Last news in Fakti

8 Август, 2023 10:24, обновена 8 Август, 2023 13:22 5 680 386

Срам! Българите харесват повече Тато, отколкото Аспарух, княз Борис I и Стефан Стамболов

  • тодор живков-
  • тато-
  • социализъм-
  • тоталитаризъм

Милеещите по времената на соца са със силно изразени национално-патриотични нагласи

Срам! Българите харесват повече Тато, отколкото Аспарух, княз Борис I и Стефан Стамболов - 1
Снимка: Архив

33 години след идването на демокрацията и 25 г. след смъртта на Тодор Живков (които се навършиха на 5 август) 1/3 от българите все още искат да се върнат обратно във времената преди 1989 г. Това става ясно от социологическо проучване, проведено от Националния център за парламентарни изследвания (НЦПИ). В анкетата са участвали 1000 души от цялата страна - представителна за пълнолетното население извадка. Тя е проведена в периода 6 - 20 юни и е на тема националното ни самосъзнание. А резултатите са публикувани на сайта на Народното събрание.

На въпрос: „Ако можехте да избирате, в кой от следните исторически периоди бихте искали да живеете?“, 32,6% посочват времето на Тодор Живков.

Васил Левски (38,5%) и Христо Ботев (27,7%) са двете личности, допринесли най-много за развитието на страната според българската общественост. Любопитно е, че Иван Вазов (6,8%) и Тодор Живков (6,1%) получават почти равен резултат.

Първият български владетел и основател на Дунавска България Хан Аспарух се класира след Живков с 5,4%. Следват цар Борис I (5,4%) и Стефан Стамболов (5,3%) с почти еднакъв резултат.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (1,2%) изпреварва Георги Бенковски (1,1%), Евлоги и Христо Георгиеви (1,1%), Васил Априлов (0,9%), цар Фердинанд I (0,8%), Петър Берон (0,8%), цар Калоян (0,8%) и княз Александър Батенберг (0,7%). След това се класира бившият външен министър Соломон Паси (0,7%), който на свой ред изпреварва Александър Стамболийски (0,6%), хан Кубрат (0,6%) и Григор Димитров (0,6%).

На второ място сред желанията да се върнат с „машина на времето“ идва ранната демокрация след 1989 г., която е посочена от 28,1%. Далеч по-назад в класацията за предпочитаните исторически периоди са тези на царете Борис III (8%) и Фердинанд (2%).

Милеещите по времената на соца са със силно изразени национално-патриотични нагласи и повечето са живели по времето на Живков. В анкетата са ги избрали 53% от интервюираните на възраст над 59 години, 60% от ниско образованите и 57% от крайно бедните. Повечето са жители на села или малки градове. Този профил са описали в обобщените си данни от НЦПИ.

С точно обратния профил са респондентите, избрали ранната демокрация - те са на възраст между 30 и 39 години, с добро образование и висок стандарт на живот, живеят в столицата или в областните центрове.

Същевременно преходът след 1989 г. и комунистическият режим са в първата тройка на събитията, които будят най-голямо разочарование, редом с падането на България под византийско и османско владичество.

Водещите личности за българина в тази класация са Васил Левски (39%) и Христо Ботев (28%), следвани от цар Симеон Велики, светите братя Кирил и Методий, Паисий Хилендарски и Иван Вазов.

Любопитно е, че в същата класация влизат и българи от съвремието, като трикратния премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов (1,2%), който изпреварва братята Евлоги и Христо Георгиеви, както и бившият външен министър Соломон Паси и първата ни ракета Григор Димитров.

Въпреки че българските революционери оглавяват класацията за най-важни родни личности, а хан Кубрат и хан Аспарух са надолу, 39,5% от анкетираните смятат, че създаването на България е най-славният момент в историята ни. Априлското въстание е на дъното в класацията на историческите събития, избрано от 5%.

Личността на Тодор Живков изпъква и в още една статистика - тази за личностите, допринесли в най-голяма степен за развитието на България. Там първият държавен и партиен ръководител на комунистическа България се нарежда на 7-о място и въпреки скромните си 6% изпреварва хан Аспарух, княз Борис I и Стефан Стамболов.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 82 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иван

    302 57 Отговор
    И кое е срамното? Да не би да живеят по-добре тези хора сега, отколкото по времето на бай Тошо?

    Коментиран от #50, #109, #120, #185, #243, #285

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Да, бе

    288 30 Отговор
    Вярно, че е срам, но за управляващите последните три десетилетия. Още крадат построеното по времето на тато...

    Коментиран от #113

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Новинар

    243 16 Отговор
    Срам за журналистите! Тяхната работа е да отразяват новини а не да наслагват мнения.

    Коментиран от #173, #222

  • 9 Радо

    241 33 Отговор
    33 години се краде от постороеното по време на соц-а и още има за крадене! Бай Тодора беше казал, че тия брадатите седераси не могат да боядисат това, което са построили навремето.

    Коментиран от #122

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Знаещ

    130 11 Отговор
    Единственото срамно в тая класация е, че българите не знаят кой е Климент Охридски.

    Коментиран от #82

  • 13 1324

    35 5 Отговор

    До коментар #1 от "Секуритате 🇷🇴":

    Качамака е здравословен но не е условие за поумняване.

    Коментиран от #226

  • 14 Псевдоним

    140 21 Отговор
    Тодор Живков е попадал в авторитетни международни класации за политици на 20-ти век.

    Коментиран от #23, #308

  • 15 Хаха

    49 90 Отговор
    Това е в резултат на 45 г. комунизъм и 35 г. чалги и Слави Трифонов.
  • 16 а ааа

    92 29 Отговор
    Така става, когато ДС ти строи демокрация вместо да търка наровете в затвора.

    Коментиран от #22

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тук изглежда друго

    103 11 Отговор

    До коментар #2 от "Красимир Петров":

    Че противнатаКурваМара вие на умряло срещу Тодор Живков.
  • 19 русороб

    41 131 Отговор
    Нормално е това, защото по време на руското робство комунистите промениха изцяло историята ни. Написаха лъжи в учебниците по които се учеха в училищата,принизиха българските царе,ханове,премиери за да величаят всичко руско.
  • 20 ФЕЙК

    140 17 Отговор
    Самото заглавие е ФЕЙК! Защо да е срам ? Явно това е мнението на българите и то трябва да се зачита ! Ако искате да внушите нещо друго, то е на лице във вашата анкета. Тези, които са избрали ранната демокрация са на възраст между 30 и 39 години, тоест са били съвсем малки и не са разбрали "СЛАДОСТТА" НА НЕЙНИТЕ ПЛОДОВЕ!
  • 21 Пацо

    27 62 Отговор
    Няма спасение за това племе

    Коментиран от #24

  • 22 Най

    11 5 Отговор

    До коментар #16 от "а ааа":

    Точно казано
  • 23 ХаХаХа

    12 41 Отговор

    До коментар #14 от "Псевдоним":

    И кои са те 😂😂😂 Някое издание на БКП
  • 24 Видьо Видев

    32 100 Отговор

    До коментар #21 от "Пацо":

    Русофилията и носталгията по социализма
    са психически заболявания!
    Причиняващи трайни увреждания на мозъка!

    Коментиран от #80

  • 25 Анонимен

    92 4 Отговор
    Новинарските сайтове не трябва ли да поднасят информация неутрално без да вземат позиция и да изказват мнение ?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Срама е за вас!

    139 22 Отговор
    Борис 1 избива 50 рода боляри. Стамболов Сатрапа избива хиляди българи само защото са русофили. А за Аспарух се знае малко и далеч от модерна България на 21 век. По времето на Живков Държавата България е била най многолюдна и народа е живял на топло и добре наранен също българите са били най добре защитени.

    Коментиран от #43

  • 29 Наивник на средна възраст

    100 7 Отговор
    Не е ли странно как някой си присвоява правото да определя кое да се харесва и кое - не.Правото на свободен избор е даден на човека с раждането му.Тези които обаче владеят света с богатството си не приемат това.Те трябвало да определят кое какво е и по-лошото - кое е оравилно и кое - не е.Не уважавайки правото на свободен избор на всеки човек,авторът на статията за какъв се взима?Дали ще харесвам Гунчо или Мунчо,решавам аз -човекът,не вие. Статистика се прави не с цел критикарство на човешките предпочитания,всичко друго говори само по себе си за тези,които си присвояват правото да определят какви сме и какви да бъдем.Жалка работа в стила на съвременнта псевдодемокрация,а иначе чисто икономическо робство...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 метафорично

    52 5 Отговор
    тато,образно казано,ако ни къпеше рядко,например веднъж в месеца,то последните 33г ни къпят на 2 месеца веднъж,и то с ръждива вода!
  • 32 Реалист

    64 9 Отговор
    Стефан Стамболов Сатрапа е убиец. Нищо не говорите за първи и втори стамболовиски режими когато хиляди българи са преследвани и излъчвани убивани.
  • 33 факти

    50 4 Отговор
    Самото заглавие е ФЕЙК! Защо да е срам ? Явно това е мнението на българите и то трябва да се зачита ! Ако искате да внушите нещо друго, то е на лице във вашата анкета. Тези, които са избрали ранната демокрация са на възраст между 30 и 39 години, тоест са били съвсем малки и не са разбрали "СЛАДОСТТА" НА НЕЙНИТЕ ПЛОДОВЕ!
  • 34 Читател

    91 12 Отговор
    От кога е срамно, да искаш да живееш по-добре? Просто тези 30% са хора на възраст, които помнят какъв стандарт са имали по "Тошово" време. И сега тези хора вече са пенсионери и реално мизерстват с пенсиите си.

    Коментиран от #90

  • 35 Пха ха ха ха

    79 13 Отговор
    Срам ме е от вас ненавиждам ви евроатлантици продажни
  • 36 Само да питам

    65 12 Отговор
    От кога Стамболов туркофил стана Патриот за да го обичаме?

    Коментиран от #63

  • 37 опаа

    25 9 Отговор
    Ся ще ви кажа, поради липсващата история която не се учи и няма живи да я разкажат, помним само живково време за сега но след 10-20 години и това няма да помним
  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 1 Отговор
    Въпросът от 1/2 Е-диот ли е зададен
    или от пълен Е-диот ходил на допълнителен курс 🤔❓🤔❓🤔❓
  • 39 Нищо нелогично

    14 43 Отговор
    Сел ско народ харесва сел ски тарикат
  • 40 фактиТЕ

    37 5 Отговор
    Самото заглавие е ФЕЙК! Защо да е срам ? Явно това е мнението на българите и то трябва да се зачита ! Ако искате да внушите нещо друго, то е на лице във вашата анкета. Тези, които са избрали ранната демокрация са на възраст между 30 и 39 години, тоест са били съвсем малки и не са разбрали "СЛАДОСТТА" НА НЕЙНИТЕ ПЛОДОВЕ!Българите харесват повече Тато, отколкото Аспарух, княз Борис I и Стефан Стамболов
  • 41 Българин 🇧🇬

    73 13 Отговор
    Защо някой трябва да харесва лекето Стамболов ? Защото е бил тиранин и поръчвал политически убийства ? Той , Стамболов е причина за убийството на писателя Алеко Константинов ! Или да харесваме паркетния плъх , защото е направил "европейска" икономическа реформа , която , наложена директно върху бедна България довела народа до просешка тояга ? Или да харесваме Стамболов защото е инквизирал капитан Петко Войвода , както и турците не са го мъчили ?
  • 42 Професора

    17 40 Отговор
    От Борис 1 почна унищожено на Велика България с неговото насилствено покръстване!
  • 43 Ха-ха

    15 60 Отговор

    До коментар #28 от "Срама е за вас!":

    При диктатора циганин ги има лагерите на смъртта, където се избиват хиляди българи без съд и присъда

    Коментиран от #62

  • 44 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 3 Отговор
    Искате ли да живеете по времето на Аспарух или Крум 🤔❓🤔❓🤔❓
  • 45 Куп Тор

    58 4 Отговор
    срам за кой? За посолството? За лакеите му? Бъдете конкретни
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Коз Як

    32 3 Отговор
    така е, никой не харесва национални предатели
  • 48 Българин

    27 49 Отговор
    българският народ е малък,но за сметка на това много прост

    Коментиран от #64, #76, #178

  • 49 гнас

    28 12 Отговор
    Украинската армия търпи загуби поради неуспешни опити за контраатака на руските сили в района на Соледар на участък на Бахмутския участък от фронта, увери пред РИА Новости командирът на диверсионно-разузнавателен отряд "Енисей“ на казашката бригада "Сибир“ с позивна "Амиго“.

    "Обстрелът (от ВСУ в района на Соледар – бел. ред.) всъщност не спира, което ни позволява от наша страна да ги поддържаме в добра форма. Силата им избледнява, те просто физически избледняват, и техните опити (да пробият отбраната - бел.ред.) са по-кратки във времето, но по-яростни... Разбираме, че нищо няма да стане“, разказа "Амиго“ пред агенцията.

    По думите му за два месеца доброволците са отбили около 40 украински атаки в района на Соледар. Боецът от отряда с позивна "Тарзан“ на свой ред уточни, че ВСУ редовно прави опити за пробив на отбраната в този участък на фронта край Соледар, но всички те завършват безрезултатно.
  • 50 Един

    16 24 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Да, живеят по-добре. Това е жалба по младост.

    Коментиран от #108

  • 51 5454

    57 3 Отговор
    За "Харасването на Тато"
    са виновни
    Управляващите след 1989 година
  • 52 Сега е супер

    59 9 Отговор
    Имаме кабелна телевизия, интернет, смартфони, свобода да излизаме извън страната,ядем и пием боклуци, кучета и хора убиват хора, скъпотия, безработица.......
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Госあ

    50 6 Отговор
    Срам щеше да бъде ако някой харесваше страхливата, продажна, предателска мишка стамболов !

    Коментиран от #59

  • 55 Софиянеца

    73 11 Отговор
    В България преди 1944 е имало един единствен театър Народния Иван Вазов след 1944г се строят театри в цяла България! След 1989г нито един театър не е построен. Нито един институт не построен след 1989 само НПО които работят с техните платени,, медии " стещу интересите на държавата и българите.

    Коментиран от #79

  • 56 Госあ

    56 11 Отговор
    Явно компаса на българина все още е верен.
  • 57 Абсурдистан

    20 44 Отговор
    Поредното доказателство за дебилизацията на голяма част от нацията!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 хихи®

    62 7 Отговор

    До коментар #54 от "Госあ":

    Срам и позор е ако Харесваш Кирчо, Кокорчо, Лена Лорер и женаМу
  • 60 Срам!

    39 5 Отговор
    Българите харесват повече да ги замаяват с локуми гласувайки за тиквун и кики, вместо да протестират срещу измирането на много хора поради лошо здравеопазване и кражби от хазната
  • 61 Поправка

    0 4 Отговор

    До коментар #53 от "Безкнижници":

    Стамболов
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 опаа

    25 3 Отговор

    До коментар #36 от "Само да питам":

    Като не си пазим историята ще учим,знаем и помним каквото ни наложат отвът оградата
  • 64 Хммм

    11 2 Отговор

    До коментар #48 от "Българин":

    Малко хора се осмеляват да казват някои факти.За съжаление е така.
  • 65 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    35 0 Отговор
    Колко процента са посочили , че искат да живеят по времето когато сме били ДОМАКИН на ГОСТИТЕ от Османската империя 🤔❓🤔❓🤔❓

    /за един КРЪГЪЛ Е-диот на КВАДРАТ питам/
  • 66 Жалко малък

    14 22 Отговор
    И проzт народ.
  • 67 Демократ

    16 37 Отговор
    Това е резултат от вечния комунизъм в България. Няма какво да се чудим за трагичното състояние на обществото,липсата на съчувствие,съпричастност към страдащите ,липсата на морал във властващите е последицата. Обществото не беше законово прочистено от партийните и ДС велможи,които съсипаха държавата и съдбите на много хора,избиха интелигенцията и направиха националните предатели и убийци, клели се във вярност на Кремъл, герои. Мутрата Борисов,пазач и кафеджия на Живков е доказателство за това. 22 години незаобиколим фактор в политиката, необразован, невъзпитан, арогантен,тъп простак, срам и позор за България.

    Коментиран от #149

  • 68 Иисус

    29 9 Отговор
    ГЛАС НАРОДЕН ГЛАС БОЖИ!!! .
    ГЛАС СОРОСОИ.ДЕН ГЛАС САТАНИСКИ!!!
  • 69 Живков

    44 7 Отговор
    Е най-близки във времето и спомените са най-пресни.Съгласете се че Аспарух, княз Борис са много далече във времето, а Стамболов е бил много противоречива личност И не че при Живков нямаше залитания и косури, но на фона на безвремието което ни тресе от 89 насам с неставащи и корумпирани политици, престъпност,разсипване на селското ни стопанство(за тежката промишленост да не говорим) и какво ли още не съвсем естествено е хората да предпочетат онова време и този който е бил начело на държавата ни!

    Коментиран от #107

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Грантаджиев соросоид

    59 14 Отговор
    Евроатлантици - марш да се срамувате в ъгъла!
    По времето на Тато бяхме Държава, на 28 място в света, с образовани хора, с индустрия, земеделие, енергетика, здравеопазване, туризъм, транспорт, армия.
    Сега сме бунище със затихващи функции, населявано от изчезващи индивиди дето не знаят кои са и за какво живеят.
    Въпреки всичките партийни глупости соцът беше много по-добър за масовия човек.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Павел пенев

    50 11 Отговор
    Да, това е срам но за демократите с евроатлантически ценности. България никога не е имала такъв просперитет,както при социализма под ръководството на Тодор Живков. Демокрацията скоро ще отиде на бунището на историята, заедно с платените западни лакеи.
  • 74 ЕДГАР КЕЙСИ

    15 33 Отговор
    ТЕЗИ КЪДЕТО ХАРЕСВА БАЙ ТОШО .......... ДА ИЗБЯГАТ ДА ЖИВЕЯТ ПРИ ....... ПУТЛЕР , ТАМ Е ОЩЕ ПО ХУБАВО ......... ФАКТ !
  • 75 123456

    39 6 Отговор
    представи си колко е зле сега , щом хората искат да се върне Тато ....

    Коментиран от #246

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Бедняци винаги ще има

    11 20 Отговор
    Следователно ще има и комунисти.
  • 79 А ти още

    17 18 Отговор

    До коментар #55 от "Софиянеца":

    ли не си разбрал защо? Е да ти кажа, защото комунистите ограбиха България и станаха капиталисти, мутри и още вилнеят и грабят?!?!? Ало събуди се!
  • 80 Павел пенев

    4 6 Отговор

    До коментар #24 от "Видьо Видев":

    Консултирай твоите увреждания на мозъка,които са явно по рождение.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ПАТРИОТИЧНА ЧАНТИЧКА

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Знаещ":

    МИ ЧИ ТО....
    ....ТОВА Е БУЛЕВАРД,БЕ....☝
  • 83 българина

    51 9 Отговор
    не е срам а ИСТИНАТА КОЯТО ЛИ ЕРАСТИТЕ 33 г крият. Тога България беше държава, сега е клоака. Пример, ТЖ построи точно за 10г 6 реактора без лаптоп и интернет, Лицето БМБ кунева и цялата либерална гмеж закриха два и продадоха два за 12 г., а населението от 9 на 6 млн. Всичко друго са подробности ..

    Коментиран от #96

  • 84 уеижмдп

    40 14 Отговор
    Срама е за този, който е "написал" тази поръчкова "статия" и хал хабер си няма от историята на България !
    На бай Тошо не можете да му стъпите на черното под ноктите.
  • 85 пацо

    37 8 Отговор
    За тия 33год. освен кражби от строеното при Тодор Живков и от народа друго не се случва в България
  • 86 Харалаби

    45 15 Отговор
    Тато си беше харизматичен. Като се прибави и факта, че всички видяхме, че той е живял за България. Да прибавим и факта, че построи България. Е как няма да е обичан.

    Коментиран от #91

  • 87 Програмист

    30 11 Отговор
    ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
  • 88 българина

    30 2 Отговор
    срамно, е че Факти не признават фактите.... това е тази статия, саморазобличаване
  • 89 Пловдив

    17 39 Отговор
    Ако тази 1/3 от населението,милееща за простия и необразован селяк от Правец и обкръжението му в ЦК на БКП, от тъпи и нагли бандити,които се водеха партизани и ятаци ,се премести да живее в СеСеСеРе-то(където всъщност им е мястото),България ще дръпне рязко,напред!!!

    Коментиран от #137

  • 90 Щом са живяли

    15 26 Отговор

    До коментар #34 от "Читател":

    По-добре през соца това е показателно за способностите им да се пласират на свободния, демократичен пазар или по-скоро за липсата им на такива! Опа, то не е като да си партиец или доносник на партията майка.
  • 91 Българуй

    3 23 Отговор

    До коментар #86 от "Харалаби":

    Да простакъ с власт както и Боко наистина масово хората си го харесват зигънска държава смрсица от три етноса русняци турци и роми.

    Коментиран от #105

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Българин

    42 13 Отговор
    Хубаво време беше.Най-силния период в българската история.

    Коментиран от #98

  • 94 Урюрвкос

    31 7 Отговор
    и в германия е така хората си искат обратно ГДРето което им откраднаха без референдум без да ги питат, дойдоха с чуковете и събориха със сила оградата.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Факт

    7 30 Отговор

    До коментар #83 от "българина":

    Централата я построиха рашъните за да събират получения плутонйи в следствир на ядреното разпадане на урана и фа го слагат в яфрените си бойни глави на ракетите.И ако не бъдят наритани заедно с китяйците от Нигер и цяла африка ни чакат много лоши дни.

    Коментиран от #262

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Секуритате 🇷🇴

    9 3 Отговор

    До коментар #93 от "Българин":

    Кой е? Период? 500годишно турско робство?
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Защо срам ?

    39 13 Отговор
    По времето на Тато повечето хора си живуркаха ... лятото почивка – море, балкан ... собствени апартамент, къща, вила ... сега накупиха разни стари западни коли в повечето случаи - таралясници, бръмчащи и стърчащи от всякъде и това им е постижението. Имаше някакъв ред и правораздаване. Сега няма нищо, свободия и определени хора се чудят всеки ден какво да откраднат от държавата ...

    Коментиран от #130

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 вятър между ушите

    29 3 Отговор
    СРАМ! 500 години след падането на България под турско робство българите все още харесват повече Крум, Аспарух и Симеон Велики отколкото сюлейман великолепни, баязид и василий втори българоубиеца, какви хора са тея българите акъла ми не го побира ....
  • 103 Аха

    50 11 Отговор
    И кое е срамното по времето на бай Тошо? Евтиния ток? Безплатното лечение? Хората дори къщите си не заключваха.Сега работиш за да си платиш тока,молиш се да не се разболееш,и да не ти ограбят къщата циганията.
  • 104 Да бе

    25 6 Отговор

    До коментар #2 от "Красимир Петров":

    Рачко Пръдлетата, най много харесвате ген.Карабас Барабас и иван костов! Искрено мразите България и страстно любите сащ и ЛГБТ!
  • 105 Ганьо

    19 2 Отговор

    До коментар #91 от "Българуй":

    Недей така бе. Всички сме Българи и милеем за земята си, а тя е тук където сме се пръкнали. Как да не харесваш човек който обича татковината си по същия начин.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 уйко- калеко

    9 17 Отговор

    До коментар #69 от "Живков":

    Напълно сте прав.Тази корумпираност на всички нива в държавните институции,при политиците и особено в съдебната система, която по закон трябва да се бори с корупцията, беззаконието и др фактори докараха дотам ,че много хора с носталгия си спомнят за ,,СОЦИАЛИЗЪМА,,.От соц.лагера най голяма корупция и крадене на държавни средства и активи се получи в БЪЛГАРИЯ и РУСИЯ.И ,,СОЦИАЛИЗЪМА НИ БЕШЕ ПО РУСКИ МОДЕЛ И СЕГАШНАТА КОРУПЦИЯ СЪЩО.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 генчо

    7 20 Отговор
    на сила са го заобичали да не ги бие милицията!!!
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Поп Кръстю

    35 6 Отговор

    До коментар #7 от "Иван Попов":

    Пред вратата на болницата ще умреш защото не можеш ДАСИ платиш операцията. Живково време без пари оперира ха.
  • 113 геноч

    13 37 Отговор

    До коментар #6 от "Да, бе":

    а ТАТО кво открадна преди това, ЗЕМЯТА, БИЗНЕСА, ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ДУХ И ДУШАТА НА българина това открадна, напрай ва колония на руския империализъм
  • 114 Топлийка

    15 34 Отговор
    Като си със синя манта на смени в завод и със завършен 8 клас с успех 3,17 е нормално да го харесват,те не разполагат с живота си, а чакат друг да ги оправи. Всеки роб си заслужава господаря.
  • 115 Хахаха

    11 27 Отговор
    Как фенове на бай Тошо могат да са националисти? Прекрасно знаем че комунистите са интернационалисти и безродници.
  • 116 Ти си

    35 8 Отговор
    Какво толкова странно че и даже срамно има в това ? Хора съвременници на управлението на бай Тошо поставят на кантар живота си преди и сега , претегляне плюсовете и минусите и стигат до резултата че при "диктатурата" са живели по-добре и по-сигурно отколкото сега при "демокрацията " .....
  • 117 Мдааа....

    24 6 Отговор
    Единствената срамна разлика при соца ,и сегашната демокрация е,че при соца пак крадяха ,ама вътрешно,а сега ни крадат и от вънка.
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 умен

    8 39 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Сега живеят в пъти по-добре. Последни модели телефони в джобовете на всеки член от семейството. По няколко коли в семейството. Можеш да пътуваш свободно. По няколко телевизора в домакинство. Работа бол стига да не си мързелив. Магазините пълни. Избор голям за обзавеждане и техника. Интернет и достъп до всякаква информация. Няма казарма. Достъп до западно и турско здравеопазване. Достъп до западно образование.

    Коментиран от #123, #138, #318

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 умен

    9 16 Отговор

    До коментар #9 от "Радо":

    Това от бай тошо свърши преди почти 20 години. Сега се краде от омразния ви ЕС!
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Гост

    10 20 Отговор
    Това остава след 45 годишна промивка...такива хора нямат оправяне...поне не в този живот...
  • 125 инж. Ганчо Илков

    13 22 Отговор
    И тази статистика не почива на логическа основа. От 09.09.1944 година, до 10.11.1989 година, а и след това, Българската История, е преиначена. В началото на този период, тя е с манипулативен характер, целящ да втълпи в младото поколение - социалистическите ценности, водещата роля на БКП, и прекомерната любов към болшевизма (Ленин, Сталин, Хрушчов, Брежнев). Да, имаше Ригадирско движение, Младежки бригади. Използваше се робски труд под ръководството на Комсомола и т.н. Историята имаше една цел - Да отхвърли дълбоката вяра в Християнските ценности, и ги замени с вярата в светлото бъдеще (което така и не дойде). Сега говорим за Принципи на Демокрацията, но чрез анкети подхранващи минали спомени и русофилски схващания (коментарите, в тези случаи са анонимни, тоест тези които ги пишат изпитват страх и срам да излезат с имената си),се подронва вярата в тях. Медиите, търсейки сензация и хляб на псевдо журналистите, изопачават труда на професионалните историци и създава среда на Хаоса. Образователната Система е куха. Уж дава знания, но фактически създава поколение с Функционална Неграмотност.
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 73732772773

    24 2 Отговор
    Ей ............на тоя дето дава оценки и заключения за харесванията на българите.Кой е тоя дето напечатал :Срам! Българите харесват повече Тато, отколкото Аспарух, княз Борис I и Стефан Стамболов. Кой си ти е да не си наместник,да не си Бог ,че да даваш оценка" Срам."™Как обобщи точно че е срам това,журналя!
  • 128 Бай Тошо -

    22 13 Отговор
    най-големия държавник. Сегашните първобити не стават да му целуват краката.

    Коментиран от #133

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Толкова

    16 31 Отговор

    До коментар #100 от "Защо срам ?":

    Толкова беше хубаво, че граничарите стреляха без предупреждение, когато някой искаше да избяга от този неземен комунистически рай. Ако бяха отворени границите, щяха да си останат сами комунистите.

    Коментиран от #200, #349

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Скорпи

    9 15 Отговор

    До коментар #128 от "Бай Тошо -":

    ...ами..отивай при него...какво чакаш...

    Коментиран от #136

  • 134 Наблюдател

    26 15 Отговор
    Не е срам. При Живков имаше ред, дисциплина, сигурност и добър живот на хората. Това е социализма.

    Коментиран от #139

  • 135 TV Бобов дол

    30 3 Отговор
    Умолават се хора които не са били родени , не са учили , живели и работили при бай Тошо да не коментират неща на които не са съвременници и нямат поглед върху нещата !
  • 136 Първо вас че пратим

    20 8 Отговор

    До коментар #133 от "Скорпи":

    да му слугувате при свети Петър. На бай Тошо, лека му пръст. Обичаше България, а вие боклуците обичате само парите.

    Коментиран от #153

  • 137 Цар

    18 5 Отговор

    До коментар #89 от "Пловдив":

    А сега бою дето те управлява е страшно грамотен и учен с езици Абе ерудит
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 умен

    14 26 Отговор

    До коментар #134 от "Наблюдател":

    Къв ред ква дисцпилина. Крадеше се повсеместно от заводите. Подкупите бяха редовна практика за да ти докарат пясък или цимент например. Какъв ти добър живот. Майка ми и баща ми са били 13 човека на един външен нужник 84-та. Още ги има соц базите по морето. Мизерия до шия. Общи нужници и бани.

    Коментиран от #147, #204, #265

  • 140 Интервюиран

    14 1 Отговор
    Мария,
    На глупави въпроси и сравнения и сто умници не могат да отговорят!
  • 141 Ани

    24 4 Отговор
    Защо да срам ,че харесвам повече Тодор Живков от АСПАРУХ,КНЯЗ БОРИС I и СТАМБОЛОВ? Аз не съм живяла когато е управлявал АСПАРУХ,КНЯЗ БОРИС I и СТАМБОЛОВ и нямам база за сравнение. Аз сравнявам живота по времето на Тодор Живков и сега. Не се правете на по католици от папата. Сега мога да сравнявам цените и заплатите в ЕС и в БГ и фактите говорят, че сме на дъното и най-бедни. При тези обстоятелства патриотизма и носталгията по Аспарух и Левски не пълни хладилника и не плаща сметките. За мен това реалността и съм учила математика.
  • 142 Старец

    22 10 Отговор
    Срамът е за управниците след 1989 година. Те съсипаха живота на хората. А Тодор Живков е най великия български политик.
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Тато

    4 9 Отговор
    Аз харесвам най-мното Тото
  • 145 мдаа

    15 3 Отговор
    Като чуете "социологическо проучване", гледайте къде е слънцето!
  • 146 123

    12 17 Отговор
    При 35 години въртене на едни и същи мантри колко хубаво е било по соца няма как да е другояче. 1/3 от българите обичат да лежат на някоя кълка и да ги гледат.

    Хайде обясненията колко е било хубаво по времето на соца да започват сега!

    Коментиран от #156

  • 147 Да!

    11 3 Отговор

    До коментар #139 от "умен":

    Точно това щях да кажа и аз. На него принадлежат думите, че управлява нация от факири - изкарват 100 лв., пък харчат 200.
  • 148 умен

    11 14 Отговор

    До коментар #138 от "Иван":

    О ужас, роден съм през соца и помня това онова. Комуникирал съм с хора прекарали си целия живот през соца. Това,че сте били коне с капаци и сте нямали достъп до информация за да сравнявате нашето образование и здравеопазване със западното, не прави мнението ти меродавно.

    Коментиран от #168, #319

  • 149 уйко- калеко

    15 5 Отговор

    До коментар #67 от "Демократ":

    И си дойдохме на думата,БАТ БОКО е единственият и най голям виновник за,, дереджето,, на странате ни.ЗАЩО ПРЕДИ НЕГО НЕ СПОМЕНАВАТЕ ЛИЦА КАТО ИВАН КОСТОВ ( ПРИВАТИЗАЦИЯТА ) ,ДАНЧО МЕНТАТА
    Ф.ДИМИТРОВ,Е.БАКЪРДЖИЕВ И ДР .ЛИДЕРИ НА СДС.КОИТО ЗАБИХА Д-Р ЖЕЛЕВ КАТО ПРЕЗИДЕНТ И ОГЛАВИХА ДВИЖЕНИЕТО НАПРАВИХА ПРИВАТИЗАЦИЯТА ЗАЛЕБИХА КОРАВО И РАЗБИХА СДС -ТО АМИ ПРЕДИ БОКО ИМА ОЩЕ ЦАРЯ,ДОГАН СТАНИШЕВ С ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ(ДПС,НДСВ,БСП ,КОИТО ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ ИЗТЕГЛИХА 22 МИЛИАРДА ЕВРО ЗАЕМИ).НАЙ ВИНОВНИ СА ТЕЗИ КОИТО СКАЧАХА НАВРЕМЕТО ПО ПЛОЩАДИТЕ И ВИКАХА ,,КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН,И ДОКАРАХА КОСТОВ НА ВЛАСТ (1997-2001 Г.)ПРЕЗ ТОЗИ ПЕРИОД СЕ СЛУЧИ НАЙ ГОЛЯМОТО КРАДЕНЕ ПРЕЗ 1300 ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА СТРАНАТА НИ.

    Коментиран от #197

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Вярно

    4 11 Отговор
    си е за срам, ако е вярно.
  • 152 Дедо Ваньо Петров

    10 8 Отговор
    При бай Тошо получих награда 3 стаен апартамент на Оборище, малко валута и служебна Чайка ме разкарваше, как да не го харесвам ?
  • 153 Скорпи

    9 10 Отговор

    До коментар #136 от "Първо вас че пратим":

    В грешка си Оли.....н ...обичам нормалният живот...без заключени граници...без досиета...без партийни величия...без опашки за каквото се сети.ш..от маслини до телевизори...
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Мек Отело

    27 6 Отговор
    спорът може да се реши много лесно. В две колонки изредете построените язовири, електроцентрали, болници, театри при и след бай Тошо. Коментарите са излишни

    Коментиран от #161, #163, #176

  • 156 умен

    13 24 Отговор

    До коментар #146 от "123":

    тогава е било рай на мързелите. Работиш не работиш накрая на месеца вземаш заплата като на тоя дето се е бъхтал цял месец и не могат да те уволнят. Ако те уволнят пак ти намират работа някъде другаде пак за същите пари. Всички са имали еднакво мизерно обзавеждане. Това да имаш имот на морето или в планината за почивка беше нечувано. Късния соц се появиха хора със имот на село ама за да се изхранват и наследен от мама и тати след като са се споминали. Да си правят домати и краставици, защото нашето родно производство е било много "хубаво" нали.

    Коментиран от #158, #159, #191

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Бай Пешо

    26 10 Отговор
    Бай Тошо беше човек от народа и човек до народа. Беше хитър и ловък политик, поставяше интересите на България над личните си интереси и по негово време, нямаше бедни и богати. Имаше така наречената средна класа, която сега изчена. Сега има много богати и много бедни хора. Отделно по него време всеки ходеше по няколко пъти на почивка, на нормални цени, Лятото на море, зимата на балкан. Имаше специално изградени станции към всяко училище и предприятие и се почиваше там, имаше столова в съотвените станции и цените бяха супер ниски. Определено беше по-лесно, хубаво за живеене и евтино, за обикновения човек. Как да не го харесваш бай ти Тошо?
  • 161 умен

    5 18 Отговор

    До коментар #155 от "Мек Отело":

    15 години не можаха АЕЦ Белене да направят. 45 години неможаха да прокарат магистрала от София до Варна. До Бургас също не успяха. Сега се откриват нови болници със съвременно оборудване. Тея от бай тошо са на издихание и постоянно трябва да им се наливат пари за да не ги закрият.
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 любител

    13 2 Отговор

    До коментар #155 от "Мек Отело":

    прав си пич от едната страна ще са хиляди построени и роботищи при соца а от другата хиляди унищожени или разпродадени на някои богопомазани за стотинки или книжки-бонове.
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 комунист ☆

    23 9 Отговор
    При Тато България беше развита държава,хората живееха нормално,даже не си заключваха домовете ! Сега е пълна анархия и деградация.Пълно пропадане !

    Коментиран от #169, #171, #179

  • 166 Гиби

    18 5 Отговор
    Държавата се построи по време на СОЦА Факт
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 любител

    4 2 Отговор

    До коментар #148 от "умен":

    първо се научи да пишеш и тогава мнението ти ще е МИРОДАВНО. хахаха.
  • 169 умен

    5 6 Отговор

    До коментар #165 от "комунист ☆":

    щот бяха бедни като църковни мишки
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 гост

    15 3 Отговор

    До коментар #165 от "комунист ☆":

    Властта е в ръцете на комунистическата номенклатура.... След като свалиха Живков от власт, поеха цяла България под свой контрол. Трябва да си сляп за да не видиш в кои ръце е едрия капитал,в кои ръце са партиите,в кои ръце са синдикатите,в кои ръце са банките.....
  • 172 Понеже,на една по горна статия

    14 6 Отговор
    не може да се коментира/защо ли/,ще го направя тука: Маааа ви фашистка,пак ще ви дойде реда! Прасетата са гладни! Що се отнася до Тодор Живков,не е срамно а признателно,за човека който направи от развалина Държава!34 години още не могат да унищожат всичко направено от него! Поклон пред паметта му! От помнещите!!!
  • 173 Бат Ваню

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Новинар":

    Точно обратното. Целта на журналистиката винаги е била (освен да продава реклама) да оказва влияние.
  • 174 Кре тен

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Иван Попов":

    голям си ти!
  • 175 любител

    10 0 Отговор

    До коментар #167 от "умен":

    пак си в грешка да си построиш хотел завод кола за стотици хиляди трябва да можеш да крадеш и да лъжеш като вожда ви боко тиквата а не да работиш. с работа не се става богат а гърбат според една българска поговорка която важи в пълна сила през последните 30 години. кражби рекет корупция и беззаконие.
  • 176 димитровски пионер

    8 2 Отговор

    До коментар #155 от "Мек Отело":

    А защо не се изредят в три колонки построените язовири, електроцентрали, болници, театри преди, при и след бай Тошо? Няма ли да се получи по-пълна картина?

    Коментиран от #180

  • 177 нео

    22 8 Отговор
    От една селска държава . Бай Тошо прави индустриална държава и заема 27 мо място в света по икономическо развитие . Всички учебни заведения са безплатни , както и всички извън класни форми .Във всяко училище лекар и зъболекар .Карта за почивка на море и планина (евтино) .Пенсонна възраст около 55 години , безплатно здравеопазване . Козлодуй 6 блока , тока 2 стотинки , водата нямам спомен .Оценихме какво с,е загубили и как нагло ни излъгаха - това е !

    Коментиран от #192

  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Злогош

    10 2 Отговор

    До коментар #165 от "комунист ☆":

    Не е вярно , заключвахме си домовете ... .....а ключа криехме под изтривалката пред вратата
  • 180 123456

    16 3 Отговор

    До коментар #176 от "димитровски пионер":

    Защото няма да им стихне мястото . България е проектирала и построила със собствени средства и материали 3000 язовира , не е грешка не са 300 , три хиляди !!! Само вижте сградите от соца , пътищата и плочките , някой са на 40 -50 години и не са мръднали

    Коментиран от #184

  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 0777077

    18 7 Отговор
    Най великия за всички времена и ненадминат е Бай Тошо ! Народа знае ! Призвеждахме си всичко .Има в Ютуб едни клипчета които се казват "България която съградихме " Гледате и плачете за това което ни отнеха !
  • 184 димитровски пионер

    6 12 Отговор

    До коментар #180 от "123456":

    Много от спряганите за построени от Бай Тошо все още здрави сгради и съоръжения в действителност са построени още по времето на "фашизма".
  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Т.е.

    12 6 Отговор
    Всички които са живи свидетели от НРБ правят съпоставка тогава и сега. Те избират татовото време, защото знаят какво е било и не се влияят от дезинформацията за онова време.

    Коментиран от #260

  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Ели Хаджиев

    8 5 Отговор
    Всеки, който знае колко дълготрайни щети ни е нанесъл Неолибералът Стефан Стамболов, няма как да го обича!!
  • 190 TV Бобов дол

    14 2 Отговор
    Може ли някой да ми обясни защо ми изтриха този пост ?

    ......Хайде не пиши глупости , къщата си я построихме със собствени средства на наш си имот а колата си я купихме кеш без ред и чакане директно от "Мототехника" Благоевград.
    За пояснение , цялото ни семейство работеше в мината ......
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Скорпи

    9 7 Отговор

    До коментар #177 от "нео":

    ...и като живота беше розАв...бе бай х...защо стана така че този чудесен строй се срина...Абе ти добре ли си...
  • 193 халял да им е на балкарите

    4 2 Отговор
    правешкио джуровец
  • 194 АУУУУУ

    7 9 Отговор
    Мечтаещите за Тодор Живков .....53% от интервюираните на възраст над 59 години, 60% от ниско образованите и 57% от крайно бедните. .....Ха сега да видим от коментиращите .....КОЙ КАКЪВ Е 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #323

  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Демократ

    5 3 Отговор

    До коментар #149 от "уйко- калеко":

    Пропускаш най-важното- България се развива по сценария на ДС-КГБ наречен " псевдодемокрация" след 1989 г., за да бъде запазена властта,парите и контрола над всичко и всички от техните кадри.Няма значение какви са имената,всичките изпълняват поставените им задачи,но най-срамния и позорен представител на тази кохорта се казва Борисов.

    Коментиран от #210

  • 198 Моряка

    13 5 Отговор
    Надписа на паметника на Тодор Живков в Правец:
    "Аз, Тодор Живков,използвах цялата власт,която имах, за добруването на народа".
    Някой може ли да го оспори?
    Могат, разбира се, боклуците,винаги е имало боклуци, но са малко, незначителен процент хрантутеници на Посолството.
  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Едва ли ...

    7 5 Отговор

    До коментар #130 от "Толкова":

    Доколкото знам, имаше хора които са „избягали“ на запад ... и в крайна сметка за нищо – почват от нулата – нито образованието им се признава, нито имат някакво имущество ... заеми – които плащат цял живот. Иначе на запад са много хитри. Пускат по някое рекламно лице - успял на запад, и останалите будали се вържат. А в крайна сметка, на тях хора не им трябват, трябват им консуматори да им купуват боклуците и върви икономиката.
  • 201 Хахаха

    0 5 Отговор
    Тото е бил велик човек всичко за БГ и народа сега кой може да открадне повече за него си за това хората живели тогава и сега предпочитат тото защото е нямало лентяй а и за образованието били по добро сега е...
  • 202 Анонимен

    8 1 Отговор
    Невежеството на съвременния българин е потресаващо.

    Коментиран от #206

  • 203 Пенсионер

    10 9 Отговор
    Какъв срам бе!? Животът при Тато беше РАЙ за Народа. Проверете годините за пенсиониране на хората тогава и сравнете със сегашните. Това достатъчно.

    Коментиран от #225

  • 204 Наблюдател

    9 7 Отговор

    До коментар #139 от "умен":

    Това са нескопосани лъжи. Повтарям социализма е РАЙ за обикновените хора. А, сега скачайте и се радвайте на "светлото" капиталистическо бъдеще.
  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 Наблюдател

    4 0 Отговор

    До коментар #202 от "Анонимен":

    Не си уточнил невежеството за кои българи става на въпрос? За тези родени по времето на социализма, или за българите родени при капитализма.
  • 207 Ти си

    0 1 Отговор
    Гледам надолу че от всичките ми постове един са пропуснали да го изтрият .......
  • 208 7777777

    17 9 Отговор
    ЕДИН ТОДОР ЖИВКОВ НАВРЕМЕТО Е ИМАЛ ПОВЕЧЕ УМ, ОТКОЛКОТО ЦЕЛИЯ ПАРЛАМЕНТ СЕГА! СЪЗДАДЕ ДЪРЖАВА КОЯТО ПРЕЗ 80-90 ГОДИНИ ХРАНЕШЕ ПОЛОВИН ЕВРОПА, ИМАШЕ 15 МЛН ГЛАВИ ЕДЪР И ДРЕБЕН РОГАТ ДОБИТЪК, СЕЛЕКТИРАН ЗА МЕСО, МЛЯКО И ВЪЛНА, ИМАШЕ 12 МЛН ДЕКАРА ПОЛИВНО ЗЕМЕДЕЛИЕ, ИМАШЕ РАЗВИТА ИНДУСТРИЯ, ХИМИЯ, МЕТАЛУРГИЯ, ЛЕКА И ХРАНИТЕЛНО ВКУСОВА ПРОМИШЛЕНОСТ, ЕЛЕКТРОНИКА, БИОТЕХНОЛОГИИ И Т.Н. АКО БЯХМЕ ЗАПАЗИЛИ ИКОНОМИКАТА СИ И С МАЛКО НОВИ ИНВЕСТИЦИИ И ТЕХНОЛОГИИ ЗНАЕТЕ ЛИ КЪДЕ ЩЯХМЕ ДА СМЕ СЕГА?ВСИЧКО ТОВА БЕШЕ УМИШЛЕНО УНИЩОЖЕНО И СЕГА СМЕ БАНАНОВА РЕПУБЛИКА И ЯДЕМ 80% ВНОСНА ХРАНА, ЗАБРАВИХМЕ ВКУСА НА БЪЛГАРСКОТО! ОЩЕ ИМА КАКВО ДА СЕ КРАДЕ ОТ ВРЕМЕТО НА ТАТО! НО ТАКАВА Е ВОЛЯТА НА САЩ И ЕС!

    Коментиран от #212

  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 Анонимен

    8 5 Отговор

    До коментар #197 от "Демократ":

    Хайде стига лъжи. България се развива по Директивите на Бжежински и Сорос. Никакво КГБ или ДС няма тука. Не прави свободни съчинения.
  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Наблюдател

    7 4 Отговор

    До коментар #208 от "7777777":

    Така е, но недей обвинява САЩ и ЕС. Имаше СССР, социалистически лагер и СИВ. Кой ги унищожи...а? Оставям ти го за домашно. Те са виновните....
  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 215 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 216 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 217 Демократ^2

    9 8 Отговор
    Тази малоUмщина е в резултат на лъжите и манипулациите на бившата ДС и на БСП през годините на прехода.
    Казваха на хората "нали искахте демокрация е на ви демокрацията = на бедност и несигурност", а през това време изнасяха държавното имущество и пари и си правеха бизнеса и си купуваха палати в западна Европа.
    Белите глави от масата народ са били млади през соца и се мислят, че ако се върне комунистическата диктатура ще им се върне и младостта.
    Докато не измрат тези комундури няма да се оправи България. Все ще ни дърпат назад, я чрез БСП я чрез Атака или Израждане
  • 218 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 219 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 220 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 221 Тодор Живков

    9 5 Отговор
    "СоциализЪма е едно недоносче, все едно да направиш покрив на къща, на която не си изградил стени"
  • 222 скоро,скоро!!!

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Новинар":

    един прост тиквеник им го каза навремето!!
  • 223 Хихихи..

    4 3 Отговор
    Марийке,питай тия дет са живели по времето на ония умрелите,що питаш нас? Помним само Тато,Боко и Кирчо,питай ни за тях..
  • 224 оня с коня

    0 3 Отговор

    До коментар #220 от "Ти си":

    подкрепям!
  • 225 Петър Младенов

    11 7 Отговор

    До коментар #203 от "Пенсионер":

    "...Другари, картината в икономиката е ПОТРЕСАВАЩА! От 1983 г. сме с отрицателен прираст, нужни са ни най- малко по 2, 6 млрд долара заеми годишно от Запада. Изолацията ни Докара до просешка тояга. Единствен приятел ни е Чаушеску. Сменихме Живков, защото стигнахме пропастта... Можехме да издържим още седмица, още две. Да кажем, можехме да издържим още месец. Е, с помощта на органите на МВР, ако ги включехме, можеше да задържим властта за себе си още два, три, шест месеца. Но нещата вървяха така, че не можеше да не Докараме нещата до взрив..."
    Изказване на Петър Младенов на 25. ХI. 1989, 14 дни след смяната на Тодор Живков, пред целия ръководен състав на МВР.
  • 226 Долу Москва

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "1324":

    НО БАЙ ТОШО Е ВЕЛИКАН

    Коментиран от #231

  • 227 А по времето на ...

    0 0 Отговор
    Тато..са харесвали, аспарух, борис, стамбулов..а по тяхно време..други преди тях...
  • 228 иметтто

    8 7 Отговор
    Българите харесват диктатурата, обичат насилието, гаврите, издевателствата над другите...
  • 229 Реалист

    12 4 Отговор
    Срам е за т.н. журналисти , че не отразяват истинското мнение на народа , а правят дирижирани внушения . Внушения дирижирани от продажните евроатлантици - съвременните еничари .
  • 230 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 231 Истината

    5 4 Отговор

    До коментар #226 от "Долу Москва":

    „Др. Живков увери др. Андропов,

    че Държавна сигурност на НРБ е филиал на КГБ на Съветския съюз.“

    Министерство на вътрешните работи, Лично строго секретно! Информация № 724, Относно: Състоялите се разговори с пребивавалата у нас делегация на КГБ начело с др. Ю. Андропов, екз. № 7, София, 24 декември 1969 г.
  • 232 явер

    11 4 Отговор
    Който пишат за чиста храна няма проблем и сега да я имат. Отиват на село, животни, градина, буркани от магазина само хляб, сол, захар и олио и нещата се получават. Само, че сега само приказвате и ви мързи, чакате някой да ви изкара нещо и да ви нахрани, ами не става. Всеки втори гледа куче или котка, ами гледай овце, кози, крава или нещо друго и ще имате истински продукт. Кучето и котката се гледат между другото.
  • 233 Последния софиянец

    8 9 Отговор
    Тодор Живков е най-великият Българин!

    Коментиран от #252

  • 234 САТЪРА НА ХАНА

    3 4 Отговор
    ТРОЙКАТА НАЙ-ПРОСТИ УПРАВНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ - БАЙ ТОШО , БЯЙ БОЙЬО И СТЕФАН СТАМБОЛОВ

    Коментиран от #249

  • 235 явер

    8 10 Отговор
    Щом един народ харесва живота при диктатора Живков, бих казал: НАРОДЕ????

    Коментиран от #301

  • 236 Тодор Живков

    6 2 Отговор
    Всичко, което ви говорихме за социализма, все едно църният дявол ви го е казвал!
  • 237 САТЪРА НА ХАНА

    6 5 Отговор
    БАЙ ТОДОР ЯШАРА СЪЗДАДЕ СИК ОТ ХОРА НА УБО
    .... УПРАВЛЕНИЕТО ЗА БЕЗОПАСНОСТ И ОХРАНА НА ЦК НА БКП
    ..... ЗА ДА ГО ПАЗЯТ ОТ НАРОДА
  • 238 Мен пък

    1 3 Отговор
    Ме е срам от пишещите за нищо клюкари.
    От народа не ме е срам
  • 239 Пламен

    7 5 Отговор
    И какъв точно срам. Тато поне са го видяли и са живяли като нормални хора по негово време. Докато Хан Аспарух и Борис никой не ги е виждал.

    Коментиран от #242

  • 240 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 241 Стефанов

    3 2 Отговор
    Много сте кухи, тези хора са живели по това време а за миналото само са учили
  • 242 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 243 555555

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Живеят много по добре ама си искат остена,нали са свикнали да са роби.
  • 244 Хаха

    16 4 Отговор
    Имали сме възможността да бъдем съвременници на Живков и имаме преки впечатления, за разлика от хан Аспарух, Стамболов и т.н..,"умници"! В сравнение с тогава нямаше айфони, компютри /офф, то и на запад нямаше/, силиконки, третополови, прайдове, дизайнерска дрога, просяци по улиците, пландемии, гмо и менте храна по магазини, краварски бази, безработица и дуги атлантически "ценности"! Имаше "гадни" неща, като задължително основно образование за всички, безплатно обучение и медицина, работа за всички, 9 млн. население, липса на бетон по черноморието и курортите! По-голяма част от населението още живее в "омразните" панелки от негово време, щото няма стотинки за ново строителство...
  • 245 Тодор Живков

    8 5 Отговор
    Остави 141 млрд.д.активи
    Фашистката монархия остави 5 млрд.активи и изгуби 42% територии и половин милион мъже
  • 246 555555

    5 4 Отговор

    До коментар #75 от "123456":

    Хората не знаят какво искат-болни са,наричат го когнитивен дисонанс или Стокхолмски синдром.
  • 247 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 248 666

    7 6 Отговор
    Това е трагедията на посткомунистическа България. Нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено. Затова си оставаме най бедната държава в ЕС. Младите хора не искат да живеят в русофилско комунистическа държава.

    Коментиран от #258, #261

  • 249 Тройката турски кадъни на Доган

    5 2 Отговор

    До коментар #234 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Киро,Ристьо и Боко
  • 250 По-срамно е, когато

    6 4 Отговор
    претендиращи за журналисти и интелектуалци подтикват българите да се извиняват за миналото и да се отричат от Живков. Ако бяха признали, че предишните времена имаха и позитви, системата нямаше да бъде разграбена по този варварски начин и шепа мутри, сега олигарси да тлъстеят и диктуват дневния ред на гърба на едно бедно, изтерзано и опростачено мнозинство. При Тодор Живков страната имаше лице.
  • 251 Това са просто

    6 6 Отговор
    Руски тролове, проумейте какво е то обществено мнение, и как го моделират
  • 252 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 253 Тотални, психични,

    8 6 Отговор
    масови поражения на психиката на хората по света, създадоха краварите!
    Постоянните войни и насилие, се превърнаха в "нормално" състояние на планетата. А свободният и от никого не санкциониран грабеж от "наши и чужди изедници", превърнаха българите в обезверени индивидуалисти. Няма вече общество и никой не вярва на никого! Държавата е институция, която работи за себе си и за далавераджиите. Народът е в калта!
    Поколенията под 40 годишна възраст никога не са живяли в нормално общество!
    Колкото и жалко да е за пропагандистите на хранилка, бившото "бай Тошево" общество беше много по-близко до народа, от тази олигархична структура, пълно беззаконие, наглост на крадците и мошенниците. И силно отрицателната ни демография показва еднозначно дълбокият песимизъм на хората в тази система...
  • 254 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    7 6 Отговор
    НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИЗМА И ЧЕРВEНАТА МУ БАНДА

    Никой не ни е нападал през 1989 г., нито САЩ, нито Германия, а самите комунисти рухнаха строения от тях комунизъм . Комунистите сами се отказаха от комунизма, след като той фалира през 1989 г. за четвърти пореден път за 40 години , сами тръгнаха да правят капитализъм, сами си го строиха , така , че и това което те наричат демокрация по комунистически , самите те я започнаха и строят и в настоящия момент , и самите те откраднаха държавните предриятия , така като откраднаха частните през 1944 г, ама нали са прости и крадливи пак ги фалираха .

    Последните ни два фалита – през 89 г.- 90 г. и през 95-96 г. пак ни ги докараха комунисти - гладните зими на Анрей Луканов (пак към купонна ситема минахме тогава) и Жан Виденов, при който доларът стигна 3000 лева, заплатите станаха 20 долара, пенсиите – 8 долара .

    ТА КОЛКО КОМУНИЗМА ПОСТРОИХА, ТОЛКОВА И ДЕМОКРАЦИЯ МОГАТ ДА ПОСТРОЯТ ТЕЗИ ПРОСТИ И КРЪВОЖАДНИ БАНДИТИ .

    Единственият период, в който властта не е била в ръцете на комунисти е 91 -92 г., при правителството на Филип Димитров - единственото демократическо , което беше свалено от БКП и БКП , през цялото останало време от 1944 г. досега на власт са все комунисти .

    И сегашните и предишните партии в парламента до една са комунистически - Бойковци, Курнелиевци, Атанас Атанасовци, Христо Ивановци , ДПС – до едни главатарите им все са били комунисти и агенти на ДС.

    Коментиран от #269

  • 255 Какво чудно има

    3 1 Отговор
    По времето на Аспарух не са имали къща, вила и кола, безплатно образование и здравеопазване. Просто човек трябва малко и да е благодарен за това, което е имал. А за всички посочени велики владетели: поклон!
  • 256 Обективно!

    10 4 Отговор
    Срам е, че 30-40 годишните харесват мутренсите години на "демокрацията", ранната, която се свързва с ликвидацията на българското стопанство, с обезлюдяването, с изтичане на мозъци. Срамно и безнадеждно за бъдещето. Никакъв критичен поглед. И е съвсем логична оценката на Живков и времето на социализма. Със всичките му недостатъци имаше повече справедливост и човещина за обикновените хора...Но това с долнопробна пропаганда няма как да го промениш. Ако днес масата живееше по-добре, щеше да отрича и да клейми миналото. Просто е!
  • 257 Такааа

    14 3 Отговор
    Моля родените след 1985 фодина да не се напъват да ни обясняват на нас които живяхме по онова време как сме живели то е същото се едно без да си опитвал няква храна да кажеш не го яж това е супер отвратително
  • 258 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 259 Иванушка🇺🇲

    5 7 Отговор
    Руската пропагандна отрова се опитва да манипулира част от слабообразованото население като внушава че по време на руското робство сме живели по добре. Всичко е пълна лъжа. Сега хората живеят в пъти по добре отколкото в мизерния руски социализъм. Нали затова фалирахме и Сесерето се разпадна.
  • 260 Айде да не говориш от мое име,а?

    5 7 Отговор

    До коментар #186 от "Т.е.":

    На 67 съм и не можеш ти да ми казваш колко хубаво съм живяла в оня концлагер, където всичко се постигаше "с връзки". Да, беше рай за простите овце и въпреки всичко като беше толкова хубаво, що се радвахте, когато изсулиха правешкия телевизор с дистанционното от Москва.И понеже овцата си е овца, повярва на пъдарите, че няма да ги пусне на вълците. Ако за блеещите по соца е прекалено сложно, подсказвам само с един въпрос: Кой изрита цървула и обу лачените чепици? И всичко беше подготвено през 1984-85 г. пак от комунделската върхушка, а оня уж селски хитрец гледаше като отровен и в простотията си мислеше, че ще е вечен.
  • 261 Лллллллл

    3 1 Отговор

    До коментар #248 от "666":

    А в либерална такава искат ли да живеят?И,ако си под 50 нямаш място в тази дискусия.
  • 262 Тунгус от Сибир

    1 0 Отговор

    До коментар #96 от "Факт":

    Чакаме те
  • 263 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 264 Какво

    6 3 Отговор
    е това общество което допуска да има крайно бедни и необразовани? Такива категории хора нямаше преди 1989 г. Обществото не допускаме да има скитници и клошари. Сега умните и красивите ги обиждате на мързеливи, глупави, лузери и т.н.

    Коментиран от #277

  • 265 Абе "умен"?

    5 2 Отговор

    До коментар #139 от "умен":

    Имали са външна тоалетна, понеже не са искали нещо по-добро, за това! Помня и в казармата в София имаше огромна тоалетна, външна за 60 човека с отделни клетки, нямаше вода, ами с кофи се носеше и се сипваше... Беше мизерно, лятото много мухи те хапят, но времето тогава си беше такова, не че системата е била "лоша"!
    Уж нямало жилища и уж се чакало по 15 г за апартамент от държавата?
    Глупости на таркалета. Чичо ми и други семейства се събраха, единият имаше парцел в града. Извадиха строително разрешение от админстрацията на града и 1965 г си направиха масивна, тухлена кооперация в центъра на града. И естествено тоалетната и банята им са им в апартамента. Дали при бай Тошо или сега, който иска да живее по-добре, може. Ама ако го мързи, песимист е и си чопли само в носа, нищо няма да има. Даже и тоалетна на двора може да няма...

    Коментиран от #312

  • 266 Стар комонис рософил

    4 3 Отговор
    Когато управляваше Бай Тошо и бяхме заедно с братска Русия срещу гнилият Запад пиех по кило ракия и сутринта без проблеми отивах на работа. Имах желязна ерекция и задоволявах жените по няколко пъти на нощ. Веднага след като станахме демокрация и американска колония се напивам от 100 грама, боли ме главата и го ползвам само да отвес. Затова мразя ЕС, САЩ и целият Запад! Искам ЕС и НАТО да се разпаднат, да сме отново с братска Русия и да ни управляват държавници милеещи за народа като Румен Радев или Костя Копейкин. Те ще направят така, че всичко да е като преди 1989 година.

    Коментиран от #272

  • 267 И сега ще ви напиша,

    13 3 Отговор
    защо възхвалявате сегашния капитализъм, при който едно малцинство държи благата на всички останали. Защото си изкарвате работата, като писарушки на лъжи, евтина пропаганда и Пиар. Вие в корпорация, в която ви експлоатират, като животно, дават ви непосилни норми и пропускат да ви платят изработените часове, не сте работили. Не познавате съвременните фабрики за пот, нито у нас, нито в чужбина. Така, че взимайте си парите от евтината пропаганда и не ми казвайте от какво да се срамувам
  • 268 Ха ха ха

    3 6 Отговор
    Ами путинисти и русофиле.... какво искаш....?
  • 269 "НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО

    7 5 Отговор

    До коментар #254 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    ОТ КОМУНИЗМА И ЧЕРВEНАТА МУ БАНДА"?
    Да, бе да... А къде поставяш някогашният и днешният фашизъм?
    В сравнение с "комунизма" сега няма училища и много села и малки градове изчезнаха напълно от картата. А тогава във всяко село училище, детски градини, медицинска служба с безплатна медицина, нямше дрога и пияни ненормалници, които газят хора по улиците със скъпи и мощни коли...
    Днес всичко е НЕНОРМАЛНО! Как да ме убедиш, когато сравнявам тогава и сега? Тогава бях техник в голямо предприятие и съм опознавал системата от личен опит и тогава и сега... Днешните банди и мошенници са многократно по-гадни от тогавашните. Днес имаш инфлация, войни, чуждо управление на страната, абсолютно ненормални типове са на власт и ограбват и те, заедно с мафията... Щом днес "червената мафия" ни се струва много "по-нормална" можеш да си представиш, колко зле е днешната система?

    Коментиран от #347

  • 270 Тома

    5 6 Отговор
    Англичанина за това е казал че няма по прост народ от българския
  • 271 Българин

    5 11 Отговор
    Национал СОЦИАЛИЗМА е бил рай за германците, но не виждам някой в Германия са носталгира па Хитлер. Тук руската пропаганда целенасочено се старае да очертае цялото развитие слез 1989 година и да представи управлението на Тодор Живков и социализма като някакъв "Златен век" от развитието на България.

    Коментиран от #273, #289, #292, #303

  • 272 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 273 свирчо

    8 3 Отговор

    До коментар #271 от "Българин":

    Ами който е живял по времето на Живков - може да направи сравнение . А който е пасъл козите като тебе може само да ланка !
  • 274 Очаквам селфи

    0 0 Отговор
    Със сегашните .
  • 275 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 276 То пък

    3 7 Отговор
    Какво да му харесваш на това руско протеже, който даде държавния резерв и пенсионния фонд на руснаците, за да сме 16та република на СССР. Добре че Брежнев не се е съгласил.
  • 277 Това е "норма" на днешните

    5 2 Отговор

    До коментар #264 от "Какво":

    "умни" и млади, "образовани"! Харвард завършили, даже и една корелация наричат "курелация"! Езикови проблеми след 30 години да живеш в една страна и да знаеш езика й на такова ниско ниво? Една уж "образована", министърка на външните работи на силната икономически Германия не знае, какво са 180 и 360 градуса... На около 40 години е, от "зелените"! Системата на капитализма не иска да има умен и образован народ! Тъпите и посредствените се управляват много по-лесно, за това! Ама вече става и тотален проблем. Тези не могат да си представят и каква мощ имат ядрените оръжия и се заяждат на войни със страни, които могат да изпепелят целия свят! Една Гермнаия няма нито един ядрен заряд в армията, но обявиха война на Русия? Тази същата със 360-те градуса!
    Нямат елементарни познания и не могат да мислят даже!
  • 278 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 279 Ъхъъъ

    1 8 Отговор
    Това само говори колко им е промит мозъка от комунизъма, тотално разграждане на Българското !
  • 280 Артилерист

    7 2 Отговор
    Всеки има право на своите предпочитания. Важното е да не изхожда от своите лични и прочие тясно егоистични мотиви. Не се учудвам на мнозинството, предпочитано соца, на фона на сегашното демократическо, нали, състояние на страната. Лично аз предпочитам соца, но от началните му съзидателни години-до към 70-те. Тогава имаше невиждан всенароден градеж, възраждане, ентусиазъм, надежда, мечти. Най-вече младежка, Пеньо Пенковска, безкористно чиста вяра и перспектива-по скелета, друмища, полета, в студ, зной и кал младите хора градяха нова България, нов завод за живота. България се обнови, образова се, икономически, индустриално, селско стопански, културно, спортно и всякак израсна...

    Коментиран от #282, #294

  • 281 Хмм

    4 3 Отговор
    Не е срам да обичаш държавния глава който се дава всичко от себе си за да вдигне България сред световните сили за конкуренция по БВП и да Образова всички държави на най-успешния Социализъм във цял сват но Комунягите през 89 събориха тато след 8 години спъване и от тогава 34 години концесий до ден днешен има какво още да се открадне.
    Срам е да си дадеш земята друг да я стопанисва и да ти дава жълтица
  • 282 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 283 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 284 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 285 Реалист

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Който най яко тъ такова него помниш естествено:)
  • 286 Стефан Стамболов всеки го иска

    2 0 Отговор
    Това са 20лева.Ето това в статията ни обединява 2️⃣0️⃣🇧🇬💰💰
  • 287 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 288 Другарю

    4 2 Отговор
    Живков,светла ви памет.
  • 289 Пенсионер

    11 2 Отговор

    До коментар #271 от "Българин":

    Той е "ЗЛАТЕН ВЕК" от развитието на България. РАЙ за Народа. Достатъчно е да се сравни възрастта за пенсиониране. Сегашните работещи, ако 10% от тях вземат след време пенсии, ще е пак някакъв успех. Ама надали.

    Коментиран от #293, #300

  • 290 666666

    7 1 Отговор
    По времето на Левски и Ботев сме били роби ,кой иска да живее тогава!?!?При Тошо беше спокойствие,ред ,законност ,здравеопазване и всичко построено ,за да съществува сега България и ,което все още крадат и не могат да я приключат.
  • 291 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 292 Пенсионер

    10 0 Отговор

    До коментар #271 от "Българин":

    Апропо, току що НОИ излезе с публикация за пенсионерите, на които не им стигат годините за пенсиониране и доплатили стажа си. Цифрите са страшни. И все по страшно ще става. Прочетете документа.
  • 293 Пенсионер

    11 1 Отговор

    До коментар #289 от "Пенсионер":

    Минусчето, няма да ти реши проблема приятелю. Нека ти кажа. Възрастта за пенсиониране, не е далеч денят, когато ще стане 72 години. Такава е Директивата на ЕС.
  • 294 Напълно съгласен!

    12 1 Отговор

    До коментар #280 от "Артилерист":

    70-те до 80-те години имаше ентусиазъм! Целият народ беше някъде ангажиран на работа. Никой не ни плашеше с разни "пландемии", тогава летяхме и в космоса, като съюзници. Работеща индустрия. Днес сме "пишман съюзници"! Даже дядо ми и баща ми са ходили на тн "бригади"! Безплатен труд за родината! Копаели са тунелите на влаковете, изграждали са нови заводи, училища, оранжерии... Някогашните АПК-та (Аграрно промишлени комплекси) бяха идеална система за отглеждане на наши храни. Даже чак София ходехме на студентски бригади в Бойчиновци (Монтана) в завода за консерви и сокове. Огромно нещо беше, хиляди тонове, палети с наши компоти, лютеници, сокове отиваха за СССР, но и за нашия пазар. Днешната система е подтискаща за всички. Няма бедни, няма богати. Всичките "надяват маските" и се спотайват в къщи затворени... Или им бъркат с клечки в носовете да не са "заразени"... Понеже някои си в САЩ решили да ни "ваксинират" с неизвестно какво вещество цял свят? Просто няма сравнение... Два различни свята са!
  • 295 Бог

    3 1 Отговор
    Когато фактите говорят и боговете мълчат!
  • 296 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 297 варненски пенсионер

    3 6 Отговор
    Аспарух не го познавам, но при тато ми минаха младежките години и като цяло беше гадно ! отвсякъде ни плашеха , ограничаваха и наказваха !
  • 298 Никой

    0 8 Отговор
    Старчоците страдат не толкова по социализма и " Тато ", колкото по отминала им младост и очертаващия се край на пътя. Не вкарвайте младите по изопачената ви носталгия. Староста не прощава , но все пак да остаряваш е привилегия,която не на всеки е дадена .

    Коментиран от #310

  • 299 Край

    5 1 Отговор
    Ако Бай Тошо не беше провел преименуването и голямата екскузия, в България щеше да има 2 пъти повече турци от сега. Ристу Иванов как щеше да се бори тогава с ДПСто - не знам.
    Бай Тошо беше мъдър Човек, голям Българин и Държавник.
  • 300 Мдааа....

    6 0 Отговор

    До коментар #289 от "Пенсионер":

    При бай Тошо жените се пенсионираха на 50 ,а мъжете на 56.Само това стига като сравнение.А сега ще вземеш пенсия при свети Петър,щото едва ли някой ще доживее до 70.

    Коментиран от #304

  • 301 Статистик

    6 0 Отговор

    До коментар #235 от "явер":

    По-скоро народът вижда, че ако при Тато е било зле, то днес е в пъти по-зле!

    Коментиран от #313

  • 302 Баце ЕООД

    0 0 Отговор
    "Соломон Паси изпреварва Григор Димитров"
    😅🤣😂
  • 303 Стой

    1 0 Отговор

    До коментар #271 от "Българин":

    Си в Дуйсбуйх тогава.. Сссиганин
  • 304 Дедо

    7 0 Отговор

    До коментар #300 от "Мдааа....":

    Къщата ми е построена през 1958 година...а за първи път я заключих (от зор) през 1990. За съжаление, онези спокойни времена няма да се върнат...

    Коментиран от #309

  • 305 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 306 Бай Тиквун

    4 1 Отговор
    Една магистрала нимой направи с толкова демокрация.. Тато дори взе безлихвен заем от Русия без документ, ей така.. На мъжка приказка. Киро да се пробва така със Демократичната Световна Банка..
  • 307 Неутрален

    6 1 Отговор
    Колкото и "зле" да е било при Тато, но тогава имахме социална държава. А днес имаме не социална, а колониална държава... по-точно не държава, а територия.
  • 308 Гешев

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Псевдоним":

    Със сигурност са го номинирали, нали тласка България към капитализма.
  • 309 Баба

    3 2 Отговор

    До коментар #304 от "Дедо":

    Няма спокойни времена дядо. Който живял, живял. Ся е демокрация.
  • 310 Ха-ха-ха, младите?

    5 2 Отговор

    До коментар #298 от "Никой":

    Радвайте се още на остатаците от предишните системи, когато все още имаше много повече свобода и някаква демокрация!
    Ние НЕ страдаме по младостта. Ако бяхме сега млади, щеше да е много депресиращо! Даже нямате и представа, какво ще ви сервират "демократите" в САЩ и ПП-та. Началото беше с тн "пландемия"! Вече са разработени "сертификатите", "цифровите пари", "трансхуманизмът", 15-минутните градове, СЗО вече кара всичките страни да подпишат договора за тяхното тотално управление при "пландемиите" и тн...
    Вас ви очаква тоталната диктатура, ако преди това не са ви "ваксинирали" с нещо си и айде по-рано в отвъдното! Ама вие до стам сте зомбирани, че даже и не го виждате, на къде ви водят!

    Коментиран от #314

  • 311 Чак пък срам!?

    4 0 Отговор
    Напълно нормална човешка реакция! Освен, че повечето от "харесващите" са живели по времето на Тодор Живков, то те тогава са били и млади и има известен носталгичен порив по изгубената младост.няма как да се сравняват несравними неща.за много от хората изброените личности са само част от нашата история.те не са били съвременници на изброените личности и нямат личен спомен от онези времена.Пък и Българина обича "Око да види, ръка да пипне"! И наместо да се тюхкаме как, защо и откъде на къде народа харесва бай ти Тошо, то дайте да си направим държавата такава, че да я харесваме ДНЕС и СЕГА и да не принуждаваме младите да бягат по чужбина от немай къде!
  • 312 умен

    0 5 Отговор

    До коментар #265 от "Абе "умен"?":

    е тогава кое му е било по-хубавото тогава от сега? Само не ми казвай за престъпността. В държава, в която медиите се контролират от валстта, престъпност няма а има само шпиони и предатели. Това, че не са ви заливали с престъпления по новините не значи, че ги е нямало. Спри новините и ще видиш как няма да има престъпност и за тебе. На няколко пъти съм забравял ключовете на вртата от външната страна. Един път не са ме ограбили. Спал съм и на отключена и пак не са ме ограбили. Един път не са звънели на мен или на моите родители за телефонна измама. Не съм и участвал в катастрофа за 20 години шофиране. Ако слушаш новините ще останеш с впечатление, че всички катастрофират и всички ги обират.

    Коментиран от #315, #326, #331

  • 313 Енгелс

    4 1 Отговор

    До коментар #301 от "Статистик":

    При капитализма е така.
  • 314 умен

    1 8 Отговор

    До коментар #310 от "Ха-ха-ха, младите?":

    едно време под строй сте се ваксинирали и не сте мрънкали. Сега изведнъж ваксината лошо. Абе пийте ги тея хапчета, помагат!

    Коментиран от #316, #322

  • 315 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #312 от "умен":

    Абе, приятел много се обясняваш. Как ще те ограбят бе. Смее ли някой? Това беше невъзможно. Недай се Боже някой да стори това. Хващат го и по бързата процедура незабавно го изпращат на почивка в курорта Белене.
  • 316 Много по умен

    8 0 Отговор

    До коментар #314 от "умен":

    Така е, ваксинирахме се под строй, ама ваксините бяха сигурни и никой не е умрял. А сегашните ваксини какво стана. Видяхме ги. Маса народ взе билета за небето.
  • 317 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 318 Яяяяя

    6 1 Отговор

    До коментар #120 от "умен":

    Забравихте да добавите, убийства и грабежи денонощно, умиращи на вратата на болницата, наркомани, мърсотия , завършилите училище не могат да четат и пишат, направо чудесно

    Коментиран от #321

  • 319 Яяяяя

    1 0 Отговор

    До коментар #148 от "умен":

    Вие комуникирате, ние общуваме, разликата е голяма
  • 320 Данко

    5 0 Отговор

    До коментар #317 от "Диамантената ръка":

    Ами не е прост Народа. Напротив, българите са умен Народ. Проблема е, че няма "Данковци" . Хора водачи, които да водят хората. Стадото, винаги, има водачи. Без водачи, нищо не става.
  • 321 Преминаващ

    4 0 Отговор

    До коментар #318 от "Яяяяя":

    Добре де, кой е виновен за да сме на това дередже?
  • 322 Абе сега всичко е

    4 0 Отговор

    До коментар #314 от "умен":

    лъжа и измама! Политика - лъжа, държава-лъжа, ваксини - лъжа... всичко е фейк в капитализма.

    Коментиран от #325

  • 323 Яяяяя

    4 0 Отговор

    До коментар #194 от "АУУУУУ":

    Да аз съм от тези, с 4 езика и образование от соца, за което западните колеги ми завиждат и сега нямам телевизор и кола защото не са ми нужени
  • 324 Минувач

    2 1 Отговор
    Ако има срам в цялото това нещо, той не е до хората, които мислят по този начин. Срамът е за политиците от 30 години насам не успяват да убедят тези хора, че нещо се е подобрило. Срамът е за неуспешните продажни и алчни политици. А и никой няма право да съди никого при такъв огромен процент, който говори само за сериозен проблем с управлението ни сега.

    Коментиран от #328

  • 325 Максимилиан Робеспиер

    4 3 Отговор

    До коментар #322 от "Абе сега всичко е":

    На 10 ноември 1989г., Народа на България ликвидира социализма и избра капитализма. Това е положението. Нямате право да се оплаквате. Това е пътя, който сте избрали.

    Коментиран от #327

  • 326 "медиите се контролират от валстта..."

    4 0 Отговор

    До коментар #312 от "умен":

    по време на соца? Днешният контрол, не само на медиите, вече е зашеметяващ. Тогава нямаше такава техника. Сега имаш камери, къде ли не. Даже канцлерът на Германия е подслушван от тайните служби на САЩ. Всичките ти телефонни разговори, социалните мрежи, твои снимки и коментари, къде ходиш, къде работиш, ... всичко това се записва и при необходимост, на когото му трябва, ще го знаят за тебе...
    И това, което се готви за близкото бъдеще, е истински Оруел. Тотален контрол на всичко. Даже и бъдещите "пари" ще имат контрол, къде, колко и за какво даваш, ще има и "срок на годност" на парите ти. Ако, примерно не си си похарчил заплатата за три месеца, тези ти я "нулират", изтриват от компютрите и ги нямаш вече... Ако искаш много да пътуваш с колата, няма да ти позволят да си купиш повече бензин, ако искаш да ядеш много месо, няма да ти дадат да си купиш... Просто на касите, като скенират етикета, че искаш месо, картата ти отказва да плати и толкоз. Яж само червеите и хлебарките, които акушерката от "съюза" ти е позволила... Контрол значи? При бай Тошо, много по-свободно от сега...
  • 327 Еми правим завой сега

    3 4 Отговор

    До коментар #325 от "Максимилиан Робеспиер":

    и пак "напред" към комунизма, светлото бъдеще! :)
    И какво сме избрали? Бившите комуняги са го избрали, вместо нас... За да задигнат всичко, което целият народ с огромен труд изгради...

    Коментиран от #330

  • 328 Демулен

    7 0 Отговор

    До коментар #324 от "Минувач":

    Господине, за да си убедителен, това означава да даваш личен пример! Личният пример е всичко. Другото е приказки. Максимилиан Робеспиер имаше всичко. безгранична власт, пари, и положение. Прозвището му беше страшно - "железния". Железният, обаче се хранеше с бедните в закусвалня за 15 су и даваше ЛИЧЕН ПРИМЕР на всички, що е то да обичаш Народа.
  • 329 хммм

    2 0 Отговор
    Че защо пък трябва да го харесват? И какъв пък е стефан стамболов, че да го ахресват??
  • 330 Максимилиан Робеспиер

    5 1 Отговор

    До коментар #327 от "Еми правим завой сега":

    Късно е. Какъв комунизъм, какви 5 лева. Няма условия за такива промени. Радвайте се сега на това, което на 10 ноември 1989-та година избрахте? Пътя на "светлото" капиталистическото бъдеще. Честито.

    Коментиран от #341

  • 331 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 332 Анонимен

    5 0 Отговор
    "Другарю Живков, и да ми заповядайте да ви мразя, АЗ пак ще ви обичам". край на цитата. Въпрос, кой е казал това и какъв е днес синът му.?
  • 333 Мдаа

    9 1 Отговор

    До коментар #331 от "Лично за мен,":

    Другарю, по времето на Живков нямаше клошари. Не забравяйте това.

    Коментиран от #337

  • 334 такаето

    3 1 Отговор
    да така е и продажниците на България тези които все ни спасяват и от спасяване няма вече спасение - те не могат да го разберат защото запада няма нужда от силна България
  • 335 Баба Мара с нови лъжи и внушения

    5 1 Отговор
    По времето на Тато имахме държава и живеехме добре, сега ни управляват слугите на Козяк!
  • 336 Лично за мен,

    5 0 Отговор
    какво беше хубавото тогава?
    Абсолютното спокойствие и сигурност на системата. Работа имаш винаги и някаква заплата, както всички около теб. Никога няма да умреш от глад или на улицата, като клошар, изоставен от всички. Дори и много възрастните хора не бяха бедни тогава. Никой не ровеше по кофите с боклука. Даже, ако някой тогава го беше направил, всичките щяха да мислят, че е психично болен... Хората не бяха озлобени. Знам, като дете (около 12 г) отидох сам в стоматологична поликлиника, заради зъбобол. Там беше една млада стоматоложка и съвсем любезно ми прегледа зъба и ми го извади с упойка. Ама тогава беше абсолютно сигурно. Нито пари са ми искали за това, нито пък трябваше да има родител с мене... Просто, самият факт, че живееш тука, те лекуват безплатно. Също от завода, дето работиш ти дават карта за почивка на море, около 3-5 лева струваше, при заплата от 380 лева (1985-а година)... За децата почивка на море (лагер на море) бяха безплатни картите тогава. Родителите те пускаха, ей-така с учителите там, понеже всичко беше много сигурно и безопасно тогава.
    В лагерите си имаше и лекари, понеже бяха много деца в една сграда. И стол (ресторант) дето ни готвеха безплатна храна, сутрин, обед и вечер...
    Също и детските градини бяха безплатни и имаше места за децата. Е, не учеха тогава английски език, ама на кого му е запотрябвало тогава?
  • 337 Ами нали точно това

    4 0 Отговор

    До коментар #333 от "Мдаа":

    съм писал?
    ДО 1989-та година нямаше клошари изобщо в България!

    Коментиран от #345

  • 338 Съревнование

    0 2 Отговор
    "За едно „състезание“ и тарикатското намигване с очи
    Мирчо Спасов разказва за първите дни след 9 септември:
    „Партията разпореди преди народния съд да се поизчистят колкото се може повече врагове, че после с присъдите ставало бавно. Така всяка нощ пред разпределителя – Дирекция на полицията на „Лъвов мост“, пристигаха каруци с хора от града и селата, камиони „Опел блиц“ от провинцията, използваха се и влакове. Аз пращах арестантите първо в мазето, там ги описвахме, след което ги качвахме на камионите. Откарвахме ги към Радомирско. Там на нивята ни чакаха местни момчета, които разполагаха с много патрони – „опушкваха“ ги и набързо ги зариваха. Около сто нощи пращахме по пет камиона, по двайсет на камион, това ще е някъде към десет хиляди."
    "Всяка нощ в малките часове ходех да докладвам на Живков в щаба, който се намираше в мазето на читалище „Славянска беседа“ на ул. „Г.С.Раковски“. Там се даваха разпоредбите и мунициите. Досегът ми с другаря Живков беше много специален. Всички знаеха какво върша и ме отбягваха, поради което той ми каза да не се приближавам до него, все едно няма нищо общо с мен. Бяхме се разбрали да си съобщаваме с очи. Намигне ми и това значи да продължавам… Абе, мокра работа, другарите не искаха да се цапат, но нали някой трябваше да я свърши.“

    Коментиран от #339, #344

  • 339 Съревнование 2

    0 1 Отговор

    До коментар #338 от "Съревнование":

    "..Тодор Живков, който също оглавява подобна група, му предлага съревнование:
    „При един такъв случай др. Тодор Живков каза: „Мирчо, дай ние с тебе да организираме първото съревнование в България след нейното Освобождение.“ В какво ще се изразява съревнованието, кой по-добре ще изпълни поставените задачи. Като се приключи накрая ще се даде оценка и ще се излъчи победител. Разбира се, схванах бързо и казах „добре“.
    По-късно, някъде към края на септември, при една подобна среща др. Живков предложи да отчетем съревнованието и разбира се приех, но казвам: „А бе ти ще ме друснеш сега, ама ха да видим“. Присъстващите започнаха да се смеят. От това едва ли не неловко започнах да се чувствам, едва ли не като победен. Другарят Живков с присъщото му настроение и открита усмивка на лицето каза: „Недей, сега няма победител, давам оценка, че сме наравно, а по-нататък ще се състезаваме за победител“... Другарят Живков ми намигна, какъвто навик имаше, излязохме и продължихме работата си доволни и ентусиазирани.“
    Наско Мандаджиев. 1944 г. и червените разстрели! Интервю с ген. Мирчо Спасов, budnaera com.
    ЦДА – ф. Сп. 2196, из спомените на Мирчо Спасов, desehistory com.
  • 340 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 341 Максимилиан Робеспиер

    4 0 Отговор

    До коментар #330 от "Максимилиан Робеспиер":

    Другарю, минусчето няма да ти подобри положението. Капитализъм е. Нали така! Социализма го няма вече. Унищожихте го на 10.11.1989-та година. Туристи му края! Това е положението.

    Коментиран от #342

  • 342 Максимилиан Робеспиер

    4 0 Отговор

    До коментар #341 от "Максимилиан Робеспиер":

    Поправка: Да се чете туристи...

    Коментиран от #343

  • 343 Максимилиан Робеспиер

    4 0 Отговор

    До коментар #342 от "Максимилиан Робеспиер":

    Турихте
  • 344 Знаещ

    6 1 Отговор

    До коментар #338 от "Съревнование":

    Във демократична Франция през 1945-46 -та година
    "опушкването" на враговете сътрудничели на ГЕСТАПО, е било в пъти по вече на тези в България. Но по това никой не говори. В Италия също много "опушкани"и т.н.

    Коментиран от #351

  • 345 Мдаа

    6 0 Отговор

    До коментар #337 от "Ами нали точно това":

    Допуснал съм грешка. Извинявам се. А, като гледам днес пълно с клошари, а на всеки ъгъл просяк, протягащ ръка за стотинки... Що за общество е това?
  • 346 1111222333

    9 2 Отговор
    При Тодор Живков България доститна своя исторически връх на своето развитие.
    Най- сигурния показател е броя на населението.

    Коментиран от #350

  • 347 УЙКО -КАЛЕКО

    6 1 Отговор

    До коментар #269 от ""НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО":

    Има по голямо зло от комунизма и червената банда и това е СИНЯТА БАНДА(СДС 1997-2001 Г).КОИТО НАПРАВИХА ПРИВАТИЗАЦИЯТА.БЪЛГАРИЯ бе ограбена много яко на два пъти от СДС чрез приватизацията(1997-2001 г.) и от ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ(БСП,НДСВ ,ДПС 2005-2009 г .При това управление 2005 г брутен външен дълг 15 милиарда евро,а 2009 -37 милиарда евро. В СРАВНЕНИЕ С ТЕЗИ ,БАТ БОКО И ГЕРБ СА СВЕТЦИ.
  • 348 никой

    7 2 Отговор
    Живях добре при Тато, образовах се безплатно и качествено,от какъв зор да милея за Аспарух,някакъв княз или пък не дай боже,за Стамболов? Какно съм видял от тях? Айде мислете с тия образувания между ушите и стига с тази пропаганда .
  • 349 Баба ти

    1 1 Отговор

    До коментар #130 от "Толкова":

    А сега само комунистите ли останаха в България бе, неразцъфнал налъм?
  • 350 хххх

    3 0 Отговор

    До коментар #346 от "1111222333":

    Ако "най-сигурният показател е броят на населението" то държави като Бангладеш и Индия щяха да са абсолютни икономически хегемони! Много сте лъжливи вие-комунистите... и си вярвате на глупостите които ръсите.
  • 351 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 352 Малки разлики

    1 5 Отговор

    До коментар #351 от "Малки разлики":

    .. и около 200 свещеници са в това число - на избитите още преди Народния съд.
  • 353 Знаещ

    7 2 Отговор

    До коментар #351 от "Малки разлики":

    Това не е вярно. Избитите са основно хора сътрудничели на фашистите. Във Франция и Италия числото на избитите сътрудничели на фашистите е далеч по голямо. В сравнение с избитите в двете държави сме нищо. Ама по това никой не смее да говори.

    Коментиран от #367

  • 354 Мдаааа дааа

    1 5 Отговор
    Интересно защо тоя плебс тогава гласува за такива като БОЙКО, МУСТАФА, АСЕН И АЗ + проДАй Бг и подобни!!!

    Коментиран от #357

  • 355 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 356 мдааа

    6 0 Отговор
    Имаше едно BPEМЕ...
    HAР0ДНА PЕПУБЛИKА БЪЛГAPИЯ
    Държава с 9, 000, 000 жители...
    Aрмия...
    Граници...
    Н.ад 3 000 Завода и Пред.приятия...
    Pеки...
    Пълни язовири...
    Напоитeлни cистеми...
    Земеделие...
    Овощни и 3еленчукови градини...
    Стада...
    Cвинекомплекси...
    Птицекомплекси...
    Овцеферми...
    Деца...
    Детски градини....
    Училища...
    Образование...
    Болници...
    Санаториуми...
    Здравеопазване...
    Море...
    Планини....
    Гори...
    Минерални извори...
    Почивни станции...
    Месо...
    Сирене...
    Мляко...
    Кисело мляко...
    Здравословно хранене...
    Е, бaнaни нямаше!!!
    И боклyци нямаше!!!

    Коментиран от #359

  • 357 Хмм

    3 1 Отговор

    До коментар #354 от "Мдаааа дааа":

    Ми за кого да гласува? Кажи не се притеснявай. Туй си го пропуснал. То да критикува човек, всеки го може. Хайде предложи?

    Коментиран от #358

  • 358 Хмм

    3 0 Отговор

    До коментар #357 от "Хмм":

    Минусчето не е решение. Кажи за кого да гласува Народа.
  • 359 Бай Тъню Кочаня

    1 4 Отговор

    До коментар #356 от "мдааа":

    Ама за да има блага за всички, трябва някои да вземат по-малко отколкото заслужават. Е точно тези на които им работят главите са против социализма, защото заслужават да са милионери, а при тоя строй такива нямаше.
    Друг е въпроса, че като имаш всичко за нормален живот-не ти трябват милиони, ама... Природа човешка...

    Коментиран от #361, #362

  • 360 дядо поп

    2 0 Отговор
    Много от хората помнят живота при бай Тошо и са живели по това време , а по времето на Стефан Стамболов , княз Борис и хан Аспарух си ги спомня единствено и само Лили Иванова!
  • 361 Анонимен

    5 0 Отговор

    До коментар #359 от "Бай Тъню Кочаня":

    Имаш един корем нали, като останалите. И за какво са ти тези милиони? Безумна работа.
  • 362 "Природа човешка"

    3 4 Отговор

    До коментар #359 от "Бай Тъню Кочаня":

    Точно за това е такъв капитализма. В тази система е оставено всичко, да се развива, ей-така... Не е имало "социалистическа диктатура на пролетариата" и какво с станало? Ами точно това: По-малко от 1% от населението се е сдобило с огромни богатства още от преди повече от 100 години, заседнали са здраво "най-горе" и живеят, като паразити и само те КОНТРОЛИРАТ цялата система. Създали са "избори"-лъжа, за да си мисли стадото, че то нещо избира. Те са т.н. "дълбока държава" в САЩ. Те са, които поставиха деменцията да е президент, макар и да е болен и да не знае, кой е изобщо...
    Те правят войните и пландемиите по света, те са, които печатят "парите" от нищо, те са на върха на пирамидата. Те са, които са планирали "намаляване на населението", дали с войни, дали със зарази или с инжекции... все им е едно. Важното е да се "намалят гърлата", които "замърсявали "тяхната" планета"!
    Те са "началниците" на всичкия офисен планктон в Брюксел, началниците са и на ППДБ, ГРОБ, ДПС, БСП... Те са против "Възраждане", понеже тази партия иска България да е независима от тях... Те ще закопаят тази планета, ако овцете не се усетят на време... Вече почти са успели, малко остава.

    Коментиран от #369

  • 363 Даже и животните предпочитат

    2 4 Отговор
    "обществото" и са по-добре и по-силни в общество!
    Вълците в глутница намират по-лесно дивеч и по-лесно заедно успяват да хванат нещо за ядене. Тези хора, (по-умни, по-работоспособни, по-хитри, по-здрави, по-способни и т.н.) са наистина малко, болшинството са "средна" работа. Е, дори Айнщайн да се е родил някъде на Северният полюс, то кел файда от ума му? Там се иска да умееш да оцеляваш на огромният студ, да нямаш почти нищо за ядене, да живееш в юрти и да ловуваш елени... Дори и тези, "умните банкери" да се бяха родили и те някъде, където няма общество, в джунглата, като Маугли, то какво би станало от тях? Нищо, едни диваци, като Маугли...
    Е, богатството и бедността са феномени на обществото. Супер богатите не биха били такива, ако го нямаше обществото. Същото е и с клошарите и бедните.
    А щом това са обществени белези, то обществото МОЖЕ ДА РЕШИ, как да живее по малко, що-годе нормален и уравновесен начин!
    Би трябвало за всички да има достатъчно храна, подслон, лекуване при нужда, топлина и чак тогава, над тази "летва", "най-умните", "най-можещите"... да имат още възможности за развитие. Никой да не ги спира и ограничава, но и да няма мизерия, боклуци, клошари, крадци, убийци, наркомани, алкохолици, ненормалници, които влизат в училищата и стрелят на месо и т.н... Иска се НОВ ОБЩЕСТВЕН РЕД! Много по-човешки от социализма на Бай Тошо, но и от това безобразие на капитализма, което имаме днес!

    Коментиран от #366

  • 364 Срам за афтура

    1 2 Отговор
    Българският народ се срамува от аФтУра... да дига гълъбите и да си обира крушите от България!!!
  • 365 Нормално!

    3 1 Отговор
    След, като всички работоспособни избягаха на Запад, а тук останаха само хора, които са били в труоспособна възраст по времето на Тато и тогава са работили, печелили и живяли пълноценно не забравяйте, че тук по време на соца може да е имало някакви ограничения, но не беше затвор и в СИВ ние бяхме една от водещите държави, като технологии и стандарт с атомна енергетика, а сега сем на куйрука ( на опашката ) демек и какво да им харесваме на хора , които никога не сме познавали или пък на съвременните политици, които макар и добре рекламирани явно според обстановката не могат да се мерят с Тато на онова време ама въобще по никакъв начин!
  • 366 Максимилиан Робеспиер

    3 1 Отговор

    До коментар #363 от "Даже и животните предпочитат":

    Като не си наясно с обществените системи на управление, чети, учи се и не пиши глупости. Няма социализъм на бай Тошо. Първобитно общинен, робовладелчески, феодален, капитализъм, социализъм, комунизъм. Това са строевете във възходящ ред. Сега сме капитализъм. След време социализъм и накрая комунизъм.Това е!
    "ЕДИН ПРИЗРАК БРОДИ ИЗ ЕВРОПА".....?

    Коментиран от #373

  • 367 Върос към теб

    0 3 Отговор

    До коментар #353 от "Знаещ":

    Въобще не си сигурен с кого и дали са сътрудничели с някого. Това са хиляди хора събрани
    в камиони и разстреляни и заровени. Много свидетелства от тогава говорят, че това са били
    тъмни и мрачни дни, когато на много случайници и криминални типове са инициирали чрез
    доноси или биз причина тези вакханалии. Както виждаш на върха са били комунягите и ОФ,
    подкрепяни от Москва. По изказването си приличаш на наследник на комунист/партизанин/
    ятак.
    И въпросът ми към теб е следният? Ако аз съм сътрудничил с врага ти, и ти е позволено от
    властта, ще направиш ли донос срещу мен като знаеш, че ще ме убият след това?
    Или ако ти е предложено лично да участваш ще ме ликвидираш ли?

    Коментиран от #368

  • 368 Знаещ

    3 0 Отговор

    До коментар #367 от "Върос към теб":

    Написаното не е вярно. Това са лъжи с цел да се покаже социализма в лоша светлина. По горе ти вече отговорих, но ти не мирясваш! Дерзай.
  • 369 Наблюдател

    3 2 Отговор

    До коментар #362 от ""Природа човешка"":

    Браво написал си на 99% верни неща. Коментара ти е точен, обаче 1% имаш съществена неточност. Написал си цитирам: "Те са против "Възраждане", понеже тази партия иска България да е независима от тях... "- край на цитата. Хайде сега, момко на кого ги въртиш тези чалъми? Грозно е! "Възраждане" не е независима Партия.Тя е пряко подчинена на МОСКВА.Само, че държа да отбележа, че Путин не е Брежнев, защото няма СССР, а има капиталистическа Русия. И забележи, децата на всички олигарси включително щерката на Путин живеят в САЩ и ЗАПАДА. Какъв личен пример е това? Не така. Децата на нашите олигарси, също. И те хванали пътя на загнилият ЗАПАД и САЩ. Стоичков къде живее е...а? Щерката на Борисов и т.н. И само те ли. Не е за говерене. Ще бъдете точни и справедливи, както авторът на тези редове. ЛИЧНИЯТ ПРИМЕР Е В ОСНОВАТА НА ВСИЧКО.

    Коментиран от #370, #372

  • 370 Наблюдател

    3 0 Отговор

    До коментар #369 от "Наблюдател":

    Да се чете.... не е за говорене.
  • 371 знайко до незнайко

    4 0 Отговор
    Не съм,,живял по времето на хан Аспарух.Но1982г,ВЕЧЕРЯХ в Балкан турист,хотел Москва,в нашият град.Аперитив,коняк,с кола,МЕШАНА СКАРА+ПИТКА,една бира=4,96лв.ЗАТУЙ,АРЕСВАТ тошо.

    Коментиран от #376

  • 372 Няма никакви доказателства, че Възраждан

    1 3 Отговор

    До коментар #369 от "Наблюдател":

    зависи от Русия!
    Докато за сегашните управляващи има преки доказателства, че се съобразяват с "посолството"! Сами си казаха в записите! Единият от тях в предишното правителство изгони 70 дипломати на Русия без никакви доказателства, че всичките са шпиони! И това не смущава никого?
    Лично аз се страхувам много повече от САЩ, отколкото от Русия! ФАЩ са хищници, доказано е! Докато в предишната система работехме със СССР и не бяхме толкова зле, не ни лъгаха, да им даваме пари, а доставки на военна техника, никакви.. СССР ни въоръжиха армията до зъби. Е, кой окупатор би направил така с васалите си? Знате ли, че САЩ и до днес НЕ са позволили на Япония и на Германия да имат ядрени оръжия? НО, били "съюзници" с тях? САЩ ни обявиха за "предна фронтова линия" за войната на Украйна с Русия, без да се съобразяват с народа тука. Не съм избирал Възраждане, но бих ги избрал следващия път! Май не сте наясно, че много наши емигранти, живеещи на Запад и в САЩ (тези в Британия примерно) са избрали Възраждане? Те знаят много добре, на къде ни водят западналите, за това имат по-добра преценка, какво е добре за България!

    Коментиран от #374

  • 373 Май си забравил, че

    2 3 Отговор

    До коментар #366 от "Максимилиан Робеспиер":

    нашият и руският социлизъм бяха диктатура?
    С диктатура можеш да направиш всеки от тези обществени формации, които си написал, че ги има!
    Те ни казваха тогава, че нашият социализъм е "диктатура на пролетариата"!
    По принцип си имахме някакъв изкуствен социализъм, държан със строга власт. И това наистина беше така! Когато отпуснаха малко и социализма се разпадна веднага, понеже беше държан с властта, за да го има! Това обаче не го дисквалифицира, че бил "лош" или несъстоятелен!
    Ние се опитахме и беше наистина доста добро приближение на една нормална и човешка система! Тогава никой не се е опитвал да ти убеди децата, да си изрежат органите и да си сменят пола, нали? За наркотиците и всичките недостатъци на капитализма, вече доста добре знаем...

    Коментиран от #375

  • 374 Наблюдател

    3 1 Отговор

    До коментар #372 от "Няма никакви доказателства, че Възраждан":

    Бях пределно ясен: 1. СССР е едно , капиталистическа Русия съвсем друго. Да съм казал нещо лошо за СССР? 2. За "Възраждане" няма да обяснявам повторно. Чети и се учи.
  • 375 Максимилиан Робеспиер

    3 1 Отговор

    До коментар #373 от "Май си забравил, че":

    Нищо не съм забравил. Чисто и просто не познаваш ДИАЛЕКТИКАТА и затова пишеш глупости. Като например, че социализма се бил разпаднал. По голяма глупост от това не бях чел. Но да давам безплатно уроци, просто не си струва. Дерзай.

    Коментиран от #378

  • 376 Наблюдател

    3 0 Отговор

    До коментар #371 от "знайко до незнайко":

    Е, тия под теб философи знайко, не АРЕСВАТ социализма, познай защо?
  • 377 Камий Демулен

    3 1 Отговор
    Господине пишете следното: - "Май не сте наясно, че много наши емигранти, живеещи на Запад и в САЩ (тези в Британия примерно) са избрали Възраждане? Те знаят много добре, на къде ни водят западналите, за това имат по-добра преценка, какво е добре за България"!- край на цитата. 1. Тези наши емигранти защо не емигрираха в Русия ами избрали САЩ и "прогнилият" ЗАПАД? 2. Е, каква може да бъде преценката на емигрантите за доброто на България, след като самите те живеят в държавите от ЕС? Изобщо имате ли мозък в главата за да разсъждавате, или сте някакво безмозъчно чудо на природата.

    Коментиран от #379

  • 378 Няма какво да ме учиш!

    1 3 Отговор

    До коментар #375 от "Максимилиан Робеспиер":

    На всеки нормален днес е ясно, в какъв свят живеем!
    Светът днес се управлява само от няколко, свръхбогати фамилии... Каква диалектика? Има я, но психопатите олигарси не им пука за нея. Няма да ти ги казвам, сигурно ги знаеш, кои са! А това, ППДБ, Гроб,.. Бил Гейтс, СЗО,.. републиканска или демократична пратия.. Германия или ЕС, Натото, Европейски комисии, деменцията... и другите ала-бализми са само за заблуда и по-долни звена на управлението. Да си чул за безструктурно управление? Генералът, който го обясни, беше убит. Не съм чак и толкова "бос", за колкото ме мислиш!
    Тези вече ще въведат тоталната диктатура в целият свят: Както западналите, така Русия, Китай и САЩ, всички работят над "цифровите пари на централната банка".
    Когато това стане, няма да можем изобщо така спокойно да си пишем тука мненията! Тотален контрол и забрани! Дано стане някакво чудо и да не успеят! Ама надали! Много са силни!
  • 379 Ами те са на "Титаник"

    1 3 Отговор

    До коментар #377 от "Камий Демулен":

    и виждат, как вече е в процес на потъване. Няма нужда от много мозък за да се види и от нормален човек. Беше добре на Запад и в САЩ, но вече се вижда, че отиват и те на кино... Можеш да се поинтересуваш от "неваксинираните" наши българи, живеещи на Запад, какво те мислят? Ако са "ваксинирани", няма смисъл да ги питаш, те са обречени и ще потънат с Титаника! От коментара ти разбирам, че не си живял повече от 5 години някъде на Запад. До 5 г минаваш за временен турист и не разбираш, какво става там!

    Коментиран от #380

  • 380 Камий Демулен

    3 1 Отговор

    До коментар #379 от "Ами те са на "Титаник"":

    Аз съм ПАТРИОТ и моята държава е България. Тук съм роден и първо мляко засукал и тук ще умра. Въобще не съм бил в чужбина и нямам намерение да бъда. Тук в България и само България. Да си БЪЛГАРИН звучи гордо. Може каемъни да ядеш, но си длъжен в Родината си да умреш! ДСругото е оправдания. Не ме интересуват никакви ТИТАН- ици още по малко от хора напуснали доброволно държавага си.Те не са българи. Те са граждани на света. Изборът е винаги личен.

    Коментиран от #381, #382, #385

  • 381 Камий Демулен

    3 1 Отговор

    До коментар #380 от "Камий Демулен":

    Да се чете камъни.
  • 382 Камий Демулен

    3 1 Отговор

    До коментар #380 от "Камий Демулен":

    ДСругото да се чете Другото.
  • 383 Преминаващ

    7 0 Отговор
    "От пепелта на капитализма се ражда комунизма"- Карл Маркс.
  • 384 Тодор Живков

    6 0 Отговор
    Защо другари и другарки сте седнали сега да рИвете? Искахте капитализЪм на ви го сега. При капитализЪма е така другари. Свят на войни, разврат, дива експлоатация на масите, мъки и сълзи. Така ще е. Единствено СОЦ-а имаше морал, това беше строй за обикновените хора. Но, повечето искаха да са богаташи. Е, станаха само някои и то от грабежа на строеното от народа периода 44-та-89-та година, а народа обедня! Варварски капитализЪм! Казано е:- Алчността и лакомията ще погубят света, както древния РИМ.
  • 385 Е, какво?

    2 0 Отговор

    До коментар #380 от "Камий Демулен":

    Откраднаха ни предприятията. Бяха общи на целия народ, но някои си ги взеха само за тях. А сега да им работим на тях за жълти стотинки ли?
    Те богатеят от нашия труд, купуват си къщи, дворци, яхти, самолети... а нашата заплата едвам стига за ядене? Е, по-добре да работим в чужди страни, дето заплатата е по-голяма. И няма да работим за българските крадци и мошенници.
  • 386 На баба ви хвърчилото!!

    0 0 Отговор
    Само едно мога да кажа: това недоразумение, наречено НЦПИ,на издръжка на данъкоплатците, трябва да бъде закрито час по-скоро! По-голяма идиотщина и подигравка не бях чел скоро!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове