Last news in Fakti

29 Юни, 2024 07:17 1 214 23

В София пристигат мощите на патриарх Евтимий

  • мощи-
  • патриарх евтимий

Повод е интронизацията на новия български патриарх

В София пристигат мощите на патриарх Евтимий  - 1
Снимка: БНТ
По решение на Светия синод на Българската православна църква мощите на светия патриарх Евтимий Търновски ще бъдат донесени в София, предаде dariknews.bg.

Светинята ще бъде донесена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий - игумен на Троянския и на Бачковския манастири, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Мощите ще бъдат посрещнати в събота - 29 юни, в 11:00 часа.

Светинята ще бъде поставена до чудотворната икона на Майката Божия - "Достойно есть", като по този начин новоизбраният български патриарх ще може да се поклони на своя предшественик и да измоли от него застъпничество и помощ.

Поклонението пред светите мощи на патриарх Евтимий ще може да се осъществи на 1 юли, понеделник в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Тогава новоизбраният български патриарх и Софийски митрополит ще отслужи първата си света литургия.

Тримата кандидати за нов патриарх са Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анджо

    9 8 Отговор
    Това е идиотщина, разнасят на човека костите като на панаирска мечка. Няма нищо свещено в тези кости, свещеното е какво е оставил като пример в неговият живот.

    Коментиран от #3

  • 2 Юруш народе

    5 6 Отговор
    Сега кюцо кьораво и сакато и не само ще се юрне да целува измерителни свети мощи в търсене на чудодейно измерение и берекет
  • 3 Гост666

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Анджо":

    То в църквата и религията няма нищо зсвещенно всичко е измислено за пари и контрол . Ако искаш вярвай.

    Коментиран от #6

  • 4 Ама как така пристигат

    3 4 Отговор
    Сами пристигат или някой ги носи
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Анджо

    1 7 Отговор

    До коментар #3 от "Гост666":

    Не е така, има значение как служиш на Бога. Не ти ли се струва, че прекалено подреден е светът за да мислите, че няма Бог. Хората бягат от истината и предпочитат да вярват в извън земни. Защо Бог ни предупреди да не си правим идоли и че трябва да вярваме по духовен начин а не в предмети. Дори религията да е за контрол, все пак бог това иска, да мислиме какви ги вършим.

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Сталин

    4 9 Отговор
    За 30 години западна демокрация България бе върната в средновековието,българския цървул да се кланят на трупове.От модерна и развита държава се върнахме в тъмните векове на феодализма

    Коментиран от #20, #21

  • 8 Какво ти пука

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Анджо":

    Ако той мисли, че няма бог, а ти мислиш, че има, значи бог е отредил той да мисли така. Кой си ти, че да оспорваш божието решение той как да мисли?

    Коментиран от #14

  • 9 да де

    0 1 Отговор
    решавайте мъдро , не чуете ли Словата Му това племе ще изчезне , макар че и вие доста се потрудихте това да се случи

    Коментиран от #11

  • 10 Гост666

    2 8 Отговор

    До коментар #6 от "Анджо":

    Един обикновен човек който наужким е умрял на кръста е провъзгласен след години за Бог. И е бил еврейн. И който иска вярва в него и разните светци.

    Коментиран от #15, #23

  • 11 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "да де":

    Словата нямам как да ги приеме а само ги четем преразказани в една книга .
  • 12 Голата истина

    4 6 Отговор
    Реално разнасят кокали калций и гнили парцали
  • 13 И от какъв

    4 6 Отговор
    Зор разнасят някакви кокаляците!
  • 14 Анджо

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Какво ти пука":

    Аз не оспорвам, а казвам какво е мойто мнение. Всеки е свободен да вярва в каквото си иска.

    Коментиран от #17

  • 15 Анджо

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост666":

    Така казват, че е евреин а ние не знаем дали е евреин. Ако Бог му беше оставил костите на Земята, какъв ли сеир щях ме да гледаме. Иисус е говорил на арамейски език.
  • 16 Мъдрият

    3 1 Отговор
    Слава на Бога, че Светите мощи на великият и свят български патриарх Евтимий ще бъдат изложени за поклонение в София!

    И нека тези, които са невярващи да имат уважение и да не пишат хули против Бога или мощите на светиите! Защото това е много тежък и сериозен грях и така прогневяват Бога! А много е страшно за човека да стане враг на Бога!

    И нека Бог да просвети хората, които ще участват в избора на патриарх да изберат най-достойния!

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Е да де

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Анджо":

    Твоето мнение е, че трябва да се вярва, а мнението на господ е, че някой не трябва да вярва. Т.е. мнението ти противоречи на господното. Значи не живееш богоугодно. Трябва повече смирение без налагане на собствено мнение, защото различните мнения също идват от Него.
  • 18 Отиди да им се поклониш и целунеш

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мъдрият":

    Целебната им сила може да те изцери.

    Коментиран от #22

  • 19 Как така най-достойния

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Мъдрият":

    Нали беше "пръв сред равни". Ако досега не си е проличало кой е най-достоен от тях, значи са равнодостойни. Ако са равнодостойни значи ще ги изберат по някакви други критерии, а достойнството ще последна грижа
  • 20 Оди легай БЕ!

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    А ти като се кланяше на мумията в мавзолея?? Или мацква така ви нареди?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Оди ти!

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Отиди да им се поклониш и целунеш":

    Имаш нужда от изцеление. Оттук мога да ти преброя бесовете!
  • 23 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост666":

    Като не вярваш в него, защо си се записал с числото на Сатаната?
    В Сатаната вярваш, в Бог не вярваш, а?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове