Last news in Fakti

7 Ноември, 2021 22:30 1 676 19

Спад на детската смъртност у нас

  • детска смъртност-
  • демографска стратегия-
  • пандемия

Запазва се застаряването на населението

Спад на детската смъртност у нас - 1
Снимка: Shutterstock

Детската смъртност в България намалява, но тенденцията за застаряване на населението се запазва. Това показва отчетът за изпълнението на Националната демографска стратегия за 2020 година.

През миналата година в България са се родили 59 440 деца, което обаче е с 4 % по-малко от 2019-та. Добрата новина е, че детската смъртност бележи спад спрямо 2019-та -тогава е била 5,6 на хиляда, а за сравнение през 2005-та е 14,4, съобщи Нова тв.

Извънбрачните раждания са 60% от всички. Голяма част от тях обаче са деца, отглеждани в семейна среда при двойки без граждански брак.

Сключените бракове през 2020 година са 22 хиляди, което е със 7 на сто по-малко от 2019-та. Спад се забелязва при разводите. За 2020 те са 9 хиляди, с 1900 по-малко от 2019-та.

Надя и Христо от Монтана са част от онези 22 хиляди души, които през 2020 година, въпреки пандемията, несигурността и ограниченията заради коронавируса, сключват брак.

"Имахме опасения, че може да не е възможно да се състои, спирахме организацията на няколко пъти и в крайна сметка организирахме доста по-набързо спрямо мерките, капацитета в заведенията", споделя Надя Иванова

А тази година, в пика на пандемията, семейството им е с един член повече.

"На фона на тази COVID криза и тази черна статистика хубавите моменти ни държат да не рухваме. Специално ние двамата знаем, че и това ще мине и това ще преживеем", категоричен е Христо Иванов.

Детето на тези млади хора ще влезе демографските данни за 2021 година. За миналата експертите отчитат по-ниска раждаемост, но не фатална.

"България не е изолиран остров от европейските тенденции за по-ниска раждаемост и висока смъртност. В България раждаемостта е ниска, но тя не е прекалено ниска", казва гл.ас. д-р Александра Равначка - НИГГГ към БАН.

Данните показват, че се очертава тенденция на намаляване на детската смъртност у нас.

"Надяваме се да продължи. Причините са комплексни, повишаване на здравната култура, повишаване на икономическото състояние на населението, вървим към положителна посока", смята д-р Равначка.

А отглеждането на дете без брак отдавна не е прецедент.

"Разбира се, в България от години е признато съвместното съжителство, голяма част от младите не подписват брак, но живеят съвместно, раждат си и си отглеждат деца, така че това не е нещо, което е голям проблем", добавя ученият.

Най-висока е раждаемостта в София-град и големите областни центрове. Най- ниска е в северозапдна България, където е и най-висок процентът на застаряващо население.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 1 Отговор
    И на децата също.

    Коментиран от #2

  • 2 Раданч Татлъту

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    За кво са ти деца?Ше си внесем инджинере и лекари от Афганистан и Сирия!🤡🥳👳‍♂️👍
  • 3 децата избагаха

    16 0 Отговор
    Ми то няма Деца в териториятя.
    Кой да мре!?

    Коментиран от #15

  • 4 Лъжа

    9 2 Отговор
    след,лъжа след...лъжа!

    Коментиран от #10

  • 5 Тестовете са най-голямата измама. Трябва

    7 1 Отговор
    Знаят, че неискаме, нооооо те искат да сме здрави и щастливи. А в Германия вече има деца на които им призлява и световъртежи от така наречените щадящи тестове.
  • 6 Смех

    6 1 Отговор
    Пред малко имаше същата тема... при тоя страшен ковид как така има спад? Защо тормозите децата фашисти...
  • 7 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    7 4 Отговор
    Няма го Боко и живота в РБ почва постепенно да се връща.
  • 8 Ювиги Хана

    3 1 Отговор
    Борисов токсичния за републиката
  • 9 Простичко е

    7 0 Отговор
    Как да не намалява? Първо– децата са извънредно малко ( ниска раждаемост и емегрерали с децата си родители– а) точат чужди социални системи, б) устроили са се добре и децата са се интегрирали в новото общество. Второ– останалите у нас дечица са концентрирани заедно с родителите си в няколко големи града– София, Варна, Пловдив и още два–три, където обаче са концентрирани и най– добрите лечебни заведения, университетски клиники и т.н. И ето ви намаляване на детската смъртност, но не навсякъде и не за всички.
  • 10 яяяяя

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Лъжа":

    Сайтът е специализиран в лъжи, пропаганда, инсинуации и манипулации! Сорос и ДП на САЩ плащат.
  • 11 Акушер

    5 0 Отговор
    Да вярно е няма раждаемост няма и смъртност - има икономически растеж и е едно такова хубаво да се живее на дъното аха там както се казва е лапай Гинче фъстъци. Да така е когато бяхме добре и вече почти 8 милиона ние искахме да сме още по добре - както казва демокрацията е айде хаирлията да е я имаме 6 милиона я не все от хубав живот!
  • 12 Анонимен

    0 1 Отговор
    Не било проблем дето не сключвали бракове? Напротив, огромен проблем е. Оставям настрана моралната същност на въпроса, но това е начин за източване на социалната система. Живеят си Иванчо и Марийка, имат си деца, само че Марийка се води самотна майка и скубе яко държавата. Това пак иди-дойди, ами какво да кажем за Асан и Айшето и техните 11 чавета? И всичките от малцинствата са така, изключенията се броят на пръсти. Разказва й се играта на тая държава и всичките пари ги плащаме ние. Толкова по въпроса за извънбрачното съжителство.
  • 13 Антибългарин

    2 3 Отговор
    България ще изчезне, споко.
  • 14 Новото поколение

    4 1 Отговор
    Циганетата са здрави. Само трябва да ги изучат, защото те са бъдещето на България.
  • 15 кеф

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "децата избагаха":

    Не правете деца няма да има и детска смъртност.
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Дори при Ковид19????Серсем се объркахте!Същото вероятно е и с общата смърт УУУ бг-то!!!!
  • 17 Тъп въпрос

    0 0 Отговор
    Как да умре нещо , което не се е родило.
  • 18 Христомил

    1 0 Отговор
    Хубавото е, че много цигански деца или са родени, или са регистрирани в Западна Европа и повечето няма да се върнат! Нека повече да се изселват и раждат там!!

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове