Last news in Fakti

5 Март, 2014 08:59 7 336 5

Драстичното поскъпване на тока става все по-неизбежнo

  • преглед на печата

Драстичното поскъпване на тока става все по-неизбежно, прогнозира "Сега"

Въпреки клетвите на енергийния министър Драгомир Стойнев, че няма да допусне увеличение на тока, поскъпването на електроенергията става все по-неизбежно. Вчера Националната електрическа компания (НЕК) поиска рязко повишение на цената, по която доставя ток на електроразпределителните предприятия (ЕРП) - с безпрецедентните 150%. Тя предлага енергийният регулатор ДКЕВР да одобри скок на цената на услугата "обществена доставка" от 1.32 лв. за мегаватчас сега на 3.31 лв. от 1 юли. В края на миналия месец ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" също настояха за промени в крайните цени на тока с между 7 и 9%. Не е ясно как точно това би се отразило на цената за крайния потребител, в която има и доста други компоненти. Ясно е обаче, че времето на управляващите за демагогска употреба на енергийните цени вече изтича. Досегашните 3 намаления, които правителствата на Бойко Борисов и Пламен Орешарски изискаха, а уж независимата ДКЕВР наложи през миналата година, очевидно са изстискали до краен предел резервите на фирмите от енергийната верига. В резултат на ценовата преса компании като НЕК натрупаха рекордни задължения и загуби. Според бившия министър на икономиката Делян Добрев НЕК вече има около 2 млрд. лв. дългове и се очаква да приключи 2013 г. с 400 млн. лева загуба. Дори печалбата на АЕЦ "Козлодуй" спадна драстично - през 2013 г. тя е със 74% по-ниска от 2012 г.

Прокурори гонят Йоско с белезници, разкрива "Труд"

След няколко неуспешни опита прокуратурата най-сетне успя да издейства от съда килия за Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския. Апелативният спецсъд реши да прати в ареста сочения за организатор на бандата за мокри поръчки "Килърите 4". Според него има достатъчно доказателства, че той е водил престъпна група за убийства и отвличания. Йоско не се появи в залата да чуе съда. До късно тази вечер не стана ясно дали е задържан. Гонката на обвинението с него продължава. В съдебната зала прокуратурата се позова на свидетелски показания, според които Йоско бил бос на бандата. Той разпореждал поръчки за убийства и отвличания. Сред похитените били сириецът Християн Вълю, синът на футболния бос Венцислав Стефанов - Димитър, и много други.

Българин води мисията на МВФ в Украйна, гордее се "24 часа"

Българин оглави мисията на Международния валутен фонд в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. Международната група пристигна вчера в страната и ще остане до 14 март за оценка на ситуацията. Николай Георгиев бе зам.-министър на финансите в кабинета на Иван Костов, а в последните 2 г. е ръководител на мисията на МВФ за Молдова. Сега ще ръководи делегацията в Киев. Най-богатите руснаци и украинци са загубили 13 млрд. долара от стойността на активите си само за ден заради напрежението в Украйна, показва индексът на милиардерите на "Блумбърг". Загубите са резултат на най-големите разпродажби на пазарите на акции от месец насам и пропадането на рублата заради Украйна.

Дълговете на бизнеса надминаха 168 млрд. лева, притеснява се "Стандарт"

Междуфирмените задължения са най-голямата част - 68% или 113,3 млрд. лв., от общата сума на дълговете на фирмите у нас, които възлизат на 168,7 млрд. лв. Това сочат данни на БСК за края на 2012 г. и началото на 2013 г., каза зам.-председателят на стопанската камара Камен Колев. Корпоративният дълг е 217% от БВП на страната. Добрата новина е, че темповете на ръст на задлъжнялостта са спаднали драстично - от 2,5 пъти през 2005 г. до ръст от 3,4% през 2012 г. От началото на кризата (2009 г.) се наблюдава лек спад и в темповете на растеж на борчовете към банки. Докато към 2005 г. ежегодният ръст на кредитите е стигал до 50%, в периода 2009-2012 г. той е от 1% до 5% годишно.

Погват производителите за напомпани пилета, рапортува "Новинар"

Българската агенция по безопасност на храните ще започне цялостна проверка по ескалиралия проблем с пилетата, натъпкани с хормони. Това ще стане по нареждане на земеделския министър проф. Димитър Греков. "Всичко ще бъде проверявано от птицефермите до обработката и магазинната мрежа. Засега няма данни български производители да са доставяли такива пилета с хормони, но проверката ще докаже всичко", заяви проф. Греков, който присъства на най-голямата селскостопанска изложба у нас "Агра 2014" в Пловдив. Конкретни данни ще бъдат обявени в края на седмицата, след като приключи инспекцията. Земеделският министър е категоричен, че през последните 15 години у нас не е засичана практика, при която фермерите да тъпчат птиците с хормони, за да могат те да растат по-бързо. „Важно е да бъде открито откъде е тръгнал проблемът”, обясни той и допълни, че е възможно да се стигне до закриване на ферми, ако бъдат установени такива нарушения. "Пилетата ще бъдат унищожени, за производителите ще има парични глоби”, категоричен е проф. Греков.

77% от българите не искат повече застрояване, брои "Дума"

77% от българите не желаят да се строи повече в планината и по крайбрежието, а само 44% биха подкрепили забраната за лова. Това сочи проучване за отношението към опазването на околната среда на "Алфа Рисърч". Голям е и процентът на хората, които се обявяват за частичната му забрана. Участниците в допитването посочват повишаването на температурите и засушаването като основните последствия от климатичните промени, а по отношение на ВЕЦ-овете хората все още не са достатъчно информирани за тяхното влияние върху реките и околната среда. Като най-надеждни организации, които работят за опазване на околната среда, са посочвани екологичните организации, следвани от научните институти, а с най-ниско доверие в тази област са политическите партии.

Като най-важен природен ресурс на България 72% от населението посочва водите и реките, съобщи Станислав Стоянов от "Алфа Рисърч". Той обясни, че освен водите и реките хората определят и планините като един от най-важните ни природни ресурси.

Телеком пазарът се стопи с 242 млн. лв. за година, отбелязва "Капитал Daily"

Само за година телекомуникационният сектор в България е изгубил около 242.2 млн. лева, а прогнозите не са никак оптимистични. Това стана ясно, след като и трите водещи телекома в страната публикуваха отчетите си за миналата година. Последна във вторник това направи БТК (която за 2013 г. вече е лидер като приходи в индустрията в България). За пръв път в историята през 2013 г. БТК има по-високи приходи от мобилни услуги, отколкото от фиксирани. Ако общо "Мобилтел", БТК и "Глобул" за 2012 г. са имали постъпления от 2.497 млрд. лв., то за 2013 г. сумата за трите оператора вече е 2.255 млрд. лв. Така за поредна година телеком секторът в страната губи и приходи и печалба, като причините са затегнатата европейска и местна регулаторна политика, конкуренцията между операторите и в крайна сметка - спадът в тарифите на едро и дребно. Основна причина за свиването на индустрията е намалението на тарифите на едро за терминиране на трафик в мобилни мрежи - таксите, които операторите плащат един на друг, когато абонатите им правят повиквания между мрежите. Те бяха понижени рязко на два пъти през последните две години от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Съществено влияние оказва и спадът в тарифите на дребно, и то не само при тези в роуминг в рамките на Европейския съюз, но и при тези за национални обаждания. За тази тенденция говори средниятмесеченприход от абонат (ARPU), който намаля през миналата година до около 5 евро средно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    7 0 Отговор
    А го направихте а изядохте боя
  • 2 maratoneca .

    9 0 Отговор
    Много се загрижихте за ЕРП-тата!Не зная как са изстискани до краен предел дружествата,ама като гледам на ЕВН служителите какви нови Тойоти и Фолксвагени карат,май фактите говорят друго!
  • 3 Vasik Atanasova

    6 0 Отговор
    ВСИЧКИ ЕРП ТА ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ
    ТОВА Е ГЕНОЦИД НА НАРОДА ИСКАТ ДА НИ УНИЩОЖАТ
  • 4 Ивайло Каназирски

    4 0 Отговор
    Какво се оправдават, не стига, че тока ни е един от най-скъпите, пък били и на загуба, та ние си го произвеждаме, да видят къде е голямата лапаница по врегитата. Не може да изнасяме по евтин ток отколкото го продаваме на нас. Тук ще стане гражданска война .
  • 5 Бай Иван

    3 0 Отговор
    Пак , ще ни изкарат на улицата да протестираме!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове