17 Септември, 2024 09:08 5 143 27

Проф. Вили Лилков пред ФАКТИ: В ДПС им беше удобно Пеевски да финансира избори, а хората около Доган да берат плодовете

  • вили-
  • лилков-
  • дпс-
  • избори-
  • синя-
  • българия

Сега е дошло време разделно в ДПС и всеки ще си получи своята част от сметката, казва той

Проф. Вили Лилков пред ФАКТИ: В ДПС им беше удобно Пеевски да финансира избори, а хората около Доган да берат плодовете - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Задават се избори, а в ДПС и БСП е интересно. Кой какво ще преследва на вота… Пред ФАКТИ говори общинският съветник от "Синя България" проф. Вили Лилков.

- Г-н Лилков, кой кого надигра в ДПС. Как гледате на случващото се там?
- За съжаление, има една дума, с която може да характеризира всичко това, което се случва в ДПС – разпад. И той най-вероятно няма да приключи скоро, защото антагонизмът между двете групи, които в момента воюват, няма скоро да получи окончателен отговор. Двете страни в ДПС ще продължават да воюват и за марката ДПС, и за влиянието, а всичко това ще доведе до отегчение и очаквам да се отдръпнат доста от по-разумните и неемоционалните избиратели на ДПС. Този процес в ДПС - макар и неочакван, е логичен. От момента, в който Делян Пеевски започна да играе ключова роля, се създаде втори център на властта в тази партия, която до момента бе оглавявана само и единствено от Ахмед Доган.

- ДПС дълги години лансираше Делян Пеевски, а сега го обвиняват и говорят за ценности. Днес ли гледаме, че е дошло време разделно за ДПС…
- Вижте, в ДПС бяха много доволни от ролята, която бяха възложили на Делян Пеевски, а именно да разширява влиянието на партията в тези райони, в които естествено те нямат присъствие. Говорим за Северозапада, за помашките региони на страната. Определено може да се каже, че Пеевски създаде структури на партията, това доведе до повишаване на резултатите на ДПС, но с това се засилваше и неговото влияние в партията. Не е случайно и това, че разнобоят дойде именно от хората около Ахмед Доган. Те разбраха, че вече не доминират в партията. Хората около Доган видяха, че тяхното влияние е застрашено, и нададоха вой. Иначе в ДПС им беше удобно Делян Пеевски да финансира избори, да изгражда структури, да носи дивиденти, а хората около Доган да берат плодовете. Да, сега е дошло време разделно в ДПС и всеки ще си получи своята част от сметката.

- Криза в ДПС, интересни процеси в БСП – това ли прави предстоящите избори различни?
- В БСП отдавна текат интересни процеси, но можем да кажем, че едва сега наблюдаваме вече видимо този разпад, който години наред реално се случваше в БСП. Ние просто не го коментирахме, а имаше много сериозно разделение на лагери. И предстоящите избори изкараха наяве този проблем. Как ще се развива от тук нататък БСП не зная, но като цяло всички тези процеси, които ние коментираме, не са добри за нашата политическата ситуация, както и за страната като цяло.

- Раздори в две от основните партии дават ли шанс за изява на по-малки партии да влязат в парламента?
- Вероятно – да, има такава възможност. Но, според мен, тук е мястото да говорим за обединение на партии, но на ценностна основа, за да имаме стабилно управление. Това, което се случва в последните години, е да виждаме постоянен разпад на политическата система, а това не е добре за страната. Виждаме, че стигнахме до момент, в който се радваме, че се създава служебно правителство. Служебно правителство в момента правим трудно, а какво остава за редовен кабинет и стабилно управление. А точно това е необходимо за страната в момента.

- Чуваме ли нещо за политическия разговор в България. Партиите някак гледат в себе си…
- Политически разговор може да се води между политици, но е и хубаво разговорът да бъде воден между професионалисти, за да има смисъл от него. А това, което наблюдаваме в политическите партии, е липса на сериозно лидерство - с много малки изключения, липса на ясни политически идеи. Днес разговорите са сведени до много ниско ниво на политиката, а за професионализъм изобщо ми е много трудно да говоря. Ето това е резултатът от години наред масово гласуване на избирателите за популистки партии, за популистки политики и политици. Като казвам това искам да подчертая, че вината не е само на политическите парти и на тяхното ниско качество, а вината е и на избирателите, които насърчаваха през тези последни години популисти да влязат в българската политика. Разбира се, имаше го и обратното – политици, които се държаха сериозно, които поемаха политическа отговорност плащаха много тежка цена за това, че предприемаха реформи, че в определени моменти взимаха непопулярни решения, които в перспектива се оказваха добри. Така че тук вината за цялата тази ситуация е споделена между избирателите и между политическите партии.

- Какъв е шансът да се сформира кабинет след тези избори на фона на това, което се случва в момента?
- В крайна сметка, предизборната кампания сега започва. Дано в нея се намали градусът на напрежението и взаимните обиди между партиите. Вижте, докъде сме стигнали - днес се приема, че е прав този, който извади по-голям компромат срещу своя противник. Да, последните кампании са само и единствено компроматни кампании, в тях не се чува нищо за политика. И точно в това е смисълът на явяването на „Синя България“ на тези избори, в които ние отново и за пореден път ще говорим за политики. Искам да напомня, че кампанията на „Синя София“ в предните избори – местните, бе най-добрата, имахме компетентно говорене и приканвам избирателите да обърнат именно на това внимание - на политиката, на визията и на хора, които могат да се справят с тази ситуация. Политиката не е работа за аматьори, тя не е работа и за хора, които тепърва ще навлизат в политиката, за да се упражняват да в нея. Политиката е дело на хора, които знаят за какво става въпрос, и знаят как се решават проблемите на хората.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шиши

    11 9 Отговор
    Който плаща той поръчва музиката!

    Коментиран от #9

  • 2 Сталин

    27 10 Отговор
    Всички които гласуват за Тиквата Прасето и Киру трябва да носят наказателна отговорност за съучастие в престъпленията на Тиквата Прасето и Киру срещу държавата
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 има умни без много власт .

    5 1 Отговор
    главчев не се препознава с пеески и доган . остава с бойчо , но той е пас . тогава 3 партии са на сянка . а 2 не влизат пак в парламента .
  • 5 Българин

    8 9 Отговор
    "Сега е дошло време разделно в ДПС и всеки ще си получи своята част от сметката, казва той." Правилно разсъждение, но много хора все още смятат, че Доган ще си върне предишния блясък. Това няма как да стане. На видеата той говори много грозно, което означава, че няма да може да агитира пълноценно. А иначе ДПС всякога е било под контрола на ДС. Дори фактът, че Доган е учил философия, пак е свързан с комунистическите му господари. Те са му придали образа на οντόλογος (онтолог на гръцки), за да има тежест в очите на почитателите си. Всъщност научните статии, които е пишел, са били на марксистка тематика и, разбира се, изпълнени с високопарни комунистически изрази като "домарксовия материализъм", че даже и "домарксовата философия".

    Коментиран от #8

  • 6 ТаУмВзе

    10 7 Отговор
    Професорчето не се е усетило, че по Конституция Българска, партия на Етно Религиозна основа е Незаконна! Иде реч за едни Кинти Кражбия и нищо повече. Леко нема Матрял на територията от когото да Крадът, съответно и тия Заеми за Милиарди нема да има Живи да ги изплатят де. Бъдете спокойни де, Бонус ни набутаха и у ВОЙНА. Честито!
  • 7 Чичака

    22 2 Отговор
    Плаща единствено народа. Спим и търпим некви пиянки, наркомани и мутри да ни командват живота в нашата родина. Срам и позор пред прадедите ни.
  • 8 Буридановото магаре

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Доган сътрудник на ДС ,а Пеевски внук на полковник от ДС. Мама Праска метреса на гръцкия милиардер Сократис Кокалис, агент на ЩАЗИ от 1965г. Електоратът на ДПС е като Буридановото
    магаре - да се чуди от коя купчина екскременти да пасе.
  • 9 лъжеДемокрация

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Шиши":

    Поканиш ли капиталист са ти помага да обереш гроздето, след това той ще ти открадне лозето.
  • 10 един

    18 1 Отговор
    Финансирал ги бил Пеевски,и откъде взе пари да ги финансира бе Лилков,взе 500млн. от КТБ и май забрави да ги върне,а?/да напомня че това са основно пари на държавни фирми и предприятия/,или си присвои някой печеливш бизнес,а и контрабандните канали чувам са под негова диктовка?И защо още държат в ареста шефката на митниците бе Лилков?нали си запознат бе комуне долно,дето утре пак ще се наредиш някой да те избира за нещо си!
  • 11 Двама крадци от ДС

    11 1 Отговор
    Няма добри герои в този филм.
  • 12 Беше

    11 0 Отговор
    им удобно да грабят неистово и да се гаврят с гражданите на България от всички етноси !
  • 13 ДПС=ОПГ

    7 3 Отговор
    Организирана престъпна група!

    Която е изградена от бивши, настоящи и бъдещи престъпници...

    ОПГ защитена от всички институции на държавата!

    Над закона...

    Държава в държавата!

    ДПС е една монета с две страни, два облика и една и съща същност...

    Разделяй и владей!

    Контрол чрез зависимости...

    Битката между двете ДПС е кой ще ограбва напълно овладяната държава изтърбушена от престъпници представящи се за патриоти.

    Като разберете кои седи в основата на създаването на ДПС ще разберете защо скоро няма ги има нито създателите, нито техните създания.

    И КГБ и ДПС скоро ще изчезнат...

    Всяка приказка си има начало и край!
    Края на приказката в която големи "патриоти" ограбват цялата държава , оглозват я до кокал дойде...

    Много "патриоти" поживяли си прекрасно на гърба на народите и етносите си в продължение на десетилетия сега ще завършат дните си в затвора...

    Все някога маските на сцената падат и на нея остават криминални, политически и икономически престъпници, хора на службите които са се облагадетелствали на гърба на цели народи, нации и етноси.

    Безжалостно са ги ограбвали, манипулитали и шантажирали в продължение на десетилетия!

    Сам каквото си направиш и Господ не може да ти го причини...

    Гласуването за бивши, настоящи и бъдещи престъпници ги легитимира!

    По делата ще ги познаете...
  • 14 дедя

    9 0 Отговор
    Про фе со ри с лопата да ги ринеш,а държавата пред фалит
  • 15 А сега?

    8 1 Отговор
    Корупцията в България ще изяде главите на своя главен архитект Ахмед Доган и неговия феноменален син Делян Пеевски.

    Аз съм този който раздава порциите...
  • 16 зевзек

    5 2 Отговор
    ето го пак, тоя дедо разбирач, ти дедо мисли за четири процентовата бариера, партията ти файтон хора, и на избори, събира гласове, за още два файтона, нашите политически, пишман лидери, говорят за слухове, за клюки, и за глупости, не говорят за политики, инвестиции, и промени в живота на хората
  • 17 жжжжжж

    6 2 Отговор
    дълги години дпс беше свещена крава в политиката у пас. който и да изрече дума , веднага бе заплашен с етническа тояга. електората гласува под строй. и дпс събра много власт. затова дойде и колапс. пеевски е като оръжие и когато беше срещу опонента , от дпс мълчаха. но нещата се обърнаха.....
  • 18 Цицоманов

    3 2 Отговор
    Шопите, дето се качиха на главата на цяла България днеска имат празДник, маамма им !
  • 19 Величие-последната надежда

    2 5 Отговор
    Виновните за 25 годишния геноцид на българите-ДС, СДС, БСП, ДПС, ГЕРБ, да не дават оценки и МИРНО да се дистанцират от властта.
    Защо ние от форумите трябва да информираме за реалността, а те да злоупотребяват с информацията във наша вреда.
    Например наясно ли така наречените демократи-лъжци и алчни за власт и пари мошеници, че в момента ще имаме 2 ДПС-едното на българските граждани-турци на Доган и второто на РОМИТЕ, зависимите, наркодилърите, БИЯЧИТЕ на г-н Магнитски-ПЕЕВСКИ.
    тА КОЛКО ОСТАВАМЕ БРОЙКАТА ОСТАНАЛИТЕ...
  • 20 Будна пчеличка

    8 0 Отговор
    Ейй само дървени професори в тая държава!!А кой му даде порциите на дебелото момче????Зайо байо или Сокола????По-полека на лакеите,лакейчетата на Шиши,които лъжата от сутрин до здрач,без да им мигне окото!
  • 21 Гошо

    7 1 Отговор
    Този "седесар" пак е пиян!
  • 22 Айде

    5 0 Отговор
    Политическите партии в България са вождистки и недемократични! Те създадоха и се възползват от псевдо демокрация, след което загубиха избирателите и закономерно настъпва разпад! Народът трябва да излезе на улицата и да изгони всички!
  • 23 Сатана Z

    2 0 Отговор
    Нещо си се объркАл,Лилков.Пеевски купуваше предимно циганските гласове,които бяха на ГЕРБ ,а твърдия електорат на ДПС си е за Доган.
    В северозападна България няма турци но ДПС беше първа или втора по сила
  • 24 бай Иван

    3 1 Отговор
    Пеевсик финансирал изборите на ДПС ???? Абе Лилков ,не ти ли светва да питаш,а откъде кинти у Феномено ?
  • 25 Тук има интервюта само на аутсайдери

    2 1 Отговор
    Този не беше ли кандидат за кмет, който никой не гласува за него??
  • 26 Събиране на Гласове!

    2 0 Отговор
    Събиране на Гласове! За да си Гледат Кефа!
  • 27 Дедо Гошо

    3 0 Отговор
    Синя България Е БИТА КАРТА. Те са в агония.