23 Март, 2023 09:07 2 460 13

Защо свидетелите на природни бедствия изпитват страх, вина и тревожност… Психологът Елица Станева-Бритън пред ФАКТИ

  • елица-
  • станева-
  • бъртан-
  • страх-
  • паника-
  • тревожност-
  • бедствия

По време на катаклизми мозъкът ни активира тялото във фаза „бий се или бягай“, а други пък замръзват или се дистанцират от събитието, казва психологът

Защо свидетелите на природни бедствия изпитват страх, вина и тревожност… Психологът Елица Станева-Бритън пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Земетресението в Турция и Сирия, взело близо 50 000 жертви, е красноречив факт колко сме безпомощни пред природата. В последните десетилетия бедствията, в резултат от зачестяващите екстремни метеорологични явления, предизвикват у хората дълбоки емоционални преживявания. По темата пред ФАКТИ говори Елица Станева-Бритън. Тя е психолог по образование, завършила е бакалавърска степен в СУ „Св. Климент Охридски” и магистратура в Мюнхенския университет “Лудвиг Максимилиан”. Научните ѝ интереси са в сферата на екологията и са свързани с ефекта на климатичните промени върху психологията на хората и концепцията за климатична справедливост. Интересува се от екологично градинарство, спелеология и подпомагане на връзката на децата със Земята.

- Г-жо Бритън, през последните 2 десетилетия броят на екстремните климатични събития е нараснал с 83%, а природните бедствия са се увеличили с 43%. Но защо природните катаклизми водят и до засилени здравни, психични и социални проблеми?
- Климатичните промени и природни бедствия водят до множество проблеми, които са взаимосвързани. Една от тези промени е наистина видима на индивидуално ниво. Например, природните бедствия - освен директни жертви, могат да доведат до множество здравословни проблеми, включително разпространение на инфекциозни заболявания. От друга страна, свидетелите на природни катаклизми често изпитват емоционални проблеми като страх, стрес, вина и тревожност, като някои дори губят желание за връзка с общността и дори за живот. Бедствията неизменно водят и до други проблеми като безработица, социални безредици и икономически последствия. Ето защо проблемът е многостранен.

- Как човек действа и се държи емоционално по време и след бедствие? Как се преодолява страхът…
- Човешките преживявания биха трудно се категоризирали, но все пак учени разграничават няколко често наблюдаващи се преживявания и поведения. По време на бедствия някои индивиди вземат бързи решения, тъй като мозъкът ни активира тялото във фаза „бий се или бягай“, други пък замръзват или с други думи се дистанцират от събитието и не реагират. Наблюдават се също така и масова паника и социални безредици, тъй като сме често склонни да копираме дори негативно социално поведение. Може би най-интересното проявление на човешко поведение от социална гледна точка е социална взаимопомощ. Тя също играе решаваща роля при преодоляването на страха и намиране на смисъл в бъдещето.

- Как едно бедствие влияе на емоционалните преживявания на оцелелите и свидетелите...
- След бедствията на индивидуално ниво протичат множество емоционални и когнитивни процеси като тъга, тревожност, стрес и дори вина. Докато подобни преживявания са нормални, когато те не са адресирани правилно, било чрез разговори с психолози или чрез намиране на социална подкрепа, те биха могли да прераснат в хронични и да доведат до проблеми в нормалното функциониране на човек. Тук трябва да отбележим, че социалният контекст също играе значима роля, защото често най-уязвими жертви биват жените, децата и маргиналните групи, тъй като често техните преживявания биват неглижирани.

- Опустошителните земетресения в Турция и Сирия, взели живота на близо 50 000 души, показаха как бива отключено желанието за взаимопомощ, доброволчество и човечност. Какво изпитва човек, когато помага…
- Земетресенията в Турция и Сирия наистина показаха нашето желание за взаимопомощ, дори и на непознати. Учени обясняват подобно алтруистично поведение с отключването на химични процеси в мозъка ни, които водят до по-ниски на стрес и по-високи нива на щастие. От друга страна, подобно поведение ни приобщава към дадена група и ни дава смисъл в живота. Има и изследвания, които показват следното - когато човек наблюдава друг да върши неща за общността, той се включва също. С други думи, подобно поведение е заразно… и дано го проявяваме не само по време на бедствия.

- Може ли да сравним преживяването на смъртта от природно бедствие с това от война и тероризъм…
- Да, тъй като и бедствията, и войната, и тероризмът са изключително сериозни фактори, които нарушават нормалния ни живот и са предпоставка за психични проблеми. Тяхната мащабност поставя човек пред допълнителна несигурност и страх, което може да доведе до дълготрайни проблеми на психично ниво.

- Шок, тъга и тревожност са сред честите общи преживявания при природни катаклизми, но много хора отговарят на това с гняв, подозрения и параноя. Защо е така…
- Природните бедствия и аварии влияят наистина подобно на жертвите и свидетелите им, но интересното е, че авариите са посрещнати с гняв и подозрения, тъй като човешка грешка е честа предпоставка за авариите. Ето защо хората подхождат с гняв, че институциите, които е трябвало да ги защитават, не са изпълнили обещанията си, което води до недоверие в авторитетите, което от своя страна може да прерасне в параноя и конспиративно мислене.

- Според научни доклади посттравматично разстройство става все по-разпространено като преживяване на индивидуално ниво след бедствие. Как си го обяснявате?
- Да, данни сочат, че около 60% от мъжете и 50% от жените преживяват травмиращо събитие, включително бедствия. Това е така поради по-голямата честота на климатични катаклизми, които наблюдаваме, наред с икономическата и социална несигурност, които ни заобикалят. Това поражда повтарящи се стресори и когато човек не получава адекватна експертна помощ, той трудно би изградил психологическа устойчивост, с която не само да оцелее, а да живее пълноценно.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само по фамилията се позна,че

    19 0 Отговор
    Уникални Умнотии ще нареди тази

    Коментиран от #12

  • 2 МВР ФРАНКЕНЩАЙН

    5 2 Отговор
    Главният прокурор Гешев(ТЕРОРИСТ) и негови мутри буквално зомбират цяла България с честоти, наслагали са усилватели в цяла България ! Този из.верг работи против всички Българи, а МВР му слугуват като Компаньнки на всяка цена, за капак следят електронно Българи в Целият Европейски Съюз !

    Коментиран от #3

  • 3 Един момент

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "МВР ФРАНКЕНЩАЙН":

    Отде у тиквата толкова акъл че да се сетят за това?
  • 4 Раданч Татлъту

    14 0 Отговор
    Невероятен ум е госпожа Бритън!А аз досега си мислех,че по време на природни бедствия хората изпитват радост и изпадат в екстаз!💋👧🐵🥳🤡👍
  • 5 дедогошо

    10 0 Отговор
    Ами защото е човешко. Да не искаш да пеят и танцуват? Аман от психолози-психари като тая...дето ни обясняват, че черното е бяло и обратно. Аре бегай, ма.
  • 6 оня

    9 0 Отговор
    Почнаха да плашат с катаклизми, че да не отиде никой да гласува, а само калинките под строй:))
  • 7 Мафията

    4 0 Отговор
    Прокуратурата и МВР в Кюстендил работи за ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ - ГЕРБ -изтезават и убиват Българи после потулват престъпленията си, направили са от Ромите буквално принцове и принцеси за сметка на окъсаните Българи!Позор България!
  • 8 Тази Бритън

    11 0 Отговор
    Не изглежда да е наред. Май всички луди станаха психолози.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 русенец

    6 0 Отговор
    тази е пълна малоумни.. вижте и физиономията
  • 12 Донки Хот и Сан Чопанса

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Само по фамилията се позна,че":

    А също и по уникално глупавата физиономия
  • 13 Гост

    0 0 Отговор
    Баба ти само за пост-травматични разстройства си е мислила.
    Не е лошо да се знаят тези неща, но за съжаление подобни специалисти често внушават знанието за болест без самата болест да я има. И за някои това е добре дошло- дългоочавната диагноза е тук, диагностицираха ме, сега вече знам защо не ми се работи. И тази жена си знае работата. Сега отиам при нея и взимам инвалидност, до живот...