Last news in Fakti

23 Август, 2013 08:18 1 141 0

„Софийска вода“ готова за ревизия на концесията

  • софийска вода-
  • мъртъвци

Преглед на печата

Не се страхувам от нищо, казала издирваната и полетяла от моста, пише в. „24 часа“

Безжизненото тяло на 39-годишната софиянка Виктория Бочевска бе намерено под 40- метровия виадукт в село Буново. Предполага се, че красавицата се е самоубила от мъка по мъжа си, който починал наскоро. Сутринта на 19 август краварка забелязала в плитката река тяло на млада жена. Изплашена, веднага се обадила на кметицата Иванка Коевска. Тя отишла на мястото и останала ужасена от гледката. Половината тяло от кръста надолу било във водата, но ясно се виждало, че е размазано. Жената лежала с отворени очи, до главата имало остър камък. Кметицата моментално се обадила в полицията. Служителите на реда пристигнали за броени минути от Пирдоп. При първоначалния оглед криминалисти и съдебни лекари констатирали, че причината за смъртта на жената е зверски удар на тялото в земята. Виктория е летяла 40 метра, при подобна височина е невъзможно човек да оцелее.

Размениха мъртъвци в болница, възмущава се в. „Труд“

Опечалени от село Красен за малко не погребаха чужд покойник заради грешка в русенската болница. Семейството на Андрей Костов (61 г.) се събрало на опело, но изпаднало в шок, като видяло непознат в ковчега. Най-малката му дъщеря Силвия (14 г.) почти припаднала в църквата. Потресен бил и свещеникът, който за първи път от 23 години вижда подобен гаф. "Още като смъкнахме савана, се усъмних, че това е Андрей и след малко близките му писнаха", разказа гробарят Слави Деков. Трагедията се разиграла към 13,30 ч във вторник. Наложило се катафалката да се върне до Русе, за да докара трупа на истинския Андрей. Близките му изчакали час и половина, преди да го погребат. Те се заканват, че ще съдят болницата за гафа. Двамата покойници имали подобни имена - Андрей и Алексей, откъдето дошло объркването.

Гръцка хватка ни залива с бежанци, алармира в. „Стандарт“

България е страната с най-голям относителен ръст на нелегални имигранти на Стария континент, отбелязва европейската агенция за граничен контрол "Фронтекс" в свой доклад. С 85 на сто са се увеличили опитите за прониквания през границата. Външният министър Кристиан Вигенин удари камбаната, че капацитетът ни за приемане на бежанци вече е изчерпан. За цялата 2012 г. 1387 лица са потърсили закрила от държавата, докато до края на юли т. г. подалите молба са 2320. Това обаче е само капка в морето на фона на десетките хиляди клетници, които заливат средиземноморските държави и богатата Северна Европа. В доклада на "Фронтекс" като основна причина за бума на нелегални имигранти към България се посочва затягането на гръцките граници. Миналото лято Атина въведе драконовски мерки за борба с преселението на народите от Изток.

Распутин: Краят на света идва днес, цитира в. „Монитор“

Краят на света ще настъпи днес - 23 август 2013 г. За това свидетелстват записките на руския мистик Григорий Распутин, известен със своята склонност към пророчествата. Той е предсказал, че на днешния ден „...огън ще погълне всичко живо на Земята, след което животът на планетата ще умре и ще настъпи гробна тишина”. Според Распутин в дните около апокалипсиса тук ще се върне Исус Христос. Евентуалният край на света може да е свързан с повишената активност на Слънцето в последно време. Според астронавти върху огнената планета се е образувала черна дупка, превишаваща по размери Земята. В резултат на мощни електромагнитни бури може да излязат от строя електростанции, телефони, компютри. Ще се свършат запасите от вода и ще настъпи поголовен глад. Пресата припомня, че през 1859 г. заради изригване на Слънцето са се изключили телефонът и телеграфът.

Кустурица прави у нас циганска пък опера, изненадва в. „Новинар“

Емир Кустурица може да представи своята пънк опера "Цигански времена" в България до края на годината. Световноизвестният босненски режисьор в момента води преговори с български промоутър за първото поставяне на спектакъла на наша сцена. Кустурица ще покаже на публиката в София 100-минутно шоу, в което се смесват циганска народна музика и хард рок. Сюжетът в операта се развива около злополучна любовна история на тийнейджърска циганска двойка. В нея няма речитативи и се пее на ромски език. За своя спектакъл Кустурица разчита както на музиката, така и на огромно богатство от костюми и декори, а на сцената излизат дори ято гъски. Сюжетът на операта е вдъхновен от едноименния филм на Кустурица "Циганско време". Музиката е композирана от Деян Спаравало от The No Smoking Orchestra.

Главният прокурар крие срещу кои магистрати има висящи дела, издава в. „Сега“

Сотир Цацаров е отказал да предостави на Висшия съдебен съвет информация за висящите дела срещу съдии, прокурори и следователи. Това стана ясно от отговор на кадровия орган по повод искане на "Сега" за справка срещу кои магистрати има разследвания и висящи съдебни дела. ВСС реши да поддържа подобен регистър през февруари, след като беше подканен от Съюза на съдиите. Тогава ВСС изиска данните от шефа на държавното обвинение. Половин година по-късно решението не е изпълнено. Въпросите на "Сега" за магистратите с висящи дела са препратени от ВСС на главния прокурор и на шефа на Софийския градски съд Владимира Янева. От тях отговор няма. "Главният прокурор ни обясни, че няма как да ни даде информацията, защото е класифицирана. А и повечето производства се водели срещу неизвестен извършител", обясни пред "Сега" един от членовете на кадровия орган.

Софийска вода“ готова за ревизия на концесията, информира в. „Дума“

Концесионерът на столичната водоснабдителна и канализационна мрежа "Софийска вода" заяви вчера, че е готов на разговори за ревизията на договора за ползване на водната инфраструктура на София. ДУМА припомня, че след поредица оплаквания от столичани общински съветници от БСП поискаха общината да развали договора и заедно с ВМРО започнаха подписка с искане за местен референдум. Той трябва да реши дали да се прекрати договорът със "Софийска вода" за доставката и пречистването на водата на столичани и околни села. След засиления обществен и политически натиск от дружеството са готови да участват в работната група за ревизия на концесионния договор, създадена с решение на Столичния общински съвет от 19 юли 2013 г. От "Софийска вода" посочват, че за последните 2,5 години са вложили в столичната ВиК-система инвестиции за близо 106,2 млн. лв.

Поверителен разговор на Никсън с Брежнев тиражира в. „Преса“

В САЩ бяха разпространени аудио записи, направени в Белия дом от април до юли 1973 година. Сред тях има разговор на Никсън с генералния секретар Леонид Брежнев в Овалния кабинет. Съдейки по откъсите, диалогът между двамата може да се определи по-скоро като сладък разговор между приятели, отколкото между лидери на Съединените щати и Съветския съюз по време на Студената война. Според журналистите руският гост е разказал много подробно на домакина си защо роднините му не са пристигнали заедно с него. "Той (внукът) има изпити, предстои му дипломиране, а след това ще кандидатства в Московския държавен университет и знаете какви са родителите" , казва Брежнев, отбелязвайки, че синът му ще крачи нервно по коридорите в очакване детето му да завърши. Въпреки небрежния разговор двамата държавници са обсъдили и въпроси, свързани с политиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове