Last news in Fakti

23 Декември, 2021 22:52 2 292 78

Симидчиев: Интелигентен подход е да се дават по 75 лв. на ваксиниран пенсионер

  • александър симидчиев-
  • ваксиниран пенсионер-
  • 75 лева

Мярката има икономическа логика – ще бъдат спестени пари от хоспитализации, смята депутатът от ДБ

Симидчиев: Интелигентен подход е да се дават по 75 лв. на ваксиниран пенсионер - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Добавката от 75 лв. към пенсиите за ваксинираните пенсионери е интелигентен подход, защото е насочен към най-рисковата група. Обаче за по-голямо ваксинално покритие е нужно да се направи адекватна информационна кампания. Това заяви пулмологът и депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Мярката има икономическа логика, защото може да спести на България пари от хоспитализации, но въпросът според д-р Симидчиев е дали има социална логика – дали пенсионерите ще бъдат стимулирани достатъчно да се ваксинират.

"Ако тя работи и предизвика поне 20-30% увеличаване на ваксинираността, парите, които ще се спестят от хоспитализации, ще бъдат повече от тези, които ще се изхарчат за хоспитализации. Но причината никога не е била финансова – нужна е информационна кампания, за да могат хората да бъдат убедени, че това, което се прави с тях, е в полза и на тях, и на обществото", посочи депутатът от ДБ пред Bulgaria ON AIR.

Пулмологът е категоричен, че говоренето по темата не може да се приравни на информационна кампания. И начерта как би изглеждала тя:

"Първо, трябва да се направи социологическо проучване, за да се видят нагласите – кои са объркани, кои са уплашени, кои са свободолюбиви. След това се дава на най-добрите креативни агенции в България да направят кампания, която да отговаря на тези въпроси по най-достъпния възможен начин. Чак тогава се пуска тази кампания по и по класическите, и по алтернативните медии, за да стигне до хората, до които трябва", обясни той.

Относно навлизащите лекарства срещу COVID-19 д-р Симидчиев определи като "вълшебно" хапчето на Pfizer, което е показало 89% ефективност.

"Има два нови препарата с моноклонални антитела, които предстоят да влязат на нашия пазар, но те се прилагат в началото на заболяването и няма да бъдат особено ефективни при тежките случаи в болница. Според клиничните проучвания ремдесивирът дава ефект, но новите таблетки дават по-добър ефект", обясни пулмологът.

По думите му, не всеки българин ще може да си позволи тези медикаменти – един пакет за 5 дни струва до 500 евро.

"Държавата обаче е предвидила сума за такива медикаменти и те на практика ще бъдат безплатни. Истинско голямото предизвикателство е те да достигнат до най-рисковите групи", изтъкна д-р Симидчиев.

Депутатът от ДБ коментира накратко и темата със "зелените сертификати" в Народното събрание, като настоя здравният министър проф. Асена Сербезова да разшири заповедта за зелените сертификати да не изключва институциите на изпълнителната и законодателната власти.

"Аз влизам в парламента със "зелен сертификат", защото имам. Направен е пропуск в заповедта на здравния министър и искрено се надявам в непосредствена близост до началото на следващата седмица министърът на здравеопазването да коригира това", отсече д-р Симидчиев.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОРУНА ЛОМ

    112 5 Отговор
    НАГЛИ СТЕ И ГНУСНИ!

    Коментиран от #37

  • 2 опасна гавра

    110 4 Отговор
    Подигравка с най-бедните възрастни хора.
  • 3 Ягуар

    110 2 Отговор
    Ясноо, ще трябва да влизаме пак в парламента, като през 97-ма и този път да изхвърлим всичките боклуци вътре! Друга оправия явно няма има!
  • 4 Винаги

    105 3 Отговор
    Винаги този човек ми е правел впечатление на идиот! И сега да си въобразява, че за 75лв пенсионерите ще хукнат да се ваксинират! Пълен идиот!

    Коментиран от #6

  • 5 умник

    85 0 Отговор
    "Относно навлизащите лекарства срещу COVID-19 д-р Симидчиев определи като "вълшебно" хапчето на Pfizer, което е показало 89% ефективност."

    Къде е показана тази ефективност? Някоя от отровите за инжектиране въобще преминала ли е изследване в българска лаборатория от български учени, или само четат и цитират Дойче веле...
  • 6 САНДОКАН

    88 1 Отговор

    До коментар #4 от "Винаги":

    За съжаление една част от най-отчаяните и умиращи от студ и глад ще го направят. Друга част няма да разберат, поради напредналата си възраст, че става въпрос за еднократна добавка, а не за 6-месечна или постоянна. Много долна подигравка с възрастните хора.

    Коментиран от #15

  • 7 Privat Spase

    96 2 Отговор
    Напротив долно е. Все едно да, накараш гладен клошар да тича гол през зимата срещу пари!
  • 8 И виждате ли

    87 2 Отговор
    Щели били да бъдат спестени така пари от хоспитализации! Нещастник! Смотаняк! Мърша! Я виж, в Англия, Белгия и Франция кои сега запълват интензивните отделения! Във Франция са над 3200 в интензивни! Ваксинирана Франция!
    Това ще стане и тука с напредъка на ваксинациите...

    Коментиран от #14

  • 9 Уролог

    86 1 Отговор
    Симидчиев…. Поредна утрепка от партията на дебилите!
  • 10 стотинки

    79 4 Отговор
    С тия 75лв. горкия пенсионер не може да си купи дори една тортичка от съпругата на Кирчо, която ги продава от цени над 120лв.
  • 11 Грульо

    66 3 Отговор
    75 лева чак след трета доза - я камилата, я камиларя. Със стреса и душенето с маски, съкратиха средната продължителност на живота, за която писаха тук неотдавна.
  • 12 ЯЗЪК

    40 4 Отговор
    А просташкият подход е да се дават чекмеджета с кюлчета и евро на ВождА от БанкЯ , а той да ни такова с 200 !
  • 13 101

    74 2 Отговор
    Много ителигентно, няма що! Изключително гну-сна гав-ра с хората!
  • 14 доктор кУх

    80 1 Отговор

    До коментар #8 от "И виждате ли":

    В Африка с най-малко ваксинирани има и най-малко заразени. Колкото повече ваксинират, толкова по-чест и опасен става вируса. Нещо е много сбъркано с тази така наречена ваксина.
  • 15 Това е

    64 1 Отговор

    До коментар #6 от "САНДОКАН":

    Именно това е гаврата! Ужасно....Нямам думи! Ще се възползват от сиромашията на най-изоставените в държавата, за да се отчетат и рапортуват пред Урсула...
  • 16 Бисер

    40 1 Отговор
    Нищожна компенсация.ИЗДЪНКИ.
  • 17 Covidlover

    49 1 Отговор
    Червения нос да мълчи. Интелигентно ли е да се гавриш?
  • 18 леле

    57 0 Отговор
    Ама, как само ни раздават парите, които внасяме всеки месец в държавата...По-добре направете безплатни лекарствата за на диабетици и болни деца.Така ще спасите много повече хора отколкото да купувате ваксини, както каза един - за нас по-лошите, които не ви искаме.При всичките пътища,по които пътуваме, заринати в боклуци и с дупки, искате да ви вярваме, че сте загрижени за нас.
  • 19 JMJ

    46 1 Отговор
    Заради тумбаци пепеливи като д-р Симидчиев, ДБ няма да са в следващия парламент, а Костя Копейкин ще удвои процентите си!

    Коментиран от #26

  • 20 жжжжжж

    35 0 Отговор
    фурнаджийска лопата . до оня ден едно, сега друго. ти си на власт сега . направи каквото мислиш. ама го е страх от народната любов....
  • 21 Да бе

    52 0 Отговор
    Добре де, "ваксиниране" с Pfizer на пенсионери в България с подкуп. Защо никой от доц., проф., д-р, и прочее светила не му светна лампата, че в момента няма никакъв смисъл от набождане с американски препарат, който стимулира разпространението на ковид в началните му серотипове - Алфа и Делта? Доказателството е налице - в момента САЩ са в бедствие, както и ваксинираната Западна Европа с локдауни.
  • 22 Смех

    39 1 Отговор
    Значи че казвате, че сме ниско интелигентни, защото ние които не искаме да се бодем с ексипериментални боклуци добре, но вие продължавате да ни изкарвате и за още по тъпи тез 75 лв да си купите ковчег с тях...
  • 23 Лост

    46 1 Отговор
    Тъщата го изкара без да влиза в болницата. Спести пари на държавата. Не е ли интелигентно и на нея да дадат 75лева?
  • 24 факт

    23 1 Отговор
    ей голем проблем!тресна ме ковидняко, ама не у главата като тоя, а у масуро...и ся кат ме разбраа колежките и един мек колега...ей мира неам...
  • 25 трън

    38 1 Отговор
    Тези от ДБ всичките ли са комсомолци?

    Коментиран от #36

  • 26 напротив

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "JMJ":

    няма да ги удвои, първи ще са.
  • 27 Да бе да

    1 38 Отговор
    Идеята е феноменална ! Мисля че при 200 лв , ще се ваксинират поне всички пенсионери и малцинствата ! Браво , щом тези от израждане вият , това е верния път ! За парите даже ЕС ще помогне , и това може да е добър подход за Балканите като цяло .

    Коментиран от #35, #39

  • 28 Вече се говори за четвърто инжектиране,

    58 0 Отговор
    Вече се говори за четвърто инжектиране, понеже бустерната (тоест 3-тата) инжекция не давала пълна защита срещу Омикрон. Същевременно НИКОЙ не носи отговорност, ако умрете от тези експериментални течности. Посегнаха и на децата. Това е най-чудовищният експеримент в историята на човечеството!

    Коментиран от #52

  • 29 75 лв

    46 0 Отговор
    ли струва човешкият живот?
    Пари,които ще вземе киро ментата от нас, за да убие възрастните ни родители,приятели,познати.
    Завършен боклук.
  • 30 нннн

    41 0 Отговор
    Добавете кило ракия и буркани кисели краставички за по- убедително. А децата можете да подмамите с шоколад и бонбони... Ид..ти!

    Коментиран от #50

  • 31 💉=⚰️

    34 0 Отговор
    Мустакатия е като дявола четящ евангелието.
  • 32 Значи същите ония „лeкapи" и джипитa, ко

    39 0 Отговор
    Значи същите ония „лeкapи" и джипитa, които ви обясняват, че за да оживеете е нужно да дишате през някакъв парцал, който paзбoлява; същите „скромни и мълчаливи" спонсорирани дoктopи, които нямат никаква представа какво и как лeкyвaт;
    същите белопрестилковци, които казват, че трябва здpaви хора да се тecтват, за се установи дали не са бoлни; същите тия, които според думите на Волтер „предписват лeкapства, за които знаят малко, срещу бoлecти, за които знаят още по-малко, за да лeкyвaт хора, за които не знаят съвсем нищо."; същите фронтмени на фapмaиндycтpиятa, които предписват отpoвни и опасни пpeпарати, които наричат лeкapcтва – сега ще започнат да увещават народа да се съгласи да приеме в жилите си някаква cepумна помия, която е защитена от търговска тайна и никой няма право да изследва?

    Същата помия, от която Европа е потънала в неизвестни зapaзи и отново ще бъде затворена, се предлага на българите, които не са aнтивaкcъpи, а са обикновени aнтиглупepи и aнтипaндeмъpи?

    Същата помия, която след първата дoзa не предпази инжeктиpaните, след втората дoзa не предпази инжeктиpaните и без никакво съмнение след третата дoзa също няма да предпази, защото за идната година са подготвени нови три дoзи срещу някаква гадост, която хем е патентована, хем никой не знае какво е?

    Същата помия, заради която спeшнитe отдeлeния в Европа са пълни с двойндoзoвo инжeктиpaни и същите са обвинявани за това, че са бoлни, защото са закъснели с третата си дoзa?

    Еми пож
  • 33 нарязан хляб

    29 0 Отговор
    Бива човек да е наглец, но може случайно да срещне душманина си и... ХОРЪР!
  • 34 Сивата чапла

    31 0 Отговор
    "Интелигентен подход" или похотлив подход! Баба ми имаше едни звучни псувни за такива мекерета, но нали е свобода на словото и не мога да цитирам баба си. Но считайте, че е направено.
  • 35 Сивата чапла

    25 0 Отговор

    До коментар #27 от "Да бе да":

    Кои виели, че не схванах? ...... То за мършата си има чакали, вълка не пипа мърша! Лешояди жалки!

    Коментиран от #45

  • 36 Сивата чапла

    20 1 Отговор

    До коментар #25 от "трън":

    Те са на Кирчо ортаци, нали заедно започнаха, имат си обща снимка от онова време.
  • 37 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "БОРУНА ЛОМ":

    Току що ми съобщиха че моите приатели от Хумата са ми приготвили много качествени ваксини . Сега си събирам багажа и тръгвам
  • 38 Сивата чапла

    34 0 Отговор
    Преди дни, един ми се фукаше, че се е ваксинирал той и цялото му семейство, щото бил отговорен. Ходили на гости на тъщата, тя далеко оттам, където те живеят, и ей на, като си тръгнали, тя взела, че се разболяла, .... ама щото не била ваксинирана. И заради едното му старо приятелство не му отперих въпроса, а бе, ваксинирания, дали вие ваксинираните, като отидохте при бабата не я заразихте, щото сте преносители на 100% ........ Даже що и аз стоях на една маса с теб, щото нито не съм ваксиниран, нито съм преболедувал, а може и да съм на крак, знам ли. ..................... Що толкова плиткоумни хора има, плиткоумни, как само го е измислил народа/
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ТуентинКарантино

    23 0 Отговор
    Още по-интелигентно е за самоубийство да се дава двойно
  • 41 Брррр

    24 0 Отговор
    Симидчиев: Интелигентен подход е да се дават по 75 лв. на ваксиниран пенсионер.
    Ей,по леко,ще си изтриеш наколенките.
  • 42 Много интелигентен

    24 0 Отговор
    Подход нямам думи не ви е срам да принуждавате бедните хора да се продадът за някои лев! Нямате срам и съвест, но ще си платите някой ден за всичко това!
  • 43 Доктор

    20 0 Отговор
    Помияр!
  • 44 It’s James 🇺🇸

    27 0 Отговор
    Не е точната дума “интелигентен,” а по скоро “подигравателен.” Да правиш хората на пушечно месо за $40 долара е безобразие
  • 45 Да бе да

    3 9 Отговор

    До коментар #35 от "Сивата чапла":

    Ама защо толко ребром бе товарищ ? Аз уважавам израждане и лидеро им , въпреки че някои твърдят че лидеро им бил римлянин! Мисля също че всички сме българи щом живеем в България ! Даже ще отида по далеч , просто не виждам по подходящ индивид да води 5 тата колона !!@ какво като е малцинство ?? Нали е патреот
  • 46 Лесно е

    22 1 Отговор
    Първо Разделение на хората и следваща стъпка Унижение. Това не го очаквах!
  • 47 Да бе да

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Свят ми":

    Е ама и ти сега с клетви по римлянски ! Не си помагаш , хората могат да те помислят за малцинствен елемент ( не че не сте де , то 82 стотни не са чак мнозинство )! Кога шъ прайте революцията ? И нашите ли Горан Брегович ???

    Коментиран от #48

  • 48 Да бе да

    2 2 Отговор

    До коментар #47 от "Да бе да":

    Да се чете " наехте ли Горан Брегович "
  • 49 ГХЧ

    18 0 Отговор
    По принцип здравето на човека струва много повече от 75 лева , но в България пенсионерите ги гони глад , и мнозина биха се вързали. Залага се сирене в капана и се чака , така пише в упътването за използването на капана за мишки.
  • 50 Въпрос

    23 0 Отговор

    До коментар #30 от "нннн":

    Някога е било, детски играчки пълни с експлозиви , да къса на детето ръчичките . Сега по- интелигентно с ваксини , че и пари дават . Тези ли са се загрижили за моето здраве , как мислите А ?
  • 51 Въпрос

    16 0 Отговор
    Някога е било, детски играчки пълни с експлозиви , да къса на детето ръчичките . Сега по- интелигентно с ваксини , че и пари дават . Тези ли са се загрижили за моето здраве , как мислите А ?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ами ...

    19 0 Отговор
    Питах се кога ще започнете да плащате на хората да се "ваксинират". 😀
  • 54 илия

    18 1 Отговор
    Идва Възраждане скоро . А всичките вие в Европата , защото много стоите наведена.

    Коментиран от #59

  • 55 Мислител

    9 5 Отговор
    Ако им се дадат по 750 лв. мисля, че ще клекнат всички !
  • 56 Ше ви е а ма ката

    28 0 Отговор
    И долните бок уци.За писмото от вчера на Милва Цветкова нищо не говорите.3 научни конференции,световни учени.Десетки хиляди смъртни случаи след ваксинации и стотици хиляди тежки увреди
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Фаро

    13 2 Отговор
    Герберасите се присламчиха и към новото управление.Герберасията продължава с пълна сила
  • 59 Ами ...

    2 16 Отговор

    До коментар #54 от "илия":

    Не Илия, не идва Възраждане. 😀 Българите не са толкова глупави, та да се хванат на тази въдицата. Преди да станат антиваксъри, от Възраждане изповядвана едни идие, които не им позволяваха и да помиряват парламент. Не са се отказали от тях, така че не, не идва Възраждане. Преди 10 години сигурно щяха да успеят. Днес, времето на популистите свърши.
  • 60 Киро Жарта

    18 1 Отговор
    Ку.вите на Околовръстното получават повече! Гоум Хоум , КирчоУ у Канада!!!
  • 61 Дедо Риц

    19 2 Отговор
    Убийствата на Кире Канадецо продължават! Гоум Хоум КирчоУ
  • 62 ковидиотин

    18 0 Отговор
    Същите,които плашеха народа по времето на тулупа сега работят за подмяната с фалшивата промяна.Погледнете ги добре да не мислите,че Бойко им плаща?Не,плаща им новия "месия"Кирил Петков с народни пари.Имаме две опции.Да не влизаме в подобни медии,които толерират тези хора или да хващаме гората
  • 63 ащкосум

    10 2 Отговор
    Много интелигентен, харвардско интелигентен, интегриран от 120 на 60 надолу, диференциран от 65 нагоре, изобщо сме в матрицата на Фащингтон и Бриксел. Евалла, машалла !
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Да бе да

    2 4 Отговор
    Факти , разбирам че бизнес модела ви ще се срути без русопитеците , но моля ви не ме трийте , когато си пея само !


    О патладжано , о патладжано , о белА чао , чао, чао
  • 66 Николай

    11 0 Отговор
    С тези ваксини няма да останат пенсионери
    За да не дават пенсии
  • 67 Пеперуда

    8 0 Отговор
    Ако се вижда добър резултат от ваксината, няма да има нужда да плащат на хората за да се боцкат. Българите отказват да влязат в това по съвсем ясни причини - то не работи по предназначение. Какви 75 лв?!
  • 68 За овце

    9 0 Отговор
    "Колега", от кога е "интелигентно" да даваш пари на наивници да се самоубиват?!
  • 69 Кандидат-пенсионер

    5 0 Отговор
    Надявам се пръв да се набоде, че да даде пример как безропотно да се самоубием доброволно.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Мнооогу

    3 0 Отговор
    Мнооогу интелигентен подход! Същото като купуването на гласове срещу 50 лева. Обечее... ще има ефект,щом хора за 50 лева се продават масово,що де не се продадат срещу 75 лева? Повечето понЦионери са бедни.
  • 72 Георгиев

    3 0 Отговор
    Децата на Партията-майка-БКП, ползвали благините на червената номенклатура по време на соца, сега ни получават кой е,, правилния,, път за нас!
  • 73 Киро Ментата

    2 0 Отговор
    Да не си въобразява,че може да ме купи с жълти стотинки.Това е подигравка а не стимул.
  • 74 ежф6е

    1 0 Отговор
    Киро кандаския корумпиран педдерас щял да дава на пенсионери еднократно 75 лева за да се самоубият. Колко величествено. Типична соросооидна мижитурка.Както е тръгнало скоро може да се изправи срещу "товарния влак"
  • 75 Гошко

    3 0 Отговор
    Помияр да те ваксинират в главата Костов помияр...
  • 76 Фермер

    0 0 Отговор
    Този трябва да го ваксинират с няколко юмручни удара по лицето
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове