Last news in Fakti

15 Септември, 2013 15:41 3 293 0

Недоволните се обединяват

  • недоволните-
  • обединяват-
  • протестът

Гражданската платформа обеща да бъде надпартийна, с натиск над управляващите

Недоволните се обединяват - 1
Снимки: БГНЕС

На първата си общонационална среща Национален форум "Обединение" се обяви за развитие на активно гражданско общество, за граждански контрол на всички управленски нива, за достъпно здравеопазване, безплатно образование, социална защита, в подкрепа на малкия и средния бизнес.

Национален форум "Обединение" е надпартийна платформа за граждански натиск над властта на всички нива на управлението, която не се позиционира нито в дясно, нито в ляво, а в център. Форумът се обяви против всякакви разделения по всякакви критерии на протестиращите, както и за поставяне на проблемите на държавата на национално ниво.

В него участват над 40 граждански организации, които настояват протестите срещу управлението да се превърнат в постоянен граждански натиск.

Форумът беше създаден през февруари от представители на различни организации, обединени с участието си в протестите срещу властта.

Едно от основните искания на „Обединение" са промените в Изборния кодекс, обясни Иван Стамболиев. Според него е необходимо сформирането на граждански сдружения и обществени съвети за пресичане на корупционните практики.

„Необходими са промени в Изборния кодекс и включване в неговите разпоредби на изискване минимум една трета от изборните комисии да се представят и на гражданските сдружения. Нужни са законови текстове, които да позволят участието на гражданските организации в изборите чрез сформирането на граждански листи. Изграждане на обществени съвети към всички държавни, областни и общински институции, чрез които да се прилага ефективен граждански контрол и пресичане на корупционните практики и неизгодните сделки за държавата", допълни Стамболиев.

Камен Попов, председател на Национален форум „Обединение”, заяви: "Излязох на улицата през февруари да протестирам, защото съм бил недоволен, защото и сега нищо не се случва. Ние искаме да бъдем коректив на всяка една власт, нямаме за цел да управляваме. Искаме управление без олигархичните кръгове. Не желаем козметични промени на Избирателния кодекс. Искаме да има прозрачност при вземането на управленските решения", каза Попов.

На първата национална среща Иван Търпоманов, председател на Българска аграрна партия говори за това, че в България нямаме култура на уважение, нямаме култура на отрицанието, както и култура на спомена. Според него едни от големите проблеми на страната ни са демографският срив, както и липсата на връзка между потребител и краен производител.

Димитър Томов постави въпроса за разрушеното образование в България от 1990 година насам, за необходимостта държавата да стои зад образованието. Според него в момента Конституцията се нарушава – основното образование всъщност вече не е задължително. Не е ясна съдбата на 10 000 деца, които и тази година няма да влязат в първи клас. Той алармира за отпадане на учениците, предимно от ромски произход, от училищата. Томов повдигна и проблема с ниското заплащане на учителите. По думите му не е допустимо "шкартът" на кандидат-студентите да бъде в педагогическите специалности.

Образованието е важна сфера, в която има нужда от рязка промяна, според обединените граждански организации. Димитър Томов заяви, че приоритет трябва да имат проблемите в просветната област и особено тези с липсата на ромска образованост.

„В момента българската Конституция се нарушава всеки ден по отношение на това изискване, записано в нея, че основното образование е задължително. Какво друго, ако не безсилие, е това, което обяви министър Анелия Клисарова, че от 73 хиляди родени деца, които трябва да постъпят в първи клас, постъпват 63 хиляди и държавата не знае тези 10 хиляди къде са", коментира Томов.

Като други цели на Национален форум „Обединение" бяха очертани връщането на български деца от чужбина и осигуряването на подкрепа за малкия и средния бизнес.

Композиторът Кирил Икономов повдигна проблемите в областта на културата. Той отбеляза факта, че в Белгия 80 милиона постъпват от авторско право в хазната. Макар и да са дадени достатъчно предложения в тази област в България, включително и на последния министър на културата Петър Стоянович, Икономов отбеляза, че у нас нищо не се случва.

Мирослав Паскалев пък отбеляза социалните проблеми на страната ни, които опират до безумните бизнес интереси. Радослав Благоев говори за идеите в здравеопазването, Илия Златанов - за държавата и бизнеса, Николай Въжаров - за политиките за възстановяване и развитие на малкия и среден бизнес.

Национален форум обединение избра Иван Стамболиев за председател на Съвета на регионите, който ще бъде на конфедеративен принцип. В страната вече има изградени около 100 клуба.  В скоро време ще бъде съставена и програмна декларация.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове