Last news in Fakti

14 Януари, 2014 15:47 1 252 0

Станишев е разочарован от решението на Калфин

  • станишев-
  • калфин-
  • борисов-
  • бсп-
  • абв-
  • първанов

Според него то обслужва интересите на ГЕРБ и Бойко Борисов

„Тези, които участват в други листи, автоматически отпадат от БСП – без някаква форма на партийно решение”, каза Сергей Станишев на провелата се днес официална пресконференция на БСП.

Решението на Ивайло Калфин да оглави листата на АБВ е разочарование за десетки социалисти, които подкрепяха неговите кампании през годините, заяви още той. То ще разочарова стотици хиляди социалисти, които през годините работеха за негови кампании – в неговата кампания за депутат през 2005-та, през 2009-та като водач на листата за евроизборите, неговата кампания като кандидат-президент през 2011 година и сме работили съвсем искрено и всеотдайно.Разочарованието при мен е по-голямо, защото аз съм заставал зад него и съм го защитавал от съмнения и подозрения, бил съм гарант на неговата лоялност към БСП., продължи Станишев.

Решението на Калфин, което е важно за България и е в навечерието на евроизборите, е некоректно, добави лидерът на партията. „Бих казал, че имам много по-дълбоко разочарование от много други членове на БСП, защото в нашата партия винаги аз съм заставал зад него и съм го защитавал от съмнения, подозрения и от неособено позитивно отношение на базата на опита, през който Ивайло беше минал през 1997 година по отношение на БСП. Бил съм своеобразен гарант на неговата лоялност към БСП“, каза още Станишев.

Бяхме поставени пред поведение на свършените факти и това е срещу БСП, категоричен беше той.

Според думите му решението на Калфин обслужва интересите на Бойко Борисов и ГЕРБ. "Фактическият човек, който огласи предстоящата листа се казва Бойко Борисов. Изявлението му по случая съвпадна с факта, че медиите отразиха една неофициална среща, проведена в НДК", допълни лидерът на социалистите. „Има някои факти, които будят въпроси и няма отговори. Фактическият човек, който огласи предстоящия проект и листа, се казва Бойко Борисов, който в петък, чрез негово изявление във фейсбук, някак си съвпадна с това, че медиите отразиха една неофициална организационна среща, която бе проведена в НДК, за която аз, като лидер на БСП, не знаех“, допълни Станишев.

Целта е да се отнеме първото място на БСП на евроизботите, но от партията няма да допуснат тази цел да бъде обслужена.

„Няма да допуснем да се разруши къща, за да се построи нечия колибка“, категоричен беше председателят на БСП.

„Искам да кажа на сценаристите и аниматорите на тази инициатива, която този път, в сравнение с 2011 година, изглежда доста по-вяла и по-неубедителна, като представяне на хора, заставащи зад нея, че целта да се отнеме първото място на БСП на евроизборите няма да бъде реализирана“, категоричен бе Станишев. Той заяви, че добре познава партията, която е сложна, има кусури, но и много силни предимства и много ясна кауза, която се реализира и в момента. „За тази кауза работим всички, независимо от вътрешни търкания, различия, симпатии или антипатии. Убеден съм, защото съм го виждал неведнъж, че в такива трудни моменти на изпитания БСП се мобилизира и се нахъсва допълнително за максимален резултат“, каза още лидерът на БСП. По думите му сегашната ситуация ще доведе точно до такава реакция и такова поведение на членовете и симпатизантите на БСП. „Не заради броя депутати в европарламента, въпреки че е важно, а заради нашата кауза, заради програмата на правителството, която отстояваме, заради промените, които се случват и които трябва да придобият нова сила и инерция и решимост за изпълнение и еврозиборите ще бъдат важен тест за това. Няма да допуснем да се разруши къща, за да се построи нечия колибка“, категоричен бе Станишев.

Той бе категоричен, че това решение, което се случва във важен момент и за БСП, и за България, в навечерието на европейските избори, не е коректно, не е морално по отношение на членовете и симпатизантите на БСП. „Държа да опровергая една лъжа, която се тиражира през последните дни - едва ли не, че не е имало комуникация с Ивайло. Това е просто лъжа“, категоричен бе Станишев. Той посочи, че последният му разговор с Ивайло Калфин се е състоял в неделя, продължил е повече от два часа, като много искрено и почтено председателят на БСП е споделил неговото, а и на много социалисти мнение по отношение на намерението на евродепутата, което не е било ясно артикулирано. „В този смисъл ние бяхме поставени в едно положение на свършените факти. Това действие е насочено срещу БСП.

Хубавите думи и намерения, които прозвучаха, не са убедителни, защото обективно целят отслабване на резултата на БСП на европейските избори. Това фактически е смяна на отбора в 90-тата минута“, каза още лидерът на социалистите. 

Той определи изказванията на членове на БСП, че ще работят за една листа, но остават другаде, като странна. „Тази позиция е необяснима както за мен, така и за членовете на БСП и морално тежко уязвима, защото вътрешните спорове се решават на партийни форуми, а не чрез кампании“, заключи Сергей Станишев.

Относно поискания от главния прокурор имунитет на лидера на „Атака” Волен Сидеров Станишев заяви, че Сидеров трябва сам да инициира свалянето на имунитета си.

Коалиция на България винаги е подкрепяла свалянето на имунитет на който и да е народен представител, посочи Станишев.  Той допълни: „Това е наша принципна позиция. Аз ще предложа на нашата група - да се спази срокът, да се даде правото народният представител да определи, след което да се следва парламентарната процедура и ако е необходимо, Народното събрание да вземе отношение към този казус".

Станишев оцени ДПС като коректни партньори в правителството. „Не разглеждам никой министър или представител на държавата като представител на БСП, а на правителството, което трябва да свърши работата, която е записана в програмата", допълни той.

На въпрос, изтъргувани ли са постовете в митниците, Станишев отговори отрицателно. „Поставил съм изискване митниците да работят така, че да има приходи в държавата", добави лидерът на социалистите.

Зам.-председателят на парламента Мая Манолова допълни, че позицията "Оставаме в БСП, но работим за друга листа" е недопустима. Тя бе категорична, че „гези, които смятат да го направят, приключват с БСП".

Манолова допълни, че едно от основните задължения на членовете на БСП е да работят и да подкрепят листата на БСП за евроизборите. А нарушенията на устава в партията, води до последствия.

"Не разбирам каква е каузата на тези хора. Това е много глупав и безотговорен ход, направен от умни хора. Видяхме колко тежи Ивайло Калфин с подкрепата на БСП и Стефан Данаилов за президентските избори. Предстои да видим колко тежи Ивайло Калфин, подкрепен от някои други партии или коалиция", каза Мая Манолова.

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове