Last news in Fakti

19 Ноември, 2021 12:00 1 608 15

Матева: Всеки може да се откаже от депутатското място

  • цик-
  • депутатско място-
  • росица матева

И на балотажа в неделя ще се броят разписките, но говорителят на ЦИК изрази надежда, че "сега ще бъде много по-лесно и се надяваме доста по-бързо да се случи"

Матева: Всеки може да се откаже от депутатското място - 1
Кадър БНТ

Становището на комисията е, че всеки човек има правото да заяви, че не желае да бъде избран за депутат. Въпросът е дали това да се случи пред ЦИК или пред Народното събрание. Това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ говорителят на ЦИК Росица Матева.

Повод за нейния коментар е новината за петимата депутатите, които се отказват от мястото си в парламента. Сред тях е и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

До момента няма данни за проблеми с доставката на машините и бюлетините за изборите в отдалечените краища, заяви Матева. Бюлетините за Северна Америка вече са пристигнали. Прави се всичко възможно бюлетините за Австралия и Нова Зеландия също да пристигнат навреме.

"В събота трябва да бъдат подредени изборните помещения. В ЦИК се получава съобщение от всяка секционна избирателна комисия, че са получили изборните книжа и всичко е наред. Ако получим съобщение от някоя секционна избирателна комисия, че нямат пристигнали машини или бюлетини, тогава ще се вземе решение", каза Росица Матева.

И на балотажа в неделя ще се броят разписките, но говорителят на ЦИК изрази надежда, че "сега ще бъде много по-лесно и се надяваме доста по-бързо да се случи".

Ще бъдат образувани нови допълнителни подвижни избирателни секции в страната, за да могат хората, поставени под карантина да упражнят правото си на вот, съобщи Матева по повод жалбите на карантинирани граждани, които на изборите на 14 ноември не са успели да гласуват.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А как бе ще се откаже?

    5 0 Отговор
    Комета първо трябва да падне.
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    11 0 Отговор
    Ами трябва да го заяви публично и то ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ‼️‼️‼️
  • 3 БАЙ Х@Й‼

    11 0 Отговор
    Избирателю, на това му се вика "ДА ТИ ВЪРЖАТ ТЕНЕКИЯ" ‼️‼️‼️
  • 4 КОТарАК

    11 0 Отговор
    точно това което прави тиквата си е селски тарикатлък , защото те там и нямат интелект за повече и тая практика трябва да се пресече по някакъв начин. примерно при отказ без здравословни или други проблеми , мандата да отива при друга партия / представете си хипотетичен вариант 1 гласоподавател се колебае между двама от две различни партии но тоя за когото е глаувал се отказва-кво праим?
  • 5 Българка

    12 1 Отговор
    Дали да влезе в НС като депутат Борисов може да избира. Но дали да влезе в затвора- не може! Там избираме ние с подкрепата за промяната!
    Гласувайте за Радев масово! Страхливите престъпници са извадили финансовия си ресурс, впрегнали са не само местните български дерибеи и държавни хищни калинки, но и имат строените редици в Турция от Ердоган! Така че ГЛАСУВАЙТЕ БЪЛГАРИ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!
  • 6 Примък отмък

    6 0 Отговор
    Можеш да се откажеш по определени причини, но не и три пъти за една година. Това е подвеждане на избирателите или подигравка с парламентаризма. Депутатите да приемат, че лице веднъж отказало избор, няма право да се кандидатира повторно, с една дума отказът не е за сега, а за винаги.
  • 7 Лост

    7 0 Отговор
    Глупости. Може да заяви, че не желае предварително. Той вече е и ИЗБРАН. Сега трябва да заяви пред Н. Събрание, че се ОТКАЗВА да е депутат.
  • 8 Честито

    2 0 Отговор
    На Хилари Клинтън.....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дон Санчо

    4 1 Отговор
    И тази личинка работи ,за термитите.
    Янев ,няма ли власт над тях.
  • 11 Всеки може,

    3 0 Отговор
    Но никой не иска, кокала не се изпуска в никакъв случай!
  • 12 Байдъна

    4 0 Отговор
    Ако Тръмп беше президент,протести щеше да има на....куково лято.....още по-малко....старттъпи,лектори,бенефициенти,и други зад...ници.
  • 13 Фркфй

    3 0 Отговор
    Това е лъжа на избирателя, цик избира, а едва нс може да освободи, и то при неотложни причини - болест, лудост, високо кръвно...
  • 14 Мим

    4 0 Отговор
    Що да може. Закакво се е кандидатирал и хората да ходят да си губят времето да го избират,а после можел да се откаже.Това трябва със закон да се забрани и само ако е умрял тогава се сменя,иначе на съд и да заплати разходите...
  • 15 ПП ПП ПП ПП

    0 0 Отговор
    Видя ли бе Кирчо, казаха ти го в очите! Можеш да се откажеш от депуттаското място за радост на българския народ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове