Last news in Fakti

10 Август, 2023 09:26 2 389 41

Депутатите сътвориха парадокс: Отнемат кола при алкохол или наркотици в кръвта, но не и при убийство на пътя

  • конфискация-
  • конфискувани автомобили-
  • пияни шофьори-
  • дрогирани шофьори

Отделно от това това наказание е непропорционално, защото всеки автомобил има различна стойност

Депутатите сътвориха парадокс: Отнемат кола при алкохол или наркотици в кръвта, но не и при убийство на пътя - 1
Снимка: Нова телевизия

Не е адекватно отнемане на автомобил, когато говорим за различни по тежест деяния. Когато умишлено се причини телесна повреда или смърт, изобщо няма такова отнемане. Ако при непредпазливост се причини смърт или телесна повреда на повече от едно лице, има възможност съдът да отнеме колата, а когато има алкохол или наркотици в кръвта, задължително следва отнемане. Това показва обратна на нормалната човешка логика наказателна репресия. Това каза за "Здравей, България" адвокат Александър Кашъмов.

По думите му не е прието, когато собственикът не е извършителя на ПТП, автомобилът пак да се отнема. "Стойността на отделните МПС е различна, много по-адекватна санкция е глобата. Например при произшествие с тир, тъй като не е негов собственик, водачът ще трябва да плати само равностойността му. Това нарушава основни човешки права, защото шофьорът няма как да го плати", посочи той.

Силвия Петкова уточнява, че отнемането на автомобили е уредено като форма на наказание, а то не е такова. "Ако беше наказание, щеше да се говори за конфискация. МПС би могло да се квалифицира като предмет на престъплението, като превантивна мярка, за да не се извърши ново престъпление. Отделно от това това наказание е непропорционално, защото всеки автомобил има различна стойност. Излиза, че водачи, извършили едно и също престъпление, ще носят различна по степен наказателна отговорност. На един шофьор с по-евтин автомобил ще му струва по-евтино отнемането", смята тя.

Според нея кръвните тестове могат да покажат употреба на наркотици седмица назад. "Тоест човек, който шофира, употребил дрога седмица назад, не създава опасност за движението, защото в настоящия момент не е приел наркотици. Не се е качил целенасочено употребил субстанции, както е в други случаи", коментира адвокатът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    51 2 Отговор
    ЧЕ ТЕ ДУПЕТАТИТЕ КОГА СА НАПРАВИЛИ НЕЩО КАКТО ТРЯБВА ОСВЕН ПОПУЛИЗЪМ ЛОБИЗЪМ И НАРЕЖДАНИЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО ДРУГО ТАМ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 мммм

    48 3 Отговор
    Абе направо ги национализирайте автомобилите, както и имотите и връщайте комунизма, че ми писна от тая еврогейиска уж демукрация !

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 да де

    52 1 Отговор
    Ако кандидатстваш за работа всеки работодател пита за образование и трудов стаж единствено за дУпетатите няма такова условие затова и законите им са такива.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Истината

    51 2 Отговор
    Ако все още има някой неразбрал, КАТ работи единствено за да напълни своята хазна, но не и да опази хората на пътя! Крият се като мишки, и нарочно дебнат на участъци където ограничението на скоростта рязко пада (това е направено умишлено, за да има глоби).
    Всичко това е много жалко, защото те не мислят за здравето на народа, на децата ни, а единствено да спечелят от глоби за скорост и за още куп простотии! Проблемът обаче изобщо не е високата скорост, а надрусаните шофьори, разбитите пътища и некомпетентни хора на пътя!

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Румен Американеца

    23 2 Отговор
    Сами си ги избирате тези пишман законотворци като Кики, Баце, Бузанчо, Тошко и всички йористи в парламента, а после рИвете

    Коментиран от #18, #19

  • 12 напротив,

    11 9 Отговор
    Адекватно е на на персоналния стандарт. Който каква си е купил. Ако се определи с глоба- ей такава уста ще отворите, че едни могат да си плащат и по 10 глоби на ден, като да не им пречи да карат друсани.
  • 13 Ха ха хааа

    26 1 Отговор
    депутатите са способни само да творят раноклек ако ме разбирате! Няма как да си под чужда диктовка и да твориш закони защитаващи собственият ти народ! Това е абсурд.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 екселент

    13 17 Отговор
    Решението е абсолютно правилно. Бай Ганьо има нужда от голяма тояга за да спре да кара автомобил друсан и пиян. Ако не може, просто ще остава без автомобил и пари.

    Няма друг начин да се прекрати това явление, което имаме сега.

    Коментиран от #20, #21

  • 16 да де

    24 2 Отговор

    До коментар #10 от "Максимилиан Робеспиер":

    Нищо чудно да приемат закон депутатското местенце да се предава по наследство.
  • 17 такава ни е държавицата

    23 2 Отговор
    никой ли не е разбрал че целта на мерките е само и единствено рекет!!! никой не търси друго интересува ги само събирането на глоби и това е!!!
  • 18 Румен Американеца

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "Румен Американеца":

    Галя от посолствоТО цъка минуси, ха ха ха
  • 19 Хаха

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Румен Американеца":

    А кого да изберем, като всички хора в Бг са лош матреал. Когото и да хванеш мисли само за себе си и как да прецака останалите

    Коментиран от #24, #28

  • 20 екскремент си май

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "екселент":

    Как това че караш пил е по тежка простъпка от това да караш пил И ДА УБИЕШ ЧОВЕК???
  • 21 Шано

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "екселент":

    Калъфи ииииии
  • 22 Шефьор

    24 2 Отговор
    Всичко е функция от дебилитета на ПП-ГЕРБ-СДС-ДБ, по голяма простотия не съм чувал. Но сигурно и тук има пръст Ленчето, Кирето, Боко-честния кръст и други подобни тъпаци! Да но се освестят и отменят тази глупост.Единствено ще спечелят само одвокатите. Незнам някой забеляза ли, но само на адвокатите от свободните професии се признават 40% бездокументални разходи, което автоматично означава на всеки 100лв. адвокатски хонорар 40лв. чист, законово регламентиран доход върху който не се дължат нито СО, нито ДЗПО, нито ЗОВ. Е, това е функция от тези дето са в Народното събрание. Честито!!!
  • 23 Леля Гошо

    13 0 Отговор
    За тези простаци които отиват в парламента са необходими някои елементарни общообразователни курсове. Да научат например, че правораздаването трябва да е справедливо, ефективно и БЪРЗО и съответно да го имат предвид като "творят" закони.
  • 24 Румен Американеца

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хаха":

    Като няма кой, излезте на площадите, изметете боклуците и пратете делегация в САЩ да се молят да станете американски щат.
  • 25 ежко

    11 4 Отговор
    Адвоката да види как е в скандинавските страни и тогава да приказва.Отнетото ферари от милионер боли дори по-малко от отнрт 20 годишен опел на пенсионер.Точно пропорционално си е!Парадокс също няма- ако си пил или си друсан, си предпоставка за ПТП, другото е обикновенна грешна, мал шанс.

    Коментиран от #27, #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Милен

    9 2 Отговор

    До коментар #25 от "ежко":

    То и ако изпреварваш на пешеходна пътека или на място без видимост също е предпоставка за ПТП с фатални последствия ама за това не конфискуват колата.
  • 28 Алфа херинга

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хаха":

    Аз не мисля как да прецакам някого. Но пък и не бих станал депутат, дори и да ми предлагат.
  • 29 Умни хора

    9 1 Отговор
    има . Ще видим боли ли, като мине месец . Отмениха и свалените табелки за неплатени глоби . Не е ясно и гъде отиват събраните пари . Знаци и маркировка не се обновяват . Фирмите държат някакви пречкащи се на пътя хора . За 2 коли в Бургас се чу . В София невидях подобно нещо . Има хора които няма да ги дадат . Силоваци, мафиоти, побойници на пътя, провокатори . Добра превенция е заплахата срещу водача . Бившия на Кат дори обясни любезно за златния талон .
  • 30 Рекс

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "ежко":

    Ти пък да видиш как е в Папуа Нова Гвинея, там полицията направо изяжда нарушителя на място. Готвят ги с картофи и лук в преносим казан. Много ще ти хареса, нали?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 не е много

    0 2 Отговор
    ясен и санкцйонния режим . Пример Тити . Минава на червено, бързо кара , а глоби 20 му дават на куп . Периодичност, точки, системност ... имал за 2300 , а дал на куп 1700, значи платил глобите доброволно . Логиката е да е без точки, без книжка, без кола . Но не . Известяват на другите как се държат професионални водачи и аматйори . Звучни определения изкривяват логиката , а катастрофите са от грешки .
  • 33 12...34

    5 1 Отговор
    Те ще отнемат и за това че хората са си взели хапчето
  • 34 милиционер

    4 3 Отговор
    нищо абсурдно няма ! всеки да си опича акъла !!!
  • 35 да сме коректни

    4 2 Отговор
    Отново адвокатите четат текстове,както дяволът Евангелието...... При умисъл да те осъдят ДВАДЕСЕТ години ефективно - и нека не ти отнемат колата.... Може пък и да ти е вярна и да те дочака!!!!!.....
  • 36 Бай Иван

    7 2 Отговор
    Всеки ден заседания в НС.Всеки ден поредна глупост! Да питам ако на тест ми покаже ,че съм взел наркотици и ми конфискуват колата, а се окаже от кръвната проба,че не съм, знаете ли какво ще направя тая държава в съда в Страстбург и тези които са ми конфискували колата?Но пак ще платят не ид. оти.те в парламента, а хората.
  • 37 Бай Иван

    6 0 Отговор
    А и колко ще скочат рушветите на КАТ?
  • 38 Така е

    5 1 Отговор
    Един зъбобол или главоболие и оставаш без кола за 5-6месеца.
  • 39 Ооо

    1 0 Отговор
    Пак ли стимулираме използването на стари коли? Ако бях на вас тоя закон щеше да отнема само коли над 20г с цел почистване…
  • 40 Тити

    0 1 Отговор
    Това е стъпка в правилната посока.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове