Last news in Fakti

6 Юли, 2022 13:33 1 313 16

"Спаси София": Преборихме се за над 500 места за велосипеди на всички метростанции в София

  • спаси софия-
  • велосипеди-
  • борис бонев

Заедно доказахме, че добрите каузи в полза за хората могат да обединяват бизнеса, гражданите и институциите, каза Борис Бонев

"Спаси София": Преборихме се за над 500 места за велосипеди на всички метростанции в София - 1
Снимка: Спаси София

От "Спаси София" представиха днес първите от общо над 500 нови места за велосипеди, разположени във всички метростанции в Софийското метро. “Най-накрая, на всички метростанции в града ще бъдат монтирани специални стойки за велосипеди, където хората ще могат спокойно да оставят велосипедите и да продължат пътуването си с метро. Всички велопаркинги са абсолютно безплатни и са поставени на закрито и в охраняемата част от станциите, така че велосипедистите да могат да ги ползват без притеснение.” - разказа независимият общински съветник Борис Бонев.

Градските активисти споделиха пред граждани и журналисти, че с инициативата целят да създадат алтернатива за екологично и евтино придвижване в София, както и да стимулират здравословния начин на живот. “От Спаси София от години работим за по-добри условия за велосипедите в София, както и за подобряване на привлекателността на градския транспорт. Новите места за велосипеди в станциите на метрото дават удобна и евтина възможност за бързо придвижване из града, особено имайки предвид високите цени на горивата”, обясни Стефан Спасов от "Спаси София".

Велосипедните стойки са направени по уникален за София дизайн и са максимално удобни за заключване на велосипедите на тях. Паркингите са изработени от алуминий, който е ненатрапчив, лесен за поддръжка и устойчив материал, а формата им следва контура на велосипед и така дава възможност всичките му части да бъдат закрепени.

По думите на градските активисти с проекта се подобрява свързаността на градския транспорт и се улеснява достъпа до метрото на София. “Паркингите са разположени на 67 от най-натоварените входове на метростанциите из целия град, така че обществения превоз да бъде по-достъпен, а зависимостта от автомобилите да бъде намалена. Така даваме възможност на много хора да слязат от автомобилите си и в ежедневието си да предпочетат по-екологичния и евтин транспорт,” казват от "Спаси София".

От организацията благодарят на партньорите, без които това подобрение нямаше да бъде възможно. “Благодарим на ДЗИ, които припознаха инициативата ни за стимулиране на здравословното придвижване в града и финансираха изработването на велосипедните паркинги. Признателни сме и на Метрополитен, които помогнаха с монтирането на съоръженията по различните метростанции, както и на Cycle Gets, които изработиха новите стойки. Важно е да подчертаем, че страхотната придобивка за всички софиянци е напълно безплатна за Столичната община. Заедно доказахме, че добрите каузи в полза за хората могат да обединяват бизнеса, гражданите и институциите. За тази много месечната работа безкрайно им благодарим”, заяви Борис Бонев.

Независимият общински съветник дойде с колело си на събитието и бе първият ползвател на новите паркинги за велосипеди. “Каня столичани да дадат шанс на градския транспорт и велосипедите. От "Спаси София" осъзнаваме добре, че условията са далеч от идеални, но ние няма да се откажем да правим всичко по силите си, за да подобрим алтернативите за придвижване в София. Точно този проект ми дава увереност, че след местните избори, градът ни ще може да започне усилено да се развива и да става по-комфортен за живот. Заедно с останалите експерти в организацията имаме десетки конкретни предложения, с които бързо и чувствително ще подобрим придвижването в столицата, независимо дали се движим пеша, с велосипед, градски транспорт или кола”, завършва уверено Борис Бонев.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некой друг

    16 4 Отговор
    Смешници
  • 2 Софиянец

    11 1 Отговор
    Бонбонев, а в клуж как е, създай нещо -стига копира, но то червените тиквени друго не могат.
  • 3 БРАВО , ТИЯ ПАРАЗИТИ НИ СПАСИХА

    13 3 Отговор
    С ТИЯ 500 МИСТА ЗА ГЛУПОСТИ !
  • 4 Аман

    15 6 Отговор
    От " зелени " идиоти , които пречат на движението в София !!! Но нали трябва да се копират Европейските идиоти !!!
  • 5 го шо

    8 1 Отговор
    ясно... едни калпави алуминиеви, неестетични и неудобни конструкции са нацвъкани по спирките. сега разбирам защо са такива.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дааа

    5 4 Отговор
    Браво на гейовете! Сега като дойде Байдън ще има къде да си паркира колелото.
  • 8 ПЕДЕЛиращ велосиПЕДИст

    7 4 Отговор
    Ндаа - вече , където и да се обърнеш - хора въртят ПЕДАЛИ ?! И в НС , и в МС и в ОС (общински съвет) - пълно с велосиПЕДИ ! Редно е да си имат "стоянка" , площад "Възраждане" - не може да събере всичките .
  • 9 напердашен п....л

    8 3 Отговор
    Пляс., пляс педалите - водно колело . Кратка характеристика на общинският съветник Борис Бонев.
  • 10 грубият Крум

    4 2 Отговор
    Къде ги намират тези женоподобни момченца? Бащите им.дали се "гордеят" с тях?
  • 11 Миризлив пор

    5 0 Отговор
    Само едно не разбирам, по станциите имаше стойки за велосипеди, изрязаха ги и на тяхно място сложиха тези с логото на ДЗИ - направо си е рекламна кампания, над стойката има табела че паркинга е неохраняем. С какво се хвалят?
  • 12 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    2 2 Отговор
    Защо всичко, което правят тия е свързано по някакъв начин с педали, било то велосипедни, било то автомобилни.....
  • 13 Азз

    4 0 Отговор
    А нещо за така наречените вело алеи да кажете...? Тази между гарата и надлез Надежда е като след бомбандировка...

    Коментиран от #14

  • 14 бобо

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Азз":

    Ползвай осовата линия на шосето и се разкарай със вашите претенции.
  • 15 СТАВАМЕ СТАБИЛНА ДЪРЖАВА НА ВЕЛОСИПЕДИТЕ

    1 0 Отговор
    И ТРОТОНЕТКИТЕ - МИЗЕРИЯТА Е ПРЕВЗЕЛА СОФИЯ !
  • 16 БОНЕВ Е НАПЪЛНИЛ ГУШКАТА

    1 0 Отговор
    ОТ ТИЯ ГЛУПАВИ СТОЙКИ КОИТО НИКОЙ НЕ ПОЛЗВА ЗАРАДИ КРАДЦИТЕ НА КОЛЕЛА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове