10 Декември, 2013 15:30 1 300 0

Светлин Танчев: В ПГ на ГЕРБ се отдалечавам от своите ценности

  • светлин танчев-
  • герб-
  • ценностти

Между 15 и 20 депутати от ГЕРБ са изразявали недоволство от обстановката в партията

Светлин Танчев: В ПГ на ГЕРБ се отдалечавам от своите ценности - 1
Снимка: БГНЕС

Едно от безспорните завоевания на българската демокрация през последните години е възможността всяка личност да се чувства свободна, както в усещането си за собствено достойнство, така и в осъзнатата позиция за равнопоставеност сред българските граждани. С мярата, че собствените му права свършват там, където започват правата на другите. Това заявява в мотивите си за напускане на ПГ на ГЕРБ Светлин Танчев, които са адресирани до БНР.

Особено ярко това важи за човек, който по волята на хората е избран за народен представител.

Като такъв, избран от 26-и МИР в 42-рото Народно събрание от листата на ПП ГЕРБ, през последните месеци осъзнавам всекидневно, че се отдалечавам от своите ценности, че ставам съпричастен към съвършено непродуктивна политика.

Желанието ми да напусна парламентарната група на ПП ГЕРБ е продиктувано от волята ми да бъда изразител на интересите на онези, които са ме избрали за техен представител. Не бих искал да бъда в ролята на съдник на своите колеги. Предпочитам да гледам конструктивно в бъдещето. Да отстоявам европейските принципи за развитието на България - тази перспектива, която ПП ГЕРБ прокламира при своето създаване, пише още Светлин Танчев.

Танчев е вторият народен представител от ГЕРБ след Георги Марков, който става независим народен представител. Така депутатите на Бойко Борисов остават 95.

Групата на ГЕРБ е стабилна, обяви в изявление заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. Той отказа да отговаря на въпроси на журналисти за започналата тенденция на напускащи:

Групата на ГЕРБ е стабилна. И вчера, и днес имахме събирания на групата, така че в това отношение въобще не трябва да имате никакви колебания, както нямаме и ние. Колегата Танчев до този момент не е изразявал никакви различни мнения, ако щете, някакви съмнения от това, че неправилно действа нашата група, така че не мога да ви кажа какви са неговите мотиви да подаде молбата. Но мисля вече, че е крайно време и ние да започнем да задаваме въпроси, дали не е нормално, когато някой реши, че не е съгласен с нещо, първо да го заявява на глас, и второ, след като не е съгласен, да напуска и парламента. Това е най-нормалният жест, който би следвало такова нещо, поне аз така си мисля.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че вината за напускането на поредния депутат ще бъде търсена в партията, а не в управляващите, както и в начина на издигане на кандидат-депутати. По повод напускането на ПГ от Светлин Танчев, Борисов е написал в социалните мрежи, че това е шанс за обновяване на структурите на партията с нови лица и доказани експерти и професионалисти с модерна визия за управлението на страната.

Между 15 и 20 депутати от ГЕРБ са изразявали недоволство от обстановката в партията, коментира първият напуснал групата, независимият депутат Георги Марков. Въпреки че беше изненадан, депутатът Георги Марков заяви, че напускането на Светлин Танчев на групата на ГЕРБ е логично:

Аз се надявах, че дисциплината в ГЕРБ ще се затегне до неузнаваемост. Аз си мисля, че са вътрешни проблемите. Ако си ги бяхме решили вътре нещата, нямаше да има никакъв проблем, никой да напусне, нито да има желание да напусне, някъде около 10-15 човека така сме говорили, коментирали сме го този въпрос.

На призива на депутата от ГЕРБ Димитър Главчев вече независимите депутати да напускат Народното събрание, Георги Марков коментира:

Главчев да дойде първо да се срещне с организацията и да ми каже познава ли един човек от организацията, и тогава да ми каже дали ще напускам, или няма да напускам, защото тези хора и хората, които са инвестирали в това аз да стана народен представител, едва ли Главчев нещо е направил. Аз от политическа партия ГЕРБ не съм получил нито един лев субсидия.

Георги Марков прогнозира предсрочни парламентарни избори през май следващата година:

Ако май месец ДПС и БСП имат повече гласове, отколкото Реформаторският блок и ГЕРБ, то тогава изборите са неизбежни. Ако нямат, мандата ще си го изкарат.

ДПС няма нищо общо с напускането на Светлин Танчев, каза Четин Казак. Според него това е резултат от назрели процеси:

Заслужава внимание фактът, че за толкова кратък период от време втори народен представител от ГЕРБ напуска парламентарната група. Имат основания и явно имат причини затова. От наша страна няма никаква намеса и никакво участие в тези процеси. Това беше партия на властта. Тя беше създадена около властта, експлоатирайки максимално инструментите на властта, и сега в условията на опозиция явно започват да текат процеси и центробежни сили да вземат връх.

"Атака" не потрива доволно ръце от случващото се в парламентарната група на ГЕРБ, посочи Павел Шопов:

Сега се случва с тези, които бяха въвели предателството в миналия парламент като постоянна практика. ГЕРБ постигна небивали висоти. В това отношение бяха разработили стройна и безотказна технология по купуване на депутати. Ние ги предупреждавахме, че политическата надменност и безочие ще се върнат към тях и както виждате, това се случва. Защото, когато "Атака" предупреждава, предрича за нещо, то винаги се случва. Ние не потриваме доволно ръце от това, което виждаме, защото зад всеки един от тези депутати стои волята на хиляди български избиратели.
Миналата седмица депутатът Георги Марков напусна парламентарната група на ГЕРБ. Светлин Танчев стана известен в предишния парламент с т.нар. "наркопоправка", която замалко не улесни скритата реклама на наркотици. Светлин Танчев е избран за народен представител от 26-и избирателен район София–област. Той е член на комисията по вътрешна сигурност в НС и председател на Групата за приятелство България – Аржентина.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове