Last news in Fakti

10 Август, 2023 09:16 2 291 33

Проф. Амелия Личева: Липсва смелост, когато трябва да се извадят от учебните програми архаични текстове

  • учебни програми-
  • архаични текстове

Децата искат да разпознаят себе си и собствените си проблеми в това, което четат, смята преподавателката по теория на литературата в СУ

Проф. Амелия Личева: Липсва смелост, когато трябва да се извадят от учебните програми архаични текстове - 1

"Липсва смелост за реформи, защото в годините, в които са правени опити да бъдат извадени от програмата текстовете, които изглеждат архаично на децата, обществената реакция е много силна" – казва проф. Амелия Личева, преподавател по Теория на литературата в Софийския университет, която написа в медиите коментар относно замислените промени в учебната програма и намаляването на текстовете от западноевропейската класика.

"Нужна е широка дискусия и да се говори малко по-спокойно. – добавя тя – С кое бихме могли да запалим децата да чета, а не да ги отблъскваме. Вкарваме текстовете в клишета, но не си даваме сметка, колко наистина се е променил света и колко различни са нещата, с които се сблъскват младите хора. Децата искат да разпознаят себе си и собствените си проблеми в това, което четат. Очевидно трябва да намерим произведения, в които те по-добре да усещат времето."

Според проф. Личева канонът се променя изключително много и то в световен план, съобщи БНР. "Приобщаването на по-съвременни автори не трябва да ни стряска толкова много. Съвременната българска литература е от решаващо значение, например откъси от книги на Георги Господинов могат да бъдат включени в учебниците. Романът "Поразените" на Теодора Димова също разказва за периода на комунизма, по начин, който не се прави в училище."


Поставете оценка:
Оценка 2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От село

    46 4 Отговор
    Ами да извадим Шекспир и Бърнсот учебните програми на Великобритания, че са по архаични и от нашите.
  • 2 Коч

    41 6 Отговор
    Вижте и прическата и не се съмнявайте какви антинародни тези ще застъпи! Самата Аномалия Личева и същи архаизъм, но се боядисала и хоп - на сергията!
  • 3 Ъйййй

    41 6 Отговор
    Опитват да извадят Иван Вазов от учебниците.

    Коментиран от #7, #22

  • 4 Кочо

    17 1 Отговор
    Всичко се актуализира! История, литература и на дядо ми масура!
  • 5 Соло мон Па си

    35 4 Отговор
    Крайно време е да се коригират и учебниците и по геогрфия. Всички трябва да знаят, че слънцето изгрява от запад, а кога ще изгрее се определя от посолствоТо.
  • 6 Град Симитли

    32 2 Отговор
    Тая:
    "... Съветник на Надежда Михайлова в качеството й на министър на външните работи (1997 – 2001) и лидер на СДС. Общински съветник в Столичния общински съвет от групата на СДС (2003 – 2007).3 Съветник на еврокомисаря Меглена Кунева (2007 – 2010)...."
    ..... Скрий се, па се пОтърси!
  • 7 един от стадото

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ъйййй":

    ами да Поне Вазов знаем къде е роден, какво е писал и вършел и къде и как е починал. ЕшекСпиро дори не знаем дали въобще е съществувал тъдява
  • 8 Пунчо

    38 2 Отговор
    Аз се чудех защо имаме 58% функционална неграмотност на 15 годишните, а то било защото не са изучавали Георги Господинов, а са изучавали архаичните произведения на Вазов и Ботев.
  • 9 Дедо Йоцо

    30 3 Отговор
    Като я видях тая професорка на снимката разбрах, че е ходила на одобрение в посолството.
  • 10 Физика на тъпотата на Георги и издатели

    27 2 Отговор
    Без Георги Грантаджинов, моля.
  • 11 НАП

    20 4 Отговор
    Украинофилката Аналия Лизачева за затрае.
  • 12 ТАКА МИ КАЗАХА В ПОСОЛСТВОТО

    17 2 Отговор
    Проф. Амелия Личева: Време е за протест в защита на изучаването на западноевропейска литература
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 2 Отговор
    ТЕ не искат Вас❗
    ТЕ искат Вашите деца и тяхното бъдеще❗

    Коментиран от #15, #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 2 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Помните ли :
    "Който владее настоящето,
    той контролира миналото,
    а който контролира миналото,
    ще контролира БЪДЕЩЕТО!"
    ❗❗❗❗❗

    Коментиран от #18

  • 16 Госпожа

    15 1 Отговор
    Изгърмял бойлер да не закача учениците!
  • 17 Коч

    15 1 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ние пък искаме Тях! Хора! В листите за избори е пълно с несъвършенства, недоразумения и подлости, бъкани с дипломи и титли! Добре опаковани и поднесени на публиката, която не ги познава! Тези дни разгледах кариерното развитие на две подобни същества, уж различен пол и произход! Еднакво никакви, но и еднакво добре наместени в разни университети, комитети, партии, листи, представителни тела и асоциации! С титли като доцент, доктор и такива квалификации! Ако не ги познаваш, ще им се възхитиш на боядисаните мигли!
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 1 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Посегнаха на Агата Кристи,
    посягат на Иван Вазов...
    Вместо да кажат на младите какво е Чардак и Чорбаджия - те ще махнат романите❗
    Младите дори не знаят кой е Вапцаров и какво МЕЖДУНАРОДНО признание има ❗
  • 19 Псевдоним

    20 3 Отговор
    Мечтаят си да извадят класиците, за да лишат хората от памет. А слугите им, като тази госпожа, си вярват, че са много "модерни" и "съвременни", като добавят някой настоящ автор.
  • 20 Бачо Киро

    17 1 Отговор
    Тая е егати недоразумението ...
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 1 Отговор
    По коя ОФИЦИАЛНА медия видяхте
    ОБСТОЕН РЕПОРТАЖ за историческите събития станали на тези дати в Хирошима и Нагасаки ❓

    А какво е станало там?! -
    с учудване ще Ви попитат децата Ви ❗
  • 22 стоян

    1 7 Отговор

    До коментар #3 от "Ъйййй":

    До 3 ком - лъжеш бре - много подло
  • 23 Това е борбата

    20 0 Отговор
    Да се доопростачи младото ни поколение което като цяло е под всякаква критика с много малки изключения.Да се извадят класиците и произведенията им под удобния предлог че са архаични и да се набутат правилните Димова, Господинов и т.н.СРАМОТА!
  • 24 пери

    22 0 Отговор
    Да даде пример за архаичен текст. Това първо. И второ, не мисля, че децата ще "разпознаят себе си и собствените си проблеми" в текстове точно на Георги Господинов.
    И още, ако децата не четат в училище класическите произведения и не ги интерпретират с помощта на училеля, никога няма да седнат сами да ги прочетат. И англичанчетата не четат Шекспир през свободното си време, нищо че може да се брои за архаичен.
    Хубаво е професорите да имат връзка с учителите и учениците, когато ще предлагат реформи.
  • 25 между_другото

    12 0 Отговор
    Коса а ла Тина Търнър също изглежда архаично.

    Коментиран от #30

  • 26 1111

    17 0 Отговор
    Четох извадки от наградения роман на Господинов и не смятам, че е подходящ за деца.
  • 27 Коз Як

    11 2 Отговор
    изучаването на биографията на боцо и шиши трябва да стане задължително за осмокласниците
  • 28 Олиглот

    11 2 Отговор
    историята ще ви сменят, децата ви ще промият, но вие берете гъби, вас това не ви засяга
  • 29 Lоста

    12 2 Отговор
    Поредната либерастка мултикултуралистка с дадина титла "професор". За тези безотечественици всшмко истинско, създадено от българския дух, е архаично.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Джон Вазовиц

    2 1 Отговор
    Да, стига текста да е антикомунистически, смело махай класиците и заменяй с модерна лгбт пропаганда. От посолството могат да ти дадат някой и друг цент и да те потупат по послушната промита главичка..
  • 32 Гойко Митич от банкя

    3 1 Отговор
    Трябва да се премахне Шекспир и да се замени с творчеството на Радо Шишарката съвременния изразител на новите въжделения на бг матряла
  • 33 Мери

    1 0 Отговор
    Ще запалим децата да четат ако се образоват родителите им. Тряба да се четат приказки в къщи в най ранна детска възраст,а не да им се пуска анимационно филмче или по лесно телефона.Класиците трябва да останат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове