да е задължително са го направили 90%от родителите.Явно за тях е много важно да няма локдауни, да не се затварят бизнеси, училища и т. н. А Ганьо не вярва на ваксини. Но пък иска да ходи по дискотеки до зори за сметка на това. Но няма как да се случи. Налага се да се прави избор. Може да не ни харесват много вариантите, но това е реалността в момента.

    Коментиран от #20

  • 18 РАЗ ДВА

    1 0 Отговор
    Чакайте си!
  • 19 Зимата

    2 0 Отговор
    Зимата зимата тя идва ми каза Джон Сноу.
  • 20 Бай Шили

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Няма да са скоро в зелената зона":

    Кунчев ти ли си? И ли си оня брадатия козел математик
  • 21 въпросче

    1 0 Отговор
    Очаква се 1 млн. чужди туристи да влязат в страната ни. КАК ЩЕ ВЛЯЗАТ? ПРЕЗ СКЪСАНАТА ОГРАДА НА ДАЛАВЕРИ СИМЕОНОВ ИЛИ С ТИР-ОВЕ ЩЕ ГИ ВНЕСАТ?
  • 22 йок

    0 0 Отговор
    Въобще не ги чакайте, ще сме изолирани, защото ще сме рискова зона и никой няма да иска да кара карантина като се върне от почивка в БГ. Тепърва ще вдигаме още бройката на заболелите и умрелите. Вече взеха да ги връщат от болниците, а мерки както се вижда няма да има никакви...
  • 23 Да аха

    1 0 Отговор
    Много бе...цял милион.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове