31 Януари, 2023 11:36 1 089 23

Няма мърдане: Пак сме на дъното в Индекса на корупцията на "Трансперънси интернешънъл"

  • индекс на корупцията-
  • прозрачност без граница

България е на 72-ро място, след нас е само Унгария на Орбан

България отново е на дъното в Европейския съюз в Индекса за 2022 година за корупция на международната организация за борба срещу корупцията "Трансперънси интернешънъл", съобщи БНР.

Страната ни е поставена на 72 място с индекс от 43 пункта. На последното място сред страните от Европейския съюз е Унгария.

Според изпълнителния директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов, сред причините да сме сред последните в Европа е продължаващата политическата криза у нас.

"Въпреки краткия живот на 48-ото Народно събрание имаше законопроекти, които се опитваха да въведат практики като в Унгария и в Русия", коментира той.

По-голямата част от света продължава да не се справя в борбата с корупцията, като 95 процента от държавите са постигнали малък или никакъв напредък от 2017 г., каза международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл" ("Прозрачност без граници"), цитирана от Асошиейтед прес.

Индексът за възприятие на корупцията за 2022 г., който измерва това явление в държавния сектор според експерти и хора от бизнеса, също така установява, че правителствата, изпитващи затруднения с корупцията, нямат капацитета да защитават хората и има по-голяма вероятност общественото недоволство да прерасне в насилие.

"Корупцията направи нашия свят по-опасно място. Тъй като правителствата не успяха да постигнат напредък в борбата срещу нея, тя подклажда сегашното увеличаване на насилието и конфликтите и застрашава хората навсякъде", заяви Делия Ферейра Рубио, директор на "Трансперънси интернешънъл", цитиран от БТА.

"Единственият начин държавите да излязат от това състояние е да работят усилено за изкореняване на корупцията на всички нива и да гарантират, че правителствата работят за всички хора, а не само за малцина от елита", допълни Рубио.

Докладът класира страните по скалата от 0 (високо ниво на корупция) до 100 (ниско ниво на корупция). Най-ниско ниво на корупция се отчита в Дания, като тази година тя получава 90 пункта. Следват Финландия и Нова Зеландия с по 87 пункта. Силните демократични институции и зачитането на човешките права са причина тези страни да бъдат и сред най-мирните в света, се казва в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И това благодарение на руските матрьошки

    12 15 Отговор
    у нас ! Това е руския модел прехвърлен у нас по кагебистка линия. Затова ли се борите, другари русофили?
  • 2 Смех

    21 2 Отговор
    Гласувайте пак за Бойко и ще се оправим! 12 години сме така, но гласувайки за същото очакваме промяна. Нещо объркано има в ДНК-то на народа.

    Коментиран от #7, #19

  • 3 Където мине русия - трева не никне,

    6 10 Отговор
    защото корупцията унищожава всичко. Вашият орбан води класацията, след това са нашите петоколонници.
  • 4 Зельонска от ВОГ

    3 0 Отговор
    Ние сме номер едно!
  • 5 Зевс

    8 0 Отговор
    Какво дъно, ние отдавна сме затънали в тинята на корупцията и няма изплуване вече.
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор
    българия никога не е излизала от дъното хубаво е че няма още война тук ама ако го поискат новите ни господари ще я има и войната и като гледам колко краварски лизачи пишат мале мила ще е и тия се надяват да ръфат от кокала на демокрацията

    а тия дето скачаха 89 с двата пръса сега нямат думата, щото скачаха за връзка банани
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 С прост народ

    8 1 Отговор
    къде трябва да сме освен последни ? 33 г. комунисти ни мамят, а ние не можем да разберем от простотия този факт !
  • 9 Слава на Евроатлантическа България

    7 4 Отговор
    33 години от как сащ стъпиха на българска земя и затъваме все повече и повече..
  • 10 ГОЛЯМ СМЯХ

    10 0 Отговор
    ало авторчето, ние не сме на дъното ! ние отдавна копаем дъното надолу!

    нито има някой в затвора нито обесен

    ктб още виси по коридорите на някое съдилище и така ще си виси докато измрът и последните откраднали парите, после внуците им не са виновни за деянията на родителите и аре всичко у киреча
  • 11 Да е булка а то държава!...

    4 0 Отговор
    Само на околовръстното ги оправят отвън, но това не се ли нарича проституция? Метода в материала не е ли инструмент за наказване на непослушното население? Не е ли друг въпросът с неработещите държавни органи и момента, че всичко се случва на документи?
  • 12 фактите

    3 0 Отговор
    Унгария резултат 43 ранг 73
    България резултат 42 ранг 78
    Украйна резултат 32 ранг 122
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    по бай тошов време имаше белене и повечето дето са били там е трявбало да са там сега няма белене и всичко е безнаказано си прави каквото си иска

    вечна слава и паметник на великия тато
  • 14 гост

    5 1 Отговор
    Корупцията е характерна черта на капиталистическата система. Основна чел на частния бизнес е да прилапа обществените поръчки от които най-много се печели, а тем без корупция не можеи да пробиеш.
  • 15 Кирил

    5 1 Отговор
    Толупа се готви да управлява, значи ще копаем дъното
  • 16 Анонимен

    4 1 Отговор
    Къде трябва да се намираме, я колко тъпи комунисти пишат тук поредните си глупости, още си искат правешкия простак и банкянският олигофрен ? Най-прости сме не на земята, а в цялата Вселена !
  • 17 Закривай

    1 1 Отговор
    Айде, айде... стъкмистиките на Прокопиев. Очерняне на всичко българско по всевъзможни начини. Че има корупция, има, ама да се натъртва с манипулирани класации, не говори добре нито за страната, нито за инициаторите в лицето на жълто-зелено-кафеникавите паветници. Всички знаем кой пише доносите за "Трансперънси" и подобните.
  • 18 волггинн

    0 1 Отговор
    Истинските реформи не са просто отричане от плоският данък и огромни пенсии за 5 процента.. Спестяванията на бизнесът са 90% от спестявянията, 100 милиарда, работниците 2 милиарда, средна класа и работещи в чужбина 14 милиарда лева, в банки. 30% данък за бизнесът и 30% от БВП на зает да е минималната заплата, а адвокатите на работниците профсъюзите да гледат средната заплата в предприятие да е 60% от добавената стойност на зает, трудещ се там, минималната 30% поне. Здравеопазването държавно. Частните болници чрез застраховки, да се финансират като в Русия. 15% от БВП за социални пенсии, НОИ към профсъюзите и с лични сметки за пенсия като акции в хранителната, битовата, и строителната промишленост, не държавни болници, аптеки, застраховане, пътища, мебели и техника иновационна, дрехи и обувки, енергията и водите, селско стопанство, оранжерии, овошни, банки кредитиране на безработни за пекарна, строителна фирма, ферма, и заеми за жилища. 10 фирми като Шаоми и Филипс, Адидас, Нестле, Бош, да имат профсъюзите, работниците, пенсионният фонд, на стойност над 2000% от БВП. Правещи 90% от БВП, или поне 65%, после и 100 процента и комунизъм.
  • 19 по добре

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Смех":

    по добре за бойко отколкото за шарлатани.

    Признато от президента
  • 20 Ала Бала

    5 1 Отговор
    Под "Трансперънси интернешънъл" разирай резултатите наредени от козяк, естествено, че Унгария ще е отдолу предвид ясната си политическа позиция, за Русия не се и зъмнявам, че ще я изтипосат в червено, ма Щатите дето се тресат от корупционни скандали ни лук яли, ни мирисали...
  • 21 4000000 -идник

    2 1 Отговор
    Значи сме на прая път, Орбан и Русия са бъдещето , имаме шанс и ние да се оправим, като спадне финансиране за НПО-тата с края на долара до 10-тина години и на улично ниво, още малко търпение
  • 22 мммда

    1 0 Отговор
    Като погледне човек картата ние сме със същия цвят като американците и китайците. Значи сме в норните.
  • 23 Ужас

    0 0 Отговор
    В България, ГЕРБ и ДПС превърнаха корупцията в религия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове