Last news in Fakti

27 Април, 2022 08:52 1 873 24

Еленко Божков: Имаме 17% запаси на природен газ, да ги пазим като очите си

  • еленко божков-
  • спиране-
  • газ-
  • русия-
  • запаси

По думите на експерта най-засегнати от спирането на газа от страна на Русия ще бъдат хлебопроизводителите у нас

Еленко Божков: Имаме 17% запаси на природен газ, да ги пазим като очите си - 1

Останали са 17% запаси на природен газ в газохранилището ни и те трябва да се пазят като зеницата на окото. Това заяви енергийният експерт Еленко Божков в студиото на “Здравей, България”.

Веднага трябва да се премине на алтернативно гориво - мазут, смята Божков.

“Тези, които трябва да продължат да се снабдяват с природен газ са училища, детски градини и болници”, допълни още енергийният експерт и поясни, че има градове като Пловдив и Плевен, които използват предимно природен газ, затова “трябва да се провери какво е състоянието на газовите им турбини”.

По думите на експерта най-засегнати от спирането на газа от страна на Русия ще бъдат хлебопроизводителите у нас.

“Трябваше да се използват всички възможности за предварително запълване на хранилището”, смята Еленко Божков.

Други две групи хора, които ще изпитат затруднение са битовите и промишлените производители.

“Битовите производители са едва 2,5%, нека ги запазим. А промишлените производители делим на две групи - тези, които използват газа като суровина и тези, които го използват като гориво”, обясни Божков.

“Тези които го използват като суровина ще изпитат икономически шок”, поясни още той.

Според енергийния експерт има фирми, които ще плащат с руски рубли и ще могат да доставят газ за България.

“Втората възможност е да се доставя газ към Гърция, там да се регазифицира, а този газ който отива за Гърция, но минава през България - да използваме ние, тъй като никоя от страните, които ни заобикалят, няма ограничение в търговията с природен газ засега”, обясни експертът.

Според бившият директор на Българския енергиен холдинг - Илиян Василев, това е политически ход”.

“Това се очакваше! "Газпром" няма никакви основания да променя договора”, заяви Василев.

България обаче има достатъчно запаси на синьо гориво, смята той.

“Аз не смятам, че тази стъпка на “Газпром” ще продължи дълго, защото е политически наказателна, тя е свързана с посещението на премиера в Киев”, поясни Василев.

А с колко би се увеличила цената на алтернативното гориво, Еленко Божков прогнозира 30% ръст.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    21 2 Отговор
    Такива като тебе , пазят само себе си !!! Но този път , няма да се опазите !!!
  • 2 Божко Еленков

    9 2 Отговор
    Ние сме газов хъб от световно значение... Ни руснаци ни трябват, ни американци, а па най-малко германци!!!
  • 3 реване

    21 0 Отговор
    Нали казаха,че резервоарите в гъзохранилката в Чирен са пълни на 64%? Някой много лъже в тая територия. 17% запаси на природен газ са ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО! Пак българска работа.
  • 4 Путинофил

    9 8 Отговор
    Аз съм особено щастлив, че територията е 100% зависима от Путин, благодарение на комунистическите партии - СДС, НДСВ, БСП, ГЕРБ, които 33 години не направиха нищо да ни освободят от руското робство!
  • 5 Русороб

    6 13 Отговор
    Робите обичат да се търкат в по силния. Затова има толкова русофили. Това ни е наследство, за съжаление от 500 годишното робство!
    Робите винаги целуват ръката на този, който ги бие!
  • 6 Въпросчета!

    13 13 Отговор
    Докато Путин безмилостно избива десетки хиляди украинци, ние българите се грижим за рускините в 5 звездните хотели да си живуркат! Бежанците, които приемаме са етнически руснаци от Източна Украйна с украински паспорти. Въпросът е защо Путин не си ги приема, а ние трябва да плащаме за неговите простотии???

    Коментиран от #13

  • 7 Възраждане=ГЕРБ=ДПС

    9 10 Отговор
    Някой замили ли се защо точно на България спряха газа? Едната е да падне правителството и да се върнат на власт слугите на Путлер; ГЕРБ, ДПС и новата им патерица Възраждане! Втората е да се правят на страшни,че видиш ли,ако не се играе по свирката на Путлер,ще спрат газа и за другите държави!

    Коментиран от #15

  • 8 ТаУмВзе

    11 2 Отговор
    До 1 година Приключваме Официално! Даже ни е много.
  • 9 Ако има власт у нас

    14 6 Отговор
    веднага трябва да врътне кранчето на Сърбия и Унгария ! Но как русороби ще навредят на матушката ви. Полша се е заредила на близо 80 %, а нашето хранилище на 17 %. Това измяна ли е или обикновенна простотия купена с рубли ?
  • 10 Фикус

    12 3 Отговор
    Ще ни начукат скъпия течен американски газ. Това е целта на занятието с България. Източват ни парите и възможностите, и постепенно ни закриват производствата и земеделието. Взимат ни младите висшисти и специалисти. България до 2 години няма да оцелее. Тука ще се настанят американски войски.

    Коментиран от #12, #18

  • 11 Ний сме с Байдън!

    5 1 Отговор
    Както бяхме преди и с великия Хитлер! После и с великия Сталин! Национална особеност,сър...
  • 12 А дано,

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "Фикус":

    че да ви натоварим на влака за Севастопол. Там като ви знаят, че сте по-големи руснаци от руснаците веднага ще ви пратят в окопите !
  • 13 Чичо Манчо

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Въпросчета!":

    Ами докато седим на тъмно и студено ще имаш време да си отговориш...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гошо

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Възраждане=ГЕРБ=ДПС":

    Защото се правим на интересни и не плащаме Е за това го спряха Ние и Полша трябва да платим края на април ,е не платихме, съответно и не купихме
  • 16 препоръка

    8 1 Отговор
    Еленко , ходи дръпни шалтера на метрото.
    Като му спреш тока ще спреш и консумацията на газ в тецовете
  • 17 Да бе да

    4 2 Отговор
    Вижте го тоя нискочел питекантроп и вярвайте!!🤣
  • 18 умен

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "Фикус":

    Скъп, колко да е скъп? Десетократно увеличение на транзитната такса за турски поток и цената ще се компенсира. Плащане - в долари естествено! Ако не искат, врътваме крана, да видим къде ще си го турят тоя гАз тогава, може би ще го върнат обратно в земята? :D
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 3 Отговор
    БАЙ ЕЛЕНКО........ ЕНЕРГИЕН ЕКСПЕРТ ЗА САБОТАЖИ КЪМ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО...... ТЕРОРИСТ И СПЕЦИАЛИСТ ПО САБОТАЖИ ...... В МЕТРОТО ...... ФАКТ !
  • 21 нснс

    2 1 Отговор
    ще има газ като ядете праз
  • 22 Шоп

    2 1 Отговор
    Е,как само толкова,нали г-н Кирчо каза да не се притесняваме.Хранилището в Чирен е пълно,кой го изпразни?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Айде кикчо

    1 1 Отговор
    След Киев към Канадка започва все с К.Тука не стават такива предатели.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове