Last news in Fakti

8 Септември, 2022 13:37 7 311 38

Какво означава таван на електроенергията в ЕС? Цветелина Пенкова пред ФАКТИ

  • цветелина пенкова-
  • елекроенергия-
  • евродепутат-
  • газ

Друга тема, която става много популярна в рамките на Европа, е възможността за собствен добив на газ, казва евродепутатът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Общоевропейски доставки на газ биха гарантирали сигурност в дългосрочен план и доста по-ниска цена, когато се договарят по-големи количества, отколкото от всяка една от държавите членки поотделно. Претенции би могло да има от отделни държави като Германия и Италия, които потребяват по-големи количества, а и вече имат договорени по-ниски цени в сравнение с други държави. Европа потребява около 300 млрд. куб. метра годишно, а повече от половината се използва от Германия (б.р. – 90 млрд.) и Италия (б.р. – 60 млрд). Ето какво още сподели евродепутатът Цветелина Пенкова – от групата на социалистите, а също така и член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент, пред ФАКТИ.

- Г-жо Пенкова, големият въпрос преди зимата е ще имаме ли газ. Вие сте член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент. За какво си говорите с колегите?
- Логичният отговор е, че газ ще има, но на каква цена? Това е голямото предизвикателство както пред европейските институции, така и пред всяка страна. Всеки търси в момента, говоря за страните, алтернативи как да се намерят достатъчно количества на нормални и достъпни цени. Това са двата основополагащи фактора, за да се гарантира, че ще има сигурност в енергийната система. Това, което се прави в България, е завършването в най-кратки срокове на връзката с Гърция, за да може да гарантираме допълнителни количества азерски газ. Не се пренебрегват и преговори с „Газпром“, защото все пак по договора имаме количества газ, които са били предвидени за България. Друга тема, която става много популярна в рамките на Европа, е възможността за собствен добив. Където има залежи на природен газ, трябва да се разгледа и възможността за добив. Говоря в рамките на ЕС. Последните данни, с които разполагам, показват, че ако се използват собствените ресурси на ЕС и Норвегия, то те са еквивалент на това, което се внася в Европа от Русия, за 20 години.

- Очаква се председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайнен да обяви на 14 септември таван на цените на електроенергията. Какво да очакваме?
- Към момента няма още излязло официално разписаното предложение. Министрите на енергетиката на страните членки на Европейския съюз се събират на извънредна среща на 9 септември. На сбирката основното, което ще разгледат, е налагане на таван на цената на електроенергията

и отделяне на цената на газа като определяща в цената на електроенергията.

Това са краткосрочни мерки, които целят да подпомогнат най-вече домакинствата, а и да не се рискува спиране на индустрията и затваряне на бизнеси. Това са кризисни и краткосрочни мерки, които ще бъдат за определен срок.

- Европейският съюз ще договаря ли единно внос на газ?
- Това е предложение, което се обсъжда още преди началото на кризата. В средносрочен и дългосрочен план за мен това е една от правилните политики. Така ще се гарантира сигурност и дългосрочност на доставките, респективно и по-ниска цена.

- Цената ще бъде ли диференцирана спрямо различните страни, защото Германия потребява повече и договаря по-ниска цена, а говорим все пак и за различни доходи…
- В момента ситуацията е такава и това е причината ние да настояваме за едно общо договаряне на цените на газа, за да се гарантира по-ниска цена за всички. Принципът на солидарност в ЕС, за който говорим от много време, да не е само на хартия.

- Ще се съгласят ли големите държави за споделят единна цена?
- Не виждам друго решение в момента. Икономиките ни са толкова обвързани… Или трябва да се съгласят, или тези, които не са съгласни, трябва да подпомагат държавите, които не могат да си позволят или по някаква причина нямат нужните количества газ. Според мен е по-добре да има обща европейска политика за доставката на газ.

- Имаме зависимост от Русия и ако говорим за петрол. Там какво ще се случи?
- Тук се наблюдават интересни неща. След като се разбра, че ЕС ще въведе таван на цените, знаете, че има и ембарго, от което България е изключение, ОПЕК веднага намали производството. Какво означава това? Цената веднага ще се вдигна. Тук става въпрос за сериозни взаимодействия по темата.

- За какво да се готвят българите през зимния сезон…
- Решение ще бъде намерено и то няма да е за сметка на потребителите. Държавата и ЕС ще се включат в подпомагането, но това, което всеки от нас може да направи, е да се замисли за начините, по които можем да пестим. Ако намалим с 1 градус температурата в жилището, пестим 6% разходи за отопление.

- Скоро ЕС прие ядрената енергия за зелена. Какво развитие очаквате по тази тема…
- Много страни в ЕС доскоро не приемаха развитието на ядрената енергия като опция, но в последните 2 месеца тази позиция се промени. Европейският парламент прие ядрената енергия за зелена и устойчива, а това означава, че в нея ще се инвестира и тя ще се развива.

- Какво можем да спечелим ние?
- Ние имаме силно развита ядрена енергетика. Около 40% от енергийния микс идва от АЕЦ „Козлодуй“. Това е и причината ние да изнасяме електроенергия. Със сигурност трябва да продължим развитието на нови ядрени мощности. В дългосрочен план ядрената ни енергийна мощност е безпрецедентен елемент от енергийния микс на Европа. Няма как да пренебрегнем и възможността от повече инвестиции във възобновяеми източници на енергия. Реално ситуацията в България не изглежда толкова лоша, колкото ние си позволяваме да я представяме. В България 40% от енергийния микс е ядрена енергия, а 20% са възобновяеми източници. На тази база ние стоим добре на фона на ЕС.

- Означава ли това, че вие сте за строежа на нова ядрена мощност?
- Да, това стои на масата и трябва да се разглежда.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми означава

    60 4 Отговор
    че ЕС става ЕССР

    Коментиран от #9

  • 2 6635

    50 3 Отговор
    Означава!!!???
    Кой ми .ра в гащите...

    Коментиран от #13

  • 3 Помак

    24 4 Отговор
    ...Пенова дан забраите утре сабалеем да излезем от землянките и да са саберем на мегдана да обявим победата ... пуу 6 шес месеца само спим ядем сланина,лук, и пием вино....заболяха ма кокалите ...по малко ша пием таз вечер че да не ни земат за пианки селяните ....
  • 4 Долу ЕС

    44 6 Отговор
    Искам таван на цените, за да видите какво следва после, така родените след 89 ще разберат какво е било преди това

    Коментиран от #12

  • 5 Сталин

    49 4 Отговор
    Още една дръглива коза започна да разбира от политика,марш в кухнята ма
  • 6 НИКО

    48 2 Отговор
    ТАВАН ОЗНАЧАВА МИЗЕРИЯТА ЗАПОЧНА ,ХА ЧЕСТИТО ЕВРОПЕИЦИ
  • 7 Милен

    50 1 Отговор
    Брюкселските бюрократи много бързо обърнаха плочата и нещо взеха да се отричат от свободния пазар за енергия 😂 в скоро време може да си променят решението и за други безумия които сътвориха 😉
  • 8 оня

    34 1 Отговор
    Общоевропейски доставки на газ Хамерика не дава такова нещо
  • 9 Това не е социализъм

    40 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ми означава":

    а Тоталитаризъм и Империализъм, защото по времето на СИВ що годе цените се определя в самия съюз, но сега съюзът определя цените и извън рамките на съюза !?!/
  • 10 Иван

    39 4 Отговор
    Какво разбира тази мухла от промишленост и енергетика, само калинки, че и в Европейска комисия. Става ама за друга работа.
  • 11 Диорд шиорош от Коминтерна

    4 30 Отговор
    Пионките на комуниста Сорос ,Русия ,Китай Унгария пак тънат в мизерия
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Край

    34 1 Отговор
    Бре каква харна женица сме харизали на брюкселите. Ми седи си тук бе булка. Роди 3-4 деца и ги отгледай като българчета. Докажи си обичта към род и Родина. Виж сега, ако пък ти е много висока "експертизата" та в Брюксел са заникъде без теб ...
  • 15 122222

    28 0 Отговор
    От целия коментар разбрах само бля...бля...бля!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Собствен добив…. хм

    28 2 Отговор
    Само не пипайте Добруджа и избийте от главата шистовия газ!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Навалний

    5 12 Отговор
    В Германия през първата половина на годината 31,4% от електроенергията е произведена от въглища, делът на възобновяемите енергийни източници е 48,5%. Най-изненадващо: За първи път от 1990 г. германски компании изнесоха повече електроенергия за Франция, отколкото внесоха от там!
  • 20 ХАХАХАХАХАХАХ

    23 3 Отговор
    За локомотива на ЕС-Германия има два изхода. Единият е спешен разпад на ЕС и спасяване на полуразбитата германска икономика, а вторият е хиперинфлация и разпад на Германия с все ЕС, ако не приложат първият, веднага.
  • 21 Мустафа Карадайъ

    14 0 Отговор
    И гаазът е аазерски, и Рукола унтер ляйнен е различно някакво лице. Тази журналист не умее да пише на български език.
  • 22 Наблюдател

    26 0 Отговор
    Отговора на "Големия въпрос" ще бъде зимата! Сега са празни приказки.
  • 23 Пепи

    20 0 Отговор
    Означава купонна система.
  • 24 Евроатлантик

    38 0 Отговор
    И кво стана, разпаднахме СССР, СИВ и Варшавския договор, за да се наврем в същите тъпотии, но с евроатлантически привкус. Политбюрото в Брюксел създаде настоящата каша и сега се чудят как да се справят със ситуацията. Ми няма да могат, щото ако имаха грам акъл не биха я предизвикали без да имат резервен план. А те нямат. И Урсулата зимъска едни хора ще я търсят да я любят, а тя свенливо ще се крие в добре охранявана резиденция от народната любов. Ще падат правителства и цялата еврокочина ще се разпадне. Ама ще е за добро. Аман от нереализирани комсомолци без грам практически умения дето се пънат да управляват цели държави и процеси, които нямат капацитета да проумеят.

    Коментиран от #32

  • 25 Та да е

    18 0 Отговор
    От трън та на глог та да е по - висок.
  • 26 Има нещо

    28 2 Отговор
    много сбъркано. На евтиния руски газ се слага таван на цената, а на скъпия американски -, не.Абе тези в Брюксел с коя част от тялото си мислят?. Може би със задната?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Независимост за всички

    17 0 Отговор
    Германия трябва да се откаже от лудата си мания да контролира народите на Европейския полуостров и заедно с Франция да разпусне ЕС. Това ще е хубаво за всички, включително и за германците, защото ще върне обратно на правителствата и парламентите на държавите ключови компетенции, включително законодателни, които те са отдали на ЕС, влизайки в тази организация. Тогава националните парламенти, вече наистина суверенни ще могат да отменят или поправят европейско законодателство, в зависимост от нуждите, особеностите на съответните държави. Всяка от тях трябва да си върне и националната валута за да осъществява независима парична политика. Законодателството в сферата на енергетиката , третия енергиен пакет, околната среда и търговията следва да бъде отменено изцяло за да се даде някакъв шанс на европейските народи да се измъкнат от блатото, в което ЕС ги натика.

    Коментиран от #33

  • 29 Майтапи

    14 0 Отговор
    Собствен добив на газ е възможен,казаха от института за газови анализи.Свързва се газопреносната мрежа с тръбата на пропагандната машина, финансирана с грантове.През зимата ше ходим с къси ръкави и при отворени прозорци,споделиха професионалистите по подаване и поемане.
  • 30 Съдията Дред

    16 1 Отговор
    Сега е момента да пробутат синчето на Байдън да добива шистов газ. Който ще ни продава на пазарни цени. А отровената замя и вада ще са за наша сметка.
  • 31 бай кольо

    11 0 Отговор
    довчера пазрара решаваше всичко,сега таван на цените мдааа
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Няма как да стане

    14 0 Отговор

    До коментар #28 от "Независимост за всички":

    Понеже Германия сама НЕ определя нищо... ЕС е проект на сащиянската олигархия...
    Германия трябва само да плаща. С нейните пари се държат всичките други народи в този глупав "съюз", с цел да ги подчинят всичките на ФАЩ...
    И така, когато има Пландемии и всичко подобно, идващо от ФАЩ, цяла Европа да слуша и се подчинява на ФАШ...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Матей преображенски

    13 0 Отговор
    Напоследък се пускат опасни лакардии,че сме имали нормален газ за добив,или пък ,че по нова технология шистов газ се извличал с вода.Това се прави от американското газово лоби с цел българите да се успят и да допуснат сондиране и добив на шистов газ--само това престъпление все още не са успели да извършат.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Россия Z V

    7 0 Отговор
    Ще имате пръст в гз .
  • 38 Сичо

    0 0 Отговор
    Еврокомунизъм ще ни командва германия и франция и ние само ще изпълняваме и ще духаме супата
    Богатите страни дърпат чергата към себе организацията на обединените нации
    и западните страни и съединените щати казват че без зърното на украйна африка ще загине от глад а всъщност какво се получи започнаха износа на зърно от украйна а зърното отиде в европейските богати страни много малка част само два кораба отидоха в африка както с covid 19 всичките дърпаха чергата към себе си и медицински продукти които бяха насочени към италия някой други държави ги откраднаха ето това е единството на европа