2 Октомври, 2024 12:45 1 895 30

Иво Инджов пред ФАКТИ: За ПП-ДБ успех ще бъде, ако успеят да се задържат над 300 000 гласа

  • иво-
  • инджов-
  • избори-
  • ерб-
  • дпс-
  • доган-
  • пеевски-
  • герб-
  • бсп-
  • възраждане

В средносрочен план тежестта на ДПС в българския политически живот ще намалее, казва политологът

Иво Инджов пред ФАКТИ: За ПП-ДБ успех ще бъде, ако успеят да се задържат над 300 000 гласа - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще имаме ли ново политическо начало след изборите на 27 октомври, или ще продължим да получаваме „още от същото“. Кампанията е в ход, но какво ни предлагат партиите… Пред ФАКТИ говори политологът Иво Инджов.

- Г-н Инджов, какви отговори ще дадат изборите на 27 октомври за случващото се в ДПС?- Превъзходството на ДПС-Доган очаквам да е в съотношение 60 на 40% дори 75 на 25%. В същото време изборите ще покажат общата реална тежест на движението в политическия процес у нас. Тук очаквам доста да са намалели сумарное гласовете, които ще вземат двете формации. Те ще бъдат по-малко, отколкото получи ДПС на последните избори. В средносрочен план ще намалее тежестта на ДПС в българския политически живот.

- Емоционалното в ДПС срещу новото начало… Каква дилема е това за избирателите?
- Избирателите на ДПС по принцип имат много причини да критикуват движението и това е така, защото повечето от тях не живеят добре, живеят скромно, бедно, препитават се като гастербайтери в чужбина. Но това са хора, които винаги гласуват за Движението, защото това е нещо закодирано в тях като граждани на България. Нещо, което се разбира от само себе си. И друго – за тях Движението и Ахмед Доган продължават да бъдат синоними. Доган има реален принос за българския мирен преход в началото на промените. След това сме свидетели как ДПС се превърна в нещо, което се асоциира с разпределяне на пари от държавната трапеза, с обръчи от фирми, с порции във властта. Точно този модел в работата на ДПС създаде явлението Делян Пеевски. Все пак, според мен емоционалният вот категорично ще надделее над корпоративното начало. Опитите за някаква принципност, съчетана с прагматизъм, които се опитва да прилага Пеевски, няма да са достатъчни. Шансовете, според мен, са на страната на Доган, въпреки че и той, и Пеевски са олицетворение на това какво не трябва да бъде една етническа партия в демократично общество.

- „Възраждане“ втора политическа сила, това означава мандат за кабинет. Това вече какво означава?
- „Възраждане“ ще постигнат най-вероятно най-доброто си представяне до момента. Те печелят от слабостта на другите националистически формации, но и от разрушителните ефекти, които „сглобката“ имаше върху претендиращите да бъдат евроатлантически партии. Това е един закономерен процес в обществото, който дава възможност да расте „Възраждане“. Според мен няма да има някакъв шеметен възход и величие на националистическия вот, но трябва да си даваме сметка, че има такава политическа сила, с определена тежест на политическата сцена - такива са електоралните настроения в обществото. Ако „Възраждане“ стана прекалено силна партия, явно политическата система трябва да изгради някакъв защитен вал срещу тях - заради намеренията им към групата на ЛГБТИ хората, НПО-сектора и т.н. Такава стена, каквато се опитват да създадат различни партии в Германия срещу „Алтернатива за Германия“.

- ГЕРБ залагат на кметове, които няма да се депутати. Това нещо ново ли е като подход в избори...
- ГЕРБ го прави това, прави го и Пеевски с водачите на листи, защото слага трима кметове начело на листата в Кърджали. В този смисъл формулата с кметове е нова, но не е ново това, че в България за водачи листи се слагат разпознаваеми лица, популярни сред електората в съответната област, които след това не стават депутати. Целта е да се издърпа листата напред. Но това, само по себе си, е непочтено спрямо избирателите, защото те биват считани за доста наивни хора, които не могат да формират собствени преценки за политическия продукт, който избират. Когато политик иска да участва в парламента и в политиката, честното и достойното поведение изисква като се кандидатира, след това да стане депутат и да върши тези неща, които е обещавал от името на неговата партия в кампанията.

- ПП-ДБ как влизат в кампанията… Чухме, че се борят да си върнат 100 000 гласа…
- ПП-ДБ влизат много неубедително, доста вяло в кампанията, но това важи и за другите партии. ПП-ДБ не обновиха листите си, има вътрешно напрежение между тях, защото 2/3 от водаческите места са на „Продължаваме промяната“ и само 1/3 на „Демократична България“, въпреки че най-вероятно електорално вътре в коалиция отношението е 2:1 в полза на ДБ. Според мен трудно ще постигнат връщане на 100 000 гласа. За ПП-ДБ успех ще бъде, ако успеят да се задържат над 300 000 гласа и не паднат под тези стойности. ПП-ДБ още не са дали убедително обяснение защо бяха в тази „сглобка“ с партии, които бяха обявили за врагове. Те дават и много противоречиви сигнали какви ще са отношенията им с ГЕРБ и Борисов след изборите.

- Какво остана от БСП, какво очаквате от социалистите?
- От БСП, макар че ще участват в такъв голям формат, очаквам по-слаб резултат. Техните избиратели са силно разколебани, смутени и объркани. И това е така, защото тази партия така и не предлага истински социални политики, насочени към хората на труда, към социално слабите и уязвимите групи. Продължава да стои в консервативната ниша както и преди, не предлага нищо, а в тази ниша има вече доста по-оригинални актьори. Факт е и разцеплението сред техния електорат заради лидерските разводи и т.н.

- 75000-80000 гласа, за да може малка партия да влезе в парламента. Каква легитимност е това…
- Всяка партия, която влезе в парламента, е легитимно представена според сега действащата избирателна система. Това е от една страна. От друга вече идва въпросът за моралната легитимност, защото действително много малко хора пращат депутати в парламента и съответно тези, които вземат решенията, представляват волята най-много малка част от избирателите. За да не стигаме до такива ситуации и занапред, партиите и лидерите им трябва да положат революционни усилия, за да върнат значението и смисъла на политиката в живота на обществото.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    15 24 Отговор
    Щом има машини, има и успех за Алабалистите

    Коментиран от #5

  • 2 Алабаланици

    15 7 Отговор
    за някой лев !
  • 3 Българин

    17 4 Отговор
    "В средносрочен план тежестта на ДПС в българския политически живот ще намалее, казва политологът." С увеличаването на възрастта на Доган, култът към личността му ще се свие, а най-накрая и ще изчезне. Така ще завърши своето съществуване организираното от Доган движение, защото то се крепи върху неговия образ.
  • 4 Баце ЕООД

    15 10 Отговор
    30 000.... Като украинците, прекаляват с нулите
  • 5 Айдук Бойко

    20 6 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    И аз мразя машините! Друго си е Артията! Много по-лесно се прави индианската нишка! Все пак огромна част от нашия електорат,са видимо не завършили четвърти клас!

    Коментиран от #12

  • 6 Точен

    23 15 Отговор
    Единствената стабилна партия е Възраждане, ОПГ ГЕРБ ги крепи личният интерес, не народният.
  • 7 Шарлатани ООД

    19 13 Отговор
    За съжалени много джендъpляк се пръкна в тая държава и все, ще се намерят льоxмани, които да гласуват пак за Шарлатаните, т. н. простокирчовци!
  • 8 Да заминават

    16 8 Отговор
    В канала !
  • 9 Перо

    24 5 Отговор
    Само уплашените държавни чиновници от ГЕРБ са 150,000!!! Без интересчиите!
  • 10 време за оцеляване не остана

    17 4 Отговор
    Ако Ганьо, полуидиота, осъзнае, че да не гласува не е протест, а харакири, всичките лаладжии и соционагласители ще млъкнат от страх, а пп-та гербове и прочие туморни партии, ще останат на последните редове с по няколко стола. За съжаление в дебелата и празна чутура трудно се прониква, а там още трябва и да те приемат и разберат...
  • 11 ЛГБТъй

    14 9 Отговор
    300 хилди едиоти
  • 12 Ъхъ

    8 12 Отговор

    До коментар #5 от "Айдук Бойко":

    Машините са за неграмотният електорат на българофобите от ппдб/ЛГБТ, недоучили в килийните училища на сорос !🇧🇬
  • 13 един

    13 3 Отговор
    На това комуне/разбирай и всички които подкрепят комунистите/ от много време насам ПП и ДБ са му трън в очите!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ТИР

    9 13 Отговор
    Успех за ПП-ДБ шарлатани ако все още някой гласува за такива неможач-парашутисти,,,След като са сигурни че Възраждане няма да се справят с управлението, защо просто не ги оставят да покажат качествата си, и всички се съюзяват безпринципно срещу тях,,,
  • 16 малко математика

    14 0 Отговор
    За да преминеш 4% бариера за Народното събрание трябва да купиш:
    80 000 гласа при 2 милиона гласували
    120 000 гласа при три милиона гласували
    160 000 гласа при четири милиона гласували
    200 000 гласа при пет милиона гласували.

    Ясно ли ви е сега защо денонощно ви облъчват разни провокатори да не гласувате. Спестяват пари на работодателите си.

    ИЗЛЕЗТЕ и ГЛАСУВАЙТЕ

    Коментиран от #20

  • 17 Ако наистина

    4 7 Отговор
    Възраждане защитаваше българските интереси никакъв вал от партии за които гласуват 25% от избирателите може да ги спре!!! Но Коцето не е разбрал че българите не сме евроатлантици но не сме и путинисти!! Иначе идеите им за оставане на лева ,срещу меките китки са добри

    Коментиран от #18

  • 18 как няма да е добра идеята да остане лев

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ако наистина":

    Банките отчитат 800 милиона лева печалба от превалутиране Евро/Лев през 2023 година.

    Коментиран от #29

  • 19 Зако

    5 3 Отговор
    Този Иво,се го бъркам с онзи агента, дет сега е на щат при галка.
  • 20 Абсолютно

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "малко математика":

    Точен Коментар,,,Хватката е да гласуват само чиновници и платен Електорат.
  • 21 Последния Софиянец

    9 5 Отговор
    Ако има истински българи, ПП-ДБ ще се борят с ИТН за 4-те процента
  • 22 ПОЛИТИЧЕСКИ РЕАЛИЗЪМ

    9 3 Отговор
    За тия и 300 човека не гласуват - те искали 300 000?? Яко ще плащат пак.
  • 23 Отличник

    4 0 Отговор
    С гумената лодка ще плуват към Берлин /ХОТЕЛА/.Да целуват ръка.
  • 24 Може да греша ама

    8 0 Отговор
    не познавам човек който да е гласувал за ПП ДБ. Ако има такива да пишат.
  • 25 Защо ли...

    4 1 Отговор
    ...ПП - ДБ адски заприличаха на НДСВ последните им избори? (Учудено личице).
  • 26 Тодоров

    2 0 Отговор
    Колкото повече хора гласуват, повече представителност ще има парламента. И ще спадне значението на купените и корпоративните гласове.
  • 27 анонимин

    0 1 Отговор
    Ако наистина хората искат различно бъдеще за страната и децата си,не трябва да гласуват за никоя от партиите в парламента!
  • 28 Гласувайте за

    2 1 Отговор
    АзГ (Възраждане)
  • 29 име

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "как няма да е добра идеята да остане лев":

    Много ви е плоска пропагандата, с конкурс за ограниченост ли ви избират в посолството? Печалбата на банковия сектор за 2023г е 3.4 милиарда лева. Основно идва от нетни приходи от лихви. От такси и комисионни имат 641 милиона приходи. Но тънкия момент не е в тези 150 милиона повече, с които се опитваш да лъжеш, а в това че в тези 641 милиона влизат таксите за месечно обслужване на сметки, теглене, преводи, такси по кредити и сигурно още други неща. Не знам колко от тях са от превалутиране, но при положение че нашето търговско салдо е отрицателно с всички, т.е. сме едни потребители, не вярвам да е нещо особено като сума. И тези пари ги плащат основно фирмите, вкл. и фирмите, които внасят превалутират, не само износителите. Обикновения чавек нищо няма да забележи ако няма превалутиране.
  • 30 нова сглобка

    1 0 Отговор
    Ааа, ще се задържат! Ще се "побъзикат" пак с кодовете на машините, а и Бойко ще си мълчи! Защото се надява на Нова Сглобка!