18 Ноември, 2021 10:56 1 669 36

Активисти: България не може да продължава да бъде гробище за жени

  • активисти-
  • домашно насилие-
  • официална статистика

У нас няма официална статистика за случаите на домашно насилие

Активисти: България не може да продължава да бъде гробище за жени - 1
Кадър БНТ

Тъй като има заявка за смели реформи - в образователната, в здравната система, няма как да се случат пълноценни реформи в България, докато всяка седмица по една жена бива убита от своя партньор. Така че ние наистина призоваваме бъдещото правителство - България не може да продължава да бъде гробище за жени! Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ Надежда Дерменджиева от Българския фонд за жените.

Активистите за правата на жените настояват проблемът с домашното насилие да бъде поставен на дневен ред от бъдещите управници.

Според Дерменджиева в България няма официална статистика за размера на този проблем. Според медийни публикации най-малко 15 жени са убити от началото на тази година, но вероятно броят им е двойно по-голям, допълни Дерменджиева.

Тя подчерта необходимостта от приемането на промени в закона за защита от домашно насилие - те са готови и изработени, и в момента се намират в Министерството на правосъдието. Нужна е още превенция на национално ниво, както и разкриване на повече кризисни центрове, тъй като в момента те са недостатъчни. Активистите призоваха и за финансиране на организациите, които работят за защита на женските права.

"Това не е частен проблем, нито изолирани случаи. Това не винаги трябва да е свързано с крясъци. Насилието понякога е тихо и тогава това е още по-опасно - говорим за формите на психологическото, емоционалното и икономическото насилие", заяви Олга Минева от фондация "Emprove".

Според нея освен институционална подкрепа, ние имаме нужда и от едно голямо обществено пробуждане.

"Аз бих казала на тези жени да повярват в себе си, да бъдат смели и да знаят къде са техните лични граници и да не се страхуват да ги защитават. Да знаят, че в тях е силата да излязат от тази ситуация", коментира Деси, лектор и ментор.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атеист

    17 15 Отговор
    На българките много им знае гагата затова си и патят.

    Коментиран от #27, #31

  • 2 честен ционист

    18 6 Отговор
    Та то България е вече 33г половонеутрална.
  • 3 смерш

    37 3 Отговор
    От средата на 80-те години на миналия век има паритет в насилието над жени и мъже ,а към днешна дата с неимоверно агресивния феминизъм идващ от ЛгДж "демократичния"запад,все повече превес заема насилието от жени над мъже/както и от черни над бели впрочем/!
  • 4 Hess

    46 4 Отговор
    Начален опит за прокарване на Истанбулска Конвенция-Бъдете нащрек!

    Коментиран от #30

  • 5 ГЕЙФРУТ🍌

    3 3 Отговор
    АМИ НИЕ КВО ДА КАЖЕМ С ГАЙДИТЕ,А
  • 6 Пич

    27 8 Отговор
    Аидее... Светнахте ли , накъде отиват нещата... ПП ще ни набутат Истанбулската конвенция... Все си мислех , че ще започнат да ни предават малко по късно , но явно от Козяк не ги чакат въобще... Дават заповед , и веднага Кирчо козирува... Вече Лорер каза витиевато , че няма как да не клекнем на Македония... Въпрос - откъде се намери толкова прост народ , да ги избере тези...

    Коментиран от #12

  • 7 русенец

    27 4 Отговор
    Че кой им избира партньорите? Вие какво ще направите, ще им сводничите за правилни според вас партньори ли? Аман от НПО-та за всяка глупост!
  • 8 ТаУмВзе

    26 2 Отговор
    Не споменават, любимите им Малцинствени групи, които на 12 са вече майки. И бият по демография, защото просто не се знае колко са. Нас ни щавят, да им Плащаме. Чаровно!
  • 9 gost

    30 2 Отговор
    Пълни глупости. Аз съм адвокат от 22 години и никой човек или която и да е било институция в България не е проявявала към мен дискриминация с цел да не продобия висше юридическо образование заради факта, че съм от женски биологичен пол и хетерожена. Никога не съм била дискриминирана в качеството си на процесуален представител в което и да е било съдебно производство в който и да е било съд в Р. България в течение на всичките тези 22 години. За какви точно права се борят тези НПО-та изобщо....

    Коментиран от #15, #17

  • 10 Българин

    23 3 Отговор
    Българката си търси индивиди, които да я правят на парцал.Нормален образован и почтен мъж за българката не е мъж и не е и човек.Тя иска назобан чалгар, който да я третира като говедо, което да гаври и да я оправя, но не и да ѝ прави деца, защото той е велик и не може да бъде вързан за една слива.Българките намират това, което търсят.Нормалния мъж не е интересен, с него според тях нямало тръпка.А тръпката за пpocтата българка означава скандали и бой.
  • 11 SH BG

    21 1 Отговор
    Пак за анадолската конфекция иде реч... :::)))

    Но пасаран...!!!

    Дааа...!!!
  • 12 Мдаа

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    А ти вярваш ли,че въобще нещо зависи от теб,и че избираш някого..-ако го вятваш извинявай но си наивник
  • 13 Реалност

    17 2 Отговор
    Да си дойдем на думата: Активистите призоваха и за финансиране на организациите, които работят за защита на женските права...Дали ако направим организации за защита на мъжките права или на хетеросексуалните ще ни дадат финансиране - все пак Сливенския затвор е препълнен /явно и жените на са цвете за мирисане/, а хетеросексуалните сме 99%???
  • 14 gost

    20 1 Отговор
    Също така, нито един мой клиент- мъж или жена, не са изказвали и сянка на дискриминация затова, че съм от женски биологичен пол, хетерожена, и въпреки това упражнявам адвокатска професия. Това, за което се борят тези нпо-та, просто НЕ СЪЩЕСТВУВА като проблем в българското общество. Затова възниква въпросът- тогава за какво точно се борят, м...

    Коментиран от #16

  • 15 русенец

    20 0 Отговор

    До коментар #9 от "gost":

    Тези НПО-та се борят само за две неща: 1. Да си намерят пазарна нища. 2. Да си намерят финансиране. Иначе нито за жените им пука, нито за животни, нито за безопасност по пътищата ... Бизнес! Иначе е по-доходно да се бориш за някаква "кауза", без значение каква, отколкото да шиеш 12 часа на машината или да работиш нещо друго.
  • 16 Българин

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "gost":

    За пари, за какво друго, не им се работи на жените и търсят държавна хранилка
  • 17 Пич

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "gost":

    Добре казано от човек , на чието мнение си позволявам да имам доверие.

    Коментиран от #22

  • 18 Знаещ

    10 4 Отговор
    Айде ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ идва! ПП ще ви направи ЛБГТ! Ще се молим на ГЕРБ да се върне!!! Само Възраждане може да ни спаси, да живее Костя!
  • 19 Мим

    9 1 Отговор
    Това нещо най много се случва при тъмнобелите,въпреки,че има случай и при българи наркомани,само че разликата при тъмните е ,една жена ражда средно от 5 до15 м.тъмни,а една българка средно 1 до 2.Е как няма да ни настигнат иминат тези и да гласуват за етническа партия като ДПС,
    която според мен трябва да се закрие.Който и етнос в България и за България гласува,да е в българска партия..Незнам някъде в света имали държава с такива чужди или етнически партии...
  • 20 Очаквайте

    9 0 Отговор
    Кирчо канадеца да излезе и да каже: Ще подпишем Истанбулската конвенция, не защото така ни наредиха от САЩ, а защото сме загрижени за българските жени. Ще приемем и германския закон за ЛГБТ защото искаме децата още от 3 годишна възраст да са осведомени за 32-а вида полове.
  • 21 ГЕРБ=БСП=ДПС

    10 0 Отговор
    Тези 3 "активистики" бих искал да коментират скорошният случай където жена закла "мъжа си". Бих искал да го направят пред майката на заклания от жена си мъж. Няма жени, няма мъже, когато има насилници закона трябва да е еднакъв.

    Смятам, че закона стещу насилиниците трявба да е еднакъв за всички и за домашните насилници и за тези по пътищата и кръстовищата ... С какво побойниците на пътя са по-разични от побойниците в дома или в спечните центрове където пребиват лекари и фелдшери.

    Също така защо трявба да има отделен закон за насилието върхи лекари, фелдшери, контрольори в градски транспорт или влаковете. Всикчи тези хора си вършат работа и никой няма право да си позволява да ги бие заради това. Откъде накъде битият полицай да е по-защитен от закона спрямо бития лекат от бърза помощ или контрольор в градкси транспорт. Закона трявба да наказва не спрямо това кой са набили, а спрамо това колко жесток е бил побойника.

    Също така трявба да има по-строги наказания за полицай, които злоупотребяват с власта дадена им от закона и бият вързани с белезничи несъпротивляващи се хора. Като побойниците полицай на протестиращите младежи. Това е злоупотреба с власт, такива полицаи трявба да биват уволнявани доживот от полицията и охранителни фирми.
  • 22 gost

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Пич":

    Пиша какво е обективното състояние на нещата. Този проблем- с правата на жените, беше решен още по времето на соц-а. Откакто съм родена, никоя форма на държавна власт в България- независимо дали става въпрос за планова или пазарна икономика, народна република или република, не ме е дискриминирала по биологичен пол относно следване в университет, работа, упражняване на професия. Дискриминацията по време на соц-а беше по друга линия- дали роднините ми са членове на бкп или не, но никога- не и по критерия биологичен пол. Жените имам всички права в Р.България, които имат и мъжете, ползваме се от тях, както и поемаме задълженията, които ни са вменени от конституцията и законите ни. Искам да попитам онези нпо-та- ако жените нямаме права в България, би следвало да не плащаме и данъци и осигуровки, които са следствие от конституционните ни задължения- обаче, реалността не е такава...Както правилно отбелязаха по-горе- всичко това е за упражняване на някаква дейност, която носи на упражняващият я чиста печалба- т.е. развиване на бизнес дейност- нищо повече.
  • 23 Сорки

    10 0 Отговор
    Истанбулките подкараха кампанията. Фередже за вас като начало!
  • 24 gost

    5 0 Отговор
    Също така- никой мой роднина, независимо от биологичният си пол, не е изразил неодобрение или осъждане, когато разбраха, че вместо да избера специализация в медицината, след дипломирането ми в МУ, избрах да следвам отново, и то- право. Става въпрос за хора, които към онзи момент са били на 60 и повече години. За какви нарушени права на жените може изобщо да се говори, след като хора в старческа- тогава- възраст, ми казваха- Учи, моето момиче- знанието е сила, учи се добре, ако можеш, бъди отличничка и после работи това, което искаш... Да- нямам писмени документи за твърденията си, но това е част от моят житейски опит.

    Коментиран от #29

  • 25 00014

    9 0 Отговор
    Снимката е показателна - три кокошки. "призоваха и за финансиране на организациите, които работят за защита на женските права" - пак до мъни опира работата? Трябват сурови закони за убийствата, но и за доказани гаври от страна на "невинните жертви"
  • 26 Анонимен

    8 0 Отговор
    Айде почна се пак с тази конвенция. Защо никой не казва, че става въпрос за пари. След като се приеме, разни НПО - та ще следят за спазването й и държавата е длъжна да им плаща. Разбира се, за да оправдаят съществуването си, ще виждат насилие и дискриминация и там където няма. За джендърите дори не ми се говори.
  • 27 ASD

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Атеист":

    Знае им, защото сте мишки! Когато мъжете не са мъже, жените вземат техните функции!
  • 28 Qwerty

    5 0 Отговор
    България няма да бъде и хъб за мигранти! Докато се правят опити да се прокарват глобалистки политики с конвенции срещу насилието, няма да получите никаква подкрепа!
  • 29 Е те нали

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "gost":

    само срещу домашното насилие се борят.
  • 30 Гоги

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Hess":

    Аз да питам, като няма статистика за дом.насилие над жени, има ли статистика за насилие над мъжете? вербалния и психически тормоз? за това има ли статистика ?
  • 31 Гоги

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Атеист":

    Aз дa питaм, кaтo нямa cтaтиcтикa зa дoм.нacилиe нaд жeни, имa ли cтaтиcтикa зa нacилиe нaд мъжeтe? вeрбaлния и пcихичecки тoрмoз? зa тoвa имa ли cтaтиcтикa ?
  • 32 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Правилно ! Може да е само за МЪЖЕ !!
  • 33 pbdan

    4 0 Отговор
    Имах съученик чиято майка (110кг.) биеше дребния си мъж(50кг.). Като направи 60г. човека нещо откачи - спря да говори и така докато умря. Говоря за времето при соца. В същото време мъже-канари свиват уши като уплашени котета от дребни и вредни женички (нарича се вербален тормоз) и дори не се отбраняват от малките юмручета. Проблема е комплексен и не бива да се гледа едностранчиво.
  • 34 Анонимен

    3 0 Отговор
    Логична закономерност след инсталирането на Продължаваме Подмяната - сега ще наизлязат всички сродни на тях соросоиди антибългарски организации и ще започнат да ни обясняват колко е хубава Истанбулската конвенция . Такъв е замисъла - жалко че тези които гласувахте за тях не го осъзнахте навреме .
  • 35 Петър Николов

    3 0 Отговор
    Факт е, че има проблем, но той най-вероятно не е на ниво законодателство. Имам позната, чийто приятел я преби. Тя потърси подкрепа, но се оказа, че няма нито един кризисен център, който да помага на жени със степен на инвалидност! Точно най-известното Соросово НПО са и казали, че нямат места за такива като нея. Какво излиза - пред медиите много знаят да лаят, но всъщност са кухи организации с (не)ясни цели!
  • 36 Сивата чапла

    0 0 Отговор
    Кучки!
    НПО-та гадни!
    Разбивате семейства Вие!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове