Last news in Fakti

8 Септември, 2023 22:52 4 104 50

Евгений Дайнов: В Южното Черноморие имаме чисто феодално-бандитски модел на управление

  • южно черноморие-
  • алчност-
  • синеморец

Този валяк на алчността, който тръгна от север и стигна до Ахтопол, в Синеморец беше спрян, спряно беше бетониране и задръстването на дерета и се оттичат водите, каза политологът

Евгений Дайнов: В Южното Черноморие имаме чисто феодално-бандитски модел на управление - 1

Алчността беше спряна точно на границата между Ахтопол и Синеморец. Това каза пред Радио "Фокус" политологът Евгений Дайнов.

"Този валяк на алчността, който тръгна от север и стигна до Ахтопол, в Синеморец беше спрян. В Синеморец още преди 10 години спряха валяка на бетониране и задръстването на дерета и се оттичат водите. Драмата е долу по плажовете, където водният стълб, който идва от планината се натъква на морето, и там са отнесени повечето постройки. Тук тази трагедия я няма именно защото алчността беше спряна точно на границата между Ахтопол и Синеморец", допълни той.

"В Южното Черноморие имаме чисто феодално-бандитски модел на управление – има си феодали, които понякога са кметове, понякога са кметове плюс местния бандит, които държат властта над цялото население, обещавайки на това население, че ще ги включи в общото грабене. И населението ги обича и търпи", изрази мнение политологът и обясни, че въпреки сега трагедиите с наводнени сгради и дори смъртни случаи, хората продължават да си обичат феодалите точно защото вярват, че ще бъдат включени рано или късно в голямото крадене.

"Това е рискът на феодализма – той покварява всички надолу, всички искат да станат бандити в този модел. А феодалният модел в момента в България, тъй като е лишен от компонента "чест", като било в Средновековието, е чисто грабителски. И тук вече се намесват хора, които идват от по-цивилизовани места, по-граждански настроени, които в крайна сметка спасяват самите местни от тяхната собствена алчност и глупост. Държавата трябва да се намеси тук императивно", посочи политологът.

Според Евгений Дайнов ако се спазваха законите, нямало е да има такива наводнения: "Странджа се изсича, следователно тръгват огромни наводнения, отдолу всички дерета са затрупани, всички рекички и поточета са запушени, и това наводнение няма къде да отиде. И наводнението, което слиза от Странджа, и наводнението, което помита населените ни места, са плод на неспазване на законите. Това, което е по морето, е чист популизъм – каквото иска населението, това се прави, а нагоре, за да не се спазват законите, хвърчат подкупите".

"Единственият начин да се гласува за нормални кметове и да се поддържа нормален законов ред е все повече хора от цивилизованите градове да преселват тук. Когато хората, които са придошли от цивилизованата част от страната, където има градска цивилизация, станат повече от местните, тогава тук ще има възможност да се установи законов ред и да се спре онова крадене, което води до човешки жертви", заключи политологът Евгений Дайнов.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    44 4 Отговор
    То по южното Черноморие е друга държава... Те ГРОБ защо искаха да бутнат кмета на Несебър , щото яко върти парите без да се отчита...
  • 2 нормален

    49 2 Отговор
    Че кой ходи по Мутроморието? Няма такъв нормален човек.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кирил

    56 0 Отговор
    Въобще не ми пука за тях. Там всичко е на мутри : магистрати съдии бандити политици общинари разни мафиоти руснаци. Кой от къде откраднал купувал и строил
  • 5 свинаря Гергов

    29 7 Отговор
    Ако отдадат и южното Черноморие на свинаря Гергов, както част от северното, ще се увеличат още фекалните води , дори стократно, комунистите ядат много и съответно следва и обратният процес.Това те го наричат "диалектически материализъм".
  • 6 Боруна Лом

    24 5 Отговор
    С, ДОБРО УТРО! НА УМРЕЛО КУЧЕ НОЖ ВАДИШ! ДЕ БЕШЕ ДО СЕГА? СВИРЕШЕ НА КИТАРА СЪС СЛУШАЛКИ!
  • 7 Хаха

    25 11 Отговор
    Ей тоя сега пак нещо смени плочата, липсва ми това, че за всички била виновна Русия и Путин. Тоя имам чувството че като му сложеш кюлче в ду.... И го нагласиш с ключето като едно време играчките и му спуснеш опорките и почва да Ланка това което е угодно за жълтопаветниците. А иначе това си го знаем от 20 години и не си открил Америка. И за това повечето люде вече повече предпочитат двете южни нам съседки. Не за друго щот там е уголерирано в пъти нещата в туризма им.

    Коментиран от #12, #35

  • 8 123456

    50 3 Отговор
    Откри Америка ! Нали затова нямаме туристи . Заградили с бариери навсякъде и искат такса паркинг , а в конституцията пише , че черноморието е изключителна държавна собственост - тоест на всички ! Платена сянка , сладолед по 12 лева , вода по 5 лева .Кой да стъпи там ? За вски е ясно кой притежава тези курорти . Златните са на Иван Костов и Сл,Хрисров , Варна е на ТИМ , Балчик е на Айсберга и Плвенския , Несебър на Очите .Докато е така , нищо няма да се оправи . Затова ли ви беше демокрацията да убиете и окрадете народа .Носете си греховете навеки !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ха ха ха

    45 3 Отговор
    Тя държавата е феодал и бандит, затова и кметовете са такива! Най-добре Европа да ни прати техни хора да ни управляват че да видим бял ден! Българите с манталитет за чест и достойнство са избити през вековете! Оставени са само подмазващи, подлизурковци, хора без чест, на които като им дадеш малко свобода, го превръщат в слободия!

    Коментиран от #24

  • 11 Братче до братчеда

    26 0 Отговор
    Ами спрете да слагате хора от митничарските кланове!
  • 12 Хаха

    17 9 Отговор

    До коментар #7 от "Хаха":

    А и да добавя все съм се чудил защо им е любимо на жълтопаветниците южното черноморие сега като се разкриха тръбите за които знаем по добре мислищите в тази държава, то им било приятно да плуват сред събратята си.
  • 13 Варна

    37 6 Отговор
    Дайнов , ти от 30 години сега ли се събуди ? Горите се секат със благословията на ДПС за да си правят изборите .Май демократите взехте да вдявате , че ви чака нов 9 ти септември
  • 14 Изводът на Дайнов

    30 1 Отговор
    Местните са прости и алчни. Интересно, преди 30 години, когато все още ходех на нашето море, стигнах до същия извод. Значи не са мръднали много. Добре, че аз не си губя времето и нервите с тях.
  • 15 Теди

    26 12 Отговор
    Браво на автора! Още през соца народа беше научен да краде, но по-малко. Колкото по се издига човек толкова по-вече му позволяваха, а за тези в ръководството на БКП закони нямаше. От там тръгват нещата. Докато не си отидат поколенията научени да крадат нищо няма да се оправи. Те смятат това за нормално.
  • 16 Магарето 🐴

    19 6 Отговор
    Тоя откри топлата вода и колелото едновременно!
    За съжаление и той е от тия банди къде ги обвинява.
  • 17 Сандокан

    14 1 Отговор
    Ами така е. Едни колиби срещу 4-5звездни хотели. Кой е алчения?
  • 18 089954

    15 3 Отговор
    Дайнов , нали ти и вашите активисти летувате там на палатки и каравани и цапате (да не кажа друга дума ) всичко
  • 19 9999

    33 3 Отговор
    Само една забележка по цялото Черноморие е така, не само южното. Горите се стопанисваха много години от ДПС вижте докъде ги докараха. Винаги имат министър или зам. министър или кмет, но винаги са в играта на дървената мафия.
  • 20 Галя от ПосолствоТО

    7 9 Отговор
    Ей Дойнов Путин и само Путин е виновен мутрите от ДС Герб ДПС ПП и Дай България не те са украинци Слава , май ще спирам субсидията
  • 21 123456

    27 3 Отговор
    Заради такива като вас Дайнов , не съм водил детето си на футболен мач , нали знаеш защо ! На море само семейно и под надзор ! Аз плажа си го спомням като свобода , плажен волсйбол , готини хора , добро настоение , китари и песни . Сега е чалга , дрога , батки и олигофрения .Ха познай сега кой е виновен и зашо за 30 години стигнахме до тук !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мамул

    18 10 Отговор
    Това е американската демокрация за износ. Власт на маргинали за по-лесно и евтино управление на територията.
  • 24 3333

    9 7 Отговор

    До коментар #10 от "Ха ха ха":

    Подкрепям. Ние сами не можем да се управляваме. Така е било и преди турско, всеки е грабил и не мисли за народ и държава, завладяват ни, видяли сме ред и справедливост и сме ги търпяли 500г.
    След упадъка на империята редът и закона не се спазват и са започнали бунтове въстания и т.н..

    Коментиран от #36

  • 25 Само такива ли се раждат

    20 2 Отговор
    Неговият баща, Александър Дайнов, е постоянен кореспондент на вестник „Работническо дело“ в Москва (1961–1965) и Лондон (1971–1977), а след това е главен редактор на вестник „Софийски новости“. Майка му, Лидия Маринчевска, е дъщеря на активни борци против фашизма и капитализма

    Коментиран от #37

  • 26 Перо

    21 0 Отговор
    Като никога Дайнов е прав, но алчността и феодализма спират не в Синеморец, където командва феодала от Царево, а в Резово, защото нататък е Турция! Нещата са изтървани още през 1989 г. и сега понасяме последствията от криворазбраната цивилизация! Всичко е на самотек и постъпенно се разпада и доизживява! Вече няма хора за нищо!
  • 27 ТаУмВзе

    4 6 Отговор
    Тва колко Боя е изпило и то не знае! Бухахах Викаха му Синото шаманче. Още тогава си влачеше герданчета, Хипи бил! Бухахаха
  • 28 Некой си

    6 0 Отговор
    Дайнов.Това "управление" е още от 90 те г.на миналия век ! Там държава няма,както в 90% от населените места.
  • 29 САЙБЪР

    8 0 Отговор
    И във Варна е така!

    Коментиран от #41

  • 30 Верно ли?

    9 6 Отговор
    Ей такива, брадати и космат,и го докараха, с подскоци, този модел, а сега сапунисани в банята, констатират.
  • 31 Дедо

    7 0 Отговор
    Еми прав е човека,в тия малки морски общини всеки е братовчед на някого. И всички искат да са в играта без правила. Някой да не го е виждал.
  • 32 Ами

    7 0 Отговор
    Въпросът е кой го е позволил !
  • 33 Име

    5 1 Отговор
    Какво ще правя на тъпнята на морето, не - че обиждам, просто е несравнимо - хубаво е за - 20-30 дена и омръзва.

    Цивилизацията е в цивилизацията - на морето какво има - малко е странно да стоиш там постоянно.

    Както и да е - някакви идеи струят, интересното е в градовете - не в - три пресечки на кръст, селото е село.

    Няма значение - изказвания.
  • 34 Аййййй

    3 5 Отговор
    Гений Продайнов кое е спряно че не разбрах
  • 35 Бакьо,

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хаха":

    виж си правописа и начина на изразяване! Да не си от онези типчета от ДПС,а?
  • 36 Майко мила!!

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "3333":

    И това го пише човек, който вероятно се нарича българин!! Един по - горе го питах, ще питам и теб - да не би да си от ДПС и ти?
  • 37 днес те празнуват

    11 2 Отговор

    До коментар #25 от "Само такива ли се раждат":

    Че какъв друг ще е? Всеки, който е на висок пост, добра служба, "бизнесмен", собственик на медия, постоянен гост на ТВ- студиа, знаем от кои е. Днес ще празнуват техния празник, вече 79 години те са начело- политика, пари, банки, медии, "бизнес", служби, партии и пр.
  • 38 Българин

    11 0 Отговор
    мутристан БГ
  • 39 Българин

    10 0 Отговор
    Цялата държава е такава !
  • 40 Бяло море се запази

    11 0 Отговор
    През 1940-44г. северна Гърция- в това число и Бяло море с Халкидики, островите Тасос и Самотраки, Кавала са били под българска юрисдикция. Ако бяха останали такива, сега и там щеше да има отходни канали и фекалии, а Халкидики щяха да го парцелират между българските мутри Щяха да направят бетонни хотели, да докарат проститутки, още мутри, парвенюта, казионни простаци, кръчмари. Тогава и там нямаше да можем да ходим.

    Коментиран от #45

  • 41 Рубльов

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "САЙБЪР":

    Варна има опасност да се превърне в руски анклав.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Трябваше природата да се намеси, за да озапти некадърните и корумпирани местни величия и службаши !! Жалко, че се случва със съпътстващи човешки жертви.................
    Нима вече никой не си спомня какво се случи във варненския квартал Аспарухово ?
    Намери се "умник", който изрече мъдрата мисъл, че не било важно обезлесяването, т.е. изсичането на горите край морето,!? Важна била НЕПОДХОДЯЩАТА РАСТИТЕЛНОСТ, с която ,моля Ви се , били залесени земните възвишения !? Престъпността и опитите за оправдание вървят ръка за ръка !!
    А бре аланкаолу, защо хората са нарекли река Черна в Царево - ЧЕРНА. Помислете - не е шахматна комбинация !!
    По склоновете на Странджа и Стара планина, които се спускат към морето , рядко се случва , но валят поройни дъждове. От небето не падат водни капки , а текат водни потоци дебели колкото човешки пръст. И това чудо, ако продължи само 2-3 часа, какво става долу, в близост до морския бряг ??
    В Шкорпиловци с р.Фандъклийска / тя има прилично голям водосборен район / се случиха преди години поредица от наводнения, които принудиха властите да изгратят висок и широк мост само на 150 метра от морето. Хубавото бе, че там щетите бяха само материални.
  • 44 И от нийде взора надежда не види

    1 0 Отговор
    Последната част на пасажа не можах да я схвана , как някакви новодошли щели да спасят положението . Като корупцията в България е всепомитащото гюле , което изобщо не среща непоклатимият стълб. Именно новодошлите , заедно с местните са оформили Желязо-Въглеродната сплав , изкована под зоркият поглед на технолога политик , местната мутра , и местният лобист . Останалата част на пасажа с много верни думи , можело е много по-кратко , и с една дума - Демокрация . Нашите съседи гърците го казват с две думи -" демократия - анархия".
  • 45 пояснение

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Бяло море се запази":

    Лека поправка . И при Сталин , и при Хитлер не е имало местни мутри , и бандити. всеки си е чел надлежно читанките , учебниците , и особено редовете написани с тъмен шрифт. Щото камионетката идва бързо , и на съдиите и прокурорите не им раздават места за летни вили , и няма плаж кръстен на тях , като Прокурорският Плаж " През далечната 1987г там пада дъжд от над 300 литра на кв. , и никой не разбра , и никой не се удави , не повлече каравани . Щото там имаше девствен плаж , и гора.
  • 46 За протокола

    6 0 Отговор
    Слънчев бряг и от Китен до Синеморец бяха любимите ми места по Черноморието
    Повече от 20г не бях ходил там.
    На Слънчев бряг дори не пожелах повече да стъпя, съдейки само по чутото и видяното от медии и приятели.
    В Китен и Лозенец носталгията проговори и реших да инвестирам там. Сблъсках се точно с този феодално-мафиотски модел, примесен с калпаво обслужване и нагли руски собственици на имоти, разполагащи се като у дома си и точно след година панически избягах. Това там е всичко друго, само не и място за почивка
    Не съжалявам и повече няма да стъпя по тези места.
  • 47 дядото

    5 0 Отговор
    а къде в тази скапана територия,за последните 3 десетилетия не бе наложен феодално-бандитски хаос и беззаконие
  • 48 ха ха

    3 1 Отговор
    Когато хората, които са придошли от цивилизованата част от страната, където има градска цивилизация, станат повече от местните, тогава тук ще има възможност да се установи законов ред и да се спре онова крадене, което води до човешки жертви", заключи политологът Евгений Дайнов./ да избием индианците за да им вземем земята ? а модерния вариант е да ги оставим без препитание и ще я купим за жълти стотинки , нема по големи човекомразци от ясладжиите
  • 49 по скоро

    2 1 Отговор
    По модел на КГБ алчното злобно джудже и руский мир.
  • 50 между_другото

    0 0 Отговор
    През 2014г. имаше подобно наводнение в Бургас. К. Костадинов вместо да подвиква от мястото си в залата, да беше попитал стоящия до него Борисов какво направиха след 2014 г., за да не се повтарят събитията!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове