Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 12:25 2 579 11

Проф. Коста Костов за скандала в Народния театър: Александър Морфов не е подвел никого

  • александър морфов-
  • велислава кръстева-
  • народен театър

Народният театър е светиня и трябва да сме особено критични към неговата политика и обществен образ

Проф. Коста Костов за скандала в Народния театър: Александър Морфов не е подвел никого - 1

"Народният театър "Иван Вазов" е свещено място за любителите на театъра и мое лично вдъхновение. На сцената на този театър в онези години и по-късно със затаен дъх съм гледал играта на Иван Кондов, Асен Миланов, Андрей Чапразов, Наум Шопов, в наши дни Руси Чанев, Валентин Ганев, Камен Донев, Мариус Куркински, Теодора Духовникова, Бойка Велкова...

Сред десетките великолепни спектакли, които съм гледал, са и "Хъшове" на Александър Морфов с блестящия Руси Чанев, камерната пиеса "Контрабасът" с Валентин Ганев, както и паметния "Крал Лир", последната роля на Наум Шопов.

Най-добрата пиеса, през последната календарна година на сцената на националния театър е "Бурята", под режисурата на Робърт Уилсън, събитие, създадено и изпълнено с изключителен перфекционизъм на целия екип и театрална класа, което може да служи като коректив, единица мярка за театър. Зашеметяващо!

Вероятно най-посещаваният от мен театрален салон е този на Народен театър "Иван Вазов".

Около този театър тези дни се разиграва скандал с участието на Александър Морфов и зам.директора на театъра Велислава Кръстева. Не познавам лично г-жа Кръстева нито нейните възможности като ПР, но случката ме накара да се замисля, защото е с обществен резонанс", пише в коментар в социалните мрежи проф. Коста Костов, по повод скандала в Народния театър, при който режисьорът Александър Морфов написа "изчезвай" на вратата на бившия ПР на ДПС Велислава Кръстева, която сега оглавява отдела "Връзки с обществеността" в театъра.

Ето какво казва още проф. Костов:

"Народният театър е светиня и трябва да сме особено критични към неговата политика и обществен образ. В центъра на скандала са талантлив режисьор, част от интелектуалния елит на нацията и зам.директор на театъра, който е работил за компрометиран в обществото политик, един от виновниците за провала на прехода, усукал народната съдба около обръчи от фирми, приватизирал част от южното черноморие, където си е изградил морски султанат. Политизирането на независима национална институция е обида към екипа на театъра и зрителите и подобни назначения са остатъчни рефлекси от една друга циеилизация, от която излизаме, но още не сме. Надписите по вратата на Кръстева са недвусмислени и напълно адекватни на случващото се в България, която попадна под игото на политици, издялани по модела на ДС.

Ще дам няколко пояснения, каквито няма да чуете от националните медии и хлевоустите журналисти, които огъват тучни снаги около влиятелните политици, но с широко затворена уста.

С волята на "златния пръст" на Ахмед Доган са редени правителства на прехода и не малко институции като Български футболен съюз (БФС). В здравеопазването ни нищо съществено не се случва без да се знае и одобри от ДПС. Имат "очи и уши" навсякъде. Такива като мен, които вече 40 години са в системата, не държат постоянно слушалки в ушите си и знаят КОЙ цепи и кой реди картите в българското здравеопазване. Чуваме и виждаме туй-онуй. Подземията на българското здравна система са партийни банкови трезори за онези, които държат ключовете към тях. Битката за милиардите в сектора е епична и в нея има командири и редова войска. Командирите си имат болнични вериги и яхти, а за войската е коматчето хляб. Конкурсите за шефове на големите болници в България от години преминават под надзора на партийните централи, основно на ГЕРБ и/или ДПС, а някои направо ги назначават с едно кратко и безболезнено посядане на дивана в сараите. Българският лекарски съюз (БЛС) също обича баклава и кадаиф.

Сашо Морфов може да е нарушил правилника на театъра, но не е подвел никого. Трябва да се знае - ясно и категорично - кой, КОЙ е в институцията, в която той твори събития от години. Ако всеки от нас премълчава онова, което го гнети, ще говори само това, което не мисли. И аз "драсках" по вратата на началника на болницата, в която работих 35 години, но мераклиите, които "триеха" написаното бяха повече от тези, които искаха да го "прочетат". Така е в България. Или си Морфов, или си Мента. Но само за първия има място в Народния театър "Иван Вазов", завършва той.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Абе

    9 21 Отговор
    И тоя всичколог стана
  • 3 !!!

    7 16 Отговор
    Аз сега не мога да разбера. Последните 2 години цялата власт беше в Радев, ПП, ДБ и БСП. Е какво се промени, хората по-добре ли живеят, здравеопазването по-добро ли е, престъпността по-малка ли е, корупцията намаля ли, миграните по-малко ли станаха, войната по пътищата по-малка ли е ...? Излъгаха простолюдието с приказки за ДПС, ГЕРБ, Пеевски, къщи в Барселона, чекмеджета с пачки в празна стая и какви ли не щуротии. И гледам пак продължават. ДПС се оказва универсалното зло, за да залъгват това простолюдие, което заради тъпотията си все по-бедно става!

    Коментиран от #7, #9

  • 4 Иван Грозни

    20 7 Отговор
    Браво професоре, малко са като тебе заслужаващи това звание.Благодарение на такива като тебе България все още съществува на световната карта.
  • 5 Тома

    10 2 Отговор
    Кадрите на герб и дпс никога не са си отивали от държавната администрация който и да дойде на власт.Направиха си закон с който никой не може да ги уволни по време на 5 годишен мандат
  • 6 дедя

    4 13 Отговор
    Аман от професори и генерали,тъпак но професор армия няма 20-300000 генерали повече от армията
  • 7 Последните две години

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "!!!":

    власта беше и не беше на никого.
    Аморфни, така да се каже, години.
    ГЕРБ са се окопали по места.
    ПП и другите не можаха да направят мнозинство и съответно правителство.
    А това което виждаме са последствията от 12-те години управление на ГЕРБ.
  • 8 Обича, обича

    8 0 Отговор
    "Българският лекарски съюз (БЛС) също обича баклава и кадаиф."

    Ако не обичаше, щеше да се бори повече за докторите (обикновените, не олигарсите).
    За справка Британската Медицинска асоциация е отхвърлила предложението на правителството им за 2% увеличение на младшите доктори и е поискала 26%.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Иван

    6 0 Отговор
    ДПС е цирей в българското политическо пространство! Колкото по-бързо му извадим жилото, толкова по-бързо ще се оправим!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове