Last news in Fakti

5 Декември, 2022 15:40 2 417 29

Заради невнесени 70 лева такси: Съдът спря делата срещу "Евролаб" за Капитан Андреево

  • капитан андреево-
  • евролаб-
  • подкупи

Частната фирма опита да подкупи Иван Христанов с 6 милиона лева, а на проф. Даскалов сложи 100 000 лева в папка, те отказаха, но явно сега откази не е имало

Уволненият шеф на Българска агенция за безопасност на храните Христо Вълчанов не е внесъл 70 лева такси по делата срещу фирма "Евролаб", който беше монополист във фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево". По тази причина са прекратени двете дела, искащи частната компания да напусне веднага лабораториите на границата, съобщи "Марица".

Това вбеси депутати от "Продължаваме промяната", които тази сутрин внесоха доклад в ДАНС от 4 страници по темата. Лично бившият шеф на агенцията проф. Христо Даскалов, бившият заместник-министър Иван Христанов и Даниел Лорер предоставиха факти на службите.

Според запознати това е притеснило силно земеделския министър Явор Гечев. От ДАНС явно са информирали правителството и премиерът Гълъб Донев побърза за тушира скандала, като уволни Вълчанов два часа по-късно. Но скандалът ще се разраства, тъй като е свързан пряко с недопускането ни в Шенген.

Сигналът на "Продължаваме промяната" до ДАНС е четири страници и материализира притесненията им, че сегашното ръководство на БАБХ извършва действия или бездействия, които застрашават националната сигурност на България и компрометират държавния интерес.

Бившият шеф на БАБХ и депутат от "Продължаваме промяната" проф. Христо Даскалов потвърди, че всички дела, които предишното ръководство на агенцията е започнало срещу "Евролаб", са анулирани. Той уточни, че на 4 октомври е подписал два документа.

"Единият е искова молба за обявяване на нищожен договора, сключен с Евролаб и второ нотариална покана в 30-дневен срок тази фирма да напусне сградите на "Капитан Андреево", каза той. По думите му те не са имали право да променят предназначението им, а са го направили.

"Г-н Вълчанов, анулира тези два мои хода, които предприех. Осем човека от юристите, които ние използвахме, за да можем да подготвяме нашите искове, до един са на улицата", добави още депутатът от "Продължаваме промяната".

Той обърна внимание още, че няма видеонаблюдение на границата.

Проф. Даскалов коментира, че са имали основателни подозрения, че служители на БАБХ са в много близки връзки със служители на "Евролаб" и поради тази причина са въвели ротационна система, която също в момента не функционира. От думите му стана ясно, че държавните служители са изпълнявали нареждания на частната фирма.

"Имаме и някои направени записи, когато сме присъствали физически на този пункт", каза още проф. Даскалов. "Виждали сме как по някой път си ходят заедно, приказват си. Това са близости, които не би следвало държавни служители и служители на една частна фирма да показват пред хората", каза проф. Даскалов.

Пак по наша информация, вероятно напълно умишлено, премиерът Донев е бил подведен и за обектите на "Капитан Андреево", обявени за приоритет на националната сигурност. Били са включени две сгради, които реално не участват пряко в контрола.

От ПП посрещнаха на нож назначението на Вълчанов, защото го обявиха за човекът, въвел точно частната фирма на границата. По тази причина шефът на Земеделската комисия Росен Костурков от "Промяната" беше извикал тази седмица в парламента министър Гечев, един от заместниците му и самия Вълчанов. Скандалът с делата обаче изпревари събитията и накара групата парламентаристи да внесат сигнала до ДАНС.

Връщането на държавата на "Капитан Андреево" беше кауза на Христанов, проф. Даскалов, Костурков и колегата им Бачийски. Първия отказа подкуп от 6 милиона годишно, а Даскалов 100 бона, сложени му в папка.

Служебното правителство обаче назначи първо Вълчанов за заместник на Даскалов, а после уволни професора и издигна "зама" за шеф на БАБХ.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Браво

    34 6 Отговор
    На мут..ри.те от Капитан Андреево......аверите на БАЦЕ ПАК СПЕЧЕЛИХА...СБОГОМ шЕНГЕН......
  • 3 Хехе

    33 5 Отговор
    Да няма съмнение ча Радев и Борисов са двете страни на една и съща монета.Юмручето беше за заблуда на народа.Избрахме си този който ще ни пороби.

    Коментиран от #26

  • 4 Айде сега

    21 3 Отговор
    Греда - човека публикува извлечение, че таксата е платена онлайн. Сега ще осъди агенцията, ще го възстановят а ние ще платим сметката
  • 5 ДДРОнег

    27 3 Отговор
    Мафията отново превзе България ... След като проЗДия БГ-народ отново гласува за престъпниците от ОПГ герПдпссдс, бсп, и др. подобни ... Други пък се направихв на много велики и не гласуваха, т.е. пак подкрепиха мафията ... Е, не можем да отречем, че сами се закопаваме, заслужаваме си управниците ...
    И отново се доказа, че "ПроЗД народ - слаба държава" ...

    Коментиран от #12

  • 6 Цуца

    21 0 Отговор
    Шенген??? Ама друг път!
  • 7 Писна ми

    19 6 Отговор
    Радев се оказа част от Мафията за съжаление ! Скоро всеки нормален в БГ ще го мрази !!!!

    Коментиран от #10

  • 8 Пловдив

    28 1 Отговор
    Алоо Гешев ,хайде тъпата ти Прокуратура най-накрая да повдигне обвинение на някой нагъл държавен служител,де...!!! Стига сте ни правили на луди...!!!Корупция,лъжи,измами накрая ще ни писне и ще ви натрошим тъпите ,селски тикви "магистратчета" бездарни!!! Ето затова не ни искат в Шенген!!!

    Коментиран от #13

  • 9 Трябва да влезнем в Шенген!

    15 1 Отговор
    Ще залеем Европа с нитрати!

    Коментиран от #29

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 представяте ли си

    21 0 Отговор
    каква гавра е това, което се нарича съд и гладен прокурор с каскет???!! Безочие. Най-малкото - не звучи сериозно това да бъде аргумент. Оказва се, че и таксата е платена, но делото се отлага.....Както в почти всички случаи.

    МНОГО сме закъсали, сънародници, с институции и администрация!!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 до Пловдив

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пловдив":

    Ти на молба го удари към гешефта Каренин каскетоФ!!! Струва ми се по тона ти, че знаеш за какво става дума и че МОЛБАТА ти въобще няма да свърши работа при толкова порок, корупция, неграмотнност, агресия и безотговорност.
  • 14 тъпунгерът

    14 0 Отговор

    До коментар #12 от "огън следвай ме":

    май си ти. Мафията най-твърдо я закова в държавата ОПГ ГЕР(БКП). ДВАНАДЕСЕТ години мутрафон- простак- тулуп ни оправяше с 200. Но мафията е навсякъде.
    АБСОЛЮТНО не ставаме за ШЕНГЕН. ДОРИ е смешно да претендираме при продължаваща липса на граница, въпреки твърдението на винкела далавери симеонов, нелепи убийства на полицаи и случки с мигранти КЪДЕ ЛИ НЕ в държавата, при непроменената корупция и БЕЗХАБЕРИЕТО на управляващите към тези процеси.
    НЕ, не ставаме. Румъния се стегна и ни надмина с голяма разлика. НИЕ НЕ. И ако тези номера на управляващите минават на родна почва, на Запад ни гледат с техните критерии.

    Коментиран от #15

  • 15 ДДРОнег

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "тъпунгерът":

    Много сте прав, но едва ли ще се стегнем и оправим, загубих вяра в народа ни ...
  • 16 Българка

    13 1 Отговор
    Питам президента кой върна на работа в БАБХ виновника за това да нямаме държавна, а частна граница, контролирана от Евролаб. И да спрат да рИват колко било несправедливо ветото на Нидерландия за Шенген. Кабинетът Радев последователно възстанови мутри в МС и на важни постове, за да може мафията да продължава престъпленията си
    Радев, ОСТАВКА!!!!!!!!

    Коментиран от #19

  • 17 Реалист1

    10 1 Отговор
    След като цената на подкупа за Капитан Андреево е 6 млн. годишно мога да си представя за колко са купили президента Радев. При всички случаи над 100 милиона.
  • 18 е да

    4 13 Отговор
    и отново по донос от Киро и Асен аради отказ да им върви по гайдата с назначения и обществени поръчки - независимо,че се опроверга с документи за внесените такси! Щом не е с нас, а против нас и трябва да се махне!! Това е основен движещ мотив на двамата хубавци
  • 19 да бе

    3 13 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    не коментирай без да се осведомиш - проверката на ЕС е показала,че нищо то доносите на Киро не се доказва и не е вярно и частната фирма може да се върне на границата! Или за такива като теб това няма значение - важно е лъжлив Киро какво казва
  • 20 гост

    8 1 Отговор
    Радев и ТУЛУПА се сближиха много след вторият мандатна президента и в момента крадат заедно, това със юмрука беше постановка за да подведе хората да го изберат за втори път. Всъщност винаги са били заедно в кражбите.

    Коментиран от #22

  • 21 Мдаа

    9 1 Отговор
    Разбрахте ли сега защо ГЕРБ, ИТН, ДПС и Възраждане бързаха да съборят правителството на Продължаваме Промяната?! За да може да се смени бързо властта и делата срещу мафията по границата ни Капитан Анреево да не може да бъде ликвидирана!!! Явно и този Вълчанов е спомогнал на мафията да не може да бъде съдена и делата са се провалили. Да му проверят доходите дали не са се увеличили съмнително през това време!

    Коментиран от #23

  • 22 Въпрос?

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Да не го купиха и Радув?

    Коментиран от #27, #28

  • 23 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мдаа":

    "КОЙ" да му провери състоянието ве човече, ГЕШО Каскета ли или ДАНС. Ми те са в престъпната група, навързани като свински черва. За всички има от парата.
  • 24 Забравиха и тефтер така

    3 0 Отговор
    Той геша не ги ли движи тия неща??
    Явно държавното обвинение си има собствени задачки и график
  • 25 Анавв

    3 0 Отговор
    Къде е каскета да иска обяснение от Рюте ! Такава наглост няма ,корумпирани чиновници , нагли Евролаб ,милиони и милиарди за хищните престъпници! Президента спи! Еврозоната за богатите за нас НЕ !
  • 26 1234

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хехе":

    Кой направи Радев президент - Боко -Цецка Цачева с/у Радев???????????!!!!!!!!
  • 27 Да да да

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Въпрос?":

    Радев го купиха отдавна ! Юмрука беше цирк !
  • 28 Така е

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Въпрос?":

    Купиха го чрез Деса, най вече ! Мафия тотале !
  • 29 Как няма да я залееш?

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Трябва да влезнем в Шенген!":

    С частната митница,която дефакто е частна за България,а с влизането в Шенген става частна за ЕС+Швейцария,Норвегия.А бе,ти ум имаш ли?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове