Last news in Fakti

20 Юни, 2013 08:15 1 421 0

БНБ ще печата чужди валути

Преглед на печата

БНБ ще печата чужди валути, съобщава в. „Стандарт“

Печатницата на Българска народна банка влиза в световния бизнес с печатането на банкноти. Това ще се случи благодарение на един от най-големите производители на банкноти в света - френската "Франсоа Шарл Обертюр Груп" (ФШОГ). Родната Централна банка е постигнала договореност с ФШОГ за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти, което ще се помещава в България. "Печатница на Българската народна банка" АД (ПБНБ) ще влезе в дружеството с настоящото си оборудване, което ще осигури на БНБ дял от 30% в капитала на фирмата. От своя страна ФШОГ ще влее парична вноска от над 22 млн. евро за обезпечаване на бъдещата дейност и разрастване, срещу което ще придобие 70% от капитала. ФШОГ ще започне да извършва дейност по производство на банкноти извън Франция за пръв път в своята над 170-годишна история.

Атака“ уринират пред сградата на Операта, алармира в. „24 часа“

Работата и сградата на първия ни оперен театър са заплашени още от първия ден на протестите. В цялостната сграда на Операта и БЗНС, построена от архитект Лазар Парашкеванов, която се намира на улиците „Врабча“, „Раковски“ и „Дондуков“, е настанена и политическа партия „Атака". Всеки ден политическите й привърженици обсаждат сградата, уринират пред нея, вдигат изключителен шум и пречат на репетициите на певците. „Атака“ пречи и на колите, които певци и балетисти паркират на „Врабча“. Артистите не могат да достигнат до работните си места, а също така и да се приберат по домовете си. Операта е обсадена и е трудно обикновен човек да влезе в нея. А предстои важна премиера, която ще има гости от цял свят. На 22, 23, 26 и 29 юни за първи път в България и на Балканите ще се играе цялата тетралогия на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“.


 

Кадрова криза на „Дондуков“ 2, информира в. „Труд“

Комодор Георги Фиданов остана единственият съветник на президента Росен Плевнелиев по въпросите на сигурността. В началото на юни държавният глава е приел оставката на съветника по националната сигурност о.р. ген. Стоимен Стоименов. Информацията бе потвърдена от президентската администрация. В края на април от "Дондуков" 2 си тръгна и секретарят по отбрана и сигурност Васил Маринов. Тогава се заговори, че и ген. Стоименов е депозирал оставка, но той отрече и остана да работи в президентството. Стоименов е приближен на настоящия вътрешен министър и бивш шеф на президентския кабинет Цветлин Йовчев, който лично го е поканил при Плевнелиев, коментират запознати. Генералът е бил дълги години зам.-началник на Разузнавателното управление на ГЩ на БА, а след това и зам.-директор на служба "Военна информация" към МО.

Спешните мерки на Орешарски са пожарогасител с демагогия, коментира в. „Сега“

Управляващите разиграха евтин сценарий, с който имитираха загриженост за българските граждани и фирми. В опит да отклонят вниманието от безпрецедентните протести депутати и неколцина министри начело с премиера Орешарски обсъдиха пакет от "спешни стабилизационни мерки". Пакетът, пълен с популистки обещания, обтекаеми намерения и странни срокове, бе обсъден и одобрен от скромен брой народни представители – 107, а един от "Атака" гласува "въздържал се". В пленарната зала премиерът отказа да обясни откъде ще дойдат парите за увеличения на пенсии, социални помощи и добавки. Повечето спешни мерки се оказаха познатите обещания за непазарно мачкане на цената на тока, административно вдигане на доходи и т.н. Други точки са толкова общи и пожелателни, че предизвикаха лавина критики, включително от БСП и ДПС.
 

Кой охранява Цветан Цветанов на изборите, пита в. „Дума“

По Закона за достъп до обществена информация вестникът се опита да научи колко полицаи и от кои поделения са охранявали събития, на които е присъствал Цветан Цветанов по време на предизборната кампания. Медията настояваше да научи и дали бившият вътрешен министър е посещавал полицейски управления в обиколките си из страната като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ. Сблъсъкът с бюрократичната система се оказа интересен. 19 ОДМВР изпратиха по пощата или по имейл отговор. Осем, в това число и СДВР, поискаха заплащане на такса и явяване на място. В получените писма ясно прозират опитите на полицейските шефове да се измъкнат от предоставянето на информация, която би могла да повдигне още въпроси, свързани с използването на униформени за политическите мероприятия на ГЕРБ.
 

Жена забрави 7 бона във WC, издава в. „Новинар“

Жена забрави 7 хиляди лева в тоалетна на бензиностанция на изхода от Търново към Дебелец. Крупната сума е намерена от 34-годишния служител Гюрсел Алиосманов, който предал парите на полицията. "Влязох в санитарния възел и видях дамската чантичка на умивалника. Сетих се, че преди това забелязах жена, която излезе оттам, и реших да я догоня, за да й ги върна", разказа Алиосманов. Дамата обаче била изчезнала. След като получила парите си от полицията, тя се върнала на бензиностанцията, за да остави 50 евро на мъжа като благодарност. Алиосманов беше награден от МВР със специален плакет за проявена гражданска отговорност.
 

1,8 г. затвор за Долче и Габана, отбелязва в. „Преса“

Италианските стилисти Доменико Долче и Стефано Габана бяха осъдени на 1,8 г. ефективен затвор заради данъчна измама на стойност близо 1 млрд. евро. В края на май прокуратурата поиска присъда от 2,6 г. затвор. Адвокатите на защитата обявиха намерението си да обжалват присъдата, което ще отложи изпълнението й. Стилистите, сред чиито известни клиенти са Бионсе и Мадона, отхвърлиха повдигнатите им обвинения. Двете звезди на миланската мода са обвинени, че са създали няколко компании като паравани, сред които и „Гадо“, акроним от фамилиите им, в Люксембург, отстъпвайки им контрола на поне две марки, за да избягат от италианските данъчни власти. В действителност тези компании били управлявани от Апенините. Прокурорът е заявил, че става дума за изкусна данъчна измама, установена чрез солидни доказателства, и стилистите са участвали активно в нея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове