Last news in Fakti

6 Февруари, 2022 15:20 1 954 37

Николов: „Булгаргаз“ е реализирал законно излишни количества на „Газов хъб Балкан“ от 37 400 мегаватчаса

  • булгаргаз-
  • газов хъб балкан-
  • александър николов

„Булгаргаз“ е длъжен да управлява излишъците в системата и към момента общият им размер е над 14% спрямо планираното на дневна база

Николов: „Булгаргаз“ е реализирал законно излишни количества на „Газов хъб Балкан“ от 37 400 мегаватчаса - 1
Снимка: Пресцентър

Като търговец и клиент на „Булгаргрансгаз“, и като част от българската енергийна система, „Булгаргаз“ е длъжен да спазва предварително комуникирания и планиран баланс в нея. В този смисъл продажбите на борсовия пазар, и най-вече на държавно контролирания, който е и собственост на „Булгартрансгаз“, не са изненадващи.

Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Александър Николов по повод спекулативни и координирани според него изявления в публичното пространство, че в края на настоящата седмица „Булгаргаз“ ЕАД е продало нерегламентирано много по-големи количества газ за съседна страна.

Той цитира вярната информация, че от общия микс за природния газ държавният доставчик е реализирал законно и прозрачно излишни количества на борсата „Газов хъб Балкан“ в размер на 37 400 мегаватчаса. Тези обеми обичайно се дължат на по-ниското потребление на газ през почивните дни и благоприятните промени в температурите, стана ясно от думите му.

„Булгаргаз“ е длъжен да управлява излишъците в системата и към момента общият им размер е над 14% спрямо планираното на дневна база. При средна цена около 150 лв. цялата стойност на сделките за 37 400 мегаватчаса е над 5 млн. лв. На борсата за това време са направени над 40 сделки с различни контрагенти, като от тях 18 са на държавния доставчик с 10 контрагента.

Сравнено с най-скъпия компонент от микса, реалната печалба на дружеството е над 11% по тези сделки, т.е. би била над 1,5 млн. лв. по предварително договорените цени на КЕВР, съобщи още министърът. Ако излишните количества не са били освободени и реализирани, щяха да се загубят и да се стигне до дисбаланс на системата. На практика със сделките ще се подпомогне финансовото състояние на компанията, наследено от новия Съвет на директорите.

Министър Николов обърна внимание, че според направените анализи при над 600 000 лв. текущи наличности в дружеството предстоящите му плащания надхвърлят 650 млн. лв., а отворената ликвидна „дупка“ превишава 200 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мисирка

    35 6 Отговор
    Закривайте тая държава метнете една атомна бомба и да се маха от картата.
  • 2 Как законно

    44 5 Отговор
    продавате евтината газ а за нас скъпа ? Оправете си закона и чакаме политици в затвора.
  • 3 Чудно ще си живеем

    41 8 Отговор
    Абе ма защо го сменявахте Бокича като сте същите.Искам една разлика в положителна посока да покажете.
  • 4 егати

    27 3 Отговор
    Е добре де 100 пъти го каза чухме го.Забогатели сте.Стига се оправдава.Нали знаеш кой се оправдава???
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ПЕНЦИОНЕР

    18 3 Отговор
    .... ШТО НЕ Я... ШАРНАУТЕ ТАЯ ГАС... НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД... А Б/РАТ.... ЕНО ДОБРО ШТЯХТЕ ДА НАПРАИТЕ...ЕИ/ИИ... Ш... ДАВАИТЕ НА НАРОДА... НИДЕИТИ ДА ЗЕМАТЕ... ..!!!!!!!!
  • 7 Пич

    36 9 Отговор
    Както се вижда , битката е измежду назначени от Радев ,и назначени от Киро ! Разцеплението започна ! И двата лагера немощно прехвърлят пушилка към ГЕРБ , но воюващите страни се виждат ясно. ! Бързат да усвоят едни пари , защото не знаят с колко време разполагат ! А българите да мръзнат , хич не им е важно !!!

    Коментиран от #10

  • 8 Ко става сега

    12 6 Отговор
    ще ги съдят ли бившите или не. Народа иска да гледа синя кръв да се плиска.

    Коментиран от #14

  • 9 Българка

    31 1 Отговор
    Само за днес това е амнайсета статия, в която енергийният министър обяснява ка всичко е реда на нещата. Само че вече дори аз се питам нас ли убеждава или себе си. И недоумявам как той твърди, че в Булгаргаз няма пари и има 650 милиона предстоящи плащания, а вече отстранения шеф Павлов твърди, че няма просрочени плащания и дружеството е в много добро състояние. Не разбирам защо продължава да се тъпче на полето дума срещу дума, а не се огласят отчетите на Булгаргаз- печалба, вземания, задължения и парични наличности
  • 10 Българка

    16 10 Отговор

    До коментар #7 от "Пич":

    Радев не е назначавал Павлов за шеф на Булгаргаз, а ГЕРБ! Павлов е бил служебен министър преди 5 години в първото служебно правителство

    Коментиран от #11, #12

  • 11 петър

    14 3 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Не, правителството на Кирил Петков го назначи в Булгаргаз, а преди това в служеният кабинет на Радев, Павлов беше министър на енергетиката. Провери си фактите и ще видиш, че е така.
  • 12 Пич

    15 5 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Гледайте цялостната картина ! Верността на велможите се купува лесно ! Истинския въпрос , винаги е , накъде вървят парите ! Това , което казвате , служи като отправна точка , за оправданията на сегашните ползватели на облаги ! А парите , устойчиво вървят към " новите " !
  • 13 Watchdog

    8 14 Отговор
    Има борса, продава се... Кое тук е нередното. На борсата се правят сделки, а сделките генерират печалби за участниците... Няма нарушение на правилата на ЕС. Борсова търговия се нарича това. И баш това е европейското изискване за единен пазар и равновесие на търсене и предлагане, а от там и изравняване на цените за потребителите в ЕС

    Коментиран от #20, #24

  • 14 егати

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ко става сега":

    Не първо ще те ваксинират с експериментална ваксина за стимулиране на мозъка.дозата се определя спрямо нуждите.
  • 15 Пак научих нещо

    5 4 Отговор
    Не знаех че гама се измерва в мегаватчаса ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 нова мафия

    19 3 Отговор
    За три секунди са реализирани тези обеми, с неизвестни компании или посредници! Което говори за предварително нагласени сделки, а не за публично-борсови!
  • 18 Въпрос

    25 1 Отговор
    Господин "министър",има ли посредници при тази сделка и ако има каква комисионна получиха???
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 нова мафия

    22 5 Отговор

    До коментар #13 от "Watchdog":

    Нередното е, че сделките са реализирани за рекордно кратко време - 3 секунди! Което говори за предварително договорена далавера, а не за борсова сделка! Борсата трябва да е място, където се прави наддаване - състезание на участници за постигане на най-добра цена! Другото нередно е, че се пази в строга тайно кой стои зад тези закупени количества!

    Коментиран от #25, #31

  • 21 Разбрахме

    21 3 Отговор
    Само вашите далавери са законни. Ок. Ама много нервно подскачате. Чак се карате на медиите. Плоско, твърде плоско. Падението ви е неминуемо. Тази 4глава коалиция ше приключи скоро прекалено смешно! 😅🥳🤮
  • 22 СССРБарета

    20 1 Отговор
    "Ако излишните количества не са били освободени и реализирани, щяха да се загубят и да се стигне до дисбаланс на системата". може би аз съм глупав и изобщо не разбирам как така излишните количества ще се "ЗАГУБЯТ" ако не бъдат реализирани!

    Коментиран от #23, #32

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Saguaro

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Watchdog":

    Хубаво звучи изравняване на цените,но си забравил една малка подробност- в посока на горе.Ами що не изравнят и заплатите в ЕU за да има баланс.Нищо лично,от 22 години не съм работил в България,та не съм и получавал и българска заплата.Аман от псевдо анализатори и манипулатори!Що някой трябва все да казва кое е "добре" за мен или не е.

    Коментиран от #26, #30

  • 25 Говориш глупости

    7 6 Отговор

    До коментар #20 от "нова мафия":

    Това да не е аукционна къща Кристис и да разиграват търгове? На финансовите пазари, една сделка се извършва за мили секунди! Ако ти предложиш нещо и мен ме устройва цената, сделката става с натискането на един бутон!
  • 26 Да изравниш дпходите

    6 7 Отговор

    До коментар #24 от "Saguaro":

    означава да създадеш комунизъм! Всички да са равни! И видно това няма как да стане! А идеята за общ пазар на ток и газ е да няма нелоялна конкуренция на производителите в ЕС!

    Коментиран от #29

  • 27 Mapa

    9 9 Отговор
    Тези са съвсем безцеремонни.Лъжат и пълнят гушите защото знаят че дните им са преброени.Такива измамници избра народа че Бойко е бяла лястовица.Безсрамно и нагло те гледат и лъжат заедно с Кирил Петков а народа – да духа сyпата
  • 28 поглед

    4 8 Отговор
    новите бандити в действие. къде е юмручето?
  • 29 Saguaro

    8 3 Отговор

    До коментар #26 от "Да изравниш дпходите":

    Абе видяхме я тази лоялна конкуренция до къде ни докара- бум на цените.Ами щото на Ханс ветрогенераторите спрели и сега и ние даплащаме космически цени за ток и оттам и масова инфлация заради увеличени енерго разходи.Аман от такава фалшива солидарност.Прегледай историята на България последните 115 години и виж до къде ни е докарала тази солидарност.Май нещо не се връзва с капитализма.
  • 30 Watchdog

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Saguaro":

    За заплати въобще не става въпрос в европейските директиви регулиращи енергийния пазар в ЕС. Там се говори за интегриран единен пазар, което по дефиниция означава и сходни цени за всички потребители в ЕС. Без ценова интервенция от страна на правителствата. Това пише в директивата на ЕС за общия пазар на енергоизточници. Не е някакво мое лично мнение. Нито коментирам дали това е добро или лошо. Просто констатирам факт.
  • 31 Watchdog

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "нова мафия":

    Хм. Не съм убеден. Описаното от вас отговаря по скоро на условията на аукциона търговия. Борсовите транзакции да силно автоматизирани и сделките протичат в реално време, може и за части от секундата.
  • 32 Бат Мишо

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "СССРБарета":

    И аз не вдявам защо ще ги загубим като могат да си стоят в хранилищата - освен да се очаква поевтиняване и някой е пожелал печалба и после да ги възстанови евтино и разликата да му остане в джоба но плана се е разчул и се е оплескал
    Предложил е подкуп - да си делнат печалбата -отказали са му и се е заоправдавал че е печелел за дружеството ПРЕМЪЛЧАВАЙКИ че ако не де разчуе е щяло спечеленото да остане в джоба му

    Коментиран от #33

  • 33 Бат Мишо ревизоро

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Бат Мишо":

    Навремето печелех така използвайки държавни средства - продавах карти за санаториуми - павел баня наречен сандански - сещате се - парите се отчитаха накрая на месеца - както вероятно и тук газовите количества -
    долара летеше нагоре с минути и купувах долари които после продавах скъпо и разликата оставаше в джоба ми
    СЪЩОТО е искал да направи тоя
    Има газ с висока цена - очаква понижение на цената - продава рязко - ако стане проверка - продал е да спечели за управляваното дружество
    НО АКО НЕ СТАНЕ - купува същото количество на ниската цена -вкарва го обратно в хранилището и ни лук ял ни мирисал и пачката остава да шуми тихо в джоба му ЛИЧНИЯ ДЖОБ -разбира се с подкупчета на няколко човека от проверяващите и стоящите на водомерите по тръбата да си затраят за трафика и да подправят данните -за тях по 30-50 бона - за него милките А ЗА НАС СКЪПИЯ ГАЗ КУПЕН НА ВИСОКАТА ЦЕНА
  • 34 ццц

    1 1 Отговор
    Държавата с най законните крадци ,всички са чисти пред закона ,със заплати ,айде и 20 бона да са ,как се купуват коли и палати за милиони е това как става .Много крадете бе ама много .затова газа е 1,40 щот го няма а сега излишък мръсни боклуци .
  • 35 Някой

    2 0 Отговор
    ще обясни ли да разберем най-после йерархията в Българската енергийна система?БУЛГАРТРАНСГАЗ шефове на Булгаргаз ли са? КОЙ ДЕ ФАКТО КОНТРОЛИРА БУЛГАРГАЗ?БЕХ какви функции има и кого контролира?Бълг.Енерг.Борса ,как функционира и кой я контролира? КЕВР какви функции има и кой ги контролира и кои са другите в БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГИЙНА СИСТЕМА.ЩОМ е СИСТЕМА,трябва хората да знаят ЗВЕНАТА В НЕЯ ,задължения и отговорности в някакъв порядък.Вземете в някакъв порядък да ни даде енергийнота правителство информация КОЙ,КОЙ е и какво прави в енергийната ни система,какво и кого управлява и НАЙ-вече контролира и частните търговци с "лицензи" уж как са се намърдали и какво вършат,ясно в собствен интерес.КАЖЕТЕ ЯСНО ЩО ЗА СИСТЕМА Е ЕНЕРГЕТИКАТА ИЛИ НИЩО ПОДОБНО?
  • 36 Николов?? Как щели да се загубят,

    1 0 Отговор
    Излишните количества газ?? Ти смяташ цял народ за луд?? Това хранилище за какво ев Чирен?? Газопреносната мрежа, да НЕЕ някое В иК дружество, което Лъже, че губи 80%от водата!! Така, просто, газта ще изтече някъде и ще се загуби!! На кой продадохте Газта, Румъния си има газ!! На Молдова!!! На каква, цена за 1куб М????и стига с тези Киловатчаса, не продавате Ел Енергия или ел ток !!
  • 37 Българите плащат по високите цени на ток

    0 0 Отговор
    Заради ВЕИ и Американските ценрали!! Нико, не иска да обяви, кои са реалните собственици на Голямите ВЕИ. Паркове Защо?? Българина, трябва да знае, кой прибира парите от скъпия ток!! Мълча Борисов 12год, Служебните и те Мълчаха, имаха работа да организират Избори!! Надяваме се Новото, правителство да покаже, кои са Голямите собственици на ВЕИ Парковете! Този Отговор трябва да бъде даден на този народ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове