Last news in Fakti

23 Август, 2022 16:11 2 967 50

Пламен Петров: "Газпром" няма да ни продава евтин газ

  • руски газов шантаж-
  • руски газ-
  • газпром-
  • втечнен природен газ

Много глупости се говорят за доставките на синьо гориво

Пламен Петров: "Газпром" няма да ни продава евтин газ - 1
Снимка: БГНЕС

Най-голямата глупост, която съм чувал от феновете на руския газ, е, че той винаги ще е по-евтин от втечнения, защото производството му имало по-ниска себестойност. Откъде тия хора знаят себестойността на руския газ не ми е известно, "Газпром" никога не е обявявал такива данни.

Това коментира във "Фейсбук" Пламен Петров.

Но не е в това въпроса, а в простата истина, че по света няма нито един дългосрочен или краткосрочен договор за продажба на газ, в който да пише, че цената зависи от себестойността на продукта. Тя може да е обвързана с хъбови котировки, с петролни деривати, или пък в изключително редки случаи да е фиксирана. Но никога не е вързана за себестойността! Най-простото опровержение на тази глупост е да погледнем как се движи цената на руския газ за България.

През юли 2020 г. КВЕР определи цена от 19,10 лв. за мегават/час. През август с. г. - дори още по-ниска, 18,67 лв. През последния месец, в който получавахме газ от "Газпром" - април 2022 г., цената вече беше 143 лв. за мегават/час, а ако в момента имахме доставки от Русия, съгласно ценовата формула в договора, тази суровина със сигурност щеше да ни струва над 200 лв. за мегават/час. Е, къде е тук себестойността?! Очевидно е, че тя не се е променила съществено за година-две, а цената скача повече от десетократно.

Друга заблуда е, че ако сключим дългосрочен договор за американски втечнен газ или пък ако купуваме по няколко танкера от него, цената ще е близка до тази на Хенри хъб в Луизиана, а не до тази на европейските хъбове. А в момента първата е в пъти по-ниска от втората. Е, не, това не е вярно, продавачът винаги се ориентира към по-високата, а не към по-ниската цена. Доказателство - танкерите с газ, които Булгаргаз купи през тази година. България е в Европа и е логично репер за цената да бъдат европейските хъбове, а не американският.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аре стига безконечни

    31 7 Отговор
    дискусии. Действайте и купувайте газ преди да сме се озъбили зимата.
  • 2 Георгиииии

    44 11 Отговор
    Този "експерт" като го слушам трябва да го върнете в 1 клас 😂😂

    Коментиран от #12

  • 3 Дори

    9 0 Отговор
    никакъв .
  • 4 сирене

    21 6 Отговор
    мисля, всеки Българин умее да пише Проза... Но да се напишеш експерт, Пламен Димитров Петров
    и най-силния ти факт да е "КЕВР каква цена" ! ... засрами се...
  • 5 пишман експерт

    32 8 Отговор
    То и Кирчо отказа да обяви колко струва американският втечнен газ.

    Ако беше толкова евтин, Германия щеше отдавна да е заменила доставките от Газпром, пък и е по-близо до САЩ от нас, съответно би трябвало транспорта да е по-евтин.
  • 6 За родните путлераци

    18 31 Отговор
    Цената няма значение. На тях руския газ им действа като най-скъпият парфюм. Пълно опиянение. Райски газ. Душа дават за Гъзпром...
  • 7 Пич

    25 9 Отговор
    А бе , Пламен , а бе , Петров , ходи си нахрани кравите , иизрини на овцете , а не политиканствай , че скоро жена ти ще се прибере от работа , и ще заплащат шамарите !!!
  • 8 поредният

    19 7 Отговор
    дървен философфф! Дайте не нещо от Иво Мирчев, че днес не сме го чувАли.

    Коментиран от #18

  • 9 тоз пък

    20 5 Отговор
    Ами и 300лв. да е пак ще е по-евтина от сегашната. Този знае ли колко е цената сега, че плямпа общи приказки?
  • 10 Иван Грозни

    15 4 Отговор
    Верно е, че много глупости се говорят покрай горивата и твоите включително. Питайте първо пък тогава разтягайте локума.
  • 11 Помак

    14 3 Отговор
    .....ама и вие Петроф толко време не расбрахте че русите имат реална газ в огромни количества...и се търсите под на вола ...те теле
  • 12 антрашпиц

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Георгиииии":

    Този си е направо "експертистер".. -демек от нищо не разбира..
  • 13 резервист

    13 5 Отговор
    Терминът "себестойност" е излязъл като цирей на задника на "експерта Петров". Ако не беше "трол", щеше да е на ясно за какво говорят хората. Как сравни цените, като нямаме оферта? И как смята да оцени офертата, като не се водят преговори за получаване на такава? Каква му е експертизата като не знае, че "диверсифиция" означава използване на няколко източника, а не отказ от руски газ. Чистата сметка трябва да ни води при взимането на решение. Обаче никой не казва какви са параметрите на офертите, колко са въобще. Само общи приказки и плашила! Стига сте ни плашили тъпаци!!!!!!!
  • 14 херо

    8 4 Отговор
    този кой е , НОВОИЗЛЮПЕН ЕКСПЕРТ американо плащат за есперти от вчера са активирали предимно нови звезди брокери на нед имоти , този тук все експерти, има един пастор пламен петров да е този
  • 15 гост

    17 4 Отговор
    От сутрин до вечер медиите от всякакъв тип и калибър са пълни с политолози, анализатори, наблюдатели, антрополози, и най вече експерти. И всеки втори е експерт - газовик. Дори има партия /ДъБъ/ на която всички членове са експерти - газовици. И Тук ще запитам : КОЙ ИЗДЪРЖА такива структури като "Институт за пазарна икономика", "Институт за либерални стратегии", "Институт за изследване на демокрацията" и многобройните "социологически" агенции и подобните им?

    Коментиран от #19

  • 16 го шо

    9 5 Отговор
    и по какво е експерт този "експерт"? по грантоядство, предполагам.
  • 17 пфуу

    13 13 Отговор
    Русофилите са готови да лазят в краката на Русия и да ѝ подаряват милиони левове всеки месец. Безвъзмездно. Токова робско самосъзнание е диагноза.
    Бизнесът русофилски (стари комунисти, ЗКПЧ, комсомолски активисти, ДС), синдикатите русофилски, кабинетът русофилски...
  • 18 пфуу

    12 13 Отговор

    До коментар #8 от "поредният":

    МОЖЕ ДА Е ДЪРВЕН ФИЛОСОФ, АМА НИ ОМРЪЗНА ОТ РУСКИ ФИЛОСОФИ.
  • 19 ЩО?

    12 12 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Защо не попиташ кой издържа тролската армия русофили, които денонощно пишат възхвала на Газпром и лъжат народа, че руският газ щял да е по- евтин?
  • 20 Гай Турий

    15 8 Отговор
    Няма да ни продват евтино газ след подвизите на тулупа, който закри ЮП, и геройската глупост на простокиро, който като премиер в оставка изгони безпричинно 70 руски служителя от тяхното посолство. Какво хубаво да очакваме от Русия, където всячески си спомнят, че сме ги предавали три пъти. А само за последните 10 години поне 10 пъти сме вършили идиотски грешки спрямо тях.

    Коментиран от #23

  • 21 Ох ли

    5 4 Отговор
    Важното е да ни клатят мощно
  • 22 Милен

    7 1 Отговор
    Ами всъщност прав е човека, цената на газта няма нищо общо с това колко пари са похарчени за да се добие а е резултат от договорката между продавача и купувача, и това се отнася за всички доставчици.
  • 23 Копипасте

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "Гай Турий":

    ЮП и Белене ги закри Орешарски! Дойде Джон Маккейн с още двама сенатори и го "напляска"! Факт е, че после клекнаха Бойко и дУпетатите пред Меркел! И заминаха в небитието Южен Поток и АЕЦ-Белене! И вече е все тая добри или лоши бяха тия проекти! И през 2016 г. платихме оборудване на Атомстройекспорт за над 600 милиона евра след като ни осъдиха и в Париж и в Женева!

    Коментиран от #38

  • 24 Хахаха

    4 2 Отговор
    «Газпром» назвал текущую себестоимость добычи газа
    Сейчас она на уровне $20 за 1000 куб. м – это самый низкий показатель в мире."
    Това е 2016 година. Ето функционално неграмотните , незнаещи руски език, не могат да намерят даже информация за себе си. И се признава, че е неграмотен. Има и за другите години
  • 25 Тити

    5 5 Отговор
    Газпром е пътник навсякъде я гонят а ниевидиш ли ще я каним.

    Коментиран от #37

  • 26 123321

    8 2 Отговор
    Аз не съм експерт но имам здрав разум.
    Първо от години Европа (под натиска на САЩ ) води война с Газпром
    а)забрани на Газпром да продава на крайни потребители т.е лиши го от най-дохония бизнес
    б)гласува третия енергопакет оставяйки изградени газопроводи на половина прази за да може, ако от Марс дойде газ да се донапълнят
    в)Стокхолския арбитражен съд взе абсурди решения всичките срещу Газпром
    г)Европейската комисия задължи всички договори да са обвързавани със спотовите цени, а не с цената на петрола с определен лаг от 3 до 6 месеца (т.е кокото повече отлага България толкова повече цената ще се вдига)
    д)Европа не иска да има дългосрочни договори и забранява да се сключват такива с продължителност след 2036г
    Второ, България за Газпром е никакъв потребител при обща годишна консумация от 3 милиарда кубомометра около 2-2,5 са от Русия.Т.е. Пука му на Газпром за България
    Трето, ако няма газ освен софиянци (защото топлофикация София работи на газ) и някои други по малки топлофикации доста заводи ще вдигнат цените на продукцията, защото газът се използва за торове производство на керамика, а дори и в преработващата промишленост, което ще повиши инфлацията.
    Както се казва кавото сам си направиш никой не може да ти направи.
    Аз лично не съм от София и цената на парното там не ме касае пряко ( макар че заради тази топлофикация плащаме всички българи) но цените на стоките ме касаят пряко и тези дето сега иска газ от Юпитер само и само да не е от Газпром д
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Енергетик

    6 2 Отговор
    Почти не остана човек у нас, който да не знае, че формулата по договора ни с Газпром е: 70%TTF +30% нефтени деривати.
    Днес цената на Хенри хъб си е отново- $34/MWh. Т.е цената на газа от 7-те танкера би била същата- $175/MWh. И да видим къде е примката?
    Цената на TTF вече е на нива от $273/MWh или евентуално доставян от Газпром газ за нас би ни струвал вече $201/MWh.
    Хайде сега всички тези, които си искат руския газ да бъдат така добри, да си заявят съответните количества на посочената цена…

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Милен

    10 1 Отговор

    До коментар #28 от "Енергетик":

    А сега можеш ли да ни светнеш и колко струва транспортирането на газта по тръбопровода от Русия и колко излиза доставката на втечнената газ от САЩ?
  • 31 Анавв

    9 1 Отговор
    Честито на десните Сорос долари! Бегом в американските танкери! Утре пристигат!
  • 32 ганю

    7 0 Отговор
    Ами благодарете на така умните управляващи от 4-ворната коалиция които продаваха оръцие срещу Русия гониха дипломати и какво ли още не за да "подобрят" дипломатическите връзки с Русия
    ами идете да поцелувате сега нечии задници за газ шистов" май ,а "Greenpeace" къде дреме я ги освиркайте умниците.
    Айде по една мотика и на нивата да копат малко.по 2 декара на ден норма

    Коментиран от #33, #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Милен

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "ганю":

    Ами че тези цени са според договора който подписахме с Газпром преди около две години, а тогава май друга коалиция ни управляваше.
  • 35 херо

    1 1 Отговор
    този кой е , НОВОИЗЛЮПЕН ЕКСПЕРТ американо плащат за есперти от вчера са активирали предимно нови звезди брокери на нед имоти , този тук все експерти, има един пастор пламен петров да е този

    Коментиран от #36

  • 36 Милен

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "херо":

    А ти прочете ли статията?
  • 37 Гонят я

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Тити":

    за да се вдигне цената и така втечненият газ от другия край на света да може да се продава. Или по просто казано, забраняват ни да купуваме от Газпром и това води до дефицит и съответно вдигане на цената. Така втечнения става конкурентен. Всички производители печелят а всички потребители губят. А ние се джавкаме чий газ е по демократичен.
  • 38 Гай Турий

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Копипасте":

    Орешарски и Щонов, фактически подписал отказа, бяха марионетки на тулупа, на когото в това време време му слагаха читал на врата във Фашистгтон, след като му са показали черно на бяло всичките му криминални престъпления, още като главен секретар на МВР, а също и банковите му сметки с крадения милиард в офшорните банки, които са жидогангстерите на Уолстрийт. И като стана пак премиер тулупът се тупаше бойко в гърдите наляво-надясно, че той ликвидирал ЮП.
  • 39 Хахаха

    4 1 Отговор
    Сто пъти да повторите тази лъжа, по топло няма да ви стане. Нито по евтино. Затова затворете устата си. Поне това можете да направите за народа си.
  • 40 ?????

    2 1 Отговор
    А ТИ ОТ КЪДЕ СИ СИГУРЕН БЕ МИШМУРОК ..ПОКАЖИ ПОНЕ ЕДИН ДОСТОВЕРЕН ДОКУМЕНТ И ТОГАВА СЕ ПРАВИ НА ВРАЧКА !!!!! АМАН ОТ АНТИБЪЛГАРСКИ ЖЕЛАПИЯ
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1 0 Отговор
    ЕЙ ПФУУ МНОГО " поздрави " НА МАЙКА ТИ НА ЖЕНА ТИ НА ДЪЩЕРЯТИ ИТАКА НАТАТЪК...........заради такива недоправени като ТЕБЕ МИ СЕ ПОВДИГА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 44 НИКОЙ НЕ ПРОДАВА ЕВТИНО

    1 0 Отговор
    НО И БЕЗ ПАРИ ПАК НЕ ПРОДАВАТ !
  • 45 Емо

    1 0 Отговор
    Това експертче да л..а бахора и по тихичко!
  • 46 Пенка

    2 0 Отговор
    Ми ако щете бе.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Гошо

    2 0 Отговор
    Тоя експерт да каже Унгария на каква цена купува и после да обяснява ,експетските си твърдения

    Коментиран от #50

  • 50 Сократ

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Гошо":

    Да ама унгарците си подписаха дългосрочен договор, защото са прости. А ние, защото сме големи тарикати, на борсови цени.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове