7 Август, 2024 06:31 861 13

Депутатите провеждат редовно заседание

  • парламент-
  • заседание-
  • депутати

Днес е първата сряда от месеца и парламентарните групи могат да правят предложения за включване в дневния ред

Депутатите провеждат редовно заседание - 1
Снимка: БНТ
Народното събрание ще обсъди проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за осигуряване на медицински сестри и акушерки. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на парламента, публикувана на интернет страницата на институцията, предаде dariknews.bg​.
Вносители на проекторешението са Лена Бориславова и група народни представители от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Днес е първата сряда от месеца и парламентарните групи могат да правят предложения за включване в дневния ред.

От "Възраждане" предлагат на първо гласуване да бъдат обсъдени промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

По предложение на парламентарната група на "БСП за България" се очаква да бъде обсъден проект на решение за спиране на преговорите и действията по продажбата на оборудването с дълъг цикъл на производство, собственост на „Национална електрическа компания“ ЕАД, предназначено за АЕЦ „Белене“.

В предложения дневен ред е и първото гласуване на промени в Закона за Националната служба за охрана с вносители: Цончо Ганев, Петър Петров и Цвета Рангелова от "Възраждане".

Очаква се на първо гласуване да бъде разгледан и законопроект за промени в Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Второто четене на Законопроект за въвеждане на еврото в Република България също е в предложения дневен ред. На второ четене се очаква да бъдат разгледани и промените в Закона за кредитните институции.

В проекта на програма е и първото гласуване на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, на Закона за личната помощ, както и на Закона за семейните помощи за деца.

Точка първа от предложения дневен ред за четвъртък е доклад за дейността на Временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на политическа партия „Величие“ и изградения в село Неофит Рилски, община Ветрино, културно-исторически комплекс „Исторически парк“, в т. ч. престъпления, свързани с пране на пари и обвързаности на представители на местната и централна власт с този комплекс и неговото изграждане и проект на решение.

В предлагания дневен ред за този ден е и законопроект за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCR „Придобиване на боеприпаси за машини „Страйкър“. Освен това се очаква депутатите да разгледат и проект на решение за приемане на Проект за инвестиционен разход „Придобиване на зенитно-ракетни комплекси“. Точка четвърта от проектопрограмата за четвъртък е законопроект за ратифициране на Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Румъния относно изграждането на Щаб на регионално компонентно командване на специални операции (HQR-SOCC).

Законопроект за ратифициране на Меморандума за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Република Турция относно презгранични операции за Air Policing, подписан на 21 февруари 2024 г. в гр. Анкара, Република Турция (Вносител: Министерски съвет, 1.8.2024 г.) е точка пета от проекта на програма за четвъртък.
В дневния ред е Проект на решение за възлагане на Министерския съвет включването на диазотния оксид (райски газ) в списъците с наркотични вещества по чл. 3, ал. 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, освен това се очаква депутатите да разгледат и проекти на решения за разширяване състава на постоянните комисии и включване като членове на народни представители, нечленуващи в парламентарни групи. Вносители на това предложение са нечленуващата в парламентарна група Юлиана Матеева и група народни представители.

В дневния ред е и проект на решение относно увеличаване числения състав на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършени в ущърб на гражданите и бизнеса, както и облагодетелстване на свързани с кмета на община Доспат - Елин Радев и включване като членове на народни представители, нечленуващи в парламентарни групи.

В предложения дневен ред е също отчет за дейността на Българската телеграфна агенция, включващ и финансов отчет за за 2023 г.

Точка първа от предложения дневен ред за петък е изслушване на служебния министър на икономиката и индустрията Петко Николов относно публична информация за възможна безстопанственост в подопечните дружества на Министерство на икономиката и индустрията в особено големи размери. В проекта на програма е и парламентарен контрол.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 0 Отговор
    Нередовните във Цирка Зоопарк! Хахахаа
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Попето

    9 2 Отговор
    По-добре е да не работят, че ни вкарват в огромни военни разходи, а бюджетът е с недостиг от 1 млрд. Лв. На всичкото отгоре, държавата, в лицето на ББР, е загубила 150 млн. лв., като не е могла да си върне кредита, даден на Вълка! Кой ще понесе отговорността?
  • 4 Не разбирам

    8 1 Отговор
    какво редовно "заседание" на незаконен кабинет, при функциониращ служебен незаконен кабинет, чрез незаконно променена Конституция, узаконена от незаконен в генезиса си КСъд, избран с партийни квоти, без разделение на властите. Гледам им законопроектите, които трябва да гласуват днес, половината са приемане на чуждо право на ЕС и концесии, както и помощи Украйна. Такова чудо не е било в България. Тези хора не изпитват грам неудобство от самоназначаването и бетонирането си във властта. Реално избрани с 20% от имащите право на глас, другото е ала бала проценти. Функциониращо НС при служебен кабинет. А вкарат ли ни под финансовият диктат на ЕЦБ чрез цифрово евро, което предстои според плановете на ЕЦБ, с България е свършено, хората дори няма да могат да протестират, ще им ограничат теглене в евро, като Гърция. За капак са отнели правото на глас на българите да провеждат Референдуми по меж. договори, касаещо бъдещето на народа. Самоизбралите се 240 в НС трябва да напуснат веднага Парламента, веднага. Както и безумния служебен кабинет.
  • 5 Дори

    6 0 Отговор
    и улични кучета не се хапят така свирепо за подхвърлена баничка !
  • 6 обективен

    5 2 Отговор
    Кмета на Доспат е герберистки крадец , и скоро боко го оплакваше ,че всички партии са скочили срещу него ,а всъщност той е за затвора !!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БгТопИдиот🇧🇬

    8 0 Отговор
    Последният да угаси лаМбата на територията !
  • 9 А бе,

    4 0 Отговор
    тия пак с това €вро, бе !
  • 10 Заплата бонбон за кьораво

    1 0 Отговор
    Ми, че кой бяга от лесни пари ?
  • 11 АГАТа Кристи

    3 1 Отговор
    А за преврат нито дума въпреки, че ПП-ици и комунисти съвместно щели да превземат мандрата...
    Червеното знаме щял да развява "другарят" Иван Иванов.
  • 12 Българските избиратели

    2 0 Отговор
    Избирателите се наслушахме на празни приказки и празни обещания!
    Докато не изпълнявате това което пише на фасадата на Парламента "Съединението прави силата" и да не слагате червени линии Вашите партии ще си отидат завинаги!
    За да си прокарвате идеите трябва да участвате в управлението та макар и да сте последната дупка на кавала!
    Избирателите предлагаме:
    1,След извънредни парламентарни избори партиите да не получават субсидии до нови редовни парламентарни избори.
    2.Макар "Не подкрепям никого" да са действителен глас, в Изборния кодекс изрично е уточнено, че тези гласове се изваждат от общия брой валидни бюлетини, когато се опреля нивото на бариерата.
    ЦИК след промяна в изборния кодекс да направи така,че броя на редовно гласувалите с "не подкрепям никого" да се включват когато се определя нивото на бариерата .
    3.Да се промени закона за регистрциите на партиите за избори да представят списък с подписи на 250 000 привърженици,а не както сега 2 500 подписа.
    Така по малко партии и коалиции ще има,а не както сега да се явяват над 30 партии и коалиции!

    Депутатите да запомнят,че не направят ли тези промени в изборния кодекс ние гласуващите с "не подкрепям никого" няма да ходим да гласуваме!!!
  • 13 Киро

    2 0 Отговор
    Тези от парламента работят за себе си ,за натрупване дълг за наша сметка ,за украинските фашисти и посолството! Тези да излизат в неплатен отпуск до следващите избори ,има Бюро по труда и се регистрират!! Няма да плачем за тях ,те да натрупали богатства за тях и правни ите им ,особенно вечните депутати ,за тези 35 години влязоха в омърсената сграда младежи и достигнаха пенсионна възраст ,трябват им памперси, наглеци!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове