Last news in Fakti

25 Май, 2022 22:50 1 049 9

Маргаритов: Глобата за нелоялни практики на търговците ще стане 50 000 лв.

  • димитър маргаритов-
  • кзп-
  • глоба-
  • санкции-
  • търговци

Той припомни, че след няколко дни ще влязат в сила приети вече от Народното събрание изменения в Закона за защита на потребителите, с които почти двойно се увеличава санкцията за така наречените нелоялни практик

Маргаритов: Глобата за нелоялни практики на търговците ще стане 50 000 лв. - 1

При установяване на нелоялни практики трябва да се налага максималната възможна санкция, която ще бъде 50 000 лв. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в ефира на БТВ.

Той припомни, че след няколко дни ще влязат в сила приети вече от Народното събрание изменения в Закона за защита на потребителите, с които почти двойно се увеличава санкцията за така наречените нелоялни практики.

„Това са всички случаи, в които търговците се опитват да измамят потребителите и да направят някаква нерегламентирана печалба за тяхна сметка. Така че от 30 000 лв., каквато беше максималната санкция до момента, от 28 май нататък тя става 50 000 лв, а при повторност дори и повече. Така че това е един от най-важните инструменти според мен да се получи възпиращият ефект за онези, които ще използват, вероятно такива ще има, все пак не можем да гарантираме, че пазарът ще бъде стерилен, тези мерки, които най-добронамерено държавата въвежда, за да помогне на хората, да не извлекат печалба на гърба им“, заяви Маргаритов.

2 милиарда лева отиват пряко или косвено към потребителите, за да ги предпазят от растящите цени и инфлацията, заяви още експертът.

„Но тук важният въпрос наистина е въпросът с осъществяването на контрола върху това как тези мерки ще произведат своя ефект. И действително беше ни възложено на нас и на колегите от други институции да изготвим методика и план най вече за проследяването на ефекта на ежедневна база за това как работят тези мерки тогава, когато те бъдат приети и започнат да действат", отбеляза Димитър Маргаритов.

Той беше категоричен, че контролът от последните няколко месеца ще продължи.

"Искам да припомня, че той даде своите резултати при двата случая, в които имахме опити да тръгнат цените нагоре къде със създаване на някакво изкуствено напрежение, къде, разбира се, може би и поради други причини, но оказа се, че тогава, когато контролният орган, в случая нашата комисия, влезе в търговските обекти, извърши проверка за начина на обявяване на цените, за различното анонсиране на промоции, отстъпки, намаления и така нататък и се установи, че не всичко е наред, търговците си взимат бележка и това има като своя краен ефект успокояване на обстановката. Така че със сигурност класическият контрол ще продължи да бъде осъществяван непрекъснато и се надявам, че ще дават своя резултат“, допълни Маргаритов.

Ние ще предложим на Министерството на икономиката и индустрията, както и на другите компетентни ведомства и други възможни механизми за осъществяване на допълнителен контрол, но всичко зависи от нашето взаимодействие и с институциите, които вече в детайл разработват тези мерки, за да може тези допълнителни контролни механизми да бъдат адекватни, отбеляза още той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Удряй Бате Киро

    5 2 Отговор
    Удряй Бате Киро, с теб сме!!!

    Коментиран от #7

  • 2 оня с коня

    11 0 Отговор
    Да обясни Маргаритов С ПРИМЕР :Що е то "Нелоялна Практика"?И да каже също:КОЛКО и КАКВИ конкретно случаи са установили и Санкционирали ДОСЕГА?Е не го прави...което значи че дрънка "Врели-некипели" за да се хареса на Електората си,който копнее да чуе ,че "Лошите" са напъхани в Миша дупка.
  • 3 сигурен съм че не можеш да го обясниш

    6 0 Отговор
    Абе Маргариткин , значи на борсата ел. енергията може да струва толкова , колкото е най-високата оферта , каквото и да означава това , спекула или подобни машинации и това не е нелоялна търговска практика , а борса . Абе неща съвсем изпушихте бе , ама гола водичка сте , ама не ми се правете на ...... , ама не сме идиоти бе , за разлика от вас.
  • 4 с тази глоба

    8 0 Отговор
    Ще фалирате квартланата бакалия, която едвам си връзва двата края, а на търговската верига ще й накривите шапката.
    Диференцирайте ги тези глоби!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Без милост!

    3 0 Отговор
    Глоба? Нееее! ЗАТВАРЯНЕ И ИЗЗЕМВАНЕ НА ЦЯЛОТО ДВИЖИМО И НВДВИЖИМО И НЕДВИЖИМО ИМУЩЕСТВО! ЩОМ ИМ НАЛИВАТЕ СУХИ ПАРИ, ТРЯБВА ДА СИ ГИ ВЗЕМАТЕ ОБРАТНО КАТО СА ТАКИВА ТАРИКАТИ! И ТОВА НЕ Е КОМУНИЗЪМ, ТОВА Е ДА НАУЧИШ КРАДЛИВИЯ ТЪРГОВЕЦ, ЧЕ НЕ Е ПО - ГОЛЯМ ОТ ДЪРЖАВАТА!
  • 7 Давай Кире!!!

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Удряй Бате Киро":

    Давай
  • 8 хатче

    2 0 Отговор
    ОБСЛУЖВАТ ЕДНА ПАРТИЯ КАТО НЕГЛАСУВАШ ЗА НЕЯ И ТИ ЗАТВАРЯТ МАГАЗИНЧЕТО СЪС СОЛЕНА ГЛОБА
  • 9 Калъчев

    1 0 Отговор
    Митко Маргаритко празнодумчето все още го канят по телевизиите да пустослови и нищо да не прави! Шута бе, изчезвай! Искат се бойци, честни и неподкупни, да шлевят търговците наляво и надясно с максимални глоби!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове