Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 09:03 5 267 88

За Асен Василев, за чорапогащниците с дупки, за училището… Д-р Юлиян Петров от Синдикат „Образование“ пред ФАКТИ

  • асен-
  • василев-
  • учители-
  • чорапогащниците с дупки-
  • юлиян-
  • петров-
  • образование-
  • пари-
  • заплати

Политиците ни днес са рожби на този дефицит на възпитанието от годините на прехода, казва експертът

За Асен Василев, за чорапогащниците с дупки, за училището… Д-р Юлиян Петров от Синдикат „Образование“ пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Учители се шокираха от думите на Асен Василев за скъсаните чорапогащници. Повод за реакцията стана изказване на Василев пред телевизия преди няколко дни. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" заяви, че "когато оставиш учителите да ходят с чорапогащници с дупки, нормално е да нямаме нормални учители в училищата и сега тепърва да навлизат нови кадри". Пред ФАКТИ по темата говори д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

- Г-н Петров, защо учителите ходят със скъсани чорапогащници… Нали това чухме от Асен Василев от „Продължаваме промяната“…
- Към днешна дата се връщаме към позицията на синдикат „Образование“, която беше категорична, която олицетворяваше в голяма степен позицията на всички български учители и нашето виждане, че към един човек, към една професия трябва да се отнасяме с уважение. А към професията на учителя, трябва да се отнасяме с респект. Това беше причината за тази много силна реакция на учителите. Разбира се, последва едно извинение на господин Асен Василев, но в крайна сметка това, което искаме да постигнем в училище, е възпитанието. Ето, сега показваме, че това е нещо много важно, защото в момента го няма в българското общество. Реакцията бе отвъд метафората, която се опита този политик да направи. Няма как да говорим с непремерен език за важни неща и да очакваме да има ефект от това. От това бе продиктувана и тази реакция.

- Когато говорим за възпитанието в училище, тогава как да приемаме възпитанието на политиците…
- Ние го казваме от десетки години, че възпитанието на политиците се гради в училище. Липсата и дефицитът на това възпитание го показват днешните българи. Говорим за хора като общественици, като изградили се в една или друга професия, като държавници каквито се очаква да бъдат. Лично аз, ако трябва да изброявам примери за добри държавници, повярвайте ми, че ще ми бъде много трудно да посоча в настоящия етап. Така че политиците ни днес са рожби на този дефицит на възпитанието в от годините на прехода, които сякаш още не е свършил. Ако си спомним за този преход, в който някак така беше отправено посланието към българския учител, че той трябва да преподава, а не да възпитава... И резултатите видимо днес са очевидни. Сега ние сами се вторачихме в един случай, но такива думи чуваме не само към учителите и не само в официалния език на политиците, а ги чуваме доста често по различни поводи. И в това е бедата.

Това е един основен дефицит в духовната култура, който трябва да възродим.

Днес виждаме, когато дойдат важни дати в българския календар, едно приповдигнато настроение, граничещо с куртоазия, но пък на следващия ден вече го забравяме, продължаваме както си знаем, продължаваме да говорим с дефицити и някак забравяме какво сме учили и на какво са ни възпитали.

- След това Асен Василев се извини, но не сме ли свикнали някак първо да те зашлевят, а след това да ти кажат извинявай. Не е ли малко тъпо това…
- Много пъти съм казвал по време дискусии на колеги, че ако вземем пример от училище, това е нормална история от пети-шести клас. Ние, като учители, този процес дори сме го поощрявали. Когато един ученик е направил грешка, ние искаме от него първо сам да осъзнае, че е направил грешка, и след това да се извини. И нека приемем, че подобни грешки в училище са нещо нормално, но само в началния етап, а за по-големите ученици казваме: „Да не сте в първи клас да грешите и да се извинявате. Просто мислете, преди да грешите!.“
Когато виждаме такова нещо в поведението на хора, които не са в училище, които отдавна са завършили и висшето си образование, изградили са се като личности, бих им препоръчал да се върнат назад, да си помислят за своята реторика и каква е целта на един такъв израз. Лошото е, че подобни изказвания минават ей така, между другото, сякаш това е новата „нормалност“. Ето това е голямата беда в днешния ден. Затова ние, учителите, няма да спрем да казваме - това не е възпитано!

- Вие се заканихте, че учителите са в стачна готовност. Какво трябва да се случи, за да предприемете ефективни действия?
- Стачната готовност няма нищо общо със случая „Василев“. В момента стачната готовност си стои. Но трябва да поясня, че тя е насочена към финансирането на българското образование. Подчертавам това. Причината е, че парите за предучилищното и училищно образование са станали значително по-малко, поради голямата инфлация. Има такъв текст в Закона за образованието, който постановява, че парите за образование като процент от брутния вътрешен продукт не трябва да намаляват. Сега този размер, поради бруталната инфлация, е намалял. Стачната готовност е свързана с това да имаме повече пари за образование, включително за учителски и директорски заплати, включително и за всички други образователни политики, които са започнали в системата. Просто сега ние отправяме това като послание към партийните лидери, които ще влязат в управлението най-вероятно след изборите. Когато стигнем до бюджета, нека да бъдат взети мъдри решения и да избегнем тази стачна готовност.

- Когато един учител започне да получава с 200 лева повече, примерно, той дали дава 10% повече от себе си, за да ги заслужи тези 200 лева, или ги приема като даденост и продължава да работи по същия начин?
- Ако един учител получи нещо над заплатата, това би му се отразило като добър мотив, но в момента не сме в тази хипотеза. Ние в момента искаме увеличение на парите в образованието, за да догоним инфлацията, догонваме и вдигаме ниските заплати. Таке че тези пари в момента са по-скоро компенсация, а не мотивация. Когато говорим за увеличена заплата на учителя, то това важи с подобен знак и за заплатата на лекаря, на полицая, на художника. Ако заплатите са увеличат, със сигурност ще има ефект. Но ние не сме в тази хипотеза. Ние търсим начин учителя да го запазим, защото заплащането на учителския труд и работата, която върши, стресът, на който е подложен, далеч не е релевантен на парите. Заплатата е много по-ниска и това е може би една от причините младите да не издържат и да не желаят да остават в професията.

- Проучване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ показва, че около 70% от учителите напускат професията още през първата година, а тези под 35-годишна възраст често се преквалифицират. Защо…
- Това проучване беше част от един проект и е факт. Това е един негативен индикатор на това, което става в системата на образованието. При увеличаването на заплатите се породи желание на студенти да записват учителски специалностите. Дори и със закон се запазиха да не се закриват педагогически специалности във висшите учебни заведения, но въпреки това, завършвайки студентите и ставайки учители, не остават много в професията. И това не е само заради пари, защото и парите не са толкова много. Чистото трудово възнаграждение на един започващ учител е около 1200 лева. Това със сигурност е по-малко от много други професии, при които има в пъти по-малко отговорности и не са толкова обществено значими. В този ред на мисли трябва наистина да направим една добра национална политика за привличани и задържане на младите учители. Това никак не е успешно в момента. Трябва да видим кои са факторите, които отблъскват младите учители – това е бумащината, това е трудното партниране с родители, нарушаването на училищните правилници от учениците, без инструменти за въздействие от страна на учителя, това е липсата на институционална подкрепа.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    43 5 Отговор
    За съжаление учители почти не останаха.
    Преобладаващо са преподавателите.

    Коментиран от #81, #83

  • 2 Стефан

    36 11 Отговор
    Гласувайте за Боко Тиквата и ще свали всички цени. Като Тодор Живков. Нали му беше шофьор, знае как.
    Пък и е един такъв възпитан ...
  • 3 Само питам

    43 13 Отговор
    Докога ще ни облъчвате с гнусни герберасти на Хранилка при Банкянския похотливец ?!?
  • 4 Справедлив

    39 11 Отговор
    Това ,което отблъсква младите учители е простотията,която цари в учителските колективи.Тьотки,които са замръзнали в развитието си и чиято единствена цел е да клюкарстват и да подливат вода на младите си колеги.Увеличоването на заплатите на учителите та калпак ,без да се изискват резултати е последния. пирон в ковчега на българското об разование пропито от неграмотност,некомпетентност и липса на всякаква креативност.Разбира се има изключения,но те са пренебрежимо малко на фона на всеобщия упадък.

    Коментиран от #8, #32, #82

  • 5 умен

    53 13 Отговор
    и тоя е недоучил. Асенчо просто и ясно го каза: учителите са недоплатени. А всички се правят на ощипана мома. Заплатата на учителите трябва да е няколко хиляди, ако искаме резултати. Как една учителка, която си плати квартирата и консумативите и храната, да й останат пари за чорапогащи?! Как да всява респект сред родители и ученици като телефона в джоба на лекето, което разваля дисциплината в класа, струва повече от нейната брутна месечна заплата?! Давайте сега минусите да видим колко не са схванали какво е казал Асенчо.

    Коментиран от #10, #15, #45

  • 6 Чичо

    23 1 Отговор
    За всеки човек, политик, учител, журналист … се съди по резултатите от делата му... За пишман журналистите е по-важно, кой какво е казал.
  • 7 Пенсионер

    31 13 Отговор
    Бил съм и даскал. Това , което каза Асен Василев е истина, въпреки , че се извини. А тази "госпожица" д-р по нищо от гейберастко време защитава ОПГ ГЕРБ.
  • 8 умен

    17 5 Отговор

    До коментар #4 от "Справедлив":

    За тьотките си прав, за другото не. Кви резултати с родители, които мъкнат децата си по кръчмите(бил съм свидетел на такава майка)?! А знаеш ли че тези увеличения са за пред обществото общо взето, защото училищата са с делегирани бюджети и увеличение ще има, ако има пари в бюджета при това следващата година, защото вече е получен, разпределен и одобрен?

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ПСР

    33 5 Отговор

    До коментар #5 от "умен":

    И аз тъй мисля.Изцепи се Кокорчо,назовавйки истината.Ама аз,какви неща съм чувал по-преди,от устата на действащ Премиер,леле!Мисирки,тулупи,гадове,истерични жени ли не бяха,булю,булю.....
    Това,за заплатите,пак пресилено.На никой не му стигат.Механичната опорка-"да дадем на учителите,лекарите,полицаите"ми втръсна.Да,да дадем на тези,които са го заслужили.На болничен директор,с 50 бона месечно ли да дам?!Или на ченгето-корумпе,прибиращо по 200 евро на нелегален мигрант?!Или на някои учители,работещи главно частни уроци,за разните му там подготовки?!
    Така е,трудно е да си учител днес,камо ли добър.Моите деца,завършиха преди 5-6 години,но още помнят с обич и уважение,прекрасни учители техни от гимназиите.Но пък и децата ми са възпитавани в уважение,към тази професия.Домашно възпитание.

    Коментиран от #17, #19

  • 11 Явно

    6 8 Отговор
    "че към един човек, към една професия трябва да се отнасяме с уважение." Ако една учителка ходи със скъсан чорпогащник на работа, или един учител със смачкана риза или, недай боже, с нелицеприятни дрехи, ТОЙ не се отнася с уважение към професията си. Явно ще трябва учителите да се превъзпитават, ако това ще защитаваме.
  • 12 СПОРЕД МЕН

    24 3 Отговор
    Този представител на ОБРАЗОВАНИЕТО изглежда не знае какво е МЕТАФОРА. Буквалното възприемане на думи говори за нисък интелект. Ако Асен беше казал, че учителите ходят "голи и боси", то този разбирач щеше да възприеме думите, че наистина ходят голи и боси. Прости хора се срещат и сред ОБРАЗОВАНИТЕ.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Навалний

    12 3 Отговор
    Прост даскал, нищо не може да се направи!
  • 15 Бай Иван

    19 5 Отговор

    До коментар #5 от "умен":

    Значи викаш като им направят заплатите 3-4 бона на учителите (те и сега някой не са далече от такива заплати), ще плеснат с ръце и ще поумнеят и ще започне едно преподаване т.е. учителстване щото всеки български ученик ще е не за Кеймбрич ами даже отвъд!

    Коментиран от #21, #23

  • 16 Навалний

    12 4 Отговор
    Посоца си имаше една велика приказка! Да го дадем друго ако не, поне един прост даскал да стане!

    Коментиран от #87

  • 17 умен

    14 4 Отговор

    До коментар #10 от "ПСР":

    Как учителя да е ангажиран в училището и с обучението като му е по-изгодно да дава частни уроци и работата в училище им е само заради осигуровките?! Как да прилага нови методи и да прави интерактивно обучение като за това се изисква техника и софтуер и най-вече време, което никой няма да му го заплати? Жена ми е с първо ПКС(по високо няма) дала е хиляди левове за тези ПКС-та(4-5 бяха на брой) а заплатата й се увеличи с 100. Маймуни с трици не се ловят!

    Коментиран от #30, #38, #62

  • 18 Хи хи

    9 17 Отговор
    Най хубавото от цялата работа е, че Кирчо и Кокорчо загубиха гласовете на учителите ,пък нека после се извиняват колкото иска. Според НСИ за 10 години заплатите на учителите са се дигнали с 258 % при 17 % инфлация , Кокорчо им дигна заплатите с 12% , при 17 % инфлация за година.
  • 19 Родител

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "ПСР":

    Децата ти са имали късмет.Попаднали са на изключенията.Няма как да ги уважавам учителите когато си ровят телефоните цял час ,а на децата урока се преподава от платформата "Уча се ",която ние родителите сме принудени да купим.

    Коментиран от #29

  • 20 Мунчо

    10 4 Отговор
    100-те хиляди секачи от Коми надокараха рускини тук, които всички станаха даскалици! първо по руски или директорки или заместник директорки и след това се превърнаха в стълб на българското образование!

    Коментиран от #88

  • 21 умен

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Иван":

    Моля за примери за 3-4 хиляди лева заплата за редови учител(училище, град)! Достигат 2 хиляди за учителите пред пенсия с 40 години трудов стаж само в едно училище и ако са приблежени(подмазвачи) на директора, който е феодал, защото е несменяем(няма мандат). А пример, че като се дадат пари и се повишава качеството, имам. Виж ИТ сектора. Там заплатите започват от 2 хиляди чисто плюс бонуси.
  • 22 Aлфа Bълкът

    16 1 Отговор
    Има някакво тинейджърско предаване по БНТ, версия на "Последния Печели".
    Въпрос към участниЧКА:
    – Къде Алеко Константинов е видял небостъргачи за първи път?
    Отговор:
    – Лос Анджелис!
    И водещият се избъзика:
    – До Лос Анджелис и назад!
    Бяха 3 момичета и едно момче.
    Момичетата 90% oт нещата не ги знаеха, момчето ги водеше с голяма разлика.
    Ама последния кръг като започнаха едни въпроси за Шакира, Риана, Бионсе и го стигнаха.
    Чак дузпи играха, кой е богът на прабългарите и тогава момчето спечели.
    Иначе момичетата се бяха нагласили, евала.
  • 23 умен

    9 5 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Иван":

    БТВ и сега имаме ученици в престижни западни университети и масово учениците заминават да учат на запад, представи си какво ще стане, ако учителите масово получават хубави заплати. Качеството го имаме, парите са малко. С трици маймуни не се ловят!
  • 24 Запознат

    8 12 Отговор
    Кокорчо обича да носи чорапогащи с дупки под костюмчето си. Казва че това му навявало приятни спомени със Спецов.
  • 25 Димо

    16 8 Отговор
    Качеството на образованието в България е много ниско.Последните 10-15 години за да те назначат за преподавател трябва да служиш на ГЕРБ. Затова и с толкова калинки,такова качество. Както във всяка държавна или общинска структура.Синдикатите и те са слуги на силния на деня!
  • 26 Димо

    12 7 Отговор
    От тая подлога синдикална не прочетох грам критика към основния виновник за разпада в образованието мафията ДПС-ГЕРБ! Вижте къде се намираме в класацията на университетите например.
  • 27 синдик

    10 5 Отговор
    Тоя д-р сигурно Мутрата от Банкя го е назначил за синдикалист както икономиста Киро Ананиев за министър на здравеопазването.И стига с тия учители 4 месеца отпуск,за облекло-600лв,ДМС,иновативни наградки,др. награди ,пребират от децата закуски,млека и плодове по време на пандемията и кашкавал и краставици. А после децата ходят на частни уроци и цунта и всяко междучасие бягат за по цигара пред училището поне така е с учителите в Русе

    Коментиран от #31, #33

  • 28 дефицит на възпитанието

    9 0 Отговор
    Не ти е виновен прехода, виновен ти е горния етаж-не служи само за хубост!
  • 29 ПСР

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Родител":

    Може и така да е.Години са минали.
  • 30 ПСР

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "умен":

    А някой да го е карал насила да става учител?!По тази логика,всяко ченге,ще каже,че да се рекетира на пътя или по границата е морално.Всеки доктор,ще таксува дейности,които Касата заплаща.Приемайки една професия,за която обществото плаща,подписваш договор.Като не те устройва-опции много,вклч.и на свободния,конкурентен пазар.

    Коментиран от #36

  • 31 Кико

    6 7 Отговор

    До коментар #27 от "синдик":

    Не по 4, а 6месеца отпуск, заплати през 3 месеца увеличение, бонуси за топло време, пари за дрехи 10000лв, спа процедури, хотели и фитнес без пари... А също работа с ултра задоволени и глезени деца, родители с претенции до луната и обратно, бумащина колкото душа иска, извън работно време, особено в края на срока и т.н Ако Ви се струва добре започнете и вие работа като Даскал и ще усетите всичките тези благинки. А и като бонус на бонуса ще си имате и краставици в къщи.
  • 32 Кико

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Справедлив":

    Повечето неща са така, но докато има делегирани бюджети и децата са ходещи касички така ще е. Те учителите го е страх да пишат двойки вие качествено образование искате

    Коментиран от #34

  • 33 умен

    6 3 Отговор

    До коментар #27 от "синдик":

    Лъжи. за облекло са май 200-300 лв на ГОДИНА не на месец. ДМС -НЯМА. Картата мултиспорт се заплаща от учителя(поне в училището на жена ми е така) за малките градове и села няма смисъл от нея. Ваучери нямат също. По време на пандемията училищата бяха затворени кви млека и кашкавали те гонят?!
  • 34 умен

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Кико":

    до 4-ти клас нямат право да оставят на поправка ученик.
  • 35 Що е то?

    6 1 Отговор
    Господинчо, респект и уважение е едно и също, едното не допълва другото, нито пък го изключва. Това първо. Второ, възпитанието се дава вкъщи, то трябва да подпомага учителя в работата му с децата и родителите. На училището не му е по силите да дава домашно възпитание, защото то е институция. Трето, не е ясно какво прави човек с такава понятийна каша в главата в (която и да е) организация, именуваща се “Образование”.
  • 36 умен

    4 3 Отговор

    До коментар #30 от "ПСР":

    а по твоята логика да закриваме длъжността/специалността учител?! и всички да ставаме ИТ?!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 инженер

    10 6 Отговор

    До коментар #17 от "умен":

    Стига с тези недоучили учители. Никъде по света учителите не взимат повече от лекарите и инженерите и никъде не се търпи такова нахалство да не си вършиш работата, защото ти е по-изгодно да даваш частни уроци. Просто това е нивото на възможности на тези хора и стига хленч. Ако не им харесва да станат инженери и да работят по осем часа с 20 дни отпуск, да да вземат почти същите заплати и да трябва цял живот да учат за да могат да си вършат работата или да станат лекари пак с 20 дни отпуска, нощни дежурства и почти същата заплата. Тогава ще баде невероятен рев от страна на това нахално съсловие, което е пълно с подмазвачи, партийци и некадърници. Има все още и много свестни, но те са само 10%. Ако се продължи раздаването на пари на калпак и те ще изчезнат.

    Коментиран от #40

  • 39 Алм13

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Справедлив":

    Прав сте! Наистина е много ниско интелектуалното ниво, след като учителите се обидиха, че ходят със скъсани чорапогащи, а не се обидиха, че Василев им каза направо, че НЕ СА НОРМАЛНИ.
  • 40 умен

    4 3 Отговор

    До коментар #38 от "инженер":

    Обратната логика също е вярна. Като им е толкова зле за инженерите и лекарите и са им малки отпуските да станат учители. Ще помоля за примери за инженери и лекари, на които са им по малки заплатите от редови учител. Жена ми ходи на лекар специалист, който приема 2 дена в седмицата с направление а останалото време на свободен прием срещу 200лв на преглед. Този лекар ли е с по-ниска заплата? Наскоро бивш колега инженер(1 година опит) смени работата и започнал на 2400 чисто при средна учителска БРУТНА заплата 1700лв. Кои са тези инженери и лекари питам?

    Коментиран от #79

  • 41 Тома

    12 3 Отговор
    Всички знаем че министерството на образованието гъмжи от гербери и депесари които занулиха знанията на учениците.Че и този се показа да ни разправя глупости.Тиквата ли ви вдигна заплатите бе мушморок а
  • 42 Ти си

    5 0 Отговор
    Много е тъпо когато доктори от синдикат образование използват думи (от която едната е на чужд език) с еднакво значение за да покажат колко са ентелегентни пред стадото ....
  • 43 дебела кратуна

    4 7 Отговор
    Според мен всичко е от завист. Просто кокорчо има фетиш да ходи със скъсани жартиери, ама не върви щот е от мъжки пол и завижда на даскалиците.

    Колкото до качеството на преподавателите - не може у вас да възпитаваш детето си като мутрочалгар и да очакваш училищната институция да компенсира некадърността ти като родител.

    Коментиран от #55

  • 44 Ти си

    7 0 Отговор
    Възпитание изградено в училището на времето се рушеше от улицата а сега от телевизора и всички останали електронни медии ...
  • 45 времето

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "умен":

    Асенчо каза две неща: учителите са недоплатени и затова в училището сега работят некачествени учители, които трябва да подменим. Гневната реакция е срещу второто внушение. Дали със скъсани чорапогащници, или със стари палтенца, учителският труд винаги е бил подценяван, но на такова публично унижение никога не е подлаган. Извадиха възпитанието от педагогиката, защото не бяха наясно какви ценности са нужни на обществото, и сега берем горчивите плодове. Има един прост принцип във възпитанието - единство в изискванията към децата. Настройват родителите срещу учителите...Разбиха учителския авторитет, сега разбиват и родителския. Не знам каква е целта, но със сигурност не е към добро.

    Коментиран от #50

  • 46 Наблюдаващ

    7 1 Отговор
    Какво лошо е казал Асен Василев за учителите. Според моите наблюдения, каквито учениците такива и учителите. Не подценявам учениците, но са от малцинствата и учат всипки в икономическият техникум. Изгониха умните учители и дойдоха учители с по малко знания. Но е нормално. Щеше да е ненормално, ако преподаваха на деца посланици и т н.
  • 47 От мен

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Справедлив":

    Напълно съм съгласен.Прав е Асен Василев. В малките населени места повечето от учителите са наистина "тройкджии", които станаха преподаватели, а не учители, когато в тези малки населени места сносните заплати се оказаха в местото РПУ, ОБЩИНАТА И УЧИЛИЩЕТО. По обясними причини най-разстеглив е щата именно в училищата и именно там в последните години, когато калинките нямаше на къде акостираха точно там. Когато аз бях ученик ЧОВЕЦИТЕ които бяха учители бяха Хора с призвание и мечти да бъдат именно учители, а не зачлатаджии каквото са в момента повечето, а също е вярно и за тьотките. Родителите, за който пишете че водят децата си по кръчми са били също сред учениците на въпросните зачлатаджии и тьотки. НО, има и не може да се отрече и сега млади и с призвание, но в отровната среда или не издържат и напускат или заприличват след някоя година на смолните.

    Коментиран от #51, #57

  • 48 Тулуп

    4 4 Отговор
    Много вярно го каза Асен Василев. Учителите бяха принизени с унизителни заплати много, много години. И да си спомним как ги хулиха управляващите и настройваха цялото общество по време на учителската стачка.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 умен

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "времето":

    Второ твърдение не е вярно. Правиш внушение. А дори да допуснем, че е вярно, то просто е казал че царя е гол.

    Коментиран от #63

  • 51 умен

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "От мен":

    за малките населени места за съжаление е така. Там нямам идея как ще се оправят нещата. Иначе за тези родители с кръчмите са възпитавани и обучавани точно от онова "златно" поколение от онова "златно " време, което някои наши съграждани величаят.
  • 52 Точен

    4 3 Отговор
    Целта на Кирчо-Кокорчо и всички соросоиди около тях и в други партии като ДБ, ГЕРБ, ДПС, новите леви-станишевки е да подменят "старите" учители, които са твърде консервативни и не приемат натрапваните им джендърски модели. Вместо това трябва да дойде нова смяна ентусиазирани хунвейбини с високи заплати, за да провеждат налаганата от ЗапАда линия на превръщането на децата в трансполови глобалистични зомбита, нехаещи за Семейство, Род, Родина, за истински знания. Този процес върви от няколко години, но сега директивата явно е да го ускорят. Ненапразно западняците отново натискат яростно за незабавното приемане на Истанбулската конвенция. Ненапразно соросоидните метастази скочиха като един срещу решението на Върховния касационен съд против смяната пола и лесното му отразяване в личните документи.
  • 53 хм хм

    5 2 Отговор
    Тези 11 брутни заплати при пенсиониране на учители от кой фонд се изплащат?
  • 54 Леля Асена Спецова проста като

    3 3 Отговор
    Другата краварска марионетка простия Киро парапета!
  • 55 Справедлив

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "дебела кратуна":

    С настоящите учители и техния интелектуален капацитет немогат да компенсират нищо.Никой не иска от тях чудеса.Все пак много от даскалите също са с манталитет на мутро-чалгари и би трябвало да се справят със себеподобните.Вчера бях изненадан,че трябва да дам пари за екскурзия до Париж за двама на класната.Директорката дала картбланш за такива иновативни подаръци.Може би ще дам .От благодарност,че няма да я виждам повече и да я слушам как не може да каже едно изречение в правилен словоред.
  • 56 Хххх

    3 2 Отговор
    Имаха знания завършилите преди 20 години. Но както ми бе казал агронома ергенина преди повече от 20 г Калоян, иде х друг народ и дойде, а българите ги убихте, вие политиците, като все ни занимавахте с възродителния процес. Удряхте умните учители, а преподавателите в студентските книжки им слагали пари ни казваха, за да им пишат високи оценки в дипломите. Минало свърлено и резултата го виждаме ори Гн Билалов, Стани богат, до 500 лева, първа сума са с джокер, има ли смисъл да гледаме отличните ви дипломи, за нищо не оставащи. И в НС явно и там калинки. Следва всипки да минат през Билалов и Оркин Горанов и кой е умен да влиза в НС, а не чучулиги с купени дипломи. Не че ме интересува. Не искам да обидя учители, но които познавам, а те бяха врата до врата, а тя простовата, нервна, злибна, бедна и син като нея, назначиха го в виваком и го изгониха, че е неук, каквато майката такъв и сина, а бащата нервен, би убил човек от лудост. Използваха пролука и станаха на ромите в икономическият техникум преподаватели. Чакаме на пазара автобус и от цял автобус слизат те, лошо няма, от тях може би ще излязат професори, лекари, юристи, но учителите им не са ниво, което бяха преди над 20, 30 години. Дойде друг народ. Българина е на изчезване. Явно такава му е Оресията, лошо няма, от тях има красив народ и добри музиканти. Да са живи и здрави. Те и без образование се справят добре в големите мафазини на касите. Нищо против тях, не ме разбирайте погрешно, но учителя трябва да е
  • 57 Справедлив

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "От мен":

    Да .Напълно съм съгласен.
  • 58 ...

    6 1 Отговор
    Много умни деца без бкп връзки учат в Стара Загора за учители. Бедни, но умни, сираци, майка им на 48 от ковид не е между живите. Да импожелаем успех в следването и в живота. Все пак децата са отражение на родителите си. Майка им с отличен е завършила, баща й военен, вишист, майката мед сестра в мвр... И т н. Късмет на всички бъдещи учители и е време да се реформира учителската гилдия

    Коментиран от #71

  • 59 От Варна

    4 1 Отговор
    Сигурно по мое време, учителите не да получавали заплати , като на министрите. Но така преподаваха, че запомняхме материала още в час. Следобедните часове имаше кръжоци по всички предмети, кой каквото желае, изучава допълнително. Не ни стигаше времето да посещаваме навсякъде, защото в кръжоците се занимавахме с интересни неща извън учебния материал. Имаше секции за спорт, лека атлетика, гимнастика, волейбол, баскетбол. Надали учителите са получавали допълнително към заплатите, тези мероприятия си бяха по програмите. Затова не познавахме “частни уроци”, като понятие. Към по-добрите прикрепваха от по-посредствените деца( винаги е имало такива), да им помагат за по-добър успех. Тогава в университет се влизаше с отлична диплома и най-малко мн.добър от два приемни изпита.Като гледам предаването” Стани богат”, там си личи разликата в общата култура на поколенията. Сега всички млади питат Гугъл, но болшинството не могат да свържат две смислени изречения, ако трябва да обяснят нещо. Та, заплатата не е критерий и стимул да работиш съвестно, ако нямаш такава потребност “от вътре ти”. А тези загрижени лидери правят тези предложения с тънката мисъл, че и техните заплати хвърчат прогресивно заедно с учителските . Тук е разковничето.

    Коментиран от #65

  • 60 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    8 0 Отговор
    Щом учителите са доволни от заплатите си. И не ходят гладни и със скъсани дрехи на работа. Значи заплатите им са добри, ТОГАВА ЗАЩО ДЪРЖАВАТА ДА ИМ ПОВИШАВА ЗАПЛАТИТЕ?

    Според мен освен размера на учителските заплати трябва да се говори и то много ЗА КАЧЕСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО/УЧИТЕЛИТЕ/, за съдържанието на УЧЕБНИЯ МАТЕРИАЛ и ЗА НАЧИНА НА ПОДНАСЯНЕТО МУ.
  • 61 Радини вълнения

    6 0 Отговор
    Много са малко тия, които могат да се наричат учители. Останалите са хора с диплома за преподавател. Щом синдикатът им се възхищава на постиженията на тиквата - ясно е и нивото на по-голямата част от членовете му.
  • 62 Частни уроци

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "умен":

    почти няма вече. Във ВУЗ-овете приемат без приемен изпит от много години, даже ходят по училищата да ги записват за студенти. Изключение са само медицинските университети, за там се учи биология. На умните деца не са необходими частни уроци, само за посредствените с амбициозни родители.

    Коментиран от #68

  • 63 времето

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "умен":

    Василев казва това: " когато оставиш учителите да ходят с чорапогащници с дупки, НОРМАЛНО Е ДА НАМАМЕ НОРМАЛНИ учители в училищата и сега тепърва да навлизат нови кадри." "Ненормални" в пряко значение или "некачествени" в преносно - очевидно внушенията ги прави някой друг. И да, " царят е гол". Българското образование е в кома. И проблемът не са учителите, те са такива, каквито ги иска времето пупаво...

    Коментиран от #77

  • 64 Питащ

    5 0 Отговор
    Този г-н Юлиан, като го гледам, не е първа младост. И лично той, колко е допринесъл материално с неговото доценство. Бас държа, че не е произвел и едно копче в “трудовия” си стаж. Ами няма пари господине, защото много сте лаладжиите, а малко работещите в тая държава. На 5 млн българи нароили се два синдиката с подотдели, партии, чиновници, разни “…лози”, агенции, комитети, дружества, институти, министерства….и стана нашата “много вожд, малко индианец”. Това е причината, учителите са интелигентни и го разбират. И аз, като чета за 10-12 бона заплати на депутати , висши съдии и банкери, и аз си помечтавам, но действителността бързо ме отрезнява.
  • 65 Знайко

    5 1 Отговор

    До коментар #59 от "От Варна":

    "Като гледам предаването” Стани богат”, там си личи разликата в общата култура на поколенията."

    Аз "Стани богат" не гледам, защото над 80% от въпросите там са тъпи. Например: "Кое от изброените служи за готвене?" 1. Топка; 2. Обувка; 3. Трион; 4. Тиган ... Има въпроси свързани с някакви ВИП "личности"/сребролюбци, нарциси.../ като чалга певици, боксьори, футболисти ..., за които ама въобще не искам да знам дали са известни и с какво са известни. Примери: Въобще не ме интересува нито Кубрат Пелев, нито Грегор Димитров, нито "лелка"/баба/ Шитцингер, нито Азис ...

    По това какво гледаш си личи каво представляваш и какво ти е нивото. За съжаление такива са над 70% от живеещите у нас. Държавата ни е такава, защото такова е нивото на народа ни.

    България ще се оправи когато 1. Народа ни се образова. или 2. Народа си избере за водачи образовани хора.

    Да има изключителни образовани българи, но са много малко. Мнозинството у нас са примитивни елементарни необразовани хора. Да правописа е важен, но е второстепен, по-важно е съдържанието, от това как е представено. Да можеш да пишеш без грешки не те прави образован, прави те грамотен. Многото четенето те прави образован, а не писането. Грамотноста е на степени, 1. да можеш да четеш, 2. да можеш да пишеш, 3. да пишеш без грешки, 4. да можеш да учиш другите на грамотност...

    Да си образован означава да си запознат с написаното на изключителни хора. Да си образован означава да си запознат с противополо

    Коментиран от #66, #69

  • 66 Знайко

    5 2 Отговор

    До коментар #65 от "Знайко":

    Да си образован означава да си запознат с написаното на изключителни хора. Да си образован означава да си запознат с противоположни теории комунизъм-феодализъм-диктатура-демокрация или комунизъм-"капитализъм". Да си образован означава да си запознат с ученията на Буда, Иисус, Мохамед, Мартин Лутер, Жан Калвин, ... Платон, Кейнс, Маркс, Хенри Форд, Андрю Карнеги... над 70% от българите са много елементарни хора/плебеи/, които я са порчели една, две книги през живота си, я не.
  • 67 Айде

    6 2 Отговор
    С дупки сме, ама не сме! Дайте ни пари! Глупава демагогия от синдикалиста!
  • 68 Хахаха

    7 1 Отговор

    До коментар #62 от "Частни уроци":

    Питай родители на седмокласниците,има ли някой да не ходи на частни уроци?Учителите по математика и БЕЛ не могат да си преброят печалбите,данъци-няма.
  • 69 От Варна

    1 3 Отговор

    До коментар #65 от "Знайко":

    Мили ми Знайко, уж не гледаш “ Стани богат”, пък цитираш дословно въпроси и ги определяш като тъпи? И друго, не се напада така човек, който изобщо не познаваш. Ти си едно агресивно , младо същество, дано помъдрееш с годините, на младите е простено донякъде… Бъди здрав и все така се просвещавай! Желае ти го един чичко, поживял доста и отглеждащ твои връстници. Само да допълня, че децата ми са добре възпитани в уважение към околните, особено по-възрастните хора.

    Коментиран от #73

  • 70 урко

    8 4 Отговор
    Брейй, много обидени тия даскали бе! То страшна работа! Само че реалността е още по-лоша! Превърнахме учителите в една от добре заплатените професии, а резултати в образованието няма! Даже става по-зле. Отгоре на всичко те постоянно реват за още и още пари. Не знам колко ходят със скъсани чорапогащи, но има пълен хаос, липса на уважение и дисциплина. Пълно е с учители на пенсионна възраст. А през тия 2 години всички се научиха на мързел- т.нар. дистанционно обучение беше пълна пародия.Учителите се правят че работят ,
  • 71 Зевзек

    5 1 Отговор

    До коментар #58 от "...":

    Точно пък за деца с бащи военен или мвр... няма да се съглася, че са умни.

    На изброените генетично им е заложено да не мислят, а да изпълняват разпорежданията на висшестоящия тиквеник. В повечето случи висшестоящия тиквеник е по-прост от низшестоящия тиквеник. И това винаги води или до напускане на висшестоящия, или до затъпяването му.

    Не само в България е така. Научих, че Доналд Тръмп също е минал през подобно "образование", преминал е през американска военна академия. Където се е учил от по-тъпи от него.
  • 72 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    4 3 Отговор
    Еей, освен да реват непрекъснато за пари друго не научиха тези алчни хрантутняци. Защо веднъж поне не казаха на какво са научили децата, защото те са неграмотни и това никой не го отрича, защо веднъж не споменаха, че дерат по 10 кожи от родителите за частни уроци, че почивката им е 3 месеца, че работят до обяд и т. н. Могата да искат повече пари само тогава, когато нито едно дете, нито едно, е обучено от тях така, че да няма нужда да взима допълнително части уроци. Да се засрамят накрая!

    Коментиран от #86

  • 73 Знайко

    4 0 Отговор

    До коментар #69 от "От Варна":

    "Мили ми Знайко, уж не гледаш “ Стани богат”, пък цитираш дословно въпроси и ги определяш като тъпи?"

    1. Не гледам "Стани богат", един-два пъти в началото, не е гледане, а любопитство и проучване какво представлява. Понякога гледам откъси ПО ПРИНУДА, защото ги пускат в рекламите.

    2. Въпроса, който съм дал за пример си го измислих сам, не съм го гледал в "Стани богат". Такъв въпрос може да измисли и 5 годишна дете.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Бойко Борисов

    1 3 Отговор
    Смотаняк
  • 77 умен

    1 2 Отговор

    До коментар #63 от "времето":

    Тука под нормални/ненормални може да се крият хиляди неща, ти просто си избрал едно от тях. Може да е имал впредвид, че няма млади кадри и тепърва навлизат такива а не че са некачествени! По-нагоре бях писал, че си ги имаме качествените учители. Медалите и студентите в западните университети го доказват. И бях писал защо са "ненормални" в момента учителите.
  • 78 българин

    3 2 Отговор
    Този доктор бавно развиващ ли е, неграмотен или от тези, които четат и слушат но не схващат съдържанието на казаното, смешници, нищо обидно спрямо учителите не е казал Василев, раздуха един фейк, но това идва да покаже, че ръководството на "синдиката" , което избълва тези нелепици прави лоша реклама на работата и класата на учителите щом толкова "учени" люде и диплома за начално образование не заслужават с показаното невежество, некомпетентност и словоблудство.
  • 79 Тодор Димов

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "умен":

    Никакъв "умен" не си ти! А си долна комуняга! От най-отвратителните.
  • 80 Тодор Димов

    1 1 Отговор
    Докторе... а бе, те гащите им с дупки. Очевидно така им е по-удобно - пусти мързел, не уморява човека, а само го мъчи.
  • 81 Тодор Димов

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    И така трябва да бъде! "Преход" - към какво "прехождате"? А после? Да сеете царевица и да я отглеждате... не можете. Какво можете тогава? Да произвеждате отпадни продукти - ама сутрин минава кучето и ги изяжда.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Тодор Димов

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    Така трябва да е! После и те ще отпаднат. Няма да има нужда и от тях - оглупелият дърт газ ще знае всичко. А то е само едно... после, дано мине кучето.
  • 84 Тодор Димов

    0 1 Отговор
    А бе-е... не можахте ли да накарате тия клети учители да си говорят за футбол? Знаят ли те кой е ГУНДИ? Ако не знаят това какви учители са? Кой идиот им е дал диплома?
  • 85 Даскалиците

    0 1 Отговор
    от "евротип" са професионалки..
  • 86 Тодор Димов

    0 1 Отговор

    До коментар #72 от "ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ":

    Ти не си ГЛАВАНАК, а си ГЛАВУРКО. И "сметанката" ти служи единствено за спасителен пояс ако попаднеш във вода.
  • 87 Тодор Димов

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Навалний":

    Е, нали го дадохте!
  • 88 Тодор Димов

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Мунчо":

    Берекет версин, берекет версин...