Last news in Fakti

26 Февруари, 2022 09:07 2 415 53

Ненчев: Намеса на НАТО може да предизвика непредвидими последици

  • николай ненчев-
  • война-
  • нато-
  • русия-
  • украйна

По думите му се е пропукало мнозинството, което подкрепя кабинета

Ненчев: Намеса на НАТО може да предизвика непредвидими последици - 1

"За голямо съжаление през последните седмици останах с впечатление, че нямаме ясна и категорична позиция. Това е обезпокоително за една държава член на НАТО и ЕС. От няколко дни вече има официална позиция на МС и НС", заяви бившият министър на отбраната Николай Ненчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му се е пропукало мнозинството, което подкрепя кабинета.

"Трябва да бъде взето окончателно решение в близките дни. Обезпокоен съм от липсата на политическа воля и единство на българската нация в този труден момент. Ще има много проблеми и предизвикателства пред министър-председателя", уточни Ненчев.

И посочи, че най-вероятно в следващите няколко часа от България ще бъде поискано тук да бъде ситуирани техника и съюзнически войски.

"Едно такова решение трябва да се вземе на ниво МС и НС. БСП не би подкрепила една такава инициатива и ще изпадне в изолация", прогнозира Ненчев.

Гостът в студиото изтъкна, че в случая не се говори за чужди войски, а за съюзнически - за тези на НАТО.

"Ние сме НАТО. Франция, Германия, цяла Европа почти е НАТО. САЩ са НАТО. Ако ние продължаваме с този тип политика, твърде вероятно е да си навлечем много неприятности. Подписали сме договор за членство в НАТО и той има ясни правила и задължения", категоричен бе той.

"Много е опасно. Всяко едно участие от страна на НАТО би предизвикало глобален конфликт с непредвидими последствия. НАТО продължава да разчита на дипломацията и здравия разум. НАТО потвърди за пореден път, че не е нападателен съюз, а отбранителен", уточни Ненчев.

Бившият министър на отбраната обърна внимание и на това, че трябва да бъдем подготвени за всякакви възможни сценарии за нашата сигурност.

Ненчев коментира и темата за евентуална бежанска вълна към България.

"Много хора изразиха желание да приемат бежанци. България трудно би могла да приеме повече от 80 000 бежанци. България трябва да има план за тези хора - къде биха могли да бъдат насочени, как да бъдат обезпечени. Трябва да бъдат взети и превантивни мерки по отношение на "златните паспорти". Тези хора са в безизходица, те бягат от военни действия. Там се извършва геноцид в момента", каза събеседникът.

И добави, че няма нито една причина, с която Украйна и правителството ѝ да са предизвикали случвалото се.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тоя

    66 5 Отговор
    Ще умре по телевизиите от изтощение да изпълнява поръчки

    Коментиран от #19

  • 3 провинциалист

    68 8 Отговор
    "Намеса на НАТО може да предизвика..." - тя намесата вече предизвика.

    Коментиран от #49

  • 4 Майна

    60 11 Отговор
    САЩ и НАТО са виновни за тази война!Путин е руски националист, патриот, традиционалист и студен и безмилостен реалист, който иска да запази Русия като великата и уважавана сила, която някога е била и вярва, че може да бъде отново.

    Но не може да бъде така, ако разширяването на НАТО не спре или ако нейната сестра Украйна стане част от военен алианс, чиято най-горда похвала е, че е спечелила Студената война срещу нацията, на която Путин служи цял живот.

    Президентът Джо Байдън почти всеки час обещава: „Няма да воюваме в Украйна. Защо тогава той не би изключил с готовност членството на Украйна в НАТО, което би изисквало от нас да направим нещо, което самият Байдън казва, че ние, американците, за собственото си оцеляване, никога не трябва да правим: да влезем във война с Русия?

    Коментиран от #27

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Майна

    45 4 Отговор
    Хитлер всъщност фигурира в обръщението на Путин. Например, обръщайки се към украинските военни, Путин каза:

    „Вашите бащи, дядовци и прадядовци не са се борили срещу нацистките окупатори и не са защитавали общата ни Родина, за да позволят на днешните неонацисти да завземат властта в Украйна. Дадохте клетва за вярност на украинския народ, а не на хунтата, народен противник, който плячкосва Украйна и унижава украинския народ.
  • 7 Орел

    34 2 Отговор
    Ненчев, тази сутрин актрисата е вдигнала самолета! Много си бодър!
  • 8 Кой всъщност са нацисти ?

    7 51 Отговор
    Никой не казва, че руски войници от диверсионна група, облечени в украински униформи е застрелала контролен пост от украински войници. Такова действие са си позволявали само веднъж есесовците в Ардените. Каква е разликата тогава - все нацисти - руски и немски ! Слава на Украйна. Долу руските окупатори !

    Коментиран от #16

  • 9 ахааааа

    25 4 Отговор
    Нато отбранителен съюз.
  • 10 БатКапотин

    38 2 Отговор
    Бай Дън решил да подари 3 млрд долара помощи на Украйна, голяма част от тях чрез Пентагона. Ами всяко нещо което ще трябва да влезе във въздушното пространство на окраина ще бъде свалено от ПВО на РА. Как ще пристигне тая помощ? - През зелена граница от Полша чрез терористични батальони Азов и бандеровците подготвени от ЦРУ и Пентагона, от британците.

    Коментиран от #38

  • 11 Левски

    34 5 Отговор
    след отрязването на Русия от системата Суифт отговора на Руската Федерация ще бъде такъв че ще видим ядрени гъби някъде по света

    Коментиран от #37, #53

  • 12 Гоги

    37 5 Отговор
    Съюз от бъзлювци е НАТО
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Иван Грозни

    28 2 Отговор
    Въздух под налягане до спуквяне. Дай си малко почивка бе човек.

    Коментиран от #36

  • 15 Раданч Татлъту

    42 1 Отговор
    Кво ти пука ве,Ненчев?Ти нали си взе комисионните за самальотните чертежи и си присади коса.Вече си готов за нов шеф на БФС.🐵🥳🤡👍
  • 16 ДО ГHУCHИЯ ФАШИСТ

    37 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кой всъщност са нацисти ?":

    ШЕ ЛАПАШ С УКРАЙНАТА СЕ СВЪРШИ !НЕ СИ ЛИ АСИМИЛИРАЛ ОЩЕ?
  • 17 Майна

    38 2 Отговор
    Путин нарече американците „измамници“ за лъжата за разширяването на НАТО. Той се позова на:

    „обещава да не разширява НАТО на изток дори с един инч. Да повторя: те ни измамиха или, казано просто, изиграха ни. Разбира се, често се чува, че политиката е мръсна работа. Може и да е, но не трябва да е толкова мръсно, колкото е сега, не в такава степен. Този тип измамническо поведение е в противоречие не само с принципите на международните отношения, но и преди всичко с общоприетите норми на морала и етиката.”
  • 18 СССРБарета

    36 2 Отговор
    Терористите от Вашингтон отказват да подпишат договор с писмени гаранции за сигурността на Русия поради което Украйна ще бъда опустошена и с неговото си лицемерие говорят че много им пука за Украйна!
  • 19 Ами

    33 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тоя":

    Няма да заплачем за тоя продажник, един от многото, от които България трябва да се отърве! Да ходи на запад да лъска обувките на господарите си, той само за това става!
  • 20 Българка

    4 31 Отговор
    В България действат много агенти на Путин и то не само в Руското посолство, а вече от офир официално обявено и силите за сигурност на България, напр. в ДАНС. Трябва спешно изхвърляне на боклука, а троянските коне далеч от българската граница или на съд. Българският народ традиционно е приятелски настроен към руския народ като братски славянски. И аз не съм против руснаците. Но твърдо заставам против путиновците, които вероломно агресивно и масирано нападнаха независима Украйна. Всичка очакват кога друг наш братски славянски народ- украинския ще бъде превзет от путиновите орки. Аз пък ще кажа - спомнете си Виетнам и съдбата на нахлулите американци. Да не забравяме, че украинците се сражават ,бранейки от нашественик домовете, семействата и страната си. Призовавм всички свободни хора да извикаме на Путин- "Изтегли войските си! Стига разруха и кръвопролитие! Искаме мир!"

    Коментиран от #24, #25

  • 21 Гай Турий

    32 3 Отговор
    Военният министър е единственият трезво мислещ управленец. Дебелият Ивайло Мирчев по Нац.ТВ от ДСБ да не реве за негова оставка. Какво като сме в НАТО, дай да ходим да гърмим ли?! С два пищова на шкембето, като неговото? - Да бяга веднага в Киев, като айдук, и до защитава зеления. България не е заплашена и не трябва да привлича вниманието на ракети и оръдейни цеви от Крим към нас. Имаме заплаха със спиране на газ и сме капут. Мирев и ристо, вие ли ще ни доставите газ?
  • 22 хихи

    26 3 Отговор
    "Намеса на НАТО може да предизвика непредвидими последици"
    От това не следва ли, че членуването в НАТО ни носи само...
  • 23 123

    21 2 Отговор
    Абе бягай да спасяваш укрите бе! Стига си плямпал! Иди накажи подлите руснаци! Вземи и пакито :)
  • 24 хихи

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Да, да аз срещнах даже и зелени човемета....
    хи хи хи
    Сега реиозно:
    Опазването на Националната ни сигурност и националните ни иинтереси си и наше абсолютно задължение.
    Друг въпрос е имаме ли такава формулирана??? НЕ! Тогава какво пазим?
  • 25 Майна

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Анализите ти са много субективни...., разбира се ,че всеки има право на лично отношение
  • 26 КУмЧО

    11 0 Отговор
    НЯМА ЛИ ПО-ЧИТАВИ НОВИНИ, АМИ ПУСКАТЕ РОШАВИТЕ МИСЛИ НА ТОО КУКОРЕВСКИ СЕЛЯНИН - ТРУДОВАК С ЕЛЕКТОРАТ ЕДИН ФАЙТОН ХОРА, КОЙТО Е НАЙ-ИЗВЕСТЕН С ТОВА, ЧЕ СИ ПРИСАДИ КОСА И НАЗНАЧИ ПРОСТИТУТКИ В МИНИСТЕРСТВОТО… му-ха-ха...
  • 27 Българка

    3 18 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Не съм съгласна. Беларус и Казакстан са в съюз за взаимопомощ с Русия. Те свободно са решили това и НАТО не размахва оръжия и не нахлува в тези страни, защото се разширява агресивния путинов блок. Всяка държава може да избира свободно в какъв съюз да членува. НАТО не нахлу в Крим, който е незаконно анексиран и отцепен от Украйна. В Крим Русия инсталира ракети и съвременно оръжие. Това не е ли незаконн настъпване към територии на страни, членки в НАТО. Само че нито САЩ, нито НАТО нахлу с хилядна армия , за да се противопостави. Няма НИКАКВО ОПРАВДАНИЕ ЗА АГРЕСОРА ПУТИН, ЗА КРЪВОПРОЛИТИЯТА!

    Коментиран от #30, #31, #32

  • 28 ВРАГ НА НАРОДА

    10 2 Отговор
    $ПОР€Д $М€ШНИКА -натов€ц н.н€нч€в нато мож€ да $€ нам€$и!
    ДА,АМА НЕ!!!

    ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ И БРАТСКА РУСИЯ!

    нато($ащ)-Т€РОРИ$ТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА циони$тит€!

    СПЕШНО РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ нато($ащ)!!!

    БОГ ДА ПАЗИ СВЕТА ОТ циони$тит€- $ащ(нато),изра€л,британия,канада,ав$тралия...!


    ЗА ДА $И ру$офоб(натов€ц) ИЛИ ТРЯБВА ДА $И ГОЛЯМ Д€БИЛ,ИЛИ МНОГО ПРОДАЖ€Н (М€РКАНТИЛ€Н) ИЛИ И ДВ€Т€!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Майна

    14 2 Отговор

    До коментар #27 от "Българка":

    Путин каза, че военната операция, която започва, е „въпрос на живот или смърт“ за Русия, визирайки разширяването на НАТО на изток от края на 90-те години на миналия век. Той каза:

    „За Съединените щати и техните съюзници това е политика на ограничаване на Русия с очевидни геополитически дивиденти. За страната ни това е въпрос на живот и смърт, въпрос на нашето историческо бъдеще като нация. Това не е преувеличение; това е факт. Това е не само много реална заплаха за нашите интереси, но и за самото съществуване на нашата държава и за нейния суверенитет. Това е червената линия, за която говорихме многократно. Прекосиха го.”

    Коментиран от #35

  • 31 123

    16 3 Отговор

    До коментар #27 от "Българка":

    В Крим имаше референдум и дори пушка не пукна, а какво да кажем за Югославия, Ирак, Либия, Сирия, Афганистан и т.н. Всъщност какво правят окупаторите от САЩ и турция в Сирия! Те по чия воля са там! :)
  • 32 Майна

    9 3 Отговор

    До коментар #27 от "Българка":

    Мъдростта на политика Путин,,Ако историята е някакъв ориентир, ние знаем, че през 1940 г. и началото на 1941 г. Съветският съюз полага много усилия, за да предотврати войната или поне да отложи нейното избухване. За тази цел СССР се стреми да не провокира потенциалния агресор до самия край, като се въздържа или отлага най-неотложните и очевидни приготовления, които трябваше да направи, за да се защити от предстояща атака. Когато най-накрая действаше, беше твърде късно.,,
  • 33 А бе

    7 0 Отговор
    Първо, нищо не каза. Второ, по-добре не говори. Нещастник.
  • 34 Мдааа....

    10 2 Отговор
    Така ще стане,че България ще я направят военен полигон.Едва ли българите искат американските каски да превърнат страната във казармата на НАТО
  • 35 Българка

    2 10 Отговор

    До коментар #30 от "Майна":

    Думите/ лъжите и заплахите на агресор, социопат, психопат и психически неуравновесен не могат да стигнат до здравия ми разум. Руският Хитлер едно говори, друго върши. Два месеца цинично се надсмиваше на твърденията, че струпване на хиляди руски войници и бойна техника е за учение, а не за нападение. Нещо по въпроса?
  • 36 А бе

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Иван Грозни":

    чак пък "човек" е силно казано.
  • 37 Опа

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Левски":

    Много внимавайте с тези "гъбки". Хубаво е да знаете че те нямат граници. Пример, Чернобил. Някак много леко се използват думи като война и ядрени оръжия а последствията от тях са страшни!
  • 38 Ще ще

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "БатКапотин":

    тези 3 милиарда долара снощи са ги напечатали и раздават ли, раздават.
  • 39 Само да кажа

    6 1 Отговор
    ИДИОТ !
  • 40 джау

    6 1 Отговор
    Пак тоя с смешната аграрна физиономия !Стига ве !
  • 41 Така става, когато текезесари

    12 1 Отговор
    стават военни министри в НАТО. Сутринта слушах Шаламанов, сам призна, че до 2014 година в НАТО не е имало планове източна Европа да бъде отбранявана. А когато го попитаха защо България без референдум беше насила вкарана в този краварски съюз, той не можа да отговори, глътна си езика. Президента с конската захапка си призна, че по негово хрумване са написали молба за членство, а всичко което се прави за народа, но без народа е противозаконно! Не се ли проведе референдум и България да се маха от НАТО, скоро ще усетим участта на Украйна.
  • 42 Иванушка

    9 2 Отговор
    "...Ние сме НАТО.." - колкото и Фашистка Украйна.
    Реши ли Ердоган да дойде "на гости" 1000"% че НАТО няма да си мръдне и малкия пръст. Най-много да смъмрят Турция .. ама лекичко да не я разсърдят ))
  • 43 Гост

    6 2 Отговор
    Ненчев, че къв ще го дири НАТО там? Нещо да са оставили, да са загубили там? А, шамар де! На тебе първом!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Страх

    2 1 Отговор
    ли те е , че няма да можеш евентуално да харчиш парите ?
  • 46 Nikoi

    5 0 Отговор
    А Булсатком спря руските новини / актуалните/
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 УСА боклук

    0 0 Отговор
    НАТО - да. А защо не УСА с желаещи.
  • 49 Топчо

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "провинциалист":

    И как точно че не разбрах? Украйна е независима държава и ще прави каквото решат хората в нея а не комшията който не ми хареса дървото да ми каже да си го махна.
  • 50 Hенчо

    2 1 Отговор
    Аз повеждам батальона.Давай,теляк в полевата баня.
  • 51 ттт

    4 0 Отговор
    Първо: аз не искам да сме в НАТО.

    Второ: искам войната в Украйна веднага да спре.

    Трето: искам виновните за погрома в Профсъюзния дом в Одеса (знаят ги кои са) и виновните за убийствата и разрушенията в Донецк и Луганск (знаят ги кои са), веднага да бъдат заловени и наказани с цялата строгост на закона.
  • 52 Моряка

    0 0 Отговор
    Кой е питал Народа ,дали иска в НАТО,бе присадена кратуно.Поне като си бил малък,не си ли играл на войници.Не си ли гледал война поне на кино?
  • 53 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Левски":

    Абе по света може и да паднат,но мислиш ли,че няма да ги видим отблизо,я в Безмер,я в Граф Игнатиево,я в родната ми Варна.( .Докато ни управляват момченца,не служили даже като войници,много е вероятно.И със експерти,като земеделеца Ненчев,ефрейтора генерал Д.Гяуров или Пожарникара с 3 генералски звезди?Или някой Главнокомандващ,като оня сопол Плювлю?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове