22 Октомври, 2021 07:52 2 052 58

БСП с протест в защита на АЕЦ "Белене"

  • аец белене-
  • бсп-
  • протест

Завършването на централата е абсолютна необходимост

БСП с протест в защита на АЕЦ "Белене" - 1

"Завършването на АЕЦ „Белене“ е абсолютна необходимост за енергийната и националната сигурност на страната ни".

Това заяви водачът на листата на левицата в Плевен проф. Румен Гечев по време на протеста в подкрепа на атомната електроцентрала, организиран от левицата, цитиран от epicenter.bg.

По думите му задълбочаващата се енергийна криза е световен, европейски и, естествено, български проблем. "Наред с външните фактори у нас кризата се развива и поради натрупаните проблеми в енергийния ни сектор", обясни той. Социалистът даде пример с Българския енергиен холдинг и Националната електрическа компания, които с години трупат милиардни загуби. Той обясни, че загубите на държавната ТЕЦ „Марица-Изток-2“ са в стотици милиони; дълговете на софийската "Топлофикация" са над десет пъти по-големи от активите, а "Булгаргаз" не може да си събере вземанията и няма пари да продължи покупките на природен газ. "

Проф. Гечев обясни, че нашата енергетика е във финансова кома и без незабавен старт на технологични, институционални и финансови реформи става неспасяема.

"Въпросът е защо трябваше да стигнем до сегашната ескалация на цените на тока, за да се сетим, че двата складирани в Белене реактора можеха да ни осигуряват евтин ток и приходи от износ на електричество в стотици милиони евро", попита той. Социалистът припомни, че БСП последователно и аргументирано от години е подкрепяла довършването на проекта, в който ние сме вложили вече почти 3 млрд. лв. По думите му, въпреки положителните резултати от Референдума за АЕЦ “Белене“ от 2013 г., организиран от БСП, три правителства на Борисов са слугували на чужди геополитически интереси. "За да ги оставят на власт техните господари, те погребаха българския интерес в Белене", подчерта Гечев. Той допълни, че в същото време в целия свят сме свидетели на ренесанс на ядрената енергетика и след като бе ясно отдавна, че в крайна сметка тя ще стане и част от „Зелената сделка“ на ЕС.

Социалистът бе категоричен, че завършването на проекта „Белене“ ще има огромен инвестиционен и икономически ефект не само в Плевенска област, но в цялата страна. "Нещо повече, той би имал съществен принос за постигането на енергиен баланс на Балканите", каза още той. По думите му бъдещото коалиционно правителство трябва да започне интензивна подготовка за бързото възстановяване на строително-монтажните работи на обекта. Според него всяко по-нататъшно забавяне може да се окаже фатално, имайки предвид че довършването на обекта и пуска на централата ще отнеме около осем години. Социалистът коментира, че чрез публично-частно партньорство няма да е проблем да се осигурят необходимите финансови средства, още повече че навсякъде по света ядрените централи са печеливши. "Домакинствата и българският бизнес имат нужда от сигурна, евтина и чиста електроенергия", заключи проф. Румен Гечев.

В протеста взеха участие и кандидатите за народни представители от листата на левицата в Плевен - Стефан Бурджев, доц. Георги Кючуков, Илиян Йончев, Ева Маринова, Румен Петков, бившият кмет на Ловеч Минчо Казанджиев.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JEB

    16 32 Отговор
    няма такава централа която да построим и да дотира цената на електроенергията още повече за 10 милиарда плюс евентуално тиквениците от бсп ще могат да изнасят пак..защо лъжете хората
  • 2 Браво

    23 34 Отговор
    Както псевдо патриотите така и комунистите търсят дивиденти преди избори... Нека кажат от къде ще намерят 25 милиарда за построяването на АЕЦ Белене
  • 3 JEB

    6 19 Отговор
    тия кофражи за реактори дето ги имате аз ако съм на мястото на руснаците директно ще кажа не са съхранявани правилно
    и нови пари
  • 4 BRATUSHKITE

    13 22 Отговор
    трябва да ги осъдим за грешката с избора с площадката Белене, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, руснаци трябва да се простят и с РЕПУТАЦИЯТА си. При направените сондажни проучвания на площадката, на не голяма дълбочина, се достига до базалтова скала, която се приема за скалната обвивка на земята. Това е идеална земна основа в сеизмично отношение. При следващите фази на проектиране, се правят допълнителни сондажи и се установява, че въпросната скала е само голяма морена, довлечена през ледниковия период. Предварителните сондажи случайно са попаднали върху нея. Всичко останало са льосови наслаги и наноси.
    За това са и всички маймунджулъци с АЕЦ „Белене” вече 40 г. Друга грешка на СЪЩИТЕ е линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на ВВЭР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай за да замажат гафа, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.

    Коментиран от #13

  • 5 Не не и

    18 4 Отговор
    Необходимо е да спре да се краде!!!
    Дотогава не трябва да се предприема нищо, което да води само до източване и заеми. Оправим ли съдебната система и спрем ли корупцията -да, но преди това - НИЩО.
  • 6 оня с коня

    15 29 Отговор
    И да обясни РАДЕВ Защо вече цели два Мандата Правителството му не си мръдна пръста да възобнови завършването на Централата и до кога ще работи против Интересите на България?

    Коментиран от #17

  • 7 САЩ

    14 30 Отговор
    Комунистите винаги са били долни национални предатели и слуги на скапаната Русия! Не гласувайте за тея боклуци!
  • 8 Бамбука

    5 20 Отговор
    Гостин професоре, с тези реактори около гьола музей ли ще правим ? Няма ли да ни излезе по-евтино да си купим нещо ново ?
  • 9 Пълна глупост

    11 12 Отговор
    Единствената идея, която изказа простака от Банкя за 12 години, сигурно някой му я е подшушнал, че той не разбира от енергетика е :Нов блок в АЕЦ Козлодуй. Така се запазват работните места на хората, ще се построй бързо, ще струва десетки пъти по-евтино.

    Коментиран от #14

  • 10 комунистче

    11 26 Отговор
    построете си я в Сибир другари, с ваши пари, товараш Путин ще ви отдели някой парцел в боровата гора там, до река, пък после като я построите, изнасяйте тока направо за Космоса, ако искате
  • 11 JEB

    3 15 Отговор
    тия реактори щом са излезли от руско владение те винаги ще ни кажат те винаги ще ни кажат няма такива неща..
  • 12 Мутрата ББ

    30 10 Отговор
    400 милиона ЕВРО-изчезнаха при МУТРАТА ББ и Добрев.
    400 милиона евро оборудване, за което сме платили ИЗЧЕЗНА при ББ.
    От заемите 16 милиарда на мутрата, ако ги бяха вложили за държавна Белене, сега щяхме да имаме евтин ток.
    Турция вече пробва АЕцовете си.
    На изборите, гласувам за Възраждане.
  • 13 Centyrion

    25 2 Отговор

    До коментар #4 от "BRATUSHKITE":

    Интересно Черна Вода която е само на 80/100 км от Разлома Вранча върху каква основа е?И тя е на нанос ,и дали Французите и Канадците не са правили сондажи и не са го знаели?

    Коментиран от #52

  • 14 Анонимен

    7 21 Отговор

    До коментар #9 от "Пълна глупост":

    Аец Белене е една локва вече и е стар проект. Трябват хиляди нови разрешителни и ще стане по нашите стандарти за 15-20 години. Козлодуй е спасението.
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 5 Отговор
    АЕЦ КОЗЛОДУЙ трябва а се развива
  • 16 Centyrion

    21 0 Отговор
    Определено мощност трябва да се изгради и то в рамките на 10 г тя трябва да заработи.Минимум 6000 МВ нови мощности ще са нужни.Мариците са пътници,на Доган теца,въпреки че тече газифициране,след 10 г и той няма да е рентабилен, щото ще плаща емисии.
  • 17 РАДИО ЕЛТО

    23 3 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    герб сте до тук

    Коментиран от #30

  • 18 JEB

    2 18 Отговор
    руснаците откраднаха идеята за сеизмични централи..аварийни атомни централи кораби..беше моя идея но те могат да го осъществят
  • 19 Фикус

    9 3 Отговор
    „Ако се изисква сертификат за имунизация за пътуване или за постъпване на работа, това е класически пример за непряка дискриминация”. Тази теза изрази пред Дарик радио през април 2021 г. настоящият здравен министър Стойчо Кацаров, в ролята си на председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.
  • 20 5577

    4 9 Отговор
    Айде и тия станаха протестърска партия. Само някой да каже че не са. То с протести ако ставало... Имат всички инструменти в ръцете си за да направят каквото си искат. Из между всички партии в момента тази е най статукво. И тия да стачкуват... Срещу кой? Пуста некадърност.

    Коментиран от #39

  • 21 JEB

    1 12 Отговор
    не съм сигурен че трябва..по принцип населението стабилно намалява..ако сложим навсякъде..диодни улични лампи

    климатичната смяна не е илюзия..всяка една зима е по мека
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Стрелцов®

    6 14 Отговор
    За късопаметните да припомним, кои спряха АЕЦ Белене?!!!.....правителството на Орешарски!!!!....а, после се сърдят, когато народът ги нарича червени боклуци.

    Коментиран от #25, #28

  • 24 пешо

    20 2 Отговор
    "Завършването на АЕЦ „Белене“ е абсолютна необходимост за енергийната и националната сигурност на страната ни"

    съгласен на 90%! имам резерви единствено по термина "страна". това отдавна е територия.
    иначе - популацията би трябвало да гласува за бсп най-малкото за тази позиция. обратното ще превърне споменатата територия в енергийно зависимо, тотално изостанало във всеки аспект място на земята. земен рай ли?!
  • 25 Мутрата ББ

    19 2 Отговор

    До коментар #23 от "Стрелцов®":

    Борисов влачи Белене, спря ЮП, Промени договори газ, Построи над 1200 фотоволтаика на Цветелина, Парното е на Борисов, Бандитска Топлофикация на Борисов.Бандитската Веолия е на ГЕРБ-Концесия-те я докараха.
  • 26 Who are

    9 11 Отговор
    БСП са същите като ГЕРБ! Популисти и крадци.
  • 27 JEB

    0 14 Отговор
    тотално очаквам да сменят всички влакове и релси и коли и не ни занимавайте с аец моля
    науката ще скочи 20 пъти за 20 години..в бсп нямат и представа
    нано фибърните автомобилни гуми беше моя идея пак
  • 28 Летописец

    15 4 Отговор

    До коментар #23 от "Стрелцов®":

    Какви комунист при Орешарски, бе?! 🤔
    " Правителството на Пламен Орешарски е деветдесет и второто правителство на Република България, назначено с Указ № 99 от 29 май 2013 г. на Росен Плевнелиев.1 Управлява страната до 6 август 2014 г" И Орешарски спря Южен поток ! Бойко Борисов спря Белене при втория си мандат. По американи-турска поръчка !
  • 29 фен на сидеров

    14 2 Отговор
    либерастите от ДПС и ДБ са твърдо против ! а защо ли !? вече "поевтинелият" бъдещ ток от АЕЦ-а май не ги устройва !?
  • 30 оня с коня

    4 6 Отговор

    До коментар #17 от "РАДИО ЕЛТО":

    ГЕРБ просто спряха за Малко Почивка,която никога не е излишна,след което продължават с НОВИ СИЛИ.Ти обаче си мислиш че са били "до тук" и не забелязваш че МЯСТОТО ИМ СЕ ПАЗИ НЕЗАЕТО...
  • 31 Анонимен

    13 3 Отговор
    За това са абсолютно прави. Подкрепям!
  • 32 JEFF

    2 10 Отговор
    Стига глупави манипулации. Винаги размахвате Белене предизборно .
  • 33 РЕФЕРЕНДУМА ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ ИЗПЪРЖИ БСП

    1 8 Отговор
    ИЛИ БСП КОМУНЯГИТЕ НЕ ЗНАЯТ
  • 34 НИНОВА, КОЙ ЩЕ ЗАЩИТИ ТРУДЕЩИТЕ СЕ

    1 11 Отговор
    ОТ УБИЙСТВЕНИТЕ ЦЕНИ НА РАДЕВ....АЕЦ БЕЛЕНЕ НЕ Е АКТУАЛЕН...НАРОДА СИ КАЗА ДУМАТА НА РЕФЕРЕНДУМА

    Коментиран от #37

  • 35 Българин

    14 1 Отговор
    Най-важно е Аец Белене да се строи като Държавна Българска собственост. А не чужди "инвеститори" да печелят от нея, а продажните ни политици да вземат комисионни от "инвеститорите"!

    Коментиран от #36

  • 36 ТАКА ДЕ

    1 5 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ???????

    Коментиран от #40

  • 37 Летописец

    11 1 Отговор

    До коментар #34 от "НИНОВА, КОЙ ЩЕ ЗАЩИТИ ТРУДЕЩИТЕ СЕ":

    Грешиш... или лъжеш ? ! ⚠️ На Референдума българите казаха абсолютно ДА на българо-руския проект АЕЦ Белене !
    Властта използва лъжливи избирателни списъци с мъртви души и не започна строителство .

    Коментиран от #38

  • 38 ТАКА ДЕ

    1 12 Отговор

    До коментар #37 от "Летописец":

    ЧЕ ПОД 20% ГЛАСУВАЛИ, РЕФЕРЕНДУМА Е НЕВАЛИДЕН......КОЕТО ЗНАЧИ ЧЕ НА БЪЛГАРИТЕ НЕ ИМ ПУКА ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ...ЧЕТИ КОНСТИТУЦИЯТА

    Коментиран от #42

  • 39 БСП на Бунището

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "5577":

    Когато Протестираш в Подкрепа на нещо,това Протест ли е бе,журналисти???Що не учите Български език??Да Протестираш и да Подкрепяш са две Антагонистични Понятия...Когато Подкрепяш нещо с група хора - това е Митинг,Манифестация,Събрание,Поход...но не е Протест....Били Протестирали в Подкрепа - направо падам,бате....
  • 40 Българин

    12 1 Отговор

    До коментар #36 от "ТАКА ДЕ":

    Ако не искаш да плащаш Аец , специално за теб ще има 3 ( ! Три пъти) по-скъп ток от отровните щатски тецове. И 5 (! Пет) пъти по-скъп ток от вятърни перки и слънчеви ценнтралки .

    Коментиран от #43

  • 41 РЕФЕРЕНДУМА ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ ИЗПЪРЖИ БСП

    1 10 Отговор
    И СЕГА АЕЦА, ПАК ШЕ ГИ ИЗПЪРЖИ
  • 42 Летописец

    9 1 Отговор

    До коментар #38 от "ТАКА ДЕ":

    Лъжеш като... Бойко ! 😯
    Гласуваха почти толкова хора, колкото и на изборите преди това. А беше първия Референдум. И за съжаление, неглижиран от турско-американската власт.

    Коментиран от #44

  • 43 ТАКА ДЕ

    1 13 Отговор

    До коментар #40 от "Българин":

    ВНАСЯМЕ ТОК....КОГАТО НИ Е НЕОБХОДИМО.....ПАК ЩЕ НИ ИЗЛЕЗЕ ПО ЕВТИНО И ПО ИЗГОДНО ОТ 20 000 000 000 ЛВ НАРОДНА ПАРА ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ...ПЛЮ 4 000 000 000 ЛВ КОИТО СМЕ ДАЛИ ДО СЕГА

    Коментиран от #48

  • 44 ТАКА ДЕ

    1 8 Отговор

    До коментар #42 от "Летописец":

    ЧЕТИ КОНСТИТУЦИЯТА, ГЛАВАТА ЗА РЕФЕРЕНДУМИТЕ.......ТВА НЕ СТАВА ПО ЖЕЛАНИЕ НА БСП КОМУНЯГИТЕ
  • 45 Активист на БКП

    9 3 Отговор
    БСП са единствените, които милеят за БЪЛГАРИЯ!!!

    Коментиран от #46

  • 46 ТАКА ДЕ

    2 9 Отговор

    До коментар #45 от "Активист на БКП":

    ЗАТОВА ЗА МАЛКО НЕ НИ НАПРАВИХА 16 РЕПУБЛИКА НА
    ....СССР
  • 47 Дългия

    12 0 Отговор
    Правилно,,Марица Изток " е паразит, като кърлеж е това, което взема от държавата е в пъти по малко от това, което дава! Затваряне веднага и да се довърши АЕЦ !
  • 48 Тираджия

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "ТАКА ДЕ":

    И пак ще ти е по добре от поддръжката на,,Марица Изток " .
  • 49 РЕФЕРЕНДУМА ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ ИЗПЪРЖИ БСП

    0 7 Отговор
    АМА С ТИЯ ПРОМИТИ И БЕТОНИРАНИ МОЗЪЦИ КАК ДА ВДЕНАТ....ДРУГАРИТЕ
  • 50 Търновец

    5 1 Отговор
    Станишев, Овчаров, Нилари Клинтън, Борисов – спряха Белене.
  • 51 Знае се от виц

    5 1 Отговор
    За да си спасиш живота (да имаш "ток"), като не можеш да изядеш кило сол, нито да изтърпиш сто тояги, отзад, плащаш СТО ЖЪЛТИЦИ (не по малко от 8-9 милиарда евро) спасяваш си живота (имаш електроенергия), н пъво солта, после тоягите и накрая си плащаш.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 копи пейст

    2 0 Отговор
    Да не говорим, че остават без отговор следните естествени въпроси, които всеки от нас би трябвало да си задава:

    Защо БАН като институция запазва едно дистанцирано мълчание сега?

    Какво се е случило с тези 85 учени от БАН автори на първия документ и защо никой от тях не реагира публично на възобновяване на мегапроекта АЕЦ “Белене”?

    ........................
  • 57 червен

    2 0 Отговор
    ОТКРАДНАХА над 3 милиарда за гъола но са малко.КУПИХА РЕАКТОРИ за 2 милиарда които ръждясват в БЕЛЕНЕ.НАЙ БЕДНАТА СТРАНА В ЕВРОПА ЩЕ СТРОИ АТОМНА ЦЕНТРАЛА.бсп ще намери 14 милиарда за строителството.СМЕХ,
  • 58 сирене

    0 0 Отговор
    трябва закон за забрана за говорене по темата АЕЦ Белене.. никога няма да го има, никога! и преди 10 години никога и след още 10 никога , никога бе, спрете просто..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове