Last news in Fakti

26 Април, 2013 08:01 1 735 0

Рекорден резерв от кръв удари черния пазар

Рекорден резерв от кръв удари черния пазар - 1
Снимка: БГНЕС

Рекорден резерв от кръв удари черния пазар, разкрива "Труд"
Държавата удари черния пазар на кръвта. С помощта на непрекъснати акции по кръводаряване бе събран рекорден резерв от 6179 единици преработена кръв. Толкова не сме имали повече от 3 г. насам, съобщи пред "Труд" доц. Андрей Андреев, директор на Националния център по трансфузионна хематология. Той разказа, че заради впечатляващия запас мургавите дарители, които стоят пред центровете в страната, в последните дни все по-рядко влизат в тях. А литър кръв от редките групи (това са отрицателните) на черно стига 500-600 лв., за другите е около 400 лв."Всъщност определящ за тарифата на черно е външният вид. Ако нуждаещият се е богато облечен, ромите могат да му поискат и по-големи суми. Ако преценят, че едва свързва двата края, и за 100 лв. може да му продадат", разказа пред "Труд" столичанката Е. К. (67), чийто зет се нуждаел от бележка за дарена кръв, за да му бъде направена планова операция.
 

 

Лара се е разхождала из стая, коридор и баня с тоалетна, охранявал я похитител с маска, пише „24 часа”

10-годишната Лара Банева, която беше отвлечена и държана в плен 45 дни в покрайнините на София, се е разхождала свободно из стая, коридор и баня с тоалетна под непрекъсната охрана от маскиран мъж.

Без специално разрешение Лара е можела да влиза и излиза свободно от стаята си, но всички помещения са били без външни прозорци, пише "168 часа". За сравнение всички останали отвлечени са били държани в тесни клетки, вързани с белезници. Дори ученикът Джорджио Марков е бил вързан денонощно за леглото си.

Лара Банева е гледала постоянно телевизия. Тя не е забелязала камери по стените. Момичето усетило, че нещата не са така, както й ги обясняват похитителите - че са приятели на баща му и го пазят, но не коментирало с тях този въпрос.

 

Нож в гърба, коментира „Стандарт”

Мирослав Найденов заби нож в гърба на съпартийците си от ГЕРБ. Бившият земеделски министър обвини Цветан Цветанов, че брутално е подслушвал всички колеги от кабинета "Борисов".

"Целта беше да се събира информация, за да бъдем контролирани", изстреля Найденов в ефира на Би Ти Ви и обяви, че е извел семейството си извън България от съображения за сигурност. След това Найденов разказа обвиненията си пред прокуратурата и поиска охрана.

Цялата опозиция веднага настоя Цветанов да напусне политиката. Бойко Борисов и ръководството на ГЕРБ обаче скочиха в защита на бившия вицепремиер. Той категорично отрече да е подслушвал колеги в кабинета. ГЕРБ изключи светкавично Найденов  от партията.

 

Бивш министър даде на прокуратурата силен коз срещу Цветан Цветанов, коментира „Сега”

Скандалът с незаконното подслушване излезе извън контрол и заприлича на мафиотски сериал. Вчера един от най-верните хора на Бойко Борисов - бившият земеделски министър Мирослав Найденов, атакува фронтално втория в ГЕРБ Цветан Цветанов и го обвини от телевизионния екран в незаконно подслушване, следене, контролиране, изготвяне на психологически профили и поставяне в зависимост. Прокуратурата светкавично го привика на разпит и след като Найденов й предостави нови доказателства, се сдоби със статут на защитен свидетел по делото. Цялата опозиция, без РЗС и СДС, призова към незабавно оттегляне на Цветанов от политиката. Бившият премиер Бойко Борисов обаче декларира пълната си подкрепа за зам.-шефа и председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Министрите от падналото правителство и президентът Росен Плевнелиев не потвърдиха обвиненията на колегата си. Само бившият министър на икономиката Трайчо Трайков потвърди обвиненията. А ГЕРБ изключи Найденов от партията за "уронване на престижа". Скандалът отекна в чужбина, но Брюксел отново запази неутралитет въпреки уверенията, че следи случващото се отблизо.

 

Подслушано от ГЕРБ, обобщава „Капитал дейли”

Осемнадесет дни преди предсрочните парламентарни избори кампанията на водещата по обществено одобрение партия ГЕРБ е на път да изпадне в криза.

В необичайно по тон телевизионно интервю бившият земеделски министър Мирослав Найденов обвини бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов в тотално подслушване, включително на министри и дори на президента, и то през почти целия мандат. "Трябва да кажем баста, някой да излезе в прав текст да каже на Цветан Цветанов - ти си го правил, затова честно е в момента да слезеш от политическата сцена и ако можеш да изчистиш името си", каза Найденов пред bTV.

 

 

Загубен стенопис на Йоан Левиев бе намерен!, пише „Преса”

Стенописът на Йоан Левиев в бившия Синдикален дом е открит и може да бъде възстановен с реставрация - съобщи сайтът Под тепето, позовавайки се на два независими един от друг източника. Единият от тях е служител на фирма „Актор“, която е покрила с кнауф творбата на Левиев в бившия Синдикален дом. При поставянето на гипсокартона стенописът е разпробит на много места, но в голямата си част е запазен. Не се е случило най-страшното - стенната картина първо да е шпаклована, а след това боядисана. Кнауфът е увредил работата на големия маестро, но може да се махне и изображението да се реставрира от специалисти, каквито без съмнение има. Те са в готовност да действат. Нужни са и средства, които общината би следвало да осигури. А дъщерята на Левиев- Йоана, Под тепето и арт гилдията в града са готови да помогнат в събирането на финанси с мащабна благотворителна кампания. Бившият министър на кулгурата Вежди Рашидов също е сложил подписа си под инициативата да се съберат средства за възстановяване на стенописа на Йоан Левиев в бившия Синдикален дом и за спасение на монументалното наследство на Пловдив.

 

Партии крадат гласове с преправени плакати, разкрива „Монитор”

Нова шашма, чиято цел е гласове от електората на дадена партия да се отклоняват в полза на друга, роди плакатната война. Съобразителни активисти фалшифицират чужди афиши, като заличават посочения на тях номер в бюлетината на съответната формация, поставяйки върху него числото, с което участва в надпреварата тяхната партия.

 

Мъж заплаши Бойко Борисов с убийство, разкрива „Новинар”

55-годишен мъж вдигна на крак полицията в Благоевград. Около 13 часа вм четвъртък Камен Т. от благоевградското село Българчево заплаши на телефон 112, че ще убие експремиера Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

"Имам пистолет отивам да убия Бойко", казал Камен на спешния телефон, а минути по-късно позвънил и съобщил, че ще ликвидира и Цветанов.

Мъжът бил локализиран незабавно от полицията и ченгетата се озовали пред дома му в Българчево. Като ги видял, Камен насочил оръжието си към слепоочието и заплашил да се застреля, ако го заловят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове