24 Ноември, 2021 15:33 1 732 29

В условията на пандемия: Всяка трета жена у нас е подложена на домашно насилие

  • домашно насилие-
  • насилие-
  • жени

Според данните на МВР за периода 2019-2021 г. има увеличаване на обажданията на тел. 112 за домашно насилие, като в момента стигат до 90 на ден

В условията на пандемия: Всяка трета жена у нас е подложена на домашно насилие - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Всяка трета жена у нас е подложена на домашно насилие, а общо 15 са жертвите от началото на годината. Увеличава се и жестокостта, с която тези жертви са били убити.

Това съобщи на пресконференция Бистра Илиева от "Зонта Интернешънъл", цитирана от БТА. Домашното насилие расте стремглаво по време на пандемия. Данните на асоциация "Анимус" сочат, че от началото на тази година от 1852 постъпили обаждания 1280 са за домашно насилие.

Според данните на МВР за периода 2019-2021 г. има увеличаване на обажданията на тел. 112 за домашно насилие, като в момента стигат до 90 на ден.

Според експертите огромен проблем е, че нагласите в нашето общество са да не признаваме домашното насилие и да не съобщаваме за него. Приема се, че проблемите на съседите са си тяхна работа, а статистиката сочи, че 80% от тези, които са били жертва на домашно насилие, след това и те стават насилници.

Затова експерти настояват новият парламент да приеме предложенията за промени в Закона за домашното насилие. Предлага се да има превенция както за насилваните, така и за насилника, жертвите да могат да го разпознават.

По думите на Полина Кавръкова от "Зонта България" едно от нещата, за които се борят неправителствените организации, е защитата на жертвите и в социалните мрежи.

Настоящето законодателство предполага възможността за ограничителна заповед, но след това всичко, което извършва насилникът в социалните мрежи, не е под никаква форма ограничено.

Сексуалните посегателства срещу жени и деца се увеличават с всяка година, безобразно е нарастването на съдържания и посегателство в онлайн пространството, предупреди Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет.

За миналата година там са постъпили над 11 000 сигнала, като над 75% са тези, в които става въпрос за момичета. Над 85% от непълнолетните и малолетните момичета по света от различни изследвания казват, че са ставали обект на посегателство, като сексуално подмамване, изнудване, разпространяване на фалшиво съдържание и обиди.

Кибернасилието срещу момичета по полов признак съществува, допълни Георги Апостолов.

Според него ключът е превенцията - да се работи от най-ранна възраст, тъй като вече 4-6-годишни деца са принуждавани да се снимат по неприличен начин и да извършват сексуални действия. По думите му емоционалната травма за тези деца е огромна.

От Центъра за безопасен интернет отбелязват, че въпреки увеличаването на съдържанието с насилие, намаляват тийнейджърите, които подават сигнали, като едно от обясненията е, че те приемат за нормално да се обиди момиче и да бъде принуждавано да се снима голо. Георги Апостолов предупреди, че имаме голям проблем и със съдебната практика.

На 25 ноември емблематични сгради в страната ще бъдат осветени в оранжево - цветът на активизма.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Норвежец

    26 5 Отговор
    Жалко за професор Гербаджиков! Съпруга му е вбесен от загубата на изборите и го тормози и го насилва! Ужас.

    Коментиран от #2

  • 2 Българка

    8 21 Отговор

    До коментар #1 от "Норвежец":

    Няма как да си такъв идиот!

    Коментиран от #25

  • 3 БОРУНА ЛОМ

    22 0 Отговор
    И МЪЖЕТЕ СЪЩО ТАКА
  • 4 русенец

    14 0 Отговор
    Какво значи активизъм? "Публикувано във факти.бг: ще бъдат осветени в оранжево - цветът на активизма"

    Коментиран от #12

  • 5 значи

    7 1 Отговор
    моята Долсинея е винаги трета!
  • 6 Лъжа !

    27 1 Отговор
    Всъщност всеки първи мъж е подложен на психически и физически тормоз от жена си !

    Коментиран от #13

  • 7 Мюмюн

    8 1 Отговор
    Сига...и ас пунякуга удрям идин шамар прумоционален на мойто жина убачи то е сас напомняща цел. Да са знай кой кой е пуд покрива на кащата и пуд юрганя. Иначи тай да удрям бласкам и насинявам жината не е убаво-какав маж е този дет са прай на вилик и прибива жини, туй саму прим...приметивнити гу праят.

    Коментиран от #18

  • 8 Насилен

    19 0 Отговор
    Що бе ами няма ли мъже подложени на постоянни скандали предизвикани от жени ,че и капризите им и сприхавия им характер. Как така една жена когато не се заяжда и си стои кротко някой мъж ей така за кеф ще почне да я налага? Да изключим и сексуалния тормоз женски и туй го има дето се казва то х.й душа има!
  • 9 психолог

    17 0 Отговор
    за разлика от мъжете,жените вярват само на очите и ушите си,но им убягва причинно-следствения фактор,което пък ги прави маргинални и меркантилни!
  • 10 Демек Сороз

    18 0 Отговор
    Това съобщи на пресконференция Бистра Илиева от "Зонта Интернешънъл"
  • 11 Бгбг

    7 0 Отговор
    А всеки 7ми мъж е подложен на насилие
  • 12 Сигурно някое НПО

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    със сбърканяци активисти като лбтгшфк ли как беше изрващението на джендитата!
  • 13 русенец

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Лъжа !":

    ...и от тъщата! После се чудят защо пием. Ами за да забравим болката и срама от тормоза! Наздраве!:)

    Коментиран от #26

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Смех

    8 0 Отговор
    ми махнете условията на пандемия...
  • 16 Кочо

    8 4 Отговор
    Саааамо бой ги оправя женурята, че ей на разтуриха Ойропата!!!! Знаят си работата турчулята, евала. Наритаха им там разните му конвенции, къде истанбулси, къде анадолси и продължиха по диарбекирски-бой, бой, бой, як бой, че и още нещо....
  • 17 gost

    12 1 Отговор
    Уффф, аман от глупости. Жени, избирайте си за съпрузи ДОБРИТЕ, А НЕ лошите момчета, и няма да имате проблеми. Аз се омъжих за добро момче- защо нямам проблеми с домашното насилие, м- и не само това- животът е достатъчно усложнен и изисква усилията и на двамата съпрузи, така, че- прекратете връзките си лошите момчета, и хвърлете по едно око на добрите- ще откриете, че има защо. Ако ли не- останете си съвременни мутреси на повикване- то е ясно, че с такава перспектива далеч не се стига
  • 18 Бийте са докато можете

    3 6 Отговор

    До коментар #7 от "Мюмюн":

    Като сложат някой нормален на мястото на Рашков и няма да можете повече
  • 19 Sieg

    13 2 Отговор
    Пълна доза ПРОПАГАНДА! ПЪЛНИ ЛЪЖИ! Пак имат някаква цел да прокарат джендърите и тн. Закони вече ИМА!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 кака

    7 0 Отговор
    Така е. Когато са малки, жените залюбват лошите момчета. Примерните и хрисимите не ги привличат. Когато пораснат се осъзнават и страдат.
  • 22 Пак пандемия... Стига не хора

    4 0 Отговор
    Тoвa нямa дa cпрe дoкaтo хoрaтa нe гo cпрaт. Кoгa прaвитeлcтвo ce e oткaзвaлo oт влacт?! A тeзи мeрки ca тoчнo тoвa: бeзпрeцeдeнтeн трaнcфeр нa влacт oт хoрaтa към икoнoмичecкитe и пoлитичecки eлити. Бeзпрeцeдeнтнo пoтъпквaнe нa чoвeшкитe прaвa, нeвиждaнo извън врeмe нa гoрeщa вoйнa. Дoбрaтa нoвинa e чe изхoдa e лeceн: Грaждaнcкo нeпoдчинeниe. Нecпaзвaнe нa вcички нeзaaкoнни зaпoвeди. Дa зaпoвядaт дa пишaт глoби, a ниe щe ги бoрим в cъдa. Aкo caмo 5% oт хoрaтa гo нaпрaвят мeркитe или щe пaднaт или щe трябвa дa cи oргaнизирaмe пaрaлeлнa Кoвид cъдeбнa cиcтeмa, кoятo дa пoeмe дeлaтa oт мeркитe зa cлeдвaщитe 20 гoдини.
  • 23 Бонговец

    4 1 Отговор
    Мойта ми къса нервите денонощно. Страшен тормоз. И на кого да се оплача? Веднъж не издържахи и ударих един лек шамар. И тя като писнаааа/ Олеле преби ме!/ И целия град разбра
  • 24 Открай време се знае

    2 6 Отговор
    Българинът е по-анадолец и от кюрдина
  • 25 Що бе

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    , на професУря ли завиждаш?
  • 26 Па мойта

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "русенец":

    тъща бяга на зиг заг из двора, като идва и си отива да види щерка си. Чат пат са презкундя през глава в храстите.
  • 27 Биби Кинг

    2 2 Отговор
    Америка че оправи Фатмакиа! 1/Истанбулската конвекциа 2/Северомакедониа у ЕС без претенции моментално 3/Еднополови и нетрадецеони бракове като на Асито сас Спецов и като на Рошко Гестапото с госпожа Дамажан Ракиева!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пепи

    0 0 Отговор
    Катаджия спира пернишки голф и казва на шофьора - Не видяхте ли, че жена ви изпадба от колата!? А шоера казва - Това ли било! Аз пък мислех, че съм углошал.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове