Last news in Fakti

2 Юни, 2023 14:33 1 048 33

Петър Стоянович: От героичната смърт на Христо Ботев до днешния ден той е непрестанно употребяван

  • ботев-
  • патриотизъм

Патриотизмът е полезен, но не бива да се разбира само с калоферски хора, търсенето на съкровището на Вълчан войвода и обличането с носии, казва историкът

Петър Стоянович: От героичната смърт на Христо Ботев до днешния ден той е непрестанно употребяван  - 1

„Малко след героичната смърт на Христо Ботев до днешния ден той е непрестанно употребяван. Във втората половина на ХХ-ти век той се употребяваше за всичко онова, което искаха идеологически да внедрят в българското общество. Това беше само отчасти ден на Ботев, иначе беше ден на Ботев, на антифашистите, на борците против фашизма и капитализма… - беше един подменен празник. След като на връх Околчица кръстът бе подменен, този празник, ако не друго, поне се деидеологизира”. Това заяви историкът и бивш министър на културата Петър Стоянович по NOVA NEWS.

По думите на Стоянович сега искаме да се плъзнем по най-тънкия лед, вместо да се замислим защо известните български войводи се спасиха от воденето на тази чета и я дадоха на един възторжен възрожденец като Ботев, който, освен да намери смъртта си, друго не можеше да направи.

„Чудя се как никой досега не намери за нужно да обясни това, че видни негови съратници се оказаха не само неподготвени, а и немъжествено държащи се хора, които впоследствие честваме като величествени образи на нашата епоха”, каза Стоянович.

Защо целият район на Северозапада не направи и най-малкото усилие да се присъедини към въстанието, продължи с въпросите си историкът.

По думите на Стоянович патриотизмът е полезен, но не бива да се разбира само с калоферски хора, търсенето на съкровището на Вълчан войвода, обличането с носии и всички други неща, свързани с онези елечета.

„Ако продължаваме само да празнуваме и да честваме и обесването на Васил Левски, ще се впускаме само в стъпките на Ботевата чета, без да осмисляме историческият смисъл на тези стъпки, без да разберем защо отиването на едно заколение има смисъл за израстването на нашата нация в последствие”, каза Петър Стоянович.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 1 Отговор
    Търсим някой като Ботев да ни поведе.

    Коментиран от #29

  • 2 Иван Грозни

    14 4 Отговор
    Той дърдорко е голям и хлъзгав черв.й. Така е най-добре да си при соца и сега още по-добре.
  • 3 Милчо лаков

    7 5 Отговор
    Защото това са били най- мирните 500г.в българската история и всички глупотевини,как ятагана свистял над главите и синджирите роби са били само гол национализъм.Сигурно не са знаели,че бунтът в Средногорието е потушен?Бенковски е палил къщите,за да ги изкара да се бунтуват.Ако не е била Русия,сигурно щяхме да си изкараме до 1918 г.,поне.....

    Коментиран от #14, #18, #19

  • 4 Чичак

    16 5 Отговор
    Петър Стоянович лично на мен ми е изключително противен ! Ама направо гнус ме побива като го видя по канал 1..... С елементарният си сарказъм не знам какво цели но доста хора съм чувал че имат голямо желание да го превъзпитат ...

    Коментиран от #8, #25

  • 5 Чичак

    7 3 Отговор
    Абе скоро ще ти обясни някой мисля нищожество """""" защо известните български войводи се спасиха от воденето на тази чета и я дадоха на един възторжен възрожденец като Ботев, който, освен да намери смъртта си, друго не можеше да направи.""""""" Голям боклук бре, ......да ииии.......
  • 6 Продажен тип

    14 2 Отговор
    И на мене ми е противен до смърт!
  • 7 Смотаняк

    12 2 Отговор
    Безроден олигофренясал
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Наблюдател

    9 2 Отговор
    Ботев се обръща в гроба като види до къде сме се докарали

    Коментиран от #26

  • 10 Според този помияр

    9 3 Отговор
    Излиза че според него Ботев бил дрогиран с Давилови капки наркоман който не знаел какво прави а тези сега които възстановки с униформи правят са сбирщина идиоти.... Абе хм......
  • 11 Що го отразявате ????

    6 3 Отговор
    На Всеки идиот ли ще отразявате глупостите ?
  • 12 Няма ли СЕМ ?

    6 2 Отговор
    На подобни глупаци цензура да наложат ? Какво е това чудо.....
  • 13 Въпрос

    6 2 Отговор
    Всеки, които е тръгнал да спасява този заспал народ е отивал по дяволите.
    Правилен въпрос… Ботев е мислил да мине през врачанския окръг заради факта че там е имало подготовка за въстание, което обаче не избухва. Имало е пушки, патрони и тренирани хора. Защо никой не се присъединява към четата му, а го оставят да се бие сам срещу турците. Що за народ сме?
  • 14 123

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Милчо лаков":

    По-добре до 1918 отколкото во веки длъжни на чужд народ и вечно делящи се на русофили и русофоби.
  • 15 Това е новата реалност, свиквайте

    4 0 Отговор
    ..... """"""" Така че на 2 юни ми се струва предостатъчно, ако всеки прочете на глас по едно стихотворение на Христо Ботев. И даже няма нужда да е „В механата”:

    „Ще да пия на пук врагу,

    на пук и вам, патриоти,

    аз вече нямам мило, драго,

    а вий... вий сте идиоти!”.

    Б. ред. - Статията е от Дойче веле. !!!!!!!!!!!!!!!
  • 16 И Ботев ще забранят Атлантиците

    8 1 Отговор
    Това е положението !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Да оплюем всички национални

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Милчо лаков":

    Герои и паметник на Урсула да направим и един на НАТО...ясна работата
  • 19 до#14

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Милчо лаков":

    С разпадането на Османската империя следПСВ,пак нямаше да ни оставят в реалните граници.Искам да кажа,че народът си е живял мирно и тихо и някои битови напрежения не са могли да го накарат да се бунтува.Ако сте чели Записките внимателно,ще знаете какво е били всъщност Старозагорското въстание75.Стамболов е лежал цяла нощ в лозето и на сутринта се е прибрал в Самоводене.Понеже е бил голям революционер,даже не се е записал опълченец.Такива са били повечето "патриоти".
  • 20 Даааааа

    6 1 Отговор
    Атлантици отново оскверниха паметника на Ботев в Перник
  • 21 Павел пенев

    5 1 Отговор
    Стоянович е също употребяван от демократите халтурен герой.

    Коментиран от #23

  • 22 Има един лйолю в канал 1

    5 0 Отговор
    Дето всяка събота и неделя го кани тва същество..... В рубриката "гнусни гости".....

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ъхъъъъъ

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Има един лйолю в канал 1":

    Сега и в Нова Телевизия са им наредили да го канят.
  • 25 ОМБРЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Чичак":

    само НА ТЕБ ЛИ
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 !&$$$$$$

    3 0 Отговор
    Мдааааа, от мърсящи името и делото му, като теб
  • 28 Некой си

    3 0 Отговор
    Набедения за професор клетник,като малък са го хранили с изгнили картофи заключен на тъмно в мазето.Смилете се над шизофренията му.
  • 29 Ммм...да

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Кво търсиш не знам ! Новият Ботев за българите е Азис.И прилика и стихове в песни...80% от младежта не знаят нищо за Ботев и Левски,мислят ги за футболни отбори.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 пенко

    2 0 Отговор
    ТОЗИ ПОЛУФАБРИКАТ Е КАТО "МАРГАРИН " --СРЕЩУ ИСТИНСКОТО БЪЛГАРСКО МАСЛО !!!!!!!!!!!! И НЕ Е ТОЧОНО БЪЛГАРИН !!!!!!!!!!!!
  • 32 Пак ли тоя

    2 0 Отговор
    Каквото и да каже все е отврат
  • 33 пенко

    1 0 Отговор
    .... " ЗАЩО НЕ СЪМ И АЗ КАТО СТОЯНОВИЧ ... ДА НАДРЪНКАМ ...ДА НАПЛЮВКАМ ... ДА СЕ - ПОД НА ПУ ТКАМ ... С ИНТИРЕС ДА СЕ НАПУДРЯ --С АНТИБЪЛГАРСКА ПОМАДА " !?!?!?!?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове