Last news in Fakti

28 Март, 2023 09:08 6 622 30

Горски спира да провери камиони с дърва, получава юмрук в лицето! Пред ФАКТИ говори Николай Николов, шеф на РДГ-София

  • николай-
  • николов-
  • горски-
  • юмрук-
  • лицето-
  • бой-
  • дървесина

Навсякъде в София-област се сблъскваме с агресивно поведение, казва директорът

Горски спира да провери камиони с дърва, получава юмрук в лицето! Пред ФАКТИ говори Николай Николов, шеф на РДГ-София - 1
Снимка: ИАГ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Служител на Регионална дирекция по горите-София е бил нападнат при проверка във фирма за дърводобив в Ихтиман. След това той подал сигнал в полицията, че при извършена съвместна проверка с Инспекцията по труда на дейността на фирмата представител на дружеството го е ударил. По темата пред ФАКТИ говори инж. .Николай Николов, и.д. директор на Регионалната дирекция по горите в София.

- Г-н Николов, отново ставаме свидетели на нападение над горски служител в района на Ихтиман. Какво се е случило…
- На 22 март служители на РДГ-София съвместно със служители на Инспекция по труда от Софийска област извършват проверки на обекти за добив на дървесина в района Ихтиман. В така набелязаните обекти към момента на проверката не се е извършвала дейност и инспекторите са се отправили към действащи такива в землището на село Боерица, община Ихтиман. В близост до асфалтов път между селата Боерица и Венковец инспекторите забелязват три товарни автомобила, които претоварват дървесина. Проверяващите ги спират за проверка, а на място присъства и лесовъд от дружеството, което добива дървесина от горските територии. Още при слизането на служителите от служебния автомобил, въпросният лесовъд започва да се държи агресивно с тях, като цитира тенденциозност на извършваните проверки от страна на РДГ-София. Служителите на регионалната дирекция са разяснили на лицето, че проверката е инициирана от Инспекция по труда. Тогава той ударя в лицето един от горските. Последва незабавна реакция, инспекторите ни се обаждат на телефон 112. На място пристигат служители от Районното управление на МВР в Ихтиман, след което всички вкупом отиват в районното, за да им бъдат снети обяснения. След доклада на служителя, който получих, дирекцията уведоми Районната прокуратура за инцидента.

- Самата проверка какво е установила на място или тя не е могла да бъде извършена докрай…
- Извършена е проверка на документите за транспорта на дървесината, на GPS оборудването на автомобилите и не са установени нарушения по Закона за горите. Продължава проверката от страна на Инспекцията по труда, но нямам информация дали там има нарушения. По Закона за горите няма установени нарушения.

- Тогава какво е предизвикало тази агресия…
- Аз също си задавам този въпрос.

- Страх сред служителите ви, когато отиват на работа, за да изпълняват задълженията си, има ли?
- Сред служителите страх категорично няма. Ние винаги сме били на първа линия в борбата с всякакви посегателства върху българската гора. Така сме организирали работата на Регионалната дирекция, че инспекторите винаги са по двама или по трима в екип. Никога сам човек не извършва проверки. Инспекторите са преминали курс за боравене с късо оръжие, а повечето и притежава такова. Те могат да работят и с помощни средства – става въпрос за белезници, имат стоп патрони.

- Колко често им се е налагало да използват стоп патрони…
- В моята практика нямам случай на използване на стоп патрони. Налагало се е да се използват помощни средства – белезници, от време на време.

- В област София къде се сблъсквате с най-големи проблеми, когато говорим за добив на дървесина?
- Не мога да кажа, че има райони, в които има най-много проблеми. Навсякъде се сблъскваме с агресивни нарушители. Има няколко места с повече нарушения, но успяваме да упражним нужния контрол. Ако говоря генерално, навсякъде в София област се сблъскваме с агресивно поведение.

- Някакви по-специални мерки смятате ли да предприемете след инцидента. Други инциденти имало ли е с вашите служители…
- Имаше посегателство срещу екип горски инспектори през есента, но тогава се разминахме без сериозни последствия.

- В момента каква сеч е разрешена. Зимният сезон приключи. Какъв вид добив на дървесина е разрешен?
- Добивът на дървесина е целогодишна дейност. Преди зимата е малко по-активно, но това, че е минал отоплителният сезон, не е някакъв особен фактор или нещо извънредно. Има планове за добив на дървесина целогодишно, които се изпълняват.

- Колко проверки са извършени от началото на година, колко акта са съставени и какво е задържано?
-
От началото на годината до момента служителите на Регионална дирекция по горите – София са извършили 4609 проверки по Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча и приложимата нормативна уредба в териториалния обхват на дирекцията.
Проверени са: 418 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 627 обекта за добив на дървесина, 1 083 превозни средства, транспортиращи дървесина, 1 064 ловци, 107 риболовци и 1 1310 физически лица.

В резултат на осъществените дейности по контрол върху опазването на горските територии и дивеча служителите на РДГ са съставили 103 акта за установени административни нарушения по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча. Само за последната седмица на две дружества са наложени принудителни административни мерки (ПАМ) за спиране дейностите по преработка и търговия с дървесина, след като са установени административни нарушения. Задържани са 530 пространствени кубически метра дървесина, 4 моторни превозни средства, един кон, 4 каруци и 2 бензиномоторни триона. Проверките за спазване на горското и ловно законодателство продължават.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 русенец

    52 3 Отговор
    бай тошо къде си страхът правеше хората да бъдат нормални особено тъй наречените роми

    Коментиран от #6

  • 3 Малтин Димитлов

    52 0 Отговор
    Няма държава и институции, сатрапите бизнесмени са управляващите в тая кочина!
  • 4 Перо

    48 3 Отговор
    Това сигурно е циганска история! Там гъмжи от тая етнос! Защо горския не носи оръжие, той е държавно, служебно лице с охранителни функции!

    Коментиран от #7

  • 5 пожелание

    41 2 Отговор
    Стоп патроните да се забранят и да се ползват само бойни
  • 6 Малтин Димитлов

    47 2 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Тука не е нападнат от роми, а от беснеещи и безнаказани фирмаджии и бизнесмени.

    Коментиран от #8, #16

  • 7 Малтин Димитлов

    27 2 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    Тия фирми не са на роми и камионите, те може да са само работници.
  • 8 Последния Софиянец

    18 11 Отговор

    До коментар #6 от "Малтин Димитлов":

    То на ганьо само ромите са му виновни,но тръгнали като овце след Черната Златка

    Коментиран от #9

  • 9 Малтин Димитлов

    23 10 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    През последните 33 години са ни управлявали само българи, турци и евреи, но роми още не са били на власт, само отделни единици един даже беше и премиер, но крадеше за българите жълтопаветници и ги направи от мутри сега бизнесмени.
  • 10 От Варна

    39 6 Отговор
    Колко ужасно звучи това понятие” добив на дървесина”! Това си е чиста сеч на природните гори, от което се забогатява без да си вложил никакви средства и труд. Просто сечеш безмилостно дървета, за които са необходими минимум 20 години, за да стават за употреба! Унищожаваш природата, която ти позволява да си жив. Секачите са най-безмозъчните и първосигнални примати, а още по долни от тях са тези, които прибират печалбата. Да не говоря за малоумниците, дето си топлят задниците с дръвца, без да се замислят, че изгарят кислорода, който дишат! Голяма гадост е всичкото това нечовешко отношение. А никой не засажда нови гори???Като студенти създавахме с доброволен труд горите, от които днес едни твари станаха милионери. Затова се бият и ще се стрелят, кой да завлече повече, докато има. Потрес!

    Коментиран от #19, #25

  • 11 aнтифен

    16 1 Отговор
    Няма страшно, ножът е дървен
    Но предстят избори , и...трябва да бъдем внимателни с избирателите
    Какво тук значат един камоин изсечени дървета

    Коментиран от #12

  • 12 айде бе

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "aнтифен":

    Може и да си прав, ама след това ко праим,... какво избори отново, ами гората
  • 13 ПСР

    28 0 Отговор
    Понеже много копираме,на ужким,САЩ,да погледнем как е там."Горските"са със 100% статут на ПОЛИЦАИ.Т.е.,я да се опита нЕкой отворко,да им противоречи на живо!Арест,съд по бързата процедура,яки глоби,присъди и затвор,при нужда.Опитахме се да вземем какви ли не глупости оттам,но хубавото и важното-Съдебна система,Правораздаване,все ни бягат.
  • 14 иЗтУрик

    19 4 Отговор
    Все си спомням пасаж от старите учебници ПРИ КАПИТАЛИЗМА Е ИМАЛО ХИШНИЧЕСКО ИЗСИЧАНЕ НА ГОРИТЕ И ДОБИВ НА ПОДЗЕМНИТЕ НИ БОГАТСТВА

    Коментиран от #15

  • 15 Груьо

    15 2 Отговор

    До коментар #14 от "иЗтУрик":

    Ами то и сега си е капитализъм .Каква е разликата?

    Коментиран от #21

  • 16 русенец

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "Малтин Димитлов":

    да те са по нагли щото знаят че с пари ще се оттървът що не отидат в друга държава да се правят на мъже
  • 17 човек от народа

    17 1 Отговор
    дайте на горските полицейски права и бойно стрелково оръжие! да патрулират по тройки като комендантските !
  • 18 Оооо

    14 1 Отговор
    Най смешното е че има дърводобивниците фирми с Управител без назначени работници а има продажби на дървесина,
  • 19 ГУМЕН КРАДЕВ

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "От Варна":

    Ами ...... спри да дишаш , за да спасиш планетата !

    Коментиран от #20

  • 20 От Варна

    7 5 Отговор

    До коментар #19 от "ГУМЕН КРАДЕВ":

    Наистина си гумена глава….
  • 21 отговор на бай Пешо

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Груьо":

    Да ама през онова време капитализма е бил див с потури, а сега е модерен с вратовръзки
  • 22 Румен Американеца

    11 0 Отговор
    0ако това се беше случило тук, този който е ударил с юмрук Горския, щеше да си събира зъбите в шепичка след като "случайно се е препънал и паднал
  • 23 агресията победи

    5 0 Отговор
    Свърши се. Новите времена отнесоха нормалността някъде в небитието. Сега все по-често споровете се разрешават по първобитен начин. И няма желание, нито в днешните управляващи, нито в утрешните, да ударят по масата с твърда ръка и да кажат, че има закони, има правила и те ще се спазват. Ненаказуемите, арогантните, простаците, станаха толкова много, че дори да живееш до Полицията пак си застрашен.
  • 24 Лесно поправимо

    5 0 Отговор
    Да ходят горските поне по трима, да имат право да прилагат сила и в случай на нужда да употребят оръжие, без да носят отговрност. В момента царува дирижиран хаос, от който " някои" ловят риба в мътна вода. Само страхът от СЕРИОЗНО НАКАЗАНИЕ може да спре престъпниците и анархията. Инак си чешем само езиците.
  • 25 Не са виновни отопляващите се

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "От Варна":

    на дърва, а тези, които търуват с дървен материал. Сече се поголовно, безогледно. От там идват последствията.
    А колкото, за изгарянето на кислорода, това е кръговрат в природата. Още в началния клас в училищата се учи, ЧЕ ФОТОСИНТЕЗИРАЩИТЕ РАСТЕНИЯ УСВОЯВАТ ВЪГЛЕРОДНИЯ ДВУОКИС И ГО ПРЕОБРАЗУВАТ В КИСЛОРОД. УСВОЯВАТ ВЪГЛЕРОДА ЗА РАСТЕЖА СИ И РАЗВИТИЕТО СИ. БЕЗ НАЛИЧИЕТО НА ВЪГЛЕРОД УМИРАТ. Инак ако не знаеш това, запичваш да приличаш на грета тумберг.

    Коментиран от #29

  • 26 Ето

    5 0 Отговор
    Затова в Щатите горските винаги са добре въоръжени
  • 27 сусо

    3 0 Отговор
    Калинчо, не се пише"Горски спира да провери...", а се пише "Горски спира за проверка..." и ако не знаеш каква е разликата, попитай някое дете от пети клас!
  • 28 Некой си

    1 0 Отговор
    ЕС не разрешава отстрелването на примати.
  • 29 От Варна

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Не са виновни отопляващите се":

    Да, запознат сте с фотосинтезата и кръговрата на въглерода. Добре, но ако в това равновесие изчезне или намалее фатално единият важен елемент т е. дърветата, накъде се измества равновесието и изобщо възможно ли е такова. Може би с повишаване концентрацията на въглеродния диоксид ще се развие бурна растителност? Надали, поне за сега не се получава. Нещо за парников ефект говорят учените???
  • 30 Читател

    1 0 Отговор
    Г-н Николов жалко е,горски служител оторизиран с права,носещ пистолет на кръста си,да бъде бит, унижаван от една глутница, неграмотни двуноги говеда.