Last news in Fakti

24 Януари, 2024 13:52 764 15

Над 5000 българчета учат в неделни училища във Великобритания

  • български училища във великобритания-
  • министър на образованието

Това е добър начин за изграждане умението на децата да комуникират със своите баби и дядовци, защото в противен случай езиковата преграда се оказва непреодолима

Над 5000 българчета учат в неделни училища във Великобритания - 1

През настоящата учебна година МОН подпомага 42 български неделни училища във Великобритания, а общият брой на децата и учениците, записани в тях, е над 5 хиляди.

Това стана ясно по време на посещение на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков в българското училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон. През миналата учебна година то чества своя 35-годишен юбилей.

„Впечатляващ е възрожденският ви ентусиазъм, с който съхранявате и разпалвате българщината“, обърна се проф. Цоков към учителите и ръководителите на училището. По думите му може да се използва и опитът на британската образователна система, защото „децата трябва да учат за живота, а не за оценката“.

„Много от нещата, които сте успели да направите тук зад граница, са предизвикателства, пред които трябва днес да се справя българската образователна система. Затова вярвам, че трябва не само да подпомагаме образователните ни институции зад граница, но и да използваме техния опит“, каза още министърът на образованието.

През тази година в Национална програма „България - образователни маршрути“ на МОН ще има отделен модул само за българските неделни училища. Това съобщи министър Цоков, който заедно с посланика на България във Великобритания Марин Райков проведе среща, в която участваха представители и на други български училища
в Обединеното кралство.

По този начин повече български деца ще се докоснат до знакови места, свързани с историята ни, и ще се заздрави връзката с България, коментира министърът.

Посланик Райков акцентира на важността на училищата, които действат към българските посолства и на съществената връзка между тях. Той подчерта още и значимостта на тези институции, които често са призвани да изградят умението на децата дори да комуникират със своите баби и дядовци, защото в противен случай езиковата преграда се оказва непреодолима.

Според него тези училища са по-важни от всякога поради увеличаващата се българска диаспора. С подкрепата на МОН предстои да се организира Форум за българските училища в чужбина, в който ще вземат участие лектори от СУ „Св. Климент Охридски“ и Кеймбриджкия университет, а министър Цоков получи официална покана за участие в него.

Директори и учители от българските неделни училища разказаха за трудностите, които срещат, но и за голямата удовлетвореност от своята работа, когато виждат постигнатите резултати.

Българското училище „Иван Станчов” е създадено през 1987 г. като форма на обучение по български език и литература, история и география на България за децата на българските дипломати и служителите в български държавни фирми.

В този си вид съществува до 1991 година, когато поради липса на средства е закрито. През есента на същата година посланик Иван Станчов създава ново училище, което отваря врати за децата на всички българи в Лондон, които желаят децата им да се обучават по роден език от първи до осми клас. То продължава своята дейност и до днес и изиграва съществена роля за разкриване и развитие на български неделни училища към задгранични представителства в други точки по света.

През настоящата учебна година в него са записани 192 деца, като от тях 182 са включени в групи за допълнителни училищни дейности, сред които клубове за народни песни и танци, празници и традиции, театрален и кино клуб, групи „Околен свят“ и „Човекът и обществото“. Директор и учител по история е д-р Валентина Александрова-
Кирова, която ръководи и Българско училище „Слово” в Оксфорд. До миналата учебна година училището е ръководено от г-жа Снежина Мечева, която е първият носител на отличие „Пробуда“.

В българското училище „Иван Станчов” министър Цоков бе посрещнат от учениците с рецитал на емблематичните стихотворения „Обич“ на Дора Габе и „Татковина“ на Петко Славейков. Министър Цоков връчи на директора на училището знак с кирилицата с пожелание да продължи мисията на училището да съхранява българщината.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиса

    4 5 Отговор
    Добре, че ги има!

    Коментиран от #2

  • 2 Последния Софиянец

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сиса":

    Докога?
  • 3 честен ционист

    11 2 Отговор
    Дискриминацията е голяма срещу всички българчета учещи в Британия с български имена. Затова родителите им се принуждават да ги кръщават с някакви си смехотворни англосаксонски, та става една какафония от сорта на Кевин Димитров.

    Коментиран от #10

  • 4 Познайте

    10 4 Отговор
    Кой плаща сметката? Ние, овцете в BG. Затова учебник в BG стигна 20лв, а тези по езици от 40 станаха 60.

    Коментиран от #7

  • 5 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    7 2 Отговор
    САКСОНЦИТЕ ЩО НЕ НАПРАВЯТ БГ УЧИЛИЩА
  • 6 Само питам

    2 2 Отговор
    А колко учат в братска Русия, сигурно над 15 000?

    Коментиран от #9

  • 7 Последния Софиянец

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Познайте":

    Определено. Тия дето са избрали на хляба мекото и са избягали като Зуека, за по-чиста градска среда, тротоари, съдебна система и прочие, не заслужават държавата да ги хрантути. Парите са за всички избрали да оставят сърцето и душата си в борбата срещу сглобката, а не избрали лесното да се евакуират
  • 8 Хъш

    3 0 Отговор
    И нищо не знаят
  • 9 честен ционист

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    Не е важно днес колко учат в Русия, а важното е, че повечето ви министри са учили у СССР.
  • 10 ХаХаХа

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Що Бе? Нали турците колеха бесеха сменяха ви вярата , имената цели 500 години,а накрая хем сте християни,хем сте с български имена ....,
  • 11 гражданин

    4 2 Отговор
    държавата дава пари за комфорта на децата на тарикатите, с големите заплати в Англия, докато 90 процента от училищата, които обучават истинските българчета, чиито майки и бащи дават от залъка си, от ниските си заплати, за данъци и осигуровки в България, са потънали в мизерия, прах, и стари разпадащи се мебели, в тях работи неадекватен и незаинтересован кадър, браво Цоков, браво Галине, пенсионера, продължавай така да управляваш ресора си
  • 12 Бъдещият им език

    1 4 Отговор
    Аз сум българче обичам, таз прекрасен бюти ленд, българин да се наричам, тис ис прауд фор ми.

    Коментиран от #14

  • 13 незнайко

    3 0 Отговор
    Тези деца РОДИТЕЛИ в къщи нямат ли, че трябва да учат БЪЛГАРСКИ език в неделни училища ???

    Коментиран от #15

  • 14 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бъдещият им език":

    Точно затова децата не знаят БЪЛГАРСКИ след като родителите говорят като Вас !
  • 15 Ооо какви еретични мисли

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "незнайко":

    Па те нали са отишли при аристокрацията, що да ги учат на български, като ще ги смятат за диваци. Побеснявам, като чуя внукът ни как ломоти на английски и дума български не знае. Да не бил като нас, "статистическите висшисти", останали като "последните убитаци" в някаква си територия. Ама който високо хвърчи, ниско пада, та да видим дали няма да дойдат времена да се приберат с подвити опашки и на стари години детето им да учи български.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове