9 Октомври, 2024 09:23 1 739 33

Искра Михайлова пред ФАКТИ: Финансовите апетити и към терените на Мини Марица-изток са огромни

  • искра-
  • михайлова-
  • възраждане-
  • мини-
  • марица - изток-
  • пари-
  • парламент

До комплекса Марица-изток бяха изсечени 240 декара 40-годишна гора, за да е сега фотоволтаичен парк, казва депутатът

Искра Михайлова пред ФАКТИ: Финансовите апетити и към терените на Мини Марица-изток са огромни - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще загубим ли мините и ТЕЦ Марица-Изток… Темата предизвика скандали в последния работен ден на парламента. Какво се случи… Пред ФАКТИ говори депутатът Искра Михайлова от „Възраждане“.

- Г-жо Михайлова, няма как да не запомните последния работен ден на 50-то Народно събрание. Защо винаги темата за Мини Марица Изток ЕАД нажежава страстите?
- Минно-енергийният комплекс Марица-изток е обект от националната сигурност в хипотезата на все по-разгарящите се военни конфликти в близост до България. Това са дружества в затворен цикъл на производство на електроенергия - в рудниците (държавни) се добиват въглища, а в ТЕЦ-овете от тях се произвежда електричество. Капацитетът е толкова голям, че може да обезпечат домакинства и бизнес.
Няма как да не се “нажежат страстите”, когато в последния ден на Народното събрание от ГЕРБ и ДПС внасят извънредни точки за отмяна на решения, защитаващи целостта на комплекса и са подкрепени от ПП-ДБ, за което дълг на „Възраждане“ беше да потърси обединение между всички останали народни представители, било то и с разговори един по един за прекратяването на това безобразие. За щастие успяхме.

- Сега беше внесено извънредно проекторешение в Комисията по енергетика, което касаеше отпускането на 200 милиона лева годишно на Мини Марица Изток. Предложението беше внесено от ГЕРБ и ДПС…
- Сега беше внесено решение за приемане на доклада на финансовия министър Людмила Петкова, назначена от ГЕРБ и ДПС, но да не забравяме - тя беше заместник-министър на Асен Василев при управлението на ПП-ДБ.

В нейния доклад се казва, че Народното събрание трябва да измени редица свои решения, приемани с почти пълно или пълно мнозинство в различни състави на Народното събрание, а именно:
1. Решение на Народното събрание на Република България от 12 януари 2023 г., с което Министерският съвет е задължен да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част „Енергетика“, като се преразгледа задължението в т.5, а именно да се измени частта за изваждането на мрежовите оператори „Булгартрансгаз“ и ЕСО от структурата на БЕХ.
2. Решение на НС от 20 юли 2023 г. за извършване на определени действия на държавни органи на територията на „Мини Марица-изток” ЕАД.
Това е решението, с което се спряха опитите за разпродаване на терени на мините на парче и сега такова действие може да се случи само след санкция на Народното събрание.
З. Решение от 25 април 2024 г. за осигуряване на средства на „Мини Марица Изток” ЕАД за срок от четири години (2024 г. - 2028 г.), с цел обезпечаване на дейности по техническа рекултивация на нарушените терени на находище „Източномаришки въглищен басейн”.
Тук идеята е, че съществува възможност да бъде осигурено необходимото финансиране за част от тези дейности до средата на 2026 г. И в тази връзка да се разгледа възможността за изменение на периода в Решението на НС, а именно отлагането му с 2 години - от 2026 г. до 2030 г. Това от една страна би било облекчаващо финансово, но от друга нито гарантира средствата, нито е ясно какво трябва България да даде насреща.
Когато това предложение, изискващо задълбочени дискусии и внимателно оглеждане на всички плюсове и минуси, се постави насилствено за приемане в последния ден на работа, без да са запознати заетите в комплекса, няма как от „Възраждане“ да не се противопоставим.

- Ще получим ли пари от ЕС, за да се извърши трансформация в региона, или просто вече всичко е загубено…
- Всичко е възможно, ако има държавно управление с гръбнак и мисъл на първо място за българите. Затова е много важно всички да гласуват на изборите, за да спрем с експериментите. От „Възраждане“ можем да се справим с това предизвикателство въпреки тежките грешки, натрупани в миналото от редица правителства още от 90-те години насам.

- От “Възраждане” няколко пъти казвате, че е важно средства в помощ на Мини Марица-изток да остават в дружеството, а не да се дават на външния обръч от фирми, доближени до властта. За какви фирми става въпрос?
- Финансовите апетити и към терените на мините, и към дейностите по рекултивация, и към парите по ПВУ за проекти са огромни. Спомнете си списъка с фирми, който изтече от Министерство на енергетиката само преди няколко месеца - 95% от тях бяха приближени към ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Има много разследващи материали по случая.

- Защо от „Възраждане“ смятате, че „Зелената сделка“ с времето ще придобие друга форма и е възможно да се изтеглят достатъчно много държави от нея?
- Защото е лицемерно и погрешно поставена. Екологичните политики са на много заден план, да не кажа, че почти няма такива. Изоставаме изключително много в тази посока. За сметка на това има тежък лобизъм в сферата на възобновяемите енергийни източници - първо с дотации и финансиране, второ с нерегламентирано отдаване на земи, включително плодородни земеделски през измами в местните власти, основно овладяни на ГЕРБ и ДПС.
Само един пример ще ви дам. До комплекса Марица-изток бяха изсечени 240 декара 40-годишна гора, посадена върху рекултивирана от добив земя, за да е сега фотоволтаичен парк. Това трябва да спре. От „Възраждане“ искаме реални зелени политики, а не лицемерие, унищожаващо икономиката ни и в случая с комплекса, застрашаващо енергийната ни независимост. В тази връзка с колегите ми Даниел Проданов, също член на енергийна комисия и Стоян Таслаков, член на комисията по въпросите на ЕС, заминаваме на срещи в Бундестага. Там ще търсим съмишленичество по предоговаряне на условията за националните държави и ако го срещнем, ще продължим да търсим широко обединение във всички членки на ЕС.

- Можем ли да запазим енергийната си независимост днес и как?
- Можем. С планиране и разработване на националноотговорна актуална стратегия за устойчиво енергийно развитие.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тая

    22 31 Отговор
    злобна селянка едни и същи стари дъвки жвака !
  • 2 СЗО

    15 28 Отговор
    Възраждане.....няма нужда от повече коментари.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Да попитам

    14 17 Отговор
    Тази не и ли викаха Искра хламидията,?.Защо ли ?
  • 5 е въглищарските и подобни структури

    7 8 Отговор
    десетки години са се разраствали . очуждавали земи , правили сделки, продавали на дебели цени . 6-7 пъти за 70 години са набъбнали . сега за вредата от тях, няма печалба . зеления данък и голям . да се разтурят ше е трудно .
  • 6 ЕК ни дава пример

    1 7 Отговор
    зелена енергия, ниски цени , бял бизнес . 40 години сме съгласни . ветрогенератори , перки и солари . но и лапат от черен бизнес . капитализма избива живота на земята , така се правят че не разбират какво ЕК ни е указала . все пак е добре да има въглищари . да изнасят , да копат , топлофикация да мине на въглища . но крият възможността .
  • 7 Дедо

    15 21 Отговор
    Мен не ме интересуват работещите в Матриците, нито пък семействата им. Те мислят ли за мен, как съм,къде и какво работя, уволняван ли съм....все им е тая за мен. Така ще и на мен не ми пука за тях. Да си търсят друга работа.
  • 8 оценка

    14 6 Отговор
    Финансовите апетити и към терените на мини "Марица-изток" са огромни,защото там ще се строят блокове на хотелски комплекси и ще се смучат дебели пачки от полиетиленови чували с пари. Въпросът е:Кой от НС ще се нареди първи да ги награби?!

    Коментиран от #22

  • 9 на село

    11 13 Отговор
    депутатката Искра Михайлова от „Възбуждане“.
  • 10 Име

    8 2 Отговор
    Аз съм съгласен само ако направят на мястото езеро. Но няма с какво да го напълнят.
  • 11 Факт

    8 15 Отговор
    Гласувайте за Възраждане!
  • 12 сдева

    5 12 Отговор
    Възраждане се наакаха пред цяла България, като направиха комисия да ударят частния бизнес на Ивелин Михайлов от Величие. Нападнаха го и с другите крадци от ГЕРБ, ПП и ДБ и ДПС на Шико направиха комисия дето да клевети и лъже. Не направиха комисия за крадците от ГЕРБ, БСП, ПП и ДБ и ДПС на Шишко а удариха Величие. Калпави патерици на крадците от ГЕРБ се оказаха нааканите Възраждане. Контролирана опозиция. Подскачат за да заблудят българите че са "борци". С кого се борите бре лъжци??? Слава Богу лъжеца винаги си показва муцуната и некадърността.
  • 13 Анонимен

    1 5 Отговор
    Искра не се шегува!
  • 14 Балкан

    15 6 Отговор
    Защо никой не говори за това, колко са токсични и вредни тези соларни панели и как масово се купуват и внасят от Германия - втора употреба? Там ги изкарват от употреба след кратък период и за да не плащат големи такси за специални сметища за съхранение на токсични и опасни отпадъци, ни ги продават на нас. Някои даже над главите си, са си ги сложили, по покривите на къщите. Ще отровят земята. Защо няма закони за защита на горите, защо се позволява да бъдат изсичани, защо няма активни кампании по зелесяването?

    Коментиран от #21

  • 15 Българин 🇧🇬

    7 2 Отговор
    Никакви електричество не обезпечават отровните американски ТЕЦове , атлантичке ! Токът им е три пъти по-скъп отколкото от АЕЦа . А и Ежегодно плащаме милиарди , че американските им собственици тровят българите !

    Коментиран от #26

  • 16 Въглищари,

    0 0 Отговор
    имате 250кв. км. унищожена земя която искате да рекултивирате и да станело гора с мечки и вълци. Имате ли представа колко ще струва това, а в същото време се поставят фотоволтаици на земеделска земя. Възползвайте се от положението и "засадете" тия 250кв. км. със солари. През лятото ще добивате ток от тях, а ноември-март ще пускате котлите. Лятос ремонт, отпуски по морето, а зимата ще замествате Слънцето.
  • 17 карате кид оригинала

    6 2 Отговор
    Понеже Коцко Центаджиев чете и разбра, че ни се повръща от гадната му физиономия, днес ни праща Иска...
  • 18 Кой не вярва

    3 4 Отговор
    ЦЯЛАТА РАБОТА ОТ 3-те ПАРТИИ Е ДА ОГРАБЯТ ПАРИТЕ ОТ ЕС!ПО ДОБРЕ ЛИ Е ТАКА ИЛИ МИНИТЕ С ТЕЗИ ПАРИ ДА ЗАВЪРШАТ РЕКУЛТИВАЦИЯТА И ДА ИМАТ РАБОТА.АМИ АКТИВИТЕ В МИНИТЕ ЗА МИЛИАРДИ С НАШИ ПАРИ ПОСЛЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА?
  • 19 ххххххааффф

    6 0 Отговор
    А бе, къде я скриха Цвета Рангелова дето искала 300 000 лева, изнудвала и за която има подаден сигнал в Прокуратурата,подкрепено със доказателства.
    Че и пращала ковчези на свидетелите.
  • 20 Да бе , да ! 😟

    7 4 Отговор
    Уж големи патриоти от Възраждане , а се загрижили за американските ТЕЦове ?! Ало-о-о ! Тези въглищари , освен българите тровят и комшиите . Затова Брюксел им налага глоби всяка година . И няма инсталация , която може да пречисти въздуха , който замърсяват ! А че допускаме панели да хабят плодородна земя , българите сме си виновни , че избираме такива депутати - "законотворци" .

    Коментиран от #27, #30

  • 21 Какви токсични

    8 5 Отговор

    До коментар #14 от "Балкан":

    материали има в един панел? Рамка от алуминий, стъклено покритие и фотодиод с голяма площ направен от 99,999% силиций който като изгори се превръща в кварцово стъкло. Инсталациите са от мед, конструкциите от стомана, фундамента от железобетон. Пълнят ви с глупости главите тия които искат да сте в кюмюро.
  • 22 😅😂😆.....

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "оценка":

    Бе ти наред ли си с главата? 🤣, какви хотелски комплекси ще се строят там, ходил ли си в тоя регион.
  • 23 българка

    1 2 Отговор
    Прочетох много глупости от невежество и само с цел пропаганда. Мислете, българи, тези не знаят какво биха правили с властта, тя не е сладък бонбон, а работа, много работа и професионализъм. Разбира се те очакват някой друг да им каже какво и как да се справят и този НЯКОЙ винаги е искал да ни стъпи отново на врата!
  • 24 мхм

    4 0 Отговор
    израждане тва е...
  • 25 😁.........

    1 0 Отговор
    Абе къде е последния софиянец и той да се из.... К... ен... з@, по тая тема🤣.
  • 26 Пенчо

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българин 🇧🇬":

    Малко си закъснял.Отдавна този тец не работи.

    Коментиран от #29

  • 27 За изграждане на

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Да бе , да ! 😟":

    10 000МВтп (Колкото 10 реактора на АЕЦ) солари е неоходима площ от 100кв. км., а само унищожената земя от мини Марица-Изток е 250кв. км. Тия 100кв. км са 0,1% от площта на България, а това, че им позволяват да ги садят по плодородната земя е чисто политико-корумпирано решение.
  • 28 Пак подмениха истината

    4 0 Отговор
    В последния ден на парламентарния сезон трябваше да се прехвърлят от Мини Марица-Изток подстанциите и далекопроводите на ЕСО. След рекултивиране на минните полета от тези подстанции трябваше да се свържат новите обекти, които ще се изграждат. Това така или иначе ще се случи някога, защото мрежата Високо напрежение е на ЕСО. Популистите решиха да измислят проблем и да провалят заседанието. Това са суровите факти.
  • 29 Контур Глобал

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Пенчо":

    я спряха това лято, а АЕС е до 2026г. И двете са по-модерни от ТЕЦМИ2 и по-скоро тя трябваше да е спряна първо, ноооооо... наближават избори.
  • 30 Не ги мислете американските тецове

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Да бе , да ! 😟":

    Техният бизнес план е изпълнен. Инвестицията е върната. Днес да ги продадат за желязо пак ще са на печалба.
  • 31 Мафиотската Д-ва

    0 0 Отговор
    Ами помниме Бойко какво ни каза по въпроса преди време.Каза --Да се нагушат едни олигарси от ПП по плана за ПВУ.Сега Възраждане говорят с гласа на началника си Бойко.Хем пропаганда, хем заличаване връзката Бойко-Копейкин.Борбата е безмилостно жестока между клановете на мафията.Обаче няма да им мине номера, това дето са замислили.Преобразуване на мутрите във възрожденци.Тоя номер мина един път преди 30 години.
  • 32 Искра Фидосова

    1 0 Отговор
    Тая повече лъже от мене
  • 33 да живей мафията

    1 0 Отговор
    в бг на нея най много разчитат социолози политолози и една камара други нищоправещи бо;.к„;лу-.ци