11 Септември, 2024 03:15 1 965 39

11 септември 2001 г. Осама бин Ладен удари САЩ в сърцето

  • осама бин ладен-
  • ал кайда-
  • атентат-
  • 11 септември 2001

"Ал Кайда" показа, че ислямският тероризъм е основна заплаха

Атентатът от 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона промени света.

На 11 септември 2001 г. пътнически самолети, превзети от членове на Ал Кайда, се врязаха в Кулите - близнаци в Ню Йорк, а трети самолет се блъсна в Пентагона.

Организираните от Ал Кайда нападения станаха повратна точка във вътрешна и външна политика на САЩ.

След като рухва Световният търговски център, САЩ организират мащабна хайка, за да издирят лидера на Ал Кайда – Осама бин Ладен. Предлагат 25 милиона долара, после 50 милиона като награда за всяка информация, която би довела до залавянето му.

Всичко започва сутринта, когато 19 терористи от Ал Кайда отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват 2 от тях в 2-те Кули - близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи.

Терористите разбиват третия самолет в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон. По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на XXI век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят. Подозренията бързо падат на Ал Кайда и през 2004 г. лидерът на групировката Осама бин Ладен, който първоначално отрича всякакво участие, поема отговорността за атентатите.

Като мотиви за атентатите Ал Кайда и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват Ал Кайда. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. През май 2011 г. Бин Ладен е открит и убит.

Междувременно е свален Саддам Хюсеин в Ирак. Западът смъква от власт Муамар Кадафи в Либия и Хосни Мубарак в Египет. Сирия е разкъсвана от гражданска война.

Вълненията в Близкия изток и Северна Африка станаха причина Европа да е залята от бежанска вълна. Старият континент преживя и поредица от терористични атаки, които разтърсиха ключови градове като Мадрид, Лондон, Париж, Брюксел и други.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичака

    13 6 Отговор
    Ми те хората така правят, удрят се едни други. Кой удря, кой ударен ... Jj
  • 2 Град Козлодуй

    8 25 Отговор
    ТЕРОРИСТ И УБИЕЦ

    Коментиран от #22

  • 3 Глупости

    76 9 Отговор
    Почти всички знаем,че САЩ сами взривиха кулите близнаци

    Коментиран от #23

  • 4 да помнят краварите

    33 5 Отговор
    че тъпкано ще им се връща
  • 5 Линко песа

    57 4 Отговор
    Надали некой верва ввче в тая опорка за бин ладен,света вече знае кои стоят зад това да използват едни за да откраднат от други
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ХАХАХА

    19 3 Отговор
    Крайно време е да се повтори!
  • 9 Уса

    45 4 Отговор
    И затова всички евреи не отидоха на работа в посочения ден,защото Бин Ладен ги е предупредил,че двама козари ще карат самолет,който ще премине през ПВОто на велика Америка и ще се нацепи в техните сгради
  • 10 говедари

    21 5 Отговор
    Честит празник . Това е един от най хубавите дни в годината.
  • 11 Боруна Лом

    15 3 Отговор
    ДАНО СКОРО И СГРАДАТА НА ЕССЕСС
  • 12 бг Сталин

    26 5 Отговор
    23г.Тотална краварска лъжа.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 090

    22 1 Отговор

    До коментар #13 от "ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!":

    ..защо в деня на катастрофата нито един от работещите в Кулите 3000 евреи не е отишъл на работа?

    Коментиран от #18, #19

  • 15 уйко калеко

    11 2 Отговор
    Терористите като ЛАДЕН и организациите им, бяха създадени от САЩ за борба срещу СССР в АФГАНИСТАН. Впоследствие тези терористични урганизации се обърнаха срещу господаря си (КОЛЕКТИВНИЯ ЗАПАД). Получи се като в поговорката,,ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ,,.
  • 16 Ццц

    18 2 Отговор
    С тренировки на Чесна терористите усвояват управлението на Боинг 747 Джъмбо джет и безпогрешно удрят двата небостъргача. Опитни пилоти по-късно казаха, че доста биха се затруднили. Факт е, че САЩ хвърлиха света в хаос след това, оправдавайки се с тези атаки и практически унижавайки и унищожавайки ООН, което не одобри нито едно тяхно действие. Днес САЩ са най-гласовити, когато трябва да обвиняват други, че не спазват устава на ООН. Но както винаги съм казвал - няма да е американско, ако не е лицемерно.
  • 17 Ха ха ха ха

    18 2 Отговор
    Има ли някой, нормален човек да вярва в тази басня? Пасквилът може да мине само при деца в началните класове, в училище.
  • 18 М`чиии . . .

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "090":

    "защо в деня на катастрофата нито един от работещите в Кулите 3000 евреи не е отишъл на работа?"
    Сигур щото си взели отпуска . . . или са се разболели. Понякога се случват и чудеса.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Иван

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Град Козлодуй":

    Получлен на фамилия Буш.
  • 23 Иван

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Глупости":

    Не са сами, Израел също участваше.
  • 24 Иван

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!":

    Не съм съгласен с теб. Гнусните коварни равини са ги предупредили.
  • 25 До американските измамници

    11 3 Отговор
    Оффф... пак ли продължавата с вашите лъжи и пропаганда, бе! Ако имате поне малко останали чест и достойнство, излезте и си признайте, че сами си съборихте сградите чрез контролирано взривяване и сами си взривихте Пентагона с крилата ракета, или с дрон с експлозиви... ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА НА ЛЪЖИТЕ! Самолети с мними "терористи" уж били ударили сградите, ама никой не успя да намери нито една останала част, нито една останала отломка от тези ваши мними "пътнически самолети". Защо на нито една снимка от фалшивата ви постановка няма нито една отломка от пътнически самолет?! Никъде няма снимка на нито една отломка от пътнически самолет. Лъжливи американски кретени и некадърници! Дори един атентат не можете да организирате да изглежда правдоподобно!
  • 26 Сър Пичук

    2 7 Отговор
    Ето още една конспиративна теория.
    Ще я кръстим "Империята отвръща на удара"
    Империята е "Империята на злото", а удара е загубата и в Студената война.
    В светлината на всички събития от разпада на СССР и идването на Путин на власт до сега, е ясно видим стремежа към предизвикване на разпад на Запада и неговия лидер САЩ. И какъв по-удобен начин, от въвличане на САЩ във война с един костелив противник, войната с който доведе до разпада на СССР и загубата на Студената война. Пипалата на КГБ/ФСБ са навсякъде в света, особено в арабския свят. Има ги много и в самите САЩ и то на най-високи позиции. Така, че едно умело направляване на действията на Ал Кайда и мъничко помощ отвътре бяха достатъчни за да се случи това, което се случи.
    Да не забравяме също така, че съвсем йезуитски, Путин беше един от първите, които изразиха съболезнования, дори преди още да е ясно кой и какво беше направил, а дори и лично изпрати паметник.

    Коментиран от #38

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хи хи хи

    3 1 Отговор
    Естествено, че е
    Осама бин Ладен


    Другия вариант бяха Марсианците
  • 29 Честит празник на всички!

    4 1 Отговор
    Шампанско,за всички!Букети,за всички!Справедливост,за всички!Днеска е един хубав празник за свободния свят.
  • 30 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    9 1 Отговор
    Само си го направиха . Четири самолета си изменят украса и тези от контрол на полетите не забелязват . После да е намериха документи на единия атентатор без да са повредени. Една голяма измама е това .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Голям и мазен за НАТО,ЕС и САЩ и украйна

    5 1 Отговор
    Аллахата да го прости бай Бен. Най-голямата заплаха за света си остава Израел и вярното им куче САЩ
  • 33 хахахахах

    3 1 Отговор
    джъндърската нагла пропаганда на ционистите продължава и след 20 години.пропагандата е за малкото останали малоумчни дембили
  • 34 Откривател на Америка

    6 1 Отговор
    Оставяйки настрана твърденията, че организацията "Ал-кайда" е създадена и финансирана от САЩ и се съсредоточим върху резултатите от атентата, можем да забележим неща като:

    Този атентат беше повод за обществена "сделка" от типа "свобода срещу сигурност" за целия западен свят, ограничения и контрол върху населението на непредставими преди това нива.

    Под претекст, че се бори с тероризма, САЩ влезе в Афганистан и пое контрола върху наркотиците, произвеждани там, едновременно с това увеличавайки производството им многократно.

    Съвсем скоро САЩ влезе и в Ирак, и се сдоби с тамошния петрол.

    След това с помощта на война и "Цветни революции" САЩ срина светските режими в Северна Африка и се устреми към Сирия. Без, разбира се, да пропусне да овладее ценните ресурси на тези територии.

    Като резултат от всичко това едни огромни богатства, с които дотогава се осигуряваше добруването на тези народи, потекоха към САЩ, а стотици милиони хора потънаха в мизерия и единствената им перспектива за физическо оцеляване стана емиграцията.

    Та, наблюдавайки колко много облаги донесоха на елитите на САЩ последиците от този атентат, човек може да си помисли, че ако не се беше случил, би било добре за елитите, ако бяха си го организирали сами:)

    Коментиран от #35

  • 35 Сър Пичук

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Откривател на Америка":

    Списъкът на чуждите компании добиващи петрол в Ирак:
    Anton Oil - Китай
    Bashneft - Русия
    BP - Великобритания
    China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) - Китай
    China National Petroleum Corporation (CNPC) - Китай
    Crescent Petroleum - ОАЕ
    Dragon Oil - Дубаи
    Egyptian General Petroleum Corporation (EGPC) - Египет
    Eni - Италия
    ExxonMobil - САЩ
    Gazprom - Русия
    Geo-Jade Petroleum - Китай
    Inpex - Япония
    Itochu - Япония
    Japan Petroleum Exploration Company (Japex) - Япония
    KAR Group - Кюрдска компания в Ирак
    Kogas (Korea Gas Corporation) - Ю. Корея
    Kuwait Energy (KEC) - Кувейт
    Lukoil - Русия
    Occidental Petroleum - САЩ
    Pakistan Petroleum - Пакистан
    Pertamina - Индонезия
    PetroChina - Китай
    Petronas - Малайзия
    Premier Oil - Великобритания
    Rosneft - Русия
    Shell - Нидерландия
    Sinopec (China Petroleum Chemical Corporation) - Китай
    Sonangol - Ангола
    TotalEnergies - Франция
    Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) - Турция
    United Energy Group (UEG) - Китай
    Zhenhua Oil - Китай, свързана с военните
    Zhongman (ZPEC) - Китай
    Та как точно САЩ крадат петрола на Ирак? През руските компании, през китайските или по друг начин?

    Коментиран от #39

  • 36 Контролиран взрив

    2 1 Отговор
    Уж удрят в горната част и отсичат няколко етажа и след няколко минути се срутват бавно и методично отгоре надолу.
  • 37 После Осана НАХРАНИ АКУЛИТЕ....

    1 0 Отговор
    Нема прошка.
  • 38 Господин КоR

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Сър Пичук":

    абе сър,гледай си пчока и не пиши глупости тук.
  • 39 Откривател на Америка

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Сър Пичук":

    За мен е много показателно, че в представения списък няма местни(иракски) компании.

    Интересно би било да се видят процентите, които добива всяка една от фирмите.

    Както и списъците с фирми и проценти назад във времето, до падането на Ирак.

    А, така също, кои са основните акционери на всички тези фирми, но това е вече за напреднали :)

    Случайно да знаете при кого отиват парите от квотите за добив и на колко възлизат, да кажем, годишно?