19 Август, 2024 12:55 6 590 49

Петър Славов пред ФАКТИ: Дали Горица Кожарева не си е търсила повод да се отърве, включвайки Калин Стоянов...

  • петър-
  • славов-
  • кабинет-
  • кожарева-
  • радев-
  • президент

Оказва се, че може да са проблем и предложените хора от кандидата за служебен премиер на президента, защото държавният глава не е длъжен да ги приеме, казва юристът

Петър Славов пред ФАКТИ: Дали Горица Кожарева  не си е търсила повод да се отърве, включвайки Калин Стоянов... - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Посочената за служебен премиер Горица Грънчарова представи състава на новия служебен кабинет пред държавния глава. Тя залага на Калин Стоянов като вътрешен министър, а президентът Румен Радев се обяви срещу неговата кандидатура и постави срок до 15 часа за нова номинация или няма да подпише указа. В отговор кандидатът за премиер защити номинацията на Калин Стоянов за вътрешен министър. Така изборите се отлагат за след 20 октомври, а Димитър Главчев остава служебен премиер. Какво още следва в тази ситуация… Пред ФАКТИ говори адвокат Петър Славов.

- Адвокат Славов, в интересен казус попаднахме, след като президентът Румен Радев отказа да подпише указ за служебния кабинет на Горица Грънчарова-Кожарева, защото в списъка ѝ с имена фигурира Калин Стоянов като вътрешен министър. Какво следва от тук нататък?
- Има няколко сценария. Това, което е сигурно към момента, е, че първоначално обявената дата 20 октомври за избори ще се отложи. Причината е, че нямаме назначен нов служебен кабинет, каквато е процедурата, за да бъдат насрочени изборите. Сега ще се продължи по така наречената „домова книга“ да се търси съответно нов кандидат за министър-председател, който да предложи на президента нов състав на Министерски съвет, който да бъде приет от държавния глава и той да издаде указа за назначаването. Когато имаме нов служебен кабинет, тогава вече може да се фиксира дата за насочване на избори. Към момента временно изборите се отлагат, незнайно докога. Абсурдът на цялата ситуация е и нещо, което аз говоря още от самото начало, когато бяха предложени тези промени в Конституцията. Може би в момента те достигнаха до най-високата си точка на абсурдност, защото това, което тогава посочих, когато бяха внесени промените в 49-то Народно събрание, беше, че липсва ясно разписана отговорност за назначаването на служебното правителство. Виждате сега абсурдът колко е пълен. Имате някакъв списък - така наречената „домова книга“, но в същото време голяма част от постовете, които са в нея, са вакантни.

- И изборът е стеснен…
- Точно така. Има и друго. Оказва се, че може да са проблем и предложените хора от кандидата за служебен премиер на президента. Държавният глава не е длъжен да ги приеме. Демек, и той самият има някаква част от отговорността за кабинета и му е оставена възможност за преценка - дали да ги приеме, или не. В момента президентът казва, че не приема Калин Стоянов и очаква той да бъде сменен в някакъв срок, да му се предложи друго име. Но Горица Грънчарова-Кожарева му каза, че няма никакво намерение да предлага друг и процедурата приключи безславно. Така назначеният вече кабинет на Димитър Главчев, който се закле пред Народното събрание, за да е пълен миш-машът кой носи отговорност, остава.

- И тук идва пак ролята на Конституционния съд, който не успя да формира мнозинство и да обяви тези промени в Конституцията, свързани със служебния кабинет, за противоконституционни?
- В Конституционният съд, ако си спомняте, там гласуването остана 6:6 заради политическите назначения, които пак бяха дело на 49-то НС, като резултат по отношения на правомощията на служебния кабинет. Тоест, КС не се произнесе с решение за тяхната противоконституционност. Така измененията продължават да действат.

- И това ще е така, докато не се предложи ново лице, което да предложи нов кабинет който президентът пак да утвърди с всички имена, ако му харесват…

- Точно така. Включително и на Главчев може да му се предложи. Тук вече нещата опират до разговори, които - както всички се досещаме, си ги води президентът с потенциалните кандидати за министър-председатели, в които може и да се поставят определени условия, но не се водят публично. Виждаме сега при Грънчарова-Кожарева, че съответно са си говорили нещо преди да бъде връчен мандатът, но тя сега практически се запъна за вътрешния министър и това доведе до провал на процедурата. Тук щеше да е много интересно, както каза един ваш колега, ако тя бе предложила Стоян Калинов, а не Калин Стоянов, за вътрешен министър. Тоест, някой със същия профил, със същите контакти и обвързаности, но с друго име, друг човек. Дали тогава нещата нямаше да минат… Може би тя не се сети, а може и да си е търсила повод да се отърве от цялата работа и да не мине проектът за кабинета, включвайки Калин Стоянов... Тук можем само да гадаем, но също така е факт, че се намираме в началото на конституционна криза. След това развитие на нещата нямаме ясна дата за избори, не знаем кога ще има стартирана нова процедура, кога ще започне, кога ще приключи - висящо положение. И това е така, защото промените в Конституция не сложиха никакви срокове по отношение на тази процедура. Реално тя може да се развие в някакво време и някакви срокове, колкото и абсурдно да звучи това. А така отлагането на изборите да се превърне в един доста продължителен период.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    51 6 Отговор
    изГорица Пожарева...
  • 2 Сливи

    38 4 Отговор
    ли има в устата си да го каже в прав текст ?
  • 3 ББ от Банкя

    46 10 Отговор
    Сички искат чекмедже кат мойто ма не става за месец два, аз се бъхтих да крадем 15г за тия милиарди у чекмеджето
  • 4 Славов вятър тай вей тебе на бяла

    27 53 Отговор
    кобила. Един летец се опитва да направи народа хахо.. Радев отхвърля кабинета на Кожарева под претекст, че в него присъства отново Калин Стоянов, а оставя на власт досегашния кабинет със същия Калин.

    Коментиран от #9

  • 5 Българин

    48 12 Отговор
    "Петър Славов пред ФАКТИ: Дали Горица Кожарева не си е търсила повод да се отърве, включвайки Калин Стоянов..." Съмнявам се, че някой се интересува от душевните преживявания и мотивите, които определят поведението на тази жена, която цял живот е била зависима и подчинена.
  • 6 Перо

    32 61 Отговор
    Браво на Горица Грънчарова! Излезе мъжко момиче и мафията, в обкръжението на Радев гризна дръвцето за най-големия некадърник и селяндур Дерменджиев!
  • 7 Електра

    24 39 Отговор
    Ето жълтопаветната кретенска шарлатания, започна да се изхожда по въпроса. Пеевски излезе прав, че рашиста Гумен Крадев е най голямото крадливо зло на държавата, и слуга на сарайския фес Ахмет Доган...

    Коментиран от #11

  • 8 Охо Бохо

    28 3 Отговор
    Също е възможно Радев да слиза на политическата сцена
  • 9 И на тъпи---те стана ясно,

    26 33 Отговор

    До коментар #4 от "Славов вятър тай вей тебе на бяла":

    че румбата иска перманентна политическа криза за да му се отвори парашута за президентска република. Само че понякога парашута не се отваря - дум на земята и край с тънките сметки.

    Коментиран от #44

  • 10 Продължаваме подмяната в паника

    24 37 Отговор
    Ето какво каза всъщност Петър Славов:
    Продължаваме подмяната са в пълна паника. Резултатите се сриват за тях и не могат да фалшифицират изборите ако не сложат техен ала-бала министър. Мистър кеш се страхува че е разследван а пътят на копринката е разкрит.
  • 11 факт

    12 7 Отговор

    До коментар #7 от "Електра":

    за шиши или добро или нищо...
  • 12 Не си е търсила повод

    43 16 Отговор
    Поела е дълбок ангажимент!
    Ако мутрата Калин има мъжко у себе си, да си подава оставката!

    Коментиран от #45

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Айде

    41 2 Отговор
    Как не се намери един, който да каже истината на всички българи! Тази българска форма на псевдо демокрация не става, не работи за просперитет на България! Осигурява безсрочна и безотговорна власт на корумпирани партийни върхушки! И условия за кражби, кражби, кражби! Образованото гражданско общество трябва да измести партиите от властта в България и да осигури наистина демократично управление и развитие!
  • 15 нннн

    52 14 Отговор
    Добре, де. От 50 хилядите милиционери в МВР Калин Стоянов ли е само и единствено подходящият? Работата намирисва
  • 16 Само в

    12 3 Отговор
    интриги и сплетни вкарват обществото!
  • 17 НикНики

    33 10 Отговор
    Горица е Главанака с пола тя предложи още от същото
  • 18 Христофор

    17 41 Отговор
    От четири години Разединителя Радев работи за унищожението на България и попадането ни, отново, под руски ботуш с назначен от путинофилите преЦедент. Не се спира пред нищо, преЦедента, първо вдигна юмрук, после в нарушение на Конституцията ни натресе банда крадливи измамници. Четири години неуморно проваля и саботира съставянето на стабилно правителство за да управлява със служебни послушковци, и да краде по пътя на коприната, под чадъра на. Дамаджанков и " бях точен с парите".... и ала- бала с машините.
  • 19 Българските Управници

    26 4 Отговор
    Българските Управници Не Са Честни Хора и не може да им се Вярва! Може и да е Така! Реално Всичките са За Затвора!
  • 20 Гражданин

    42 13 Отговор
    Какъв е тоя театър на службите, става ясно че подкрепят силно политизиран министър за когото държи Борисов и Пеевски. Защо стоят зад него на всички е ясно. Какви са тия срещи с директори, профсъюзи и т.н. защо искат да доминират, напрежението се увеличава. Няма ли неутрален професионалист, защо изобщо питат приближените на Калин Стоянов. Браво на президента!
  • 21 Рая

    14 31 Отговор
    Разединителя, назначен от Решетников, пак намери начин да разедини българите в полза на путинофилска рассия, за която е много важно България да бъде слаба и без стабилно правителство.
  • 22 Майора

    27 9 Отговор
    Славов , нали вие умнокрасивите , направихте тези неспокосани промени в Конституцията? Тогава защо се оплаквате , нали вие избрахте Стоянов и когато ви разкри аферите , стана неудобен!
  • 23 мистър кеш

    6 13 Отговор
    аз рундака най-обичам, на славе съм пръф чалгар.И дупенцето си тричам, щот нали съм и кравар.
  • 24 Тиквун

    31 9 Отговор
    Каква стана тя? Да разчитаме на Калинчу в таз държавица. Така се омазаха, че и най-тъпият прозря, че това е борба за крадене. Не се наяде това прасе, окраде де що има и още ламти. Ама народа такъв и си го заслужаваме. Адмирации към Президента. С отлагането на изборите мутациите сами ще се изядат. Пък пеефски дано се задави
  • 25 Очаквано

    12 15 Отговор
    Беше ясно че има политически натиск срещу вътрешния министър и от групата на пуделите и от копринките вероятно.Толкова е прозрачно ,че нема накъде.Страх лозе пази!Щом Радев преди назначи Рашков Дамаджаната за вътрешен,мастития преходник с контрабандата какво да очакваш от такива хора.Задкулисието иска да овладее МВР и Радев е в играта.То не е само до изборите ,а и за всички мушенгии да имат гръб .
  • 26 Конституционна Катастрофа

    21 12 Отговор
    Христо Иванов, Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Борисов и Делян Пеевски са виновни
    за Конституционната Катастрофа, в която се намира България!
    Ех, Радев защо не направи партия!
    Щеше да изметеш всички Престъпници и Мутри от ПарлаМентето начело с БорисоФ и ПрасчоСвинчо!

    Коментиран от #31

  • 27 ЕДГАР КЕЙСИ

    9 23 Отговор
    ОКАZBAHO E HATИСК ОТ .............. МИСТЪР КЕШ ................ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ГО ВИДЯ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ................ КЪДЕТО МИСТЪР КЕШ (РУМЕН РАДЕВ) ДАВА УЛТИМАТУМ ............ "СЛЕД 1 час ГОРИЦА ГРЪНЧАРОВА ДА ПРЕДЛОЖИ ДРУГ МИНИСТЪР НА МВР .............., ФАКТ !
  • 28 Така изглежда

    5 2 Отговор
    Чисто оправдание
  • 29 Суха съчка

    7 9 Отговор
    Не може и не трябва да става това което казва Кирчо.Не вярвах че тая жена има тая смелост и достойнство.Не харесвам КС.
  • 30 импийчмънт за Мистър Кеш

    9 18 Отговор
    Заради тиранина мистър Кеш сега хаосът е пълен.
  • 31 импийчмънт за Мистър Кеш

    6 14 Отговор

    До коментар #26 от "Конституционна Катастрофа":

    Защото партия се прави от мъже, а мистър Кеш е страхливец.
  • 32 Може пич! Може!

    13 1 Отговор
    С тези промени с конституцията горещият картоф на служебното правителство не стига,че стана непоносимо горещ ами освен това и много голям, та нищо чудно да се заредят поредица от отводи, както беше и преди ама г-н Главчев, като стар счетоводител, явно обръгнал да се разправя с пукници се съгласи да си го причини това нещо, но както виждам ефекта от този експеримент въобще не му се отразява добре поне на външен вид. Явно не са му простили смелостта да приеме поста.
  • 33 Принципно

    7 11 Отговор
    Щом полотиците се оплакват от МВР министърс значи е точният човек. Не слуша никой и ена терен конкретно а не катоо другите от любопитство и да ги покажат. Щом всички вият а на предишните избори като спечелиха не ревяха. Страх ги е за схемите никой няма да се хване загубили са изборите направо.
  • 34 Последния Софиянец

    7 7 Отговор
    Има информация от осведомени, че министърът на Шиши е заповядал арестуването на генерал Румен Радев. Помагайте братя , да защитим чорапа с телата си
  • 35 я виж ти

    11 8 Отговор
    Права или не, тази жена отстоя своята позиция. Просто невероятно, че има жени с толкова силен характер. Не стана така, както тя искаше, но си тръгна достойно. Тя имаше право да състави правителство. Попречиха и по-силните на деня, но браво на нея, че не се огъна.
    И сегааааааа.....дали е имало опити за натиск или решенията са изцяло нейни - не знаем.
    Но както видяхме, на последния натиск, тя стоически издържа.
  • 36 Никола

    6 1 Отговор
    Не господине, Горица можеше да откаже в началото. Отново се търси отрицанието, подмолното. Празни думи.
  • 37 дайте факти

    9 3 Отговор
    Толкова секретна ли е информацията за нарушенията на Калин Стоянов. Това, което хората видяхме по тв, е как Калин Стоянов беше на всички фронтове през тези месеци. И сякаш добре си вършеше работата. Изглеждаше, че едва ли се прибира вкъщи. Няма оповестени данни за изборите - опорочени ли са или не .
    И след като фактите не се предоставят на обществото, остава впечатлението, че недоволството срещу него е по лични мотиви, а не заради определени нарушения.
    Кажете истината най-после, с факти и доказателства.

    Коментиран от #47

  • 38 Последния Софиянец

    5 6 Отговор
    Вдигнатото юмруче ПРОДЪЛЖАВА да бие Народа, Демокрацията и равенството в България! РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ! И поредното робство! Много важно че зад гъбът мууу виси образът на ВАСИЛ ЛЕВСКИ !!!
  • 39 666666

    6 2 Отговор
    Женицата взе парата и хвърли мандата::::)))Преди време в едно интервю един известен наш артист каза,че само да се кандидатира към определена голяма партия са му давали 1 млн.Като не е било задължително ако влезе в Парламента да остане депутат.Т.е . отказва се и влиза следващия в листата след него ,за който никой не е чувал и гласувал.Но,той отказал офертата.Та в тоя ред на мисли ,колко ли са харизали на женицата да остави човека на Пухчо и да си гледа кефа от тук на татък!?!?
  • 40 Горица Пожарева кожарева....

    4 1 Отговор
    На кой му пука ве?.... Всички сме от едно руско котило, ще се разберем, България ще просперира като Курска област.
  • 41 Горица

    8 3 Отговор
    Е нали уж аз трябваше свободно да си избера кабинета.А защо фуражката така ми скочи?И не даде никакви аргументи защо да не избера КС!!!
  • 42 Ръ. Радев...

    5 4 Отговор
    Аз сужа вярно на Владимир Владимирович, дали това баба Ванга го е предсказала? И докъде ще докарам България🤣👍.
  • 43 Марио

    1 0 Отговор
    Що е юрист от страната на Лена Фалшиментото, толкова е юрист.
    За тях правото е като за комунистите едно време партийната правота.
  • 44 Този

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "И на тъпи---те стана ясно,":

    Точно това иска но конците се дърпат от изток.Всички са зависими хора.Едни го играят леви, други националисти,трети
    десни плюс медиите да пеят за бъркотията и колко е лошо положението.Накрая ще изкарат президентскта партия 3 март напр. заедно с Възраждане.Основна роля има и Бойко-държи малцинствата,купува избори но не прави правителства.Народа много трябва да внимава.По необразованите да питат висшистите преди избори а не да ги мразят.Щото идва мизерията и продават държавата на руснаци,турци,евреи и пр.др.
  • 45 джорджо

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Не си е търсила повод":

    Не само той а и министрите на Шиши доктор Петко Неколов Гвоздейков КОГА ?
  • 46 анонимин

    0 0 Отговор
    Много удобен начин за човек,който се страхува да не се изложи!!!
  • 47 Хихи

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "дайте факти":

    а кога най трябваше да е на терен, беше на кино...
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 И ТАЯ ГЛУПОСТ Е ВЯРНА

    0 0 Отговор
    ГОРИЦА Е ДЕБИЛКА !