Last news in Fakti

6 Ноември, 2021 19:17 1 726 34

Без несертифицирани машини на изборите

  • цветозар томов-
  • избори-
  • машини

Ако има такива, те няма да влязат в употреба

Без несертифицирани машини на изборите - 1
Снимка: БГНЕС

На изборите 2 в 1 следващата седмица няма да се допусне отчитане на гласове от несертифицирани машини - така говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов коментира днешните твърдения на една от регистрираните за вота коалиции, че се подготвят изборни манипулации чрез 228 допълнителни машини, които се съхраняват заедно със закупените за вота устройства:

„От гледна точка на изборния процес няма нищо притеснително. Кой и защо е внесъл тези машини, той трябва да си обяснява. Централната избирателна комисия няма да допусне да се използват несертифицирани устройства. Те няма да влязат в употреба. Дори, ако се взети с цел примерно, да заменят повредени устройства или нещо такава. Без разрешение на ЦИК и проверка на тези устройства, те не могат да бъдат използвани“, каза Томов, цитиран от БНР.

Въпросните 228 устройства не са част от закупените от ЦИК 1600 машини по обществена поръчка, изпълнена от фирмата „Сиела Норма“. Те обаче се съхраняват в същия склад, като от фирмата са уведомили ЦИК, че допълнителните устройства са собственост на производителя „Смартматик“ и ще се ползват за демонстрации в Армения, Грузия и за други дейности.

В четвъртък заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов докладва по същия въпрос: „Твърдят, че тези устройства са собственост на "Смартматик" и ще се използват за различни цели - демонстрации в Албания, демонстрации пред представители на Грузия, и сервиз, и за дейности между „Смартматик“ и „Сиела“ , несвързани с изборите в България.

Предлагам да изпратим едно писмо до „Сиела Норма“ с копие до ГД "Жандармерия", Специални операции за борба с тероризма, с което да ги уведомим , че специализираните устройства, които не са част от Договор номер 38, следва да се складират в обособен сектор от склада на "Карго Партнер" и да не се допуска разпечатването им.

След разтоварване на машините камионът да бъде освободен и да ни предоставят опис, съдържащ серийните номера на тези доставени - по колко машини са предназначени за Албания, съответно за Грузия, и за другите неща, които не е ясно от тяхното писмо точно за какви цели ще бъдат използвани“.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ

    32 15 Отговор
    Що ни правят на идиоти 228 машини за демонстрация то бива наглост ама това прехвърля всичко

    Коментиран от #33

  • 2 жжжжжж

    23 10 Отговор
    направо ти повярвах . тоя костинбродски тарикат ще излезе приятел на маяма. далавери от всякъде.
  • 3 Леле

    27 12 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "....ще се ползват за демонстрации в Армения, Грузия и за други дейности."...Ха-ха-хаааа, абе вие ни вземахте за канарчета. Щели да ползват машините в Армения и Грузия пък ги докарали тук. Съвсем изнагляха тия измамници..
  • 4 Като

    17 22 Отговор
    се има предвид, че тая сиела норма е гербава фирма, не бих се учудил да са внесли машините с цел скандал за манипулация, вместо машини за демонстрация, както са обявили тия от фирмата!

    Коментиран от #18

  • 5 Светослав

    26 10 Отговор
    Никой не Ви вярва!! ДБ и ПП, ли са поръчителите?!

    Коментиран от #6

  • 6 Абе

    14 16 Отговор

    До коментар #5 от "Светослав":

    ДБ и ПП, като се има предвид, че са Прокопиев проект и финансирани от него, не е невъзможно, но в случаят не е така! Фирмата е гербава и няма как да обслужи другите!
  • 7 Герб жени и мъже

    8 6 Отговор
    Гласят да ни го полузят
  • 8 Няма

    26 6 Отговор
    Няма защо вече да се чудим,защо Мая Манолова пищеше толкова нагло.Щом тя се активира,трябва да очакваме неприятности.Какво ли са й обещали,т.е колко ли гласа са й обещали.
  • 9 3.14К

    13 15 Отговор
    Тези от Сиела, които са внесли тези машини са в комбина с толупа. Помним как пропадна предната поръчка заради цената, а сега са доставяли близо 300 машини в повече. Смартматик действително пипат софтуера и могат да променят резултата. Примера е от изборите в щатите. Като фирма на Сорос и клинтънистите, те могат да играят или за Герб или за Да на пинокио.

    Коментиран от #16

  • 10 Светослав

    13 4 Отговор
    Май някой от ДБ имаше общо със софтуерните?! А ПП, много бързо искат да станат първи! За МАЯ НЕ ГОВОРЯ, ТЯ Е АУТ. Ако напролет има нови избори и СЛАВИ, ЩЕ си води само трлевизията
  • 11 Май

    11 16 Отговор
    Се подготвя оправдание за загубата на ГРОБ

    Коментиран от #14

  • 12 пожелание

    5 9 Отговор
    Боко да отиде да им провери софтуера ,но да си вземе и бухалката ,за всеки слу4ей !
  • 13 Хихихихии.. хихихихии

    19 10 Отговор
    ВСИЧКИ ЗНАЕМ,ЧЕ СЕ ГОТВЕШЕ ТОТАЛНА ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ИЗБОРИТЕ, БЕ ЛАЙНАР! СЛЕД КАТО БАЦЕ ГИ ФАНА ПО ДОЛНИ..ГАЩИ,..ПОЧВАТ ОБЯСНЕНИЯТА И НИКОЙ ..НЕ ЗНАЕ ..НИЩО....
    Хихихихии.... хихихихии......
    ФАТМАЦИТЕ ДЕБИЛНИ ОПЪРДЯХА...МАСУРА.....ЦЯЛ СВЯТ СА НАЯСНО ЗА ФАЛШИФИКАЦИИТЕ НА РУНДЬО-БЪЛГАРОУБИЕЦА И ДС-МАФИЯТА....
    Хихихихии..... хихихихии
  • 14 Май си слаб'оумен

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "Май":

    И педал, да?

    Коментиран от #15

  • 15 МАй

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Май си слаб'оумен":

    Като няма какво да кажеш говориш глупости
  • 16 Не се срамувай,че си мека китка, сладък

    9 10 Отговор

    До коментар #9 от "3.14К":

    При фатмака Престъпник, всички сте педали
  • 17 3.14К

    11 12 Отговор
    Как толупа разбра намеренията на Сиела тези внесени в повече машини, че ще се ползват в други държави като мостри? Сега вече трябва да се отклони вниманието от обикновеното човече с 60те милиона.
  • 18 Хи хи

    12 5 Отговор

    До коментар #4 от "Като":

    Лъжеш !Я провери чия е Сиела и на коя партия направи дарение на предните избори .

    Коментиран от #25

  • 19 Бай Гошо

    15 7 Отговор
    А как Дамаджаната разкри саковете с милиони? Уж всички били разпитани, а никой не е арестуван! Банката била известна, но не е запечатана! И как тогава ще попречат на Борисов да се разпорежда с нея, да плаща на медии и т.н.? Въпроси, на които една празна дамаджана не може да отговори. Клоун Рашков!
  • 20 Предпоследния Софиянец

    12 4 Отговор
    Г-н Томов,бихте ли обяснили: Кое в сертифицираните машини дава 100% сигурност на вота??? Като самия вот не подлежи на никакъв контрол!!!! Което всъщност искахте и вие!! Да няма Контрол!Машините са добре,за да не се вписват мъртви души!!! Дотук добре,а след!Какво е след,ми то утре може да излезете и да кажете,че изборите са спечелени от Луна(нищо лично),а ние привържениците на .......трябва да ви вярваме,така ли!!!Как ще докажете,че като на протокола пише 50% за този или онзи,за тази или онази партия,това е така????Как???? Трябва да вярваме на честната ви дума,или да можем да проверим!!!! Как мислите????
  • 21 лъжа

    8 15 Отговор
    На простия пожарникар му се върза цяла България на лъжите, а не бива. И 1000 машини да има още, от коя секция ще се предадат протоколите? Нали в СИК има списък на изборните секции и списъци на избиратели? Как ще си пробуташ квитанциите и протоколите? Всичко е една голяма и опашата лъжа на лъжеца от Банкя, които усеща че ще влиза скоро в затвора заради лъжи и кражби.

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хи хи

    10 4 Отговор

    До коментар #21 от "лъжа":

    Вземи и прочети цялата информация за 228 машини и тогава пиши. Чукча ?
  • 24 Те затова

    8 10 Отговор
    отсега ни подготвят за тия 24% за ГЕРБ да свикваме с фалшивата им новина и после знаем как тая фирма правеше проблеми на предишните избори,изнудваше ЦИК.На БОЮ ТИКВАТА му работи как само да саботира живота първо с цените,после с протестите на пътищаря,дето жена му с един куп фирми е дръпнала123 млн.лв за строеж на язовири,после с неговите кадри в енергетиката се подиграва с народа си и т.н. и тн.Иска да покаже още,че владее положението понеже парите му служат за продажниците
  • 25 Ти виж

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "Хи хи":

    кой обслужва, а не ми дрънкай драсканиците на жълтите медии!

    Коментиран от #26

  • 26 Хи хи

    3 4 Отговор

    До коментар #25 от "Ти виж":

    Какви жълти медии те тормозят ? Проф. Иван Тодоров е брат на Веселин Тодоров собственик на Сиела Норма и притежава 10 % от капитала на фирмата. Иван Тодоров излезе в списъка с дарители на една партия. Искаш ли да ти кажа партията или сам ще си я намериш, но не чети жълта преса.

    Коментиран от #27

  • 27 Да повторя

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Хи хи":

    Гледай кой обслужва, а не ми дрънкай глупости! Щото ако са толкова на ТИ с тази партия, дали щяха да правят въртели на ЦИК, по нареждане на банкянският! Та не ми дрънкай глупостите си за петте цента!
  • 28 ХА ХА ХА

    1 3 Отговор
    АБЕ ЦВЕТОЗАРЕ НЕ ГОВОРИ ПРОСТОТИИ , АКО ТИ ПОКАЖАТ ДВЕ ТАКИВА МАШИНИ И ЕДНАТА Е ФАЛШИВА , МОЖЕШ ЛИ ДА Я ПОЗНАЕШ Я КАЖИ ???? А АКО ТИ ПОКАЖАТ ПАК ДВЕ МАШИНИ ТОЧНО ТАКИВА ,АМА СЪС ПЛИКОВЕ МАНГИЗИ ....ЩЕ ГИ ПОЗНАЕШ ЛИ КОЯ Е ФАЛШИВА ?????? ЗАТОВА НЕ ПРИКАЗВАЙ ПРОСТОТИИ !!!
  • 29 ЕХАА

    11 5 Отговор
    ВСЕ ПАК БОЙКО СЕ ОКАЗА ПРАВ !!! ИМА МАШИНИ И ТО ПРИ ТИЯ СЪС КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАМЕ .....ЗАЩО СА ТАМ ??? НЯМА ЛИ ДРУГ СКЛАД И ДРУГО МЯСТО ??? ЗА ДА БИЛИ ПОД РЪКА АКО НЕЩО СЕ СЛУЧЕЛО ....КАКВО НЕЩО БЕ ФАТМАЦИ СМОТЪНИ ??? АКО ЗАКЪСАТЕ И ГУБИТЕ ИЗБОРИТЕ ДА ГИ ПУСНЕТЕ , ЧЕ ДА СПЕЧЕЛИТЕ !!!!!

    Коментиран от #31

  • 30 Предпоследния Софиянец

    5 2 Отговор
    Разследващия журналист Петьо Блъсков,е написал статия за връзката Кирил Петков- ББР-Сиела Норма,и всичко е факт в нея!!!!! Проверява се лесно😃
  • 31 Прав

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "ЕХАА":

    ще е! Като ги е поръчал боклука, прав ще е! Аман от номерата му!
  • 32 Ким

    0 2 Отговор
    Не разбрахте ли, че летеца просто завиждаше на Боко и иска само той да ръководи държавата,за тава всичко"президентска република" понятно
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ":

    Ха, значи слухът за тези машини-фантоми, програмирани за победата на Радев се оказва истина...
  • 34 Стела

    1 1 Отговор
    Затова толкова подскачаха от ДБ, ПП и ИБГНИ срещу броенето на контролните разписки. Подготвяли са фалшификация.
    Дано в следващия парламент да се приеме задължителното броене на контролните разписки в избирателния кодекс.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове