Last news in Fakti

21 Декември, 2021 12:15, обновена 21 Декември, 2021 12:43 2 834 33

Над 1,5 млрд. лв. компенсации заради скъпия ток до края на март

  • александър николов-
  • скъп ток-
  • мерки-
  • помощ-
  • компенсации

Това обяви министърът на енергетиката

Над 1,5 млрд. лв. компенсации заради скъпия ток до края на март - 1
Снимка: Фейсбук

От декември до края на март са предвидени над 900 млн. лв. компенсации за бизнеса до края на март. За мрежовите оператори е предвидена схема от над 350 млн. лева.

Около 200 млн. лева помощ за потребителите на природен газ ще бъдат отпуснати за същия период. Ресурсът за подпомагане в енергийния сектор по различни пера вероятно ще надхвърли 1.5 млрд. лв. Това каза на брифинг министърът на енергетиката Александър Николов.

„В цяла Европа има криза с цените на тока. България продължава и ще става все по-устойчив член на ЕС, което означава, че няма как у нас да поддържаме много ниски цени”. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката.

Александър Николов предупреди, че мерките ще бъдат обсъдени на заседание на министерски съвет утре. Освен това помощта трябва да мине и нотификация от ЕС.

Държавата предлага още мерки заради високите цени на тока. Това стана ясно по време на брифинг в Министерството на енергетиката. По думите на министър Александър Николов всички предложения подлежат на обсъждане в Министерския съвет, както и на допълнителни дискусии по темата.

„Срокът за компенсации се удължава от декември до края на първото тримесечие на 2022 г. Целта е да обхванем най-тежкия период, който предстои с най-висока консумация на енергийни ресурс”, заяви Николов. В Европа само в Полша цената на електроенергията е по-ниска от България, припомни енергийният министър.

В предложенията ще бъдат включени и потребителите на природен газ на регулирания пазар.

„Компенсациите от месец декември нататък ще се изчисляват спрямо реална борсова цена от ден напред за месец юли. Това ще рече 185 лв. на мегаватчас. Това е базата, от която се тръгва”, съобщи още той.

„В цяла Европа има криза с цените на електроенергия. 343 евро е в момента цената в България. България ще става все по-устойчив член на енергийния пазар. Това означава, че не можем да поддържаме лесно по-ниски цени. Основен и най-обсъждан към момента е въпросът за цените на въглеродните емисии. За 12 месеца имаме повишение от около 4 пъти. Това се отразява директно и доста зле“, посочи Николов.

„При природния газ имаме доста стряскащи данни за повишението през последните 12 месеца. Петролът за 12 месеца също значително поскъпна, но с по-бавни темпове от природния газ.

През последните месеци екипът на Министерство на енергетиката работи денонощно. Прегледахме данните за производство и консумация в България. Производството в България има около 15 % ръст за последната година, а реалната консумация нараства с около 4%. Важно е, че поради повишаването на капацитета за износ и поради това, че производствата ни са стабилни, се повишава износът, което е с над 100%. Това води до относително сравними цени с Гърция и Румъния например.“, заяви Александър Николов.

„Немислимо е системният регулатор, както и ЕРП-тата да търгуват и закупуват технологичните си разходи ден напред. Ще бъдат предприети инициативи, така че тези разходи да са съобразени с КЕВР и да има дългосрочни договори, които ще се случват прозрачно”, добави Николов.

Той беше категоричен, че тези технологични разходи няма да бъдат под шапката на търговски дружества.

„С всички замесени контрагенти обсъждаме средносрочни и дългосрочни мерки, които да доведат до значително по-висока степен на прозрачност и предвидимост както за производителите, така и за потребителите”, посочи още министърът на енергетиката.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами ...

    17 2 Отговор
    Аз от тези "помощи" нищо не очаквам да получа (както с миналите, по-миналите и т.н.), затова ми е все едно.
  • 2 корупция

    20 0 Отговор
    Тези пари трябва да отидат при истински нуждаещите се от тази помощ. Към светлия бизнес, който носи продукт. Не към сивия бизнес, който укрива, ограбва и после вдига хотели и ресторанти. Към бизнесът, който не съществува благодарение на държавните такси, като този в министерство на културата и други министерства, като екостикерите и насилствената и ненужна екокатегоризацията според стандартите на някои олигарси. Към бизнесът, който има светла история на поведение през годините назад.
  • 3 Хаджи Генчо

    23 0 Отговор
    В крайна сметка парите отиват при еврогейските спекуланти на енергийната борса. Дават ти едни пари за да се подчиняваш в следствие на което да ти вземат в пъти повече пари.
  • 4 БОРУНА ЛОМ

    10 2 Отговор
    ЗАЩО ООООФФФФФФ! ПАК БЕДНИТЕ ДА ПРААТ ВЕТАР
  • 5 нннн

    21 3 Отговор
    Щом ще я караме по европейски, започнете със заплатите и пенсиите! Не гледайте само европейските цени,!

    Коментиран от #7

  • 6 ха ха

    14 2 Отговор
    защо тогава ;бизнеса ; си увеличава цените ? да се самокомпенсира или да напълни партийните сметки ? или и двете щото сме идиоти та не ви окачиме по елхите за коледа
  • 7 Аноним

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "нннн":

    Това не им изнася иначе сме партньори безсрамници
  • 8 тъпо е да мине

    10 0 Отговор
    " България продължава и ще става все по-устойчив член на ЕС, което означава, че няма как у нас да поддържаме много ниски цени "
    Е това ли ни е файдата от членството в ЕС .А ми тия брюкселските тулупи защо допуснаха закриването на четири енергоблока на АЕЦ "Козлодуй " , това нямаше ли да е част от енергийната система на този смотан съюз с още по-смотаната му бюрокрация. Като сме толкова все по-устойчив член , защо доходите ни не са като при Германия , Франция , или за едно може , за друго не става.

    Коментиран от #20

  • 9 Бай той

    13 3 Отговор
    На изборите избрахме промяната и тя дойде, какво се оплаквате?
    А тока вече поскъпна, за бизнеса се вижда по стоките в магазина, а за гражданите тока ще се субсидира от държавата, а там са нашите данъци. Добре че Борисов им остави стабилни финанси, иначе не ги виждах.
    Между другото това поскъпване на горива, ток и стоки не е ли повод за протести или ....карай?

    Коментиран от #13, #21

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 АЕЦ

    9 2 Отговор
    С компенсациите за няколко месеца, можеше да се построи нов енергоблок. Кеф ти Белене кеф ти Козлодуй.
  • 12 Пипи Чорапчето

    15 0 Отговор
    „В цяла Европа има криза с цените на тока. България продължава и ще става все по-устойчив член на ЕС, което означава, че няма как у нас да поддържаме много ниски цени”. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката.

    А дали можем да бъдем "устойчив член" и по отношение на доходи и стандарт на живот?;)) Ще ми се оттам да почнете първо!
    Щото докато сме устойчив член по разходи и неустойчив член по приходи, рискуваме да стигнем до едни събития, които ще разклатят стабилността на членго;)
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Протестер

    8 0 Отговор
    И нека голямото на .кване продължи сега."Власт имащи,ние ще дойдем скоро,но не хаджибабикяните,а истинския суверен,електорат,както искате ни наричайте и тогава никой няма да ви помогне.
  • 15 Бай той

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "ти па намери кого":

    Аз съм си го турил, ама и новите добре ни сложиха...
  • 16 Репете

    8 0 Отговор
    Влезлите в България преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) от януари до октомври намаляват рязко на годишна база. ПЧИ са в размер на 1,144 млрд. евро, което е с 1,178 млрд. евро по-малко спрямо същия период на миналата година.

    Най-много инвестици в България за периода януари - октомври са от Люксембург (364,5 млн. евро), Германия (290,4 млн. евро) и Белгия (167,3 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Русия (244,2 млн. евро) и Швейцария (79,7 млн. евро).
  • 17 Реалист 2

    14 3 Отговор
    Ура-а-а! Ще има помощи и за чорбаджиите около Домусчиев, и за ромите ! Как да не се радваме ? А за Аец Белене пак се правят на луди, или ще го дадат за комисионни на чужденци. ("инвеститори").
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 М Кунева

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "тъпо е да мине":

    Не си прав! Те не го допуснаха! Те го пойскаха! Закриването де!
  • 21 Помнещ

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бай той":

    Неее,следващите протести ще са НЕ платени както през 2020г.и истински,но и НЕ организирани от ДС както през 89г.та,само толкова масови и бурни!Часовника тик-така скъпи "управляващи".
  • 22 Дончо

    7 0 Отговор
    Кви компенсации кви 5 лева хората нямат пари.Вдигайте доходи,пенсите на хората.Стабилен член на ЕС пак ще сме,най гладни и бедни.
  • 23 Аноним

    2 0 Отговор
    Цените не трябва да се замързяват за да видим кой кой е
  • 24 Тролил1ви

    5 0 Отговор
    Търкаляме камъка надолу по пътя, но пътя свършва.
    И вижте кой се субсидира най-много - МРЕЖОВИТЕ ОПЕРАТОРИ.
    Захлебили са не много , но достатъчно бизнес който ТРЯБВА да има СВЪРЗАНОСТ.
    Леле как ще се катурне всичко , няма дори да дочака до март месец.
    И АйЧи-то ще сгриба(като нема НЕТ, нема нито работа от дома, нито от офиса).
    Леле че кеф, нищо че и аз съм от АйЧи-то.
    Ще стане сеч и яко неплатени ипотеки.
    ХАХАХАХА
  • 25 Матей

    5 0 Отговор
    А-е,го-ве-до младо,какъв бизнес ще подпомагаш,на мен какво ще дадеш,а,вашта мам-ка,милорд?Милиард и половина за фабриканти и тър-гаши,до март мораториум,а после?ще има бум на цените,като тръгне тока,парното ,водата,телефините,после хляба и всичко повлича след себе си,по първа пролет всичко ще е със 100% по-скъпо,без компенсации.Кой ще ви търпи иди-отщи-ните,веднага си сядайте на аналитичните зад-ници и зраво да раздрусате олигарси и тям подобна из-мет и да осигурите пари за населението че дя-вол ви взема-а-а-а!
  • 26 Асан

    4 0 Отговор
    Кой ше плаща - Урсула или Асан на тия бизнис мени :))))
  • 27 Е, така

    7 0 Отговор
    се крадат милиард и половина от парите на хората и се подаряват на търговците на ток само за три месеца .
  • 28 Ооо

    3 0 Отговор
    Продължаваме раздаването започва със силна ръка още в първите месеци.. разпределени на наши фирми -1.5 млрд! Това малкият бизнес няма да го усети изобщо защото няма да стигне до него.. а нали бяхте за малкият и среден бизнес ? Или то само ги подкрепяте за да им дадете кредити?
  • 29 Fate

    4 0 Отговор
    И в чии джоб ще потънат тези 1.5 милрд.?
    Кой прибира парите от скъпият ток ?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 мдаа

    2 0 Отговор
    Ужас кой вдига тока ,защо го вдига , никой нищо не споменава само за раздаване на милиарди ,ужасссссс крадциии
  • 32 учен

    3 0 Отговор
    Цената на вятъра ,реките и слънчевата светлина са поскъпнали ,и производителите са на загуба а на печалба са марсианците .
  • 33 Тихомир

    2 0 Отговор
    Тези по-щедри и от Бокича. Той поне от от джама на джипката ги хвърляше, тези със самосвала са тръгнали. Накрая, кой пак ще плаща масрафа!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове