Last news in Fakti

15 Юли, 2022 09:03 5 712 6

Топлото време и „оловните крака“! Колко е опасен отокът през лятото? Д-р Влатко Глигоров пред ФАКТИ

  • влатко глигоров-
  • отоци-
  • крака-
  • терапия

Най-сериозните усложнения са свързани с появата на язви, казва медикът

Топлото време и „оловните крака“! Колко е опасен отокът през лятото? Д-р Влатко Глигоров пред ФАКТИ - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През топлото време все повече страдаме от отоци на краката. Как трябва да се отнасяме към този проблем и опасно ли е това състояние. Пред ФАКТИ говори д-р Влатко Глигоров.

- Д-р Глигоров, лято е, времето е топло и отоците по краката са доста по-чести. Винаги ли са знак за някакъв здравословен проблем?
- Не винаги, разбира се. Има и т.нар. „функционален“ оток на краката – дължи се най-вече на влиянието на горещото и влажно време, както и дълготрайни статични положения на тялото, но също така може да е следствие и от употребата на алкохол или при прием на обилно количество храна с високо съдържание на сол. Не на последно място трябва да се отбележи, че отокът на краката, може да е свързан с цикличността или нарушения в хормоналната система, особено при жените.

- Кои са сигналните лампички, че имаме нужда от консултация със специалист?
- Първо, това е повторяемостта и продължителността на отоците – ако продължат да се проявяват за по-дълъг период от време, не са пряко свързани с температурата на околната среда, с хранителния режим или с натовареността на работния ден. При условие, че има и допълнителни оплаквания - като тежест, болка и изменения по хода на кръвоносните съдове. Тогава, при всички случаи, е нужна консултация с лекуващия лекар.

- Кои са най-честите заболявания, които може да причинят отоци по краката?
- Най-често това е целият спектър от сърдечно-съдовите заболявания, които могат да доведат до венозен застой, изразяващ се чрез този тип оток. Също така при съдовите заболявания на долните крайници - като тромбофлебит, при чернодробни и бъбречни заболявания. Така че това е много широк спектър от заболявания, които могат да дадат оток в краката. Говорим като едни от основните първосигнални симптоми.

- Освен подуването на крайника, на кои други симптоми е важно да се обърне внимание?
- Много е важно първо да се види дали оттокът е засегнал двата крака или предимно само единия. Това е симптоматика, която дава доста информация на лекуващия лекар. Другото, което трябва да се следи, е дали има болка в самите стави - глезен, колянна и тазобедрени стави, или от задната страна на краката. Това подсказва за вероятни проблеми с венозните система и евентуално може да става въпрос за тромбофлебит, което е животозастрашаващо заболяване и не трябва да се пренебрегва в никакъв случай.

- До какви последствия може да доведе неглижирането на проблема с отока на краката?
- Най-честите усложнения засягат първо и основно качеството на живот на пациента – чувства дискомфорт, тежест, напрежение, трудност при ходене, т.н. „оловни крака”. Започват болки в самото стъпало, от долната страна – поради отока, де факто пада сводът на стъпалото и се получават всички оплаквания, характерни за дюстабан. На човек му е трудно да поддържа равновесие, поради което се включват много допълнителни мускули, които не са ангажирани при нормално ходене и движение. А така започват болки не само в краката, а и в кръста, както и по протежение на гръбначния стълб. Но, всъщност, най-сериозните усложнения са свързани с появата на язви. Обикновено те се развиват при пациенти с проблеми във венозната система известни като „разширени вени“, както и при тези, които, освен някакъв тип застойни процеси, страдат и от диабет. Там нещата са доста сложни и лечението не би могло да се ограничи само до физиотерапия и рехабилитация, а трябва да се намеси и ендокринолог и съдов хирург.
Но всички останали състояния, които засягат долните крайници и отока на краката, физиотерапията и рехабилитацията може да помогнат не само за по-бързото им разнасяне, но и за подобряване на метаболизма на тъканите и на движението на лимфата в тях. Също така, ако се прави периодично, например, веднъж месечно, в рамките на 10 дни, физиотерапията може да повлияе положително не само на отока, но и на основното заболяване.
- В центъра, който ръководите, сте разработили и такъв терапевтичен пакет. Какви физиотерапевтични процедури включва?
- Новото време носи и ново „бреме“. Хората ядат високо калорична храна, повечето имат наченки или вече са с изразени симптоми на наднормено тегло и затлъстяване. Това е един от факторите „бреме”. Вторият фактор е свързан с изключителните на почит при българите храни с високо съдържание на соли, които допълнително усложняват проблема с отоците. И понеже виждаме с какви оплаквания идват при нас пациентите, решихме да направим система от мерки и терапевтични подходи, които да облекчат състоянието им, да повишат качеството им на живот. Поотделно, всички тези терапевтични методи са познати, но ние сме ги комбинирали заедно така, че да повишим ефекта им. Става въпрос за масаж, мануален лимфен дренаж, апаратен лимфен дренаж – на базата на нагнетяването на въздуха във въздушни възглавнички, лимфата се изтласква от периферията към тялото на пациента. Други методи са свързани с водни процедури - хидромасаж и подводен масаж с тангентор, водолечение. Водолечението е не само ефективен, но и много приятен лечебен метод, особено в летните месеци, стига пациентът да няма остри възпалителни заболявания или тромбоза на дълбоките вени, което ние предварително уточняваме с нашите специалисти по време на преглед и консултация. Но държа да подчертая, че ефектът е изключителен.

- Ръководите Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина – бившият спортен диспансер. Какво прави това здравно заведение различно по своя характер?
- Всички диспансери по своя характер са уникални. Те затова са били отделени от другите здравни заведения – те не са здравни заведения на принципа на класическите търговски дружества, които предлагат медицински услуги, каквито са медицински центрове, ДКЦ-та и болници. Ние се занимаваме предимно с профилактика и превенция. Правим ежегоден скрининг на деца в училищата на територията на община Пловдив и имаме задачата да идентифицираме деца, които имат проблеми с наднормено тегло, със затлъстяване и със сколиоза или лордоза – след което информираме родителите с предложение за провеждане на лечение или консултация с ортопед или ендокринолог. Прилагаме и пълен набор от кинезитерапевтични, физиотерапевтични и рехабилитационни мероприятия, за да помагаме на нашите пациенти, но също така внедряваме и по нови методи на лечение, включително прилагаме – т.нар. „Текар терапия“. Споменах вече и за мануалния лимфен дренаж, който е изключително труден за прилагане. Точно по тази причина много малко хора могат да го правят и затова ние държим на хората, с които работим, защото хората с техните знания, умения и опит правят това заведение уникално. Ние обхващаме много широк диапазон от пациенти – не само след като вече имат клиника и са идентифицирани като пациенти с посттравматични, хронични или прогресиращи заболявания, но също така деца и възрастни хора, които активно спортуват и при които има отклонения в ЕКГ записа, пулса и кръвното налягане при провеждане на комплексен функционален тест, който се провежда в покой и при максимално натоварване. По-добре е да предотвратим болестта, отколкото след това да я лекуваме.

- Споменахте „Текар терапията“. Бихте ли пояснили какво представлява тя?
- Като метод „Текар терапията“ не е много нова. Но понеже беше скъпа техниката, не беше достъпна за всички здравни заведения. На нас ни беше закупена и подарена от наши приятели, които идват при нас на физиотерапия – спортисти от Гребната база. При този тип терапия - говорим за таргетирана радиочестотна терапия, имаме надежден метод на лечение с изключително бърз ефект и в също време дълготрайни резултати. Това е изключително важно при спортистите, за да имаме възможност да повлияем върху по-бързото зарастване на костите и възстановяването на мускулната система. По същия начин използваме „Текар терапията“ и при пациенти, които имат хронични, дълготрайни оплаквания – болки в мускулите, гърба и кръста, както и друга болкова симптоматика. Повлиява незабавно и облекчава болката, редуцира отоците след травма, релаксира мускулатурата и подпомага възстановяването на тъканите. Но, разбира се, този тип високотехнологични методи, са платени и се прилагат по-рядко.
Понеже ние знаем, че един метод не може да даде необходимия ефект и затова нашите специалистите комбинират повече терапевтични подходи, а целта е ефектът да се получи за по-кратък период, но и да бъде устойчив във времето, а не след три дни отново да се върнат болките и дискомфортът, който пациентът е имал и преди това.

- А методите, включени в терапевтичния комплекс при отоци на краката, може ли да се направят по линия на НЗОК?
- Не мога да отговоря еднозначно на въпроса ви, защото това вече е по преценка на специалиста по физикална медицина и рехабилитация, в зависимост от основното заболяване, което е причинило този оток. Ако основното заболяване влиза в обсега на НЗОК, лечението, може да се проведе на база издадено от личния лекар направление с код 23 за физиотерапия и рехабилитация.
--------------
Д-р Влатко Глигоров, дм, е управител на Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина, гр. Пловдив. Средното си образование като физиотерапевт получава през 1989 г. в Средно медицинско училище Белград, Сърбия. През 1995 г. завършва Медицински университет София, а през 1999 г. придобива специалност Акушерство и гинекология след специализация в СБАЛАГ "Майчин дом" София. През 2010 г. защитава образователна и научна степен Доктор по медицина. През 2016 г. придобива магистратура по Здравен мениджмънт. Д-р Глигоров е работил във II АГ болница „Шейново“. През 2010-2011 г. има акушерска практика във "Васенаар" Хага, Холандия, а от 2011 г. до 2012 г. практикува в Международен медицински център Хага, Холандия. През 2015 г. работи като специалист акушер-гинеколог в МБАЛ „Уни Хоспитал” Панагюрище. Член е на Български лекарски съюз и на Кралското дружество на акушер-гинеколозите в Кралство Нидерландия. Участва в многобройни национални конгреси и семинари по специалността.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ДОКТОР ВЛАТКО ГЛИГОРОВ много ПОЛЕЗНО ИНФОРМАЦИЯ
    БЛАГОДАРЯ
    господин КАЛИН КАМЕНОВ ФАКТИ БГ

    Коментиран от #6

  • 2 шогун

    7 0 Отговор
    Много движение, съчетано с консумация на вода и пресни зеленчуци върши чудеса и лете и зиме .

    Коментиран от #5

  • 3 Синоптик

    0 3 Отговор
    Екстра си е времето
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай Грую

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "шогун":

    Язи спрех да се наливам с вода, ям плодове и зеленчуци и 70% черен шоколад за сила. Като пиех много течности (2 л.) незнам защо но организма не можеше да ги изхвърля.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.