Last news in Fakti

20 Юни, 2024 09:04 2 228 30

Петър Петров пред ФАКТИ: ГЕРБ искат да имат председател на парламента, за да налагат силово законодателни решения

  • петър-
  • петров-
  • възраждане-
  • парламент-
  • председател-
  • избор-
  • рая

С приемането на актуализация на бюджета и през разпарчетосването на още пари от държавата, благодарение на това Народно събрание, целта ще е изпълнена, казва депутатът

Петър Петров пред ФАКТИ: ГЕРБ искат да имат председател на парламента, за да налагат силово законодателни решения - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като се провали изборът на председател на Народното събрание вчера, първото заседание на 50-ия парламент продължава днес в 10:00 часа. Председателстващият заседанието Силви Кирилов (ИТН) обяви 30-минутна почивка. Депутатите положиха клетва вчера, а след това гласуваха на два тура за избор на председател. Първият път гласуваха кандидатурите на всички четирима кандидати - Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от ИТН и Юлиана Матеева от "Величие". Никой от тях обаче не успя да събере необходимата подкрепа от 119 гласа. На втория тур народните представители гласуваха за двамата номинирани, събрали най-много гласове - Рая Назарян и Петър Петров, но отново никой не получи необходимата подкрепа. Какво да очакваме днес… Пред ФАКТИ говори Петър Петров - кандидат на „Възраждане“ за председател на парламента.

- Г-н Петров, ще имаме ли избор на председател на Народното събрание на втори тур, както се казва…
- Ако не се избере председател на Народното събрание, то не може да стартира своята работа и не може да изпълнява нито една от функциите си. Така че днес ще имаме така наречения втори тур на избор от кандидатурите.

- С какво сте по-добър от кандидата на ГЕРБ-СДС Рая Назарян…
- Чувствам, че съм по-добър не само от нея, а и от всички, които бяха предложени като кандидатури в това Народно събрание. Аз съм в четвъртия си мандат, аз съм най-активният народен представител в трите досегашни парламента, в които участвах - както по отношение на парламентарния контрол, на изказвания, на работа по законопроекти. Важно е да кажа също и с какво смятам, че парламентарната група на „Възраждане“ е най-добра - с това, че ние спазваме законността и Конституцията в работата си в Народното събрание. Нещо, което виждахме да бе поругавано през последната една година особено много.

- Как смятате, че ще се развие гласуването, каква подкрепа очаквате…
- Нали сте наясно, че снощи е имало и са текли много преговори с останалите парламентарно представени групи, защото ясно се очертаха двете кандидатури – моята и на Рая Назарян. И тези преговори са били за подкрепа. Ние – от „Възраждане“, се надяваме на подкрепа от всички тези, които не желаят отново да има порочни процедури в парламента, както беше в 49-ото Народно събрание. С други думи, поканени са да ни подкрепят всички парламентарни групи, които желаят да се спазва Конституцията, да се спазва Правилникът на Народното събрание и законодателството на страната в нашата дейност.

- Как гледате на това, че ГЕРБ изключително много държат да имат председател на Народното събрание. Това чухме и от лидера Бойко Борисов като заявка, за да има кабинет?
- Нека ви върна към работата на 49-о Народно събрание. Спомняте си, че много решения - включително и това, с което бе отхвърлен референдумът, се налагаха силово от мнозинството чрез погазване на процедурите по правилник, за което има внесени няколко конституционни жалби. После помните и промените в Конституцията как бяха наложени, въпреки че имаше нашите протести в пленарна зала. Как много други решения и законопроекти бяха вземани образно казано силово с погазване на правилника и на Конституцията. От „Възраждане“ внесохме няколко конституционни жалби за всичко това. Единствената причина ГЕРБ да искат неистово да имат техен председател на парламента е, за да се обезпечи силовото налагане и приемане на законодателни решения.

- Как виждате живота на това Народното събрание. Почти сигурно е, че ще има избор на председател на парламента, но как усещате нагласата за работа вътре в парламента?
- На база опита, който вече имам, ще кажа следното. Когато ПП-ДБ управляваха, а Асен Василев бе финансов министър, всяко лято се прави корекция на държавния бюджет. Лятото се прави актуализация. Защо? За да бъдат усвоявани още държавни пари. Това е доста солидна причина да се избере председател на Народното събрание от евроатлантическото мнозинство. Актуализацията може да бъде внесена и от служебното правителство, което си е на същите евроатлантически партии, но трябва да бъде приета от действащ парламент. С приемането на актуализацията и през разпарчетосването на още пари от държавата, благодарение на това Народно събрание, целта ще е изпълнена. Може и да няма сформирано редовно правителство, но при приет бюджет парите са ясни. Това, все пак, е мое предположение, но то се основава на личния ми опит вече три мандата.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 19 Отговор
    Глупости! Законодателните решения се налагат от Брюксел и Вашингтон.

    Коментиран от #10, #12, #25

  • 2 То се вижда че Нейко Лойко са зажаднели

    9 4 Отговор
    ...вече да почнат отново еднолично да командорят, ликвидират, прибират контрабандите , без да им пречи никой, ако ще от не знам коя партия да е...
  • 3 !!!

    19 18 Отговор
    Как манипулират и лъжат наивните млади полезни идиоти не е истина :(. С председател на НС "ще налагаш силово законодателни решение". Няма такава тъпотия!

    Коментиран от #5, #28

  • 4 вярно е и затова силовистката

    11 5 Отговор
    не събра гласове , а неможе 5 пъти да кандидатства . Стратегията с обидите и наказаните води до посмешища в сайтовете .
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "!!!":

    Явно и ти не си много стар ❗
    Пред(сед)Ателя на НС може да отлага и да не внася в дневния ред с години един въпрос за обсъждане ❗
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 4 Отговор
    борисОФ иска правителство на споделената отговорност-
    Правителството негови, отговорността на другите ‼️
  • 7 Майора

    17 19 Отговор
    Петров , народът е казал” Не се хвали сам , остави другите да те хвалят”! Сз не виждам с калво си по добър от другите след като заедно с “Израждане” искате излизане на страната от ЕС и НАТО и признавате Путин и Русия и искате в Евразия!срамота за вас , вървите по пътя на “Атака”!

    Коментиран от #29

  • 8 Дрън дрън та пляс

    12 5 Отговор
    Да се предложи простата поцинкована кофа пак за шеф на народното събрание
  • 9 стих

    6 5 Отговор
    Мечка на клечка в печка.
  • 10 Нафърфорий

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А спри се спростотиите!
  • 11 Истината!!!

    19 5 Отговор
    Когато прасе и тиква играят заедно, работите свършват зле за тиквата ...
  • 12 Отвратен

    13 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нищо не може да се наложи от Брюксел и Вашингтон, ако ние не искаме. Това са мазни лъжи от платени руски трооолове!

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тредстоун

    5 18 Отговор
    Не е баш тъй , мисля че суверена реши , а ти сега искаш да оспориш ролята му... , ееее не така толкова можете толкова ви дават , стой и мълчи , ГЕРБ си е в пълното право да има председател , хората го искат , за пореден път , стига скимтя

    Коментиран от #17, #21, #24

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "Отвратен":

    Дали ние искаме да даваме НАД 2% от бюджета за въоръжаване, което не се знае КОГА и ДАЛИ ще получим ‼️ Справка "златните самолети"
    (платихме за всеки грам от тях с грам злато),
    а вече ГОДИНИ още ги.чакаме ‼️
  • 16 Господин Петров

    3 9 Отговор
    мнения го сте сприхав, пък и вашата парламентарна група няма елементарна култура - бие се, плюе и непрекъснато обижда другите. Не сте етичен човек. За председател е нужен сговорчив човек. Много добър юрист и председател беше Никола Минчев, но гербавите не понесоха културата и етичността му.
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "Тредстоун":

    Да, ама НЕ❗ Не е баш тъй ❗
    Когато в един киносалон има няколко зрители, това значи ли че хората харесват този филм❗❓
  • 18 454545

    7 9 Отговор
    Тоя гном кой е, от руските разветки на Копейкин ли е?

    Коментиран от #23

  • 19 Новина 1

    8 6 Отговор
    Бухалките на мутрата Боко ш мъфиота Шиши са оказали натиск върху лидера на "Величие" за избор на председател на парламента, затова вчера е закъснял за клетвата в парламента!!!
  • 20 да бе

    5 4 Отговор
    Едвам завърши, после Батков ,Патков и копейки...За пара би си е бал мамата

    Коментиран от #22

  • 21 127

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Тредстоун":

    кой е суверена който брои или машинките - ти ако лапаш народа не
  • 22 Петров

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "да бе":

    Объркал си човека, Никола Минчев не е кандидат за поста, избяга в европарламента и с твоя глас.
  • 23 любител

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "454545":

    а ти от кои искаш от пееедерунгелите на тиквата ли . хахаха
  • 24 любител

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тредстоун":

    и кои хора тези дето ходят под строй и заплахи които са една шепа или милионите които на гласуват защото са отвратени от боклуците които искат да управляват-да крадът Б-я. от които им се налага да избират
  • 25 любител

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    абсолютно прав си пич всичко в тази държава се върши по поръчка на ЕС и посолството на краварите. ако не беше така саега ТИКВАТА и ШИШИ според магнитски трябваше да са в ЦСЗ а не да управляват Б-я.
  • 26 Гандалф

    3 5 Отговор
    Просто трябва да кажеш нещо...придседателя на народното събрание,освен да направи забележка,да даде думата на някого,няма законодателни провомощия да налага закони или друго подобно...
  • 27 Тц.. Тц...

    3 3 Отговор
    Тоя пешо от копейките е по тъп и от г-н Балабанов от ИТН, как председателя на НС ще налага силово законодателни решения?, ще бие депутатите ли?.
  • 28 Нещастник

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "!!!":

    Абе удивителни, наистина идиотите като теб са твърде много, затова кой от където ви подхване ви промива главите (не мозъците, защото имате липса на този орган) и започвате да бълвате шедьоври като тези, поне вземи да се поинтересуваш, да прочетеш и тогава се излагай.
  • 29 Ходи да танцуваш някъде

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Майора":

    Майора танцьора, ами след като не виждаш ходи на очен лекар или на томограф тъй като сигурно имаш сериозни отклонения.
  • 30 Здрастии копейкиИИ 🤪🤡

    0 1 Отговор
    КопейкииИИ, можете ли да посочите едно нещо, едно единствено нещо, което не се е случило след като сектантите на шмекер Копейкин не са заявили "Ние няма да позволим ..." 😂😂😂😂😂😂😂😂😂