Last news in Fakti

7 Юни, 2023 11:52 1 474 17

Антоний Тодоров: Вече няма политическа партия, с която президентът да е близък

  • антоний гълъбов-
  • правителство-
  • политика-
  • партии-
  • президент-
  • румен радев

Борисов няма да се откаже от имунитета си, смята политологът

Антоний Тодоров: Вече няма политическа партия, с която президентът да е близък - 1
Снимка: БГНЕС

Кабинетът „Денков-Габриел“ не е съюз между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а решение на извънредна ситуация. Това заяви пред БНР проф. Антоний Тодоров, политолог и преподавател в НБУ.

"Какви други мнозинства си представяхме за възможни в този парламент? Едното беше ГЕРБ, ДПС, БСП и евентуално друга партия, като ИТН. Оказа се невъзможно, когато БСП решиха да не влизат в този капан. Не би било възможно и мнозинство около ПП-ДБ с всички партии без ГЕРБ. Трета възможност е това, което виждаме в момента или предсрочни избори. Изборът беше между две еднакво рискови ситуации. Това не е съюз, а решение, което носи всички възможни рискове, но може да се окаже по-малко рисковано от предсрочните избори"

Един редовен кабинет ще уталожи страстите и ще даде възможност за стабилизиране на политиките в някои сектори, обясни проф. Тодоров.

"Като бюджета, приемането в еврозоната и Шенгенското пространство. Това са и основните насоки, в които това правителство може да очаква, че ще има успех, ако се задържи по-дълго време".

Тодоров обаче не пожела да прогнозира точно колко би се задържало правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"В следващите 9 месеца, когато премиер ще бъде академик Денков, предполагам, че ще се запази. Въпреки че има един риск и това са местните избори. Тогава може малко да се разклати управляващата конфигурация. Поне до към март правителството вероятно ще оцелее. След това е трудно да се мисли. Има значение изходът от местните избори и обстановката в Украйна".

Той коментира и твърденията за натиск от страна на чужди посолства при съставянето на този кабинет.

"Международните партньори на България очакваха да има някаква развръзка. България изглежда твърде нестабилна с едни точещи се служебни правителства, които са с вързани ръце и без работещ парламент или с краткосрочни парламенти, в които различни популисти са в състояние да прокарат законодателство от всякакъв характер. Трябва да се запитаме и доколко сме способни сами да се преборим с проблемите си. Говоря за корупцията. Очакваме санкции като „Магнитски“ или намеса на ЕС".

Проф. Тодорв напомни, че политиката е изкуство на възможното.

"Ако се върнем към правителство и неговия персонален състав, виждаме, че това е една особена формация. Освен Мария Габриел, като кандидат за министър – председател на ГЕРБ, всички други лица са свързани с ПП и ДБ. Но представяме ли си кабинет, в който ГЕРБ се завръща триумфално с ярки политически фигури? Това би взривило обществото".

Политологът прогнозира, че ще има известно затихване на конфликта между ПП и Румен Радев.

"Вече няма политическа партия, с която президентът да е близък. Той ще продължи да е критичен, а обществото ще го чува".

Антоний Тодоров вижда като бъдеща бомба развитието на въпроса с поискания имунитет на Бойко Борисов.

"Той няма да се откаже от него и ще се стигне до процедура по гласуване. Ясно е обаче, че задвижването на всички въпроси от страна на Прокуратурата, които касаят пряко Бойко Борисов, са резултат от това ,че ГЕРБ решиха да поискат смяната на главния прокурор"


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Готин американец или просто Киро

    5 2 Отговор
    Дам президента слезе на нивото на Българския народ ...брей брей ;)
  • 2 Само народа

    20 8 Отговор
    Е с президента.ама много е търпелив

    Коментиран от #12

  • 3 На българите е президентът

    12 6 Отговор
    Не е на корумпираните политици и партии.
  • 4 Не е съюз

    5 1 Отговор
    А изпиране на Тиква и обща делавера.
  • 5 Еми да

    7 1 Отговор
    те близките се взеха !
  • 6 Добре

    12 2 Отговор
    че Президент не ни е Плевньото, че сега щеше да е близък с Козяците !
  • 7 Демократ

    5 1 Отговор
    Прав е, но това важи в държава,където политиката не е сценарий на ченгета, чиято единствена цел е да не изпускат властта, парите и контрола, където 33 години няма проведени честни избори. Това сборище в Парламента не отразява истинската воля на народа, защото изготвяните безбройни изборни закони вкарват там бандити,които са за затвора.Неслучайно няма критерии,на които трябва да отговарят депутатите- висше образование,чисто съдебно минало, политическа и професионална грамотност, финансова обезпеченост и т.н, няма институционална традиция.Политолозите трябва това да обяснят на хората, за да се промени системата.
  • 8 Сатана Z

    4 0 Отговор
    Преподавател в НБУ.И тук спрях да чета.
  • 9 Има има

    3 6 Отговор
    Възбуждане! Радеви и копейката са за Руските интереси в България.
  • 10 Веселяка

    2 1 Отговор
    Аз гласувах за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 иначе въобще не ми дреме 😆 разбрахте ли, шматки 🤣
  • 11 Не и не

    2 1 Отговор
    Има - със смешниците от Вгъзраждани и шутовете на Славуца - и двете "партии"-предатели са винаги готови да бъдат активирани за някой зулум и диверсия!
  • 12 Тупан техно

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Само народа":

    И кой ти даде право да говориш от името на Народа, че нещо не разбрах!?

    Коментиран от #14

  • 13 Павел пенев

    4 0 Отговор
    На президента не му трябва близка политическа партия бе мухльо. Това беше необходимо на мафиотите от ГЕРБ. Президента се избира от българския народ ако не знаеш.
  • 14 абе

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тупан техно":

    ми що да не говори. Президент асъбра в пъти по-голяма поддръжка от двете корумпирани партии дето си спретнаха правителство.
    Няма пълно щастие - взеха властта, но получиха отвръщението на народа
  • 15 Има

    3 0 Отговор
    ИТН са със същите принципи. Налазихте всички медии, да обяснявате, че това било най полезното. Кое? Да се обединят двете мафии и национални предали! Ами не е. Трябваше нови избори, на които националните предатели ПП и ДБ, щяха да имат заслужен край.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Като глупаци...

    2 2 Отговор
    Има има, що лъжеш..?
    Партиите на Митрофанова са му приятели още....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове