Last news in Fakti

3 Април, 2014 08:02 19 323 9

Черно море е на път да остане мъртво

  • печата

Преглед на печата

БСП и ДПС също се притесниха от забавените реформи, пише в. „Сега”

Липсата на реформи в ключови сектори започна да притеснява и мнозинството, крепящо кабинета. Две от четирите питания на групите на БСП и ДПС към премиера и вицепремиерите в рамките на редовния блицконтрол в парламента вчера се оказаха посветени на темпото на работа на кабинета в проблемни сфери като здравеопазване, бизнес среда, административен капацитет.

Европарламентът ще гледа доклад, искащ пълно спиране на фондовете за България, разтревожен е в. „Капитал дейли”

България внезапно попадна на мушката на Европейския парламент, след като ситуацията в страната бе обсъдена в отделна точка в доклада на комисията по бюджетен контрол. В годишния доклад за освобождаване от отговорност, който преглежда как Европейската комисия се справя с харченето на парите си, докладчикът Маркус Пийпър е вкарал следния коментар, озаглавен "липса на напредък в България":

"приветства ясните изявления на Комисията в доклада за напредъка от 22 януари 2014 г. относно събитията в България; изразява дълбока загриженост относно липсата на напредък съгласно датиращия вече от седем години Механизъм за сътрудничество и проверка, продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и коригиране на грешки; призовава Комисията да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали при тези обстоятелства изобщо е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата.

Черно море е на път да остане мъртво, тревожи се в. „Телеграф”

Черно море е на път да остане мъртво, алармират български учени. Скумрия вече няма, запасите от цаца, кефал, лефер и паламуд намаляват, сочат данните на Института по океанология към БАН. Рибарите все по-често се оплакват, че вадят празни мрежи.

За по-малко от 50 години общото количество на рибните запаси се е стопило 100 пъти. А основната причина за това е замърсяването на водата.

Държавата ще строи по 7,5 кв.м на ром, пресмята в. „24 часа”

В момента се мисли върху стандарт за строителството на социални жилища за ромите, съобщи министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

Стандартът трябва да предвижда каква ще е жилищната площ на човек. Според министъра тя трябва да е поне 7,5 кв. м на член от домакинството, колкото са били строителните норми по времето на социализма.

Затварят училищата за абитурентите и първолаците, обобщава в. „Труд”

Училищата, в които ще се провеждат избори, да намерят други места за изпращанията на абитуриентите и тържествата за завършване на първи клас . Тази заповед е разпратена от просветния инспекторат в София до директорите на учебните заведения. Такива има и в цялата страна.

Педагозите трябва да подсигурят салоните на културни домове, читалища или театри за празника на децата, гимназистите и родителите им. Причината е, че 24 часа преди изборите на 25 май учебните сгради, в които ще има избирателни секции, се поставят под разпореждането на МВР. В периода на подготовка на местата за гласуване по принцип не се допускат външни лица, обясни вчера пред “Труд” Ваня Кастрева, началник на инспектората в София.

Наша църква до Айфеловата кула, горд е в. „Стандарт”

Мечтата на българите, живеещи във френската столица, е на път да се сбъдне. Наша църква ще бъде построена в центъра на Париж. Проектът ще се осъществи благодарение на съвместните усилия на българския посланик във Франция Ангел Чолаков и Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. Храмът ще бъде построен в двора на нашето посолство, което се намира в сърцето на столицата, на улица "Генерал Рап". Сградата на дипломатите е разположена между военното училище и прочутия площад на Републиката, близо до Айфеловата кула.     

Църквата, която ще бъде издигната в двора на посолството, ще се казва "Свети Патриарх Евтимий". Това е името и на българската църковна община. "Започва процедура за съгласуване на проекта с външно министерство", съобщи вчера митрополит Антоний пред "Стандарт". Инициаторите все още не се ангажират с конкретен срок за построяването на нашия храм във Франция. Досега българите, живеещи край бреговете на Сена, се черкуваха в руската и гръцката църкви.

Българин снима с Кийфър Съдърланд в „24”, рапортува в. „Монитор”

Българинът Юлиан Костов се снима заедно със звездата Кийфър Съдърланд в новия сезон на сериала „24” - „24: Live Anothеr Day”. Работата по тв екшъна продължава и в момента по улиците на Лондон. Премиерата на новите  преживелици на агент Джак Бауър и компания ще е тази есен, съобщи електронното издание BgReality.com.

Няма загубени средства по ПРСР, горда е „Дума”

Категорично заявявам, че няма загуби по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 (ПРСР). Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на пресконференция в Пловдив преди откриването на изложението "Винария" по повод тиражираните в медиите информации, че страната ни е загубила над 400 млн. лева, съобщиха от МЗХ.

"Да, имаме доклади от Европейската комисия (ЕК), с които тя ни пита за проекти от 2012 г. и по-специално за отпусканите тогава авансови плащания по общинските проекти. Искам да кажа ясно, независимо от това за кое време става въпрос, че ние ще се борим за всяко едно евро и ще оспорваме всяка една точка в докладите. Това са пари, които са нужни на българското селско стопанство, и ние ще защитаваме правата си", подчерта Гечев. Той допълни, че никъде в европейските регламенти не се забранява отпускането на авансови плащания по общински проекти. Той каза още, че българските власти са в непрестанна комуникация с ЕК, като получаването на доклади и даването на становища от страна на България е нормална част от този партньорски диалог.

Рискът от загуба на европари за екология остава, отбелязва в. „Преса”

Все още има риск да изгубим част от парите по ОП “Околна среда“. Това ще стане, ако до 13 април не бъдат изпратени в ЕК резултатите от проверките на 246 обществени поръчки по проекти от програмата. Парите за околна среда бяха спрени през ноември м.г. заради нарушения във водните проекти на три общини – Белослав, Хисаря и Перник. Това наложи МОСВ да направи проверка на още 246 обществени поръчки в периода 2010- 2013 г. Извършеният одит обаче все още не е изпратен в Еврокомисията. Причината е, че той отне повече време от очакваното, обясни екоминистър Искра Михайлова.

В Топ 5 сме по износ за ЕС, пресмята в. „Новинар”

България е в челната петица сред страните членки на Европейския съюз по износ за общността. Това съобщи за „Новинар” Веселин Илиев от Българската стопанска камара (БСК). Той допълни, че повечето държави в ЕС не са толкова зависими от европейския пазар.

Най-голям дял от износа на страната ни имат различните суровини като горива и мед, както и продукти от електрониката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    6 5 Отговор
    Ние , ще сме мъртви много преди Черно море да стане такова.
  • 2 Симеон Тасев

    1 6 Отговор
  • 3 петър ковачев

    3 4 Отговор
    Правилно Бай Иване!!1
  • 4 Николай Николов

    2 3 Отговор
    Гледайте ги тъпите комунисти ще строят жилища за циганите,ами българите къде ги оставяте ве или те вече са свикнали и не гласуват на изборите затова само циганите ще храним и ще гледаме да са добре.
  • 5 Vasik Atanasova

    5 0 Отговор
    МНОГО БРАКОНИЕРИ ИМА
    ТРАЛЯТ ЯКО ДЪНОТО
    И ТУРСКИ ГЕМИИ ИДВАТ ЗА КАЛКАН РАЗГРАБЕН ДВОР
    ТО И РАПАНИ НЕ ОСТАНАХА
  • 6 Хрисофор Карамфилов

    2 0 Отговор
    Всичките тия препарати на хлорна основа,масово рекламирани и използвани ,за почистване на тоалетни чинии и фаянс ,от всички тия огромни хотели ,къде отиват.
  • 7 georgi genchev

    0 3 Отговор
    V taia toaletna,...sled 20godini,triabva da niama mlad chovek,ta da vidime kradtsite ot kogo shte kradyt..........

    Коментиран от #8

  • 8 Vasik Atanasova

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "georgi genchev":

    КОЙ ЩЕ НИ ГЛЕДА НАС СЛЕД 20Г
    КЪДЕ ЩЕ БЪДАТ ЛЕКАРИТЕ НИ
    КОЙ ЩЕ НИ ЛЕКУВА
    КОЙ ЩЕ ВНАСЯ ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ
  • 9 Georgi PENEV

    0 0 Отговор
    Щели църква да строят в Париж, в посолството. Браво. До преди една година нямаше тоалетна за посетителите. А хората, които обслужват и бъкел френски не знаят. Охраната се държи като учител по физическо възпитание от осемдесетте години. Пък и с църква и без църква Франция няма да стане България. И двеста църкви да вдигнат в чужбина все ми е тая. Много малко са хората тук на които да им е до църкви, до молитви. Тя държавата нехае за децата си, разкарва си " каймака на обществото" , а после църкви ще ми строи. Да погледнат разпадащите се храмове в родината, пък тогава да ми се изхвърлят с източно-православни храмове в Париж. Цъфнали та вързали
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове