Last news in Fakti

1 Юни, 2023 12:43 3 354 18

Иван Гешев поиска отлагане на заседанието на ВСС, на което трябваше да се обсъди отстраняването му от поста

  • главен прокурор-
  • всс

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор настоява и за цялостно спиране на производството, до произнасяне на Конституционния съд по негово запитване

Иван Гешев поиска отлагане на заседанието на ВСС, на което трябваше да се обсъди отстраняването му от поста - 1

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев е поискал отлагане на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което трябва да се обсъди първото искане за неговото отстраняване от поста, съобщи БНР.

Два са мотивите – първият е, че Иван Гешев е в командировка в Бургас на международна конференция, която е планирана отдавна. Вторият е внезапно заболяване на неговия представител – адв. Томова.

В случай, че не бъде отложено обсъждането, пише тя в искането си, настояваме производството да бъде спряно заради искането на обвинител номер 1, внесено в понеделник в Конституционния съд, с което той иска да бъде казано дали може Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да се занимава с кадрови въпроси, включително и с освобождаването и назначаването на тримата големи в съдебната система.

Междувременно стана ясно, че по повод искането, което припомням е свързано с твърдения, че главният прокурор се е намесил в разследването на взрива до автомобила му на 1 май са внесени допълнителни искания както от Гешев, така и от хората, които застанаха зад това искане.

Това са шестима членове на прокурорската колегия. В този смисъл така и иначе днес няма да се стигне до обсъждане по същество. Въпросът е какво ще решат съдебните кадровици и дали да се произнесат поне по исканията. Това ще стане ясно малко по-късно.

Гешев изпрати своето становище и по второто искане, което внесоха с четирима от гореспоменатите шестима съдебни кадровици.

То беше свързано с изявления на Иван Гешев на 15 май, в което говори за това, че трябва да бъде изринат политическия боклук. В своето становище главният прокурор смята, че първо, то е недопустимо, защото в момента имаме Висш съдебен съвет с изтекъл мандат, тоест отново се позовава на своите твърдения до Конституционния съд, но по-важното е, че разсъждава върху значението на фразата "политически боклук" като казва, че това е събирателно съществително, без каквато и да е конкретика или пък нарицателно, което широко се употребява в ежедневието не само у нас. Предстои да видим какво ще е развитието по сюжета, свързан с отлагане на заседанието.

Преди минути с 14 на пет гласа (против бяха Стефан Петров, Евгени Иванов, Пламен Найденов, Вероника Имова и Севдалин Мавров) ВСС отхвърли искането за отлагане, съобщи "ЛЕКС".

В момента съветът обсъжда второто искане на Гешев, а именно на основание чл. 54, ал. 1, т. 5 от АПК производството да се спре поради внесеното искане в Конституционния съд за тълкуване на текста от основния закон, отнасящ се до мандата на ВСС.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И що

    16 1 Отговор
    така ? Ама животът не е безконечен , стига мотаене в какво ли не !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Киро Пералнята

    16 5 Отговор
    Гешев се прави на улав. Заповедите от Козяк са ясни.
  • 4 Електра

    13 23 Отговор
    Гешефта, е първото нещо което трябва да се изреже, ако не искаме пълзящия рашизъм да завладее държавата, после ипийчмант на Зеленочорпогашника...

    Коментиран от #12

  • 5 Ами

    23 1 Отговор
    Нищо не става от Гешев, нито от ВСС! Те са продукт на партийните върхушки с цел да им гарантират кражбите и безотговорност та! До като не се промени политическата система така, че властта реално да бъде в гражданското общество, така ще е!
  • 6 Тото

    22 4 Отговор
    Мандатът на ВСС е изтекъл ,всички решения взети от тях са пълне фарс и антиконституционни!!!!!
  • 7 хммм

    9 5 Отговор
    До коги ще прави номера за да не бъде отстранен мечока Йоги??

    Коментиран от #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 обективен

    25 5 Отговор
    Най-важното е боко да полегне в килия ,защото тази територия никога няма да се оправи докато това не стане !
  • 10 Нищо необикновено

    9 0 Отговор
    Обичайни правни хватки. Изобщо не се учудвам. И още ще има
  • 11 генчо

    6 2 Отговор
    болен ли е? тези трикчета ги знаем, после няма да се яви някой от комисията, после някой друг ще е болен ... итнт
  • 12 Не не не

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Електра":

    Първото е тиквича, после киро и после гешо.
  • 13 КИРОН ТРИВОЛТА

    9 3 Отговор
    Остана сам срещу всички,и го е страх,а като беше с тях и ги пазеше колеше и бесеше по поръчка,така му се пада!!!!
  • 14 ЛОПАТАР

    5 0 Отговор
    Гешев е прав, защото Конституционния съд трябва да се искаже първо
  • 15 Опа

    5 1 Отговор
    Всички знаем кой и какъв е Гешев, обаче оставете го да се изкаже, той знае много и не от клюките, можем да научим нещо полезно за нас и страната. Защо всички се опитват да му запушат устата за да не каже истината, а някой си пази кожата?
  • 16 Българка

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "хммм":

    До като може и е прав.
  • 17 Никой

    2 0 Отговор
    Мутренската олигархична шайка се сдави като глутница вътре в себе си.В това живеем вече 15 години и страхливото българско племе притаило душа не смее да мръдне. От време на време някой индивидуално изблейва претърпял лична загуба и до там. Не страха е грабнал манталитета на българското племе. Това е вградено в ДНК то на българина ,да бъде вечната овца. Патриотите / не сегашната пародия / са били малцина, другите по кръчмите и след заплащане ги знаем.
  • 18 Наблюдател

    1 0 Отговор
    ВСС е нелегитимен!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове