Last news in Fakti

6 Юни, 2022 19:49 4 257 27

От 1 юли цигарите поскъпват с 25 стотинки

  • цигари-
  • поскъпване-
  • акциз

Течността за електронните цигари ще се облага

Увеличаване на акциза на цигари, тютюна за пушене, пурите и пуретите, нагреваемите тютюневи изделия и наргилетата, както и въвеждане на акцизна ставка за течностите в електронните цигари от 1 юли 2022 година. Това предвижда проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2022 г.

Ако промяната бъде одобрена от Народното събрание от следващия месец акцизът на цигарите ще се повиши от сегашните 177 лв. (3,54 лв. на кутия) на 187 лв. (3,74 лв. на кутия) за 1000 къса.

Това означава, че поскъпването ще бъде с около 20 стотинки на кутия само заради акциза. А след като се добави и ДДС-то, поскъпването ще бъде с около 25 стотинки на кутия.

Според проекта, течността за електронна цигара, съдържаща никотин от следващия месец ще се смята за тютюнево изделие: "Течност за електронна цигара" е течност, която се употребява чрез вдишване на пари, получени в резултат на нагряване, без горене, и е предназначена за употреба с електронни цигари или се съдържа в контейнерите за многократно пълнене".

Според документа акцизната ставка за течността в електронните цигари ще стане 0,18 лв. за милилитър от 1 юли 2022 г.; 0,19 лв. за милилитър от 1 юли 2023 г.; 0,20 лв. за милилитър от 1 юли 2024 г.; и 0,21 лв. за милилитър от 1 юли 2025 г.

Никотиновите течности в общия случай се продават във флакони от 10 милилитра. Това означава, че цената им ще се увеличи с 1,80 лв. от акциза и с 0,36 лв. от ДДС-то, иначе казано, ако проектът влезе в сила флаконът би поскъпнал с над 2,10 лева.

Акцизната ставка за нагреваеми тютюневи изделия също се предвижда да бъде увеличена - от 233 лв. на килограм на 245 лв. за същото количество. Във всяка кутия от този вид цигари има 6 грама тютюн. Това означава, че поскъпването на акцизната ставка за кутия ще бъде в размер на 6 стотинки, с включването на ДДС тези цигари ще поскъпнат с около 7-8 стотинки.

Промените предвиждат увеличение на акциза за пури и пурети - от 270 лв. за 1000 къса на 284 лева и на тютюна за пушене - от 152 лв. за килограм на 160 лева.

Актуализираният размер на прогнозните приходи от акцизи за 2022 г. е 5,820 млрд. лева. В сравнение с първоначалния план, приходите са с 1,6 % по-ниски (95 млн. лв.).

От промените в актуализираната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите приходите от акцизи се повишават с 64 млн. лв., но от друга страна, ефектите от планираните антикризисни мерки (освобождаване от акциз на електрическата енергия и природния газ, включително втечнен нефтен газ) са оценени на 159 млн. лева загуба на приходи от акцизи. С оглед на това, нетният ефект от промяната в макрорамката и ефектите от антикризисните мерки е намаление на приходите от акцизи за 2022 г. в размер на 95 млн. лева.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо само толкова???

    29 55 Отговор
    Една кутия трябва да стане 20 лева. Никой не е умрял от непушене.

    Коментиран от #9, #12, #15

  • 2 Киро Острото

    45 4 Отговор
    Ще плащам помощ по 25 стотинки на кутия.

    Коментиран от #11

  • 3 Димо

    31 22 Отговор
    След 2024г. като влезем в Еврозоната, цигарите ще станат по 5-6 евро за кутия. Тогава ще понамалят пушенето бая хора искат/не искат.

    Коментиран от #10, #19

  • 4 3 ЛЕВА ЛЕБ, 3.50... БЕНЗИН

    59 3 Отговор
    Цигарите и те нагоре......ОСТАВКА.....
  • 5 Ак Неделчев

    16 17 Отговор
    Комунизма ни утепа и без евтини цигари...

    Коментиран от #13

  • 6 Вуте

    49 4 Отговор
    Акциза е наказателен данък,т.е. ГРАБЕЖ.
  • 7 Сандо

    45 1 Отговор
    От доста години не пуша.Наскоро погледнах един щанд и не видях нито една марка български цигари!Мигар и този отрасъл са унищожили окончателно?А на времето от завода ни пращаха да берем тютюн,такава реколта се раждаше,че хората не стигаха да я приберат.
  • 8 Опонент

    23 3 Отговор
    ✔От 1 юли цигарите поскъпват с 25 стотинки✔
    😜За сметка на това и бензина ще поскъпне, но с такива 25ст по-малко.😜
  • 9 кфрд

    34 3 Отговор

    До коментар #1 от "Защо само толкова???":

    И алкохола да го увеличат. Всички, които плюят по пушачите, са хора, злоупотребяващи с алкохол. Или друго.

    Коментиран от #14

  • 10 кфрд

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "Димо":

    След 2024 год. каква ще е цената на алкохола?
  • 11 Киро тъпото

    30 2 Отговор

    До коментар #2 от "Киро Острото":

    Ще избим 0.25 ст.от бензина,като увеличим акциза на цигарите!Има логика,нали?
  • 12 Пушач от 50 години

    41 4 Отговор

    До коментар #1 от "Защо само толкова???":

    И аз не съм умрял - даже и разболял,но колко далеч по-млади от мен си заминаха ,без цигара да са захапвали ...Не,че и аз няма да приключа, но и такива ,като теб дето си мислят ,че ще живеят ВЕЧНО ме дразнят . Един авер ми казва ... абе ти за тия 50 години пари за цял "Мерцедес" си изпушил ...Пък аз го гледем и му викам ...като те гледам, теб ,дето не си пушил що се возиш в тази изтърбушена 25-годишна барака бре ?Де ти е "Мерцедеса" ..."в "Мерцедесите" -държавни си возят мазните задници дето ги гушим с тези акцизи нашите управници . ЕДИН лев е кутия цигари ...всичко над тази цена си е акцизи и ДДс-та .Това е ! "Пазарна икономика " уж ... пък цените се формират с узаконен Държавен РЕКЕТ !

    Коментиран от #24

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 "На нивата"

    26 3 Отговор

    До коментар #9 от "кфрд":

    И ракийка ще си варим, тютюн садим и сушим ...пък цигарка ще си свием да преглътнем с лютата ичкия МЪКАТА ГОЛЯМА и пак поглеж ....ДИЙ ВОЛЕ ...ДИЙ ...С тази разлика ,че говедата сме ние ,дето толкова ...търпиме !
  • 15 Бако

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "Защо само толкова???":

    И я викам на мойо шеф,че нема да пукне,ако не кара кола за 300000 лева,ама си я кара.А я сакам па да си пуша.Таков ми е светогледо...И стига сравнявахте всичко с кутия цигари на ден.Започвам да си мисля,че ако не пушех,щях да съм милионер.Нарастването на цените само пълни гушките на шепа хора.Останалите ще се изядем от злоба и дивотия.
  • 16 сега разбрахте ли

    14 2 Отговор
    От къде ще си избият 25-те стотинки отстъпка за бензина.
  • 17 Миро

    3 3 Отговор
    На едро отстъпката на стек ми е около 2.50. няма проблем. Поскъпването на цигарите по сериозно ще е от нова година.
  • 18 ХаХаХа

    17 5 Отговор
    Заради янките,плаща цял свят за отмъщението на индианците. Някой може да се сърди,но винаги казвам, че съм благодарен на турците, че все пак робството са ни опазили като Българи. С религията ни,с традициите ни,и това 500 години. Ако бяхме попаднали в ръцете на янките, щяхме да изчезнем като индианците,и на никого нямаше да липсваме
  • 19 един от многото

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "Димо":

    И 100 лева да ги направят , пак ще пушим , без пари да станат пак ще търсим контрабандните!

    Коментиран от #20

  • 20 злото

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "един от многото":

    Прав си,и 100 лева да направят пак ще ги пушите.Ще пушиш, събирайки фасове,или продавайки се за една цигара..., много съм виждал такива,за една цигара са готови да правят всичко. Съвет, който може да ги откаже, който не ги е почвал, въобще да не ги почва.
  • 21 ХА ХА ХА

    12 1 Отговор
    А ХЛЯБА , ОЛИО , БЕНЗИН , ГАЗ ,ТОК .....СЪС КОЛКО ЩЕ ПОЕВТИНЕЯТ ????????

    Коментиран от #22

  • 22 Не бе !

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "ХА ХА ХА":

    Тия храни и горива не са ги включили във тая КОШНИЦА , със която мерят инфлацията Кирчо е забранил туй нещо , да не се плащат хората които гласуваха за подмяната !!!!!
  • 23 ОСТАВКА БЕ ИДИОТИ !

    12 1 Отговор
    ОТ ТИЯ ПАРАЗИТИ .....КАК ЩЕ СЕ ОТТЪРВЕМ ??? САМИ СИ ГИ НАТРЕСАХМЕ!!!!!!!
  • 24 От 50 години бунак

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Пушач от 50 години":

    Ами що пушиш да им плащаш рекета, като си наясно?!
  • 25 хехе

    4 5 Отговор
    Акцизът на цигарите трябваше да го вдигнете с 25 %!
  • 26 Пловдив 1912

    8 1 Отговор
    Ще избиваме от бензина , нали ще ни приспадат 25 стотинки на литър.....
  • 27 Червеното Вино

    3 3 Отговор
    Защо не пишете за българското червено вино, че повишавате акциза. Червеното вино е силен антиоксидант, препоръчва се от лекари след инфаркти и инсулти. Как не ви е срам! Бутилка вино от Испания на промоция 6 лева, хубаво българско червено вино 24 лева. Хайде твърдият алкохол и бирата ги увеличавайте, но не и българското червено вино.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове