29 Август, 2024 08:57 8 028 31

Димче Ямандиев пред ФАКТИ: Днешната история в Северна Македония я писаха възпитаници на Сърбия

  • димче-
  • ямандиев-
  • илинден-
  • сдружение-
  • сърбия-
  • северна македония-
  • българия

Сдружение “Илинден“ се сформира, за да направи съпричастно българското общество с културно-просветния процес по българските исторически земи, казва той

Димче Ямандиев пред ФАКТИ: Днешната история в Северна Македония я писаха възпитаници на Сърбия - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скоро в Р Северна Македония е създадено сдружение „Илинден“. Какви цели има, как се приема от хората, какво иска да промени… Пред ФАКТИ говори Димче Ямандиев, председател на сдружението.

- Г-н Ямандиев, сдружение „Илинден“ в Р Северна Македония е факт. Какво ви накара вас – хората, които имате българско самосъзнание, да го създадете?
- Сдружение “Илинден“ се сформира, за да направи съпричастно българското общество с културно-просветния процес по българските исторически земи, включително и хората от България. Вижте, Македонският въпрос е заробен от 1989 година до днес и никой досега не говори какво трябва да се направи, за да се отвори процесът. Това, което ние сме решени да направим още от времето на българската екзархия по тези земи - с малки изключения през Първата и Втората световни войни, се основава на идеята да работим с деца и студенти от Р Северна Македония. Искаме да създадем едно ново поколение, което да се бори срещу фалшификациите на фактите в историята. Нашата цел е да показваме фактите такива, каквито са. Разбира се, вниманието трябва да се обърне към културно-просветния процес на децата по тези исторически български земи. Вижте, едно трябва да се знае и запомни - днешната история в Северна Македония я писаха възпитаници на Сърбия. Те имаха готови кадри, когато започнаха да налагат т.н. „македонска нация“. Ние с палячовци и хора, които търсят политически и икономически дивиденти, не можем да се съпоставим. Сами трябва да създадем месни просветители от ново поколение, които да водят тази борба.

- Сдружение „Илинден“ е поредното, което се прави от хора с българско самосъзнание. Какво при вас ще е различно?
- Понеже процесът по организацията и дейността на сдружението е вътрешен, трябва да се върви отвътре навън. Една от целите от тази есен е създаване на кабинет и представителство в студентски град, където да се работи със студентите. Предвиждаме да има заснемане на уроци по български език, култура, история, които да се пращат и на македонски деца, за да ги гледат. Планираме да отпускаме стипендии на децата, които се обучават, може да поемем и издръжката им, като по този начин ще направим съпричастни и техните семейства към истината. Друго нещо много важно – ще се ангажираме с поддръжката на военните гробища на българските революционери, на военните от българската армия. За нас това е много важно, повтарям се. Това е честта и достойнството на българския народ. Болно и жалко е да има гробове и паметници, които да са в отчаяно състояние. Една от първите ни задачи е да се облагороди военното гробище край Дойран, което е запуснато от 1916 година и в момента е само храсти и дървета. Плочите от времето са паднали, не са поддържани. Ние това нещо ще го променим, понеже тези мъже са дали живота си за България.

- От думите ви до момента разбираме, че фокусът ви е върху работата с деца. Но как гледат на това властите в Северна Македония?
- Да, работата с децата е единственият шанс ние да променим нещо за в бъдеще, за да се реши македонският въпрос. Затова досега не е започнал този културно-просветен процес, затова ние трябва да обезпечим стипендии и пълна издръжка на тези деца, защото знаем, че така ще променим нещата. Досега не сме предприели нещо сериозно, за да можем да очакваме някакво развитие. Е, сега, с нашите действия ние целим да събудим българското общество и това да стане централна тема на държавно ниво. Този процес след време се надяваме да го поеме българската държава, защото България е единствената държава, която няма национална стратегия за развитие не само за 50 или 100 години напред, а за следващите 5 или 10 години.

- Няма как да не минем и през темата за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз. Изборите в ЕС минаха, сформират се комисии… Какво очаквате от работата на новия Европейски парламент и накъде върви процесът по интеграцията на Западните Балкани?
- Напълно подкрепяме започването на преговори на Р Северна Македония с ЕС, но за целта трябва час по-скоро да се промени Конституцията на Северна Македония.

- Очаквате ли това да се случи скоро?
- В Северна Македония това в последно време не се коментира много, защото се очаква да се види как ще се подредят нещата на ниво Европейска комисия и Европейски парламент. Но аз съм сигурен, че ще дойде време да се започнат преговори. А това е много важно, защото така един път и завинаги ще бъде скъсана пъпната връв с Белград. Да не забравяме, че в Северна Македония има над 150 000 български граждани. Трябва да започнем да работим с тях, да ги приобщим силно към българското общество. След 2000 година има над 15 000 граждани, които са се заселили трайно в България и с промените в Конституцията в скоро време се надявам, че ще има българи от Северна Македония – родени в Северна Македония, в листите на политическите партии. И по този начин тези хора ще станат гласът на българите от Северна Македония.

- Сдружението „Илинден“ е регистрирано скоро. Какъв е отзвукът, има ли интерес…
- Интерес има, хората тепърва чуват и четат за нас. От няколкото седмици, откакто е регистрирано сдружението „Илинден“ и понеже имаме голяма аудитория в социалните мрежи, на хората им допада. Четат, коментират, интересуват се. И това е важното. Иначе върху мен, като един от организаторите, се упражнява жесток натиск. Ние качваме всекидневно клипчета, а в коментарите аз съм омаловажаван, дискриминиран, постоянно заплашван. Вижте,

„дълбоката държава“ в Северна Македония не се страхува от някой от Видин, Русе или София, защото той е външен елемент.

Страх ги е от месни хора като мен, когато се осмеляваме и предприемаме различни действия, когато говорим истината. Но аз съм свикнал с тези нападки. Те са през целия ми живот. Това обаче е проблем за онези млади хора, който са се осъзнали, които имат българското в себе си. Понякога те няма на кого да разчитат, те са публично линчувани, дискредитирани, заплашвани и, в крайна сметка, пречупени. Затова с всяко едно действие сега целта ми е да се борим срещу страха. Надявам се българското общество да стане съпричастно с нас, да ни подкрепи, за да можем да имаме дела реални. Аз съм сигурен, че ще успеем, че македонизмът умира и истината ще възтържествува. Всеки, който иска да спре този културно-просветен процес и влизането на Северна Македония в ЕС, значи не ни мисли доброто – нито на България, нито на българския народ. Жребият за нас е хвърлен, връщане назад няма, защото сдружение „Илинден“ е факт.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европеец

    8 51 Отговор
    Няма да чета статията.... Димче не ми е интересен.... Много ме нерви, че все до патриотите мислят,че Македония е България или Сърбия..... Може някога да е било нещо, но сега Македония си е вече северна Македония и това.... Не не харесват македонците и няма нужда насила хубост да правим....

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Руснаков

    39 4 Отговор
    Има факти...има летописи които показват как стоят нещата..Колко трябва да си гламав за да не ги приемеш и разбереш...Имаш глава на раменете,можеш да пресееш лъжата от истината...в РСМ явно 70 процента главите ги използват само за равновесие...

    Коментиран от #8

  • 3 Дългият

    47 5 Отговор

    До коментар #1 от "Европеец":

    Нещата не опират до това кой...кой харесва....Има историческа истина която трябва да се приеме от РСМ...до там са проблемите,после да живеят както искат,,,,да се наричат както искат...това е тяхно право,но...не е тяхно право да изопачават Истината...
  • 4 Истината

    17 4 Отговор
    НАПРАВО МУЖИЦИТЕ СИ Е НАПИСАХА !
  • 5 Северна Македония

    9 22 Отговор
    Трябваше вече да е в ЕС
    Добре че е в НАТО

    Коментиран от #21

  • 6 СТИГА БЕ

    21 3 Отговор
    много внимание им се обръща на братовчедите ако е по мако вниманието те няма да се самозалъгват за историята
  • 7 Търновец

    8 24 Отговор

    До коментар #1 от "Европеец":

    Що е то "Европеец" - защо първо не прочетете малко история? През 1917 Димитър Благоев като Български депутат в НС се определя като "Славянин от Македония.." и се изказва лошо за нас Българите, Дядото не е участвувал в Илинденско Преображенското въстание или във войните срещу Турската империя, моят свако е родом от Пирин и след 1944 е принуждаван да се пише "Македонец" от Георги Димитров а преди ПСВ Нушич и Троцки издигат идеята на Балканска нация. А защо не видите какво Фондация Карнеги пише за етническия състав на населението в Македония и Егейска Тракия, а какво пише енциклопедия Британика за основаването на Скопие - крепостта Кале е правена преди 6000 години от Паноните, цяла днешна Сърбия е била Панония.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Чистачката на посолството

    7 26 Отговор
    Тези "македонски българи" с банкова сметка в България, някакъв ДС-клон на ОМО Илинден ли са?! Ще гледат сега покрай изборите в България да захлебят някоя пара от българските партии!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гедер

    19 8 Отговор
    100 метра български бряг на морето,струва повече от цялата държава Северна Македония. Държава без излаз на море е трагедия.

    Коментиран от #12, #20

  • 12 маке..

    5 26 Отговор

    До коментар #11 от "Гедер":

    Ние ви дадохме азбуката и филипополис-можем да си ги вземем.

    Коментиран от #16, #28

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 А нашата история я писаха

    17 10 Отговор
    руски възпитаници. Това го казва един от най-големите български историци - проф.Николай Генчев.
    И днес историята ни се дописва от руски агенти на влияние-четирихилядници!

    Коментиран от #17

  • 15 Перо

    19 2 Отговор
    Много прогресивна и патриотична организация, но като чета предмета на дейност, не разтурената сръбска, комунистическа номенклатура и наследници на останалите отрочета на бившата УДБ-а, не желаещи да се разпадне статуквото, веднага ще се нахвърлят със всички сили със законни и незаконни действия за терор и сплашване! Македонистките държавни организации и НПО-та активно работят само срещу техния “враг No 1”- БГ! Това им е държавна политика и стратегия!
  • 16 Не разбрирам !

    25 1 Отговор

    До коментар #12 от "маке..":

    Как така сте ни дали азбуката, а сменяте кирилските букви с латински?!

    А Пловдив е античен тракийски град, преди повече от 6000 години. И много преди да го нарекат Филипополис е носил през вековете тракийски имена - Кендрисос ,Евмолпия , Одриса
  • 17 И каква е разликата

    16 8 Отговор

    До коментар #14 от "А нашата история я писаха":

    че историята са ни я писали риски възпитаници, а сега я пишат американски въспитаници??

    Пресен пример - всички наши писатели, революционери, възрожденци пишат за " робство, иго".
    А днес то стана "съжителство"!!
  • 18 Ами да

    16 3 Отговор
    Поздравления за този българин!
  • 19 Пане Бичев

    4 12 Отговор
    Алоуу, патрЕотите, знаете ли, че БГ милиционерите от ДС и МКД милиционерите от ДБ заедно с Гоце Първанов, Иван Каракачанов, Румен Радев......Груевски, Мицковски, Сашо Миалков, Орце Камчев работят координирано в синхрон и под команда на руските служби с цел прекъсване на процеса на евроинтеграция на Македония?!
  • 20 никола гешев

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "Гедер":

    То и Австрия е така без море. Направо да ги съжалиш горките австрийци!
  • 21 рсм

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Северна Македония":

    Никогда ,да се връщат към Югославия
  • 22 Тома

    5 12 Отговор
    Димче а пък нашата история е писа бай сорос

    Коментиран от #23

  • 23 Герги

    9 5 Отговор

    До коментар #22 от "Тома":

    ...не...в грешка си...Ленин я писа...и...Сталин...и Брежнев...да не ги изброявам..
  • 24 Аз съм веган

    11 6 Отговор
    Копейките да не се обаждат. Те си харесват вучич и Путин. Най-големите българомразци.
  • 25 Ппп

    4 4 Отговор
    Българската я писаха руснаци.
  • 26 Аз съм веган

    13 2 Отговор
    Българската история е писана от Паисий и Петър Богдан.
  • 27 Перо

    10 1 Отговор
    Каквото е договорено между ЕС/РСМ и РСМ/БГ е договорено и не подлежи на предоговаряне! Всичко е ясно и подписано! Просто не трябва да се занимаваме с македонистите, до изпълнение на задълженията по договорите!
  • 28 Търновец

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "маке..":

    Първата редова азбука идва от Финикийците - Тир, Библон и тъкмо Александър Македонски разрушава град Тир убива и продава в робство жителите , и така е постъпвал и с други градове и в Левант и в Египет, Александър е бил хеленизиран а по произход Хелените са били племе от Северна Етиопия по късно завладяно и прогонени от Египтяните - бягали са чак в днешна Южна Гърция.
  • 29 Aнонимен

    6 1 Отговор
    Какво да кажа,просто Димче да е жив и здрав ,нищо друго!
  • 30 Гручо

    0 3 Отговор
    Димче бе, не ти иде умот
  • 31 Обективен

    2 0 Отговор
    Много интересно интервю. Днес повече от всякога от двете страни на границата са необходими смели, честни и добронамерени хора с активна позиция в полза на разрешението на проблемите въз основа на историческата истина.